FiiO X5 2nd gen

DSD u pokretu

Iako je pojavom modela X7 izgubio laskavu titulu flegšip plejera, X5 druge generacije i dalje predstavlja izuzetno kvalitetan i sposoban prenosivi uređaj odličnog zvuka.

DSC_6223 copy

U poređenju s prvom generacijom, koju smo testirali u broju 60, novi X5 donosi dodatno unapređeni dizajn, stvarajući jasnu vizuelnu prepoznatljivost brenda. Horizontalno postavljeni ekran i velika kružna komanda više nisu istureni u odnosu na prednji panel, a četiri glavna komandna tastera iz pravougaone prešli su u kružnu formu, što na prvi pogled X5 čini veoma sličnim slabijim rođacima X3 i X1. Ipak, detaljnije poređenje otkriva suptilne razlike, poput niklovanog prstena oko komandi na testiranom plejeru, ali i nešto većeg gabarita. Iako ima veće dimenzije od nižerangiranih modela, novi X5 donosi za 12 procenata manje dimenzije i 15 odsto manju masu od prethodnika, što ga čini zgodnijim za nošenje.

Pozornicom su dominirali oštri zvuci električne gitare i snažan ritam.

Kućište plejera izrađeno je od livenog aluminijuma s besprekornim finiširanjem u boji titanijuma, a uređaj odaje utisak izuzetne čvrstine i robustnosti. Svi tasteri su takođe metalni, čvrsti, savršeno uklopljeni i pružaju sjajan osećaj pod prstima, pa X5 za kvalitet završne obrade dobija čistu jedanaesticu na skali od 1 do 10. Raspored komandi je isti kao na prethodniku, što podrazumeva horizontalno postavljeni kolor IPS ekran dijagonale 61 milimetar i rezolucije 400×360 piksela, kao i veliku kružnu komandu u donjem delu prednjeg panela. Komanda je presvučena gumom kako se ne bi klizala pod prstima, a u njenom središtu nalazi se taster za potvrdu izbora. U uglovima donje polovine prednjeg panela smeštena su još četiri manja tastera, koji služe za kretanje kroz menije i prelazak na sledeću, odnosno prethodnu numeru. Tasteri za uključivanje i kontrolu glasnoće postavljeni su u gornjem delu leve strane, dok se na donjoj strani nalaze dva slota za mikro SD kartice, kao i mikro USB port. Na gornjoj strani su smeštena dva istovetna 3,5-milimetarska priključka, od kojih jedan ima ulogu izlaza za slušalice, dok drugi služi kao kombinovani digitalni i analogni izlaz. Zadnja strana plejera potpuno je prazna i sadrži samo logotip proizvođača i oznaku modela.

U skladu s cenovnom kategorijom uređaja, pakovanje je poprilično bogato i sadrži uputstvo za upotrebu, USB kabl, 3,5-milimetarski adapter za digitalnu koaksijalnu vezu i kupon s kojim se može ostvariti popust od 15 odsto pri kupovini muzičkih izdanja na onlajn prodavnici HDtracks. Pored toga, korisniku su na raspolaganju četiri rezervne folije za zaštitu ekrana i tipske nalepnice kojima se X5 može presvući u imitaciju drveta ili karbona, kao i u boje američke zastave. Ostaje nejasno zašto bi bilo ko poželeo da ovako savršen i luksuzan finiš prekrije jeftinim nalepnicama, ali pretpostavljamo da je sve stvar ukusa i ostavljamo budućim vlasnicima da sami naprave izbor. Takođe, FiiO je pomalo neuglednu crnu silikonsku futrolu prethodne generacije zamenio daleko diskretnijim i elegantnijim providnim kućištem od elastične plastike, koje obuhvata zadnju i bočne strane plejera, pa dizajn i kvalitet obrade ostaju prisutni u punom sjaju.

High-end u džepu
DSC_6225 copyPoput prethodnika, FiiO X5 druge generacije predstavlja veoma upotrebljivu i izuzetno tehnički elaboriranu spravu. U srcu plejera nalazi se SoC (System on a Chip) rešenje u vidu dvojezgarnog procesora Ingenic JZ4760B, koji je baziran na XBurst arhitekturi i ima radni takt od 600 megaherca. Za konverziju digitalnog zapisa u analogni signal upotrebljeno je kolo Burr-Brown PCM1792, a na putu signala zatim se nalaze I/V konverteri OPA1652, kola za filtraciju i pojačavanje napona OPA1612 i baferi BUF634U, svi poreklom od proizvođača Texas Instruments. Pored izuzetno niskih vrednosti izobličenja, proizvođač navodi da novi X5 može da isporuči do 250 miliampera na izlazu, što predstavlja poboljšanje od 67 procenata u odnosu na prethodni model.

Povezan na kvalitetne slušalice, u našem slučaju Panasonic RP-HD10, X5 druge generacije veoma brzo pokazuje sve svoje kvalitete. Glas američke pevačice Melody Gardot zvučao je raskošno i baršunasto, a numere su odisale prisnom, intimnom atmosferom. Iako je naglasak postavljen na vokalu, muzička pratnja je bila veoma prisutna i sjajno prezentovana, ali uz zadržavanje odličnog sveukupnog balansa. Plemeniti zvuk akustične gitare preplitao se sa izraženim, ali nikad oštrim tonovima violine, dok je ritam-sekcija bila pozicionirana još korak dalje. Od vrha do dna, svi tonovi su prikazani detaljno i jasno definisano, uz nešto topliji kolorit, a posebno nas je oduševio veran zvuk udaraljki i četkica na bubnjevima. Nakon toga, prelazak na album „Johnny Winter“ istoimenog američkog bluzera prikazao je X5 u potpuno drugom svetlu i uverio nas da je u pitanju istinski svestrana sprava. Pored hrapavog vokala, pozornicom su dominirali oštri zvuci električne gitare i snažan ritam, a u pojedinim numerama mogao se čuti zaista sjajan i dubok bas. Kako je bio u pitanju visokorezolutivni zapis, zamerki na produkciju nije bilo, a svaki ton bio je odlično reprodukovan. Uživali smo u akustičnoj numeri „Dallas“, na kojoj je svaki odjek i vapaj akustične gitare sa slajdom bio predstavljen savršeno verno i emotivno. FiiO X5 2nd gen predstavlja izuzetno svestran uređaj, pa pored funkcije prenosivog plejera može preuzeti ulogu eksternog D/A konvertera u kućnom sistemu. Ovo je omogućeno prisustvom USB priključka, koji pored punjenja baterije obezbeđuje povezivanje s računarom, a za punu podršku neophodno je instalirati drajvere sa sajta proizvođača. U ovoj ulozi FiiO je pokazao da je sasvim dorastao audio-sistemima niže i srednje klase, te da pruža veoma dobar, detaljan i prirodan zvuk.

Od dodatnih funkcija treba pomenuti odličan i pregledan sistem menija, koji je potpuno intuitivan pri upotrebi i može se dodatno prilagoditi odabirom jedne od pet različitih kolornih kombinacija. Pored ažuriranja firmvera, plejer omogućava korekciju zvuka putem desetopojasnog ekvilajzera (+/-6 dB), podešavanje gaina i balansa, gapless reprodukciju i ostale uobičajene funkcije kao što su repeat, random i dr. Tokom reprodukcije, na displeju se prikazuju svi relevantni parametri, kao i omoti albuma (ukoliko postoje), ali sistem pokazuje nesavršenosti tokom zadavanja uzastopnih komandi, kad može doći do kašnjenja u prikazu funkcija na ekranu. Druga uslovna zamerka odnosi se na prostor za skladištenje: iako raspolaže sa dva mikro SD slota i podržava do 256 gigabajta memorije, X5 ne poseduje interno skladište, pa uz kupovinu ovog plejera treba računati na neophodni dodatni trošak za bar jednu memorijsku karticu. Takođe, iako pozdravljamo smanjenje gabarita, smatramo da umanjenje kapaciteta interne baterije sa 3.700 na 3.300 miliamper-sati nije dobar potez, te da je trebalo napraviti da baterija bude izmenljiva.

Podeljeni utisci
Na kraju, razmišljanja su podeljena o novoj generaciji plejera X5 jer ostaje utisak da je propuštena prilika da se otklone sekundarni nedostaci koji su bili prisutni i na prvoj verziji, dok na suprotnoj strani stoje neosporni kvaliteti kao što su izuzetna muzikalnost, višestrana upotrebljivost i izuzetno visok kvalitet izrade. Ukoliko vam navedene manjkavosti ne predstavljaju smetnju, a želite da uživate u zaista vrhunskom zvuku u pokretu, pa i kod kuće, novi FiiO X5 2nd gen predstavlja odličan izbor.

PLUS
Izuzetan kvalitet izrade.
Elaborirana tehnička rešenja.
Velike mogućnosti.
Odličan i neutralan zvuk.

MINUS
Nema internu memoriju.
Baterija nije izmenljiva.

Ekran: IPS 61 mm, 400x360 px
D/A konverter: Texas Instruments PCM1792A
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Analogni/digitalni izlaz: kombinovani 3,5 mm
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Memorija: 2x micro SD slot
Dodatno: USB
Interna baterija: 3.300 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 63x109x15 mm
Masa: 165 g
Cena: 415 evra
Reader Rating1 Vote100
100
Ocena čitalaca