Willi Studer

Moderator
 • Content Count

  7,163
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

About Willi Studer

 • Rank
  Moderator
 • Birthday 07/19/1970

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Regensdorf

Recent Profile Visitors

10,833 profile views
 1. Kako si odvojio napajanje od veze koja dolazi iz kompjutera?
 2. Ne može tako. Stavi da R1 bude otpornik 240 oma. Ako hoćeš fino podešavanje, umesto VR1 stavi dva potenciometra na red, na primer 4,7K i 470R. LM317 će raditi stabilizaciju napona i bez opterećenja. Digitalni ugradni voltmetri imaju još veći otpor od 10 megaoma.
 3. R1 mora da bude fiksni otpornik. U aplikacijama ima raznih vrednosti, od 100 do 330 oma ali je najbolje da pratiš datasheet i tu staviš 240 oma. Potenciometar je RV1. Izbaci za sada diodu, nju moraš drugačije da postaviš da ti ne bi varirao intenzitet sa naponom i da je na krjau ne bi spalio.
 4. Smisao stabilizatora je regulacija napona u funkciji opterećenja, što znači da u kolu nešto nije kako treba. Prosečan unimer ima ulazni otpor od 10 megaoma i na tvojih 2,8V pravi neke mikroampere struje, što je potrošnja koju LM317 i ne vidi, a kamoli da ga opterećuje. Okači šemu ovde ili je nacrtaj da se vidi o čemu se priča.
 5. Ovaj deo nisam razumeo. Treba promeniti sve kondenzatore, takođe i onaj sivi mrežni blok. Vidi da li @Gox co. hoće da ga pogleda.
 6. Opa, germanijum, još ako je dobro projektovan, to sigurno lepo svira. Izmeri struju na primaru i na sekundaru trafoa bez signala i uporedi sa specifikacijom transformatora ili sa vrednošću osigurača pa ćeš videti gde je potrošnja u mirnom režimu odnosu na snagu. Transformator se greje kada je opterećen ili kada izolacija na jednom ili više mesta popusti pa se namotaji kratkospoje. Jedna od prvih stvari koje treba da uradiš jeste da zameniš sve elektrolite. Možda cure a u tim Frakoima ko zna da li je ostalo i pola kapaciteta.
 7. Šta će ti stabilisani napon manji od 2,5V? Za šta bi ga koristio?
 8. Obe osetljivosti su stvar ličnih preferenci i kvaliteta prijema na određenoj lokaciji. Threshold station ima uticaja samo kada radite automatsko ili ručno traženje na to da stanice ispod određenog intenziteta pređe, odnosno ne konstatuje kao stanice i ja to držim na nuli. Threshold stereo aktivira stereo prijem na zadatom intenzitetu prijema a sve ispod baca na mono. To sam podesio prema kvalitetu prijema Radio Novog Sada 1 sa Čota (87,70, jačina signala 5) ispod koga je sve mono da bi bilo slušljivo sa svojim nivoom smetnji, i koliko sam sada pogledao, on je negde tek preko petog podeoka. Fiksni izlaz je direktniji jer varijabilni ide preko potenciometra. Kod mene fiksni ide u pojačalo a varijabilni u ADC kada hoću da snimim neku emisiju.
 9. Iz tvog pisanja nije bilo jasno o kakvom sklopu je reč. Ja sam razumeo da se induktivitet nalazi na izlazu pojačivača sa dva tranzistora. Ako je samo napajanje u pitanju, ta prigušnica je filter.
 10. Sada sam uporedio Radio Beograd 2 s Avale (97,60) i sa Čota (96,50) i nisam primetio da su kanali ukršteni.
 11. Znači i ti si čuo "cim" u brzini. Dobro je. Proveriću preko internet striminga da li su kanali na Beogradu 2 preko Avale pobrkani. Što se miktrofona tiče, jako su loši i na Prvom i na Drugom programu: izobličenja, DC ofset.
 12. Osigurači treba da ostanu tamo gde su originalno stavljeni. Naravno da ograničavaju struju u okviru specifikacije transformatora. Koliko daje transformator i da li su žice debele može da pokaže samo proračun. Jedan tranzistor daje manju struju od dva. Taj induktor treba da vratiš da ti izlaz ne bi prooscilovao.
 13. Sve elektrolite, naravno. Kvalitetni kondenzatori se naručuju iz inostranstva.
 14. Pitanje za slušaoce Radio Beograda 1 (95,30) i 2 (97,60): da li ste primetili da se ponekad zvuk pesme načas uspori, kao da je neko na trenutak prikočio ploču na gramofonu? Ja ovo čujem bar jednom dnevno, valjda zato što dosta slušam radio i taj "cim", da ga tako nazovem, traje oko pola sekunde. Po pravilu se javlja na muzici. Nisam ga nikada primetio u govoru, mada ga možda ima ali ga je teže zapaziti. Drugo što sam zapazio je da se odjednom preko jedne od ove dve stanice umeša neka treća i to traje po nekoliko sekundi. Ovo se zaista retko desi. Siguran sam da mi je sluh u redu, samo još da proverim da li je sve u redu i sa Radio Beogradom pre nego što posumnjam u svoj radio.