Jump to content


TurboMaximus

Članovi
 • Posts

  2,818
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

4,882 profile views

TurboMaximus's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • Conversation Starter
 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

 1. Nisam slušao, ali bih se zainteresovao za Technics SL-G700. Delimično zadovoljava polazni kriterijum, no možda navede na malo drugačije razmišljanje.
 2. Kontakte treba održavati. Često čupanje je greška jer trenje ostavlja posledice. I samo migriranje kontaktnih tačaka/površina podrazumeva izvesno usviravanje.
 3. Bilo bi sve u redu da ste postove započinjali sa "slatki moj".
 4. Savremeni motocikli liče na insekte. Automobili su negde između šlemova, buba i gmizavaca.
 5. Prelet velikom dijagonalom nije otkrio ništa slično. http://tvoznake.rs/6075-Pravilnik o zastiti maloletnika u oblasti pruzanja medijskih usluga za sajt.pdf
 6. Jezička pravila (prevashodno: vrsta reči, sastav i vrsta rečenice) su platforma za formalna poređenja i kombinovanje jer računar ne razume kontekst. I čovek koristi istu platformu. Jezička pravila razvrstavaju kontekst u opšte kategorije. Ne bih rekao da je principijelno jako komplikovano ako se izabere pogodan osnovni jezik. Konkretizacija je uvek, naravno, beskrajan skup stranputica i prepreka. Mislim da ovo pokazuje koliko je za oblikovanje misli važna sposobnost formalizovanja pojmova, odnosno, i povezano s tim, sposobnost složene komunikacije - jezik. Verovatno nas je upravo taj evolutivni pravac izdigao iznad ostalih životinja. Sad kandidujemo i kompjuter.
 7. Nisam se do danas udubljivao u AI. Iz primera mi je jasno da je suština u "učenju" mašine da "razume" jezička pravila - dosta posla za lingviste. Sad sam povezao i otkud to da sam od više nepovezanih ljudi čuo priču o važnosti jezika i uticaju različitih jezika na razmišljanje. ChatGPT je zasad kruto metodičan, ali postaće to vremenom uvrnuto. Svest? Ovako je neće napraviti, ali pretostavljam da ima kome je to jasno.
 8. Svest (svesnost), kao centar analitičke sposobnosti, nadograđena je na podsvest (primitivna svest) kao viša funkcija, razvijena na način i u meri karakterističnoj za vrstu. Izvor subjektivnog je u podsvesti. Bez subjektivnog ne postoji doživljaj, već samo senzorna mentalna predstava. Naime, i analitiku nešto treba da pokrene, što bazično radi podsvest.
 9. Mrtva trka s transrodnim svinjčetom.
 10. https://n1info.rs/vesti/cedomir-stojkovic-pretnje-smrcu-i-napad/?utm_campaign=ug.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=ug.contentexchange.me&pv=fe270b55-1ff8-4226-80bd-27140f8df992%3Fgdpr%3D2
 11. Ovo je već misao.
 12. Triangle Borea BR03 je, recimo, odličan zvučnik, ali traži slušanje s izvesne udaljenosti (nema veze s karakterom zvuka). Preporuka, uz napomenu: Ne odgovaraju mu histerična pojačala!
 13. @DelijaPrag ulaza u hi-fi su kvalitetni zvučnički stalci ili oslanjanje zvučnika, uopštenije rečeno. Tek tako (jednako važno) pozicioniranje ima pun smisao. Građenje od temelja. Nije zakonska obaveza, ali redukuje kasnije mnogo skuplje lutanje.
 14. @Mr.Dule Stalci su važni (bar) koliko i zvučnici. Verovatno najisplativije ulaganje u hifi. Kopiranje i jednostavnih stalaka je daleko složeniji zadatak nego što izgleda. I naravno, verovatno će ti iz cuga bljesnuti kako da konstrukciju unaprediš (=upropastiš).
×
×
 • Create New...