Father

HiFi distributer / proizvođač
 • Content Count

  3,722
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

1 Follower

About Father

 • Rank
  Ipak može mooogo bolje!
 • Birthday 02/05/1972

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  . . . Beograd

Recent Profile Visitors

4,501 profile views
 1. Father

  Marakana :)

  OLED skuplja zvučnu sliku!
 2. Father

  Marakana :)

  Od recikliranih trenerki!
 3. Father

  Marakana :)

  Treba probati, svakako. Svojevremeno sam prebacio tanko popodnevno ćebence koje se koristi u dnevnim sobama preko TV-a i nije mi se dopalo. Ipak davno je to bilo i mogao bih ponoviti ovu probu. Ako se dobro sećam zamutilo mi je glasove pevača i sveukupno smanjilo ambijentalnu transparentnost. Možda lepo može da primiri situaciju ako je negde nešto dominantnija sredina ili visina. Ja sam uvek za probe i neka rešenja su nekada vrlo adekvatna, a nekada umeju i da odmognu, bar kada je reč o mekanim podlogama, filcanom dampiranju, oblicama u uglovima ... Hoću reći da ponekada neka odbačena ili prevaziđena rešenja umeju da se dožive na novi način u novim okolnostima.
 4. Možeš stvari da gledaš iz "humanijeg" ugla. Pomisli da bi svojom kupovinom tog RP-1400 sa KP vratio u život i lepotu jedan primerak vrlo solidnog gramofona. Npr. moj kum kupuje istrulele Volkswagen kombije i pretvara ih u remek dela, nešto nalik ovome. Ima ljudi koji poliraju poklopce, rastavljaju, čiste i podmazuju, saniraju kontakte ... Uz malo posvećenosti i zajedničkih trenutaka, još će se više zažariti ljubav, a svaka nota koja iz njega izađe će biti daleko više cenenja i emotivnije doživljena. Ja imam matori Rotel RP-1500 i malo ovde malo onde nakupilo se angdota za ispričati deci i unucima.
 5. Čestitam! Sad kada se otvore i nebo i zemlja...
 6. Ovaj RP1400 deluje kao daleko ozbiljnija sprava. https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Gramofoni/nordmende-rp-1400-72370202-oglas.htm?filter_id=367098495
 7. Nemam iskustva sa Nordmende uređajima, odmah da ti kažem, ali mi ovaj gramofon deluje vrlo solidno. Telom podseća na Hitachi, a ručka mu liči na Technics. Deluje da je automatik, nisam siguran, obzirom da je desno dugme "reject" šta god to značilo. Takođe piše da je belt drive. Što je ok. Mene jedino brine to što ne vidim nigde indikator obrtaja, pa je vrlo diskutabilno kako proveriti rad motora pre kupovine. Za to postoje neki paterni da se odštampaju i postave pa kontrolišu uz pomoć strob svetla (što je već teže ubrati na drvetu). Mislim da je 40e adekvatna cena zajedno sa glavom i iglom upitnog i neproverljivog stanja. Ako sam uspeo nešto da pomogao, biće mi drago. Pozz
 8. Imaš neki dvožilni strujni kabl, oko koga želiš da obmotaš taj za uzemljenje? Znam da koristiš Šindrićeve strujne. Taj kabl ima sve tri žice u sebi. Trebao bi da odspojiš postojeću žicu uzemljnje iz šukoa i IEC-a i da je eventualno pridodaš žici faze. Onda tek da obmotaš ovu novu za uzemljnje okolo kabla i vežeš na uzemljnje sa obe strane tj. na oba konektora. Ja bih čak predložio da udvojiš tu žicu za uzemljnjenje i opleteš okolo originalnog kabla unakrst. Dobijaš dodatni "oklop" jezgra (faza/nula), a ostvaruješ 3 kvadrata za žicu uzemljenja, što je na neki način bezbednije. Da potsetim da je faza po ovakvom predlogu sada nagojena na 5 kvadrata korisne provodničke površine. Ostaje samo pitanje, kako uvesti te spoljne provodnike uzemljenja, bilo da ih je 1 ili 2 u telo konektora?? Srećan rad želim!
 9. Father

  Mat za gramofon

  Meni je najbolje legao kliritni mat. Izvanredna preciznost i postojana dinamična dubina. Izvanredna separacija tonova u sredini. Prostornost posebno izrazena i puna... Topla preporuka. Kod nas ih poizvodi Suprime Analog, ono što ja znam. Kontaktiraj člana za info oko cene, probe... Ja sam sopstveni mat izradio sa izvesnim modifikacijama i doradama u sopstvenom aranžmanu i dodatno ugravirao protraktor za moj gramofon.
 10. Pisalo se o mermeru/granitu. Nemam iskustva, ali nije loše probati neku plolu od 5cm. Poseti kamenorezce da ti secnu od nekog restla.
 11. Podvuci podloške sa kuglagerom sa zabušenom rupicom za šiljke. Oni su inicijalno predviđeni za ispod zvučnika sa šiljcima. Prodaju se u 3 komada/setu. Ako imaš oslanjanje predviđeno na 4 šiljka moraš da kupiš 3 seta i ostaće ti jedan viška.
 12. Ne bih znao o tome ništa. Moja postavka je po dužoj osi sobe i sovjevremeno kada sam se bavio tim istraživanjem odbitaka i refleksija postavio sam u ovoj temi dobijene zaključke u vidu slike. Takođe imam intenzivno jak mono kada je prisutan, ali i izrazito prostorno definisan fokus u svim osama, a ono što ja najviše cenim i volim da čujem je fokus po dubini u vrlo "autentičnoj" prespektivnoj slici.
 13. @damic Zahvaljujem. Nije mi bila namera da upućujem na način rada, samo da predložim priručni "lakmus" za ustanovljavanje rezonantne frekvencije sobe. Čisto da bi neko lako i brzo ustanovio uz pomoć vrlo jasno čujnog pojačanja gde mu soba biva podbodena mod frekvencijom. Takođe @Aibo nije neophodno kreirati svoj track, tu se slažem, može i neki generisani sweep, samo je mnogo lakše kasnije utvrditi iz time code -a o kojoj je freq. reč. Meni se, potvrdila kao najdominantnija baš freq. koju ističe i ona online aplikacija gde se unose dimenzije prostorije pa se dobija slikovito intenzitet i pozicija moda ...
 14. Nešto naglas razmišljam. Ako bi se kreirao linearni freq. opadajući track od npr 150hz do 15hz. Takav track u trajanju od npr 3 min se pusti i zabeleži momenat sluhom (onako priručno) kada dolazi do audiobilnog pojačanja od strane prostorije. Vreme sa display-a se zabeleži. Kasnije se proveri u softweru koja je freq. u pitanju na toj poziciji. Čisto radi informacije o kojoj freq se radi. Kasnije se pusti na repeat ili kreira kraći fail u užem frq. rasponu oko izdvojene freq. kako bi mogao da se pusti na repeat. Kada krene reprodukcija može da se krene sa pomeranjem kutija i procena da li dolazi do manje stimulacije prostorije boljom pozicijom. Meni se ovaj fenomen dešava na oko 33Hz i tačno se čuje pojačanje kao bump na tom mestu, blago pojačanje oko te zone od 33Hz. Analizirao sam poziciju i zakošenost OB zvučnika u mojoj sobi i ustanovio pozicije prvih refleksija koje sam jednostanom intervencijom poprilično umanjio. Prvobitno ranije blago prisutno mumlanje u basu sam rešio kartonskim oblicama u uglovima iza zvučnika. Trenutno, zapravo nemam neželjenih parazitskih pojava, osim retke jekice od betonskih zidova kada glasnije pustim neki snimak vibrafona, koji ume da probije prevenciju prvih refleksija. To bi ukratko bilo moje iskustvo i način kako sam se ja izborio sa neželjenim modovima i refleksijama.