Gallus Audio Technology Aquarius

Ovako je sve počelo

Predstavljamo vam najmanji model u Gallusovoj gornjoj gami zvučnika, čiji je zvuk postao “potpis” svih modela slovenačke firme.

Aquarius_stojalo - CopyUlazak malog i tek lokalno poznatog proizvođača u high-end arenu sa uređajima od četiri i pet cifara znači da, osim entuzijazma, iza njega neizostavno mora da stoji proizvod koji će zvukom, inženjeringom i estetikom privući pažnju i biti dostojan konkurent velikim imenima i uređajima koji su samo predmet želje. Gallus Audio technology i drugi konstruktori iz regiona već su više puta pokazali da su relevantna imena na svetskoj sceni.

Prvi put smo se sreli s Gallus Audio technologyjem na Hi-Files Showu u Beogradu u proleće 2010, kad je bio predstavljen model Aldebaran u sistemu s konstruktorom gramofona SM Audio Design, takođe iz Slovenije. Prva reakcija na zvuk Aldebarana poklopila se sa utiskom većine posetilaca sajma – da je sistem oko Gallus Audio technologyja bio možda najbolji zvuk tog izdanja Hi-Files Showa. Kad smo ove godine na Gallusovoj prezentaciji ugledali male regalske zvučnike, i to u manjoj, ušuškanoj sobi hotela “Holiday Inn”, zainteresovalo nas je da li će to biti make or break trenutak za marku, mada smo malo kasnije saznali da je Aquarius prvenac firme, na kome je kasnije baziran razvoj drugih modela.

Aquarius je dvosistemski zvučnik sa zadnjim bas-refleks otvorom i najmanji model u skupljoj liniji, koju još čine Aldebaran kao srednji i veliki prototip kao najveći model, predstavljen prošle godine. Kabinet skoro elipsastog preseka vrlo je složene konstrukcije. Naime, pravljen je od vertikalno slaganih listova finske breze i slovenačkog bora, koji su precizno sečeni na CNC mašini i zatim uklapani i lepljeni pod pritiskom. Moguće je odabrati i izvedbu od punog jasenovog drveta. Prednju ploču čini sendvič debljine 35 milimetara, sastavljen od 20 milimetara drveta i 15 milimetara debele aluminijumske ploče na koju se montiraju jedinice: visokotonac je 21-milimetarski soft dome Scanspeak Relevator, a srednji bas je Eton Hexacon od 178 milimetara. Kabinet je dampiran češljanom vunom. Jedinice, obe modifikovane u radionicama Gallus Audija, povezane su preko skretnice 18/24 dB sa zavojnicama motanim na vazduhu i Jensen kondenzatorima, s reznom frekvencijom na 1.800 Hz. Unutarnje ožičenje je izvedeno ODF bakrom do zadnjih terminala WBT. Po narudžbini je moguće dobiti i izvedbu s bi-wiringom, mada bi ona mogla biti zanimljivija za bi-amping. Nominalna impedansa celog sistema je osam oma, dok je izmerena efikasnost 87 dB. Upoređujući konstrukciju, komponente i karakteristike, moglo bi se reći da je Aquarius na neki način zapravo gornja polovina Aldebarana, bez bas-jedinica i donjeg volumena, umesto koga dolaze posebno projektovani masivni stalci na kojima je zvučnik blago nagnut unazad prema preciznom proračunu poravnanja fazne razlike. Elegantan izgled s prednje strane dovršava dekorativna maska od debelih elastičnih struna.

Slušni test
Gallus Audio zvučnike dosad smo navikli da slušamo sa analognim izvorima, a sada se pokazuje kao izvrstan tumač digitalnog zvuka. U sistemu sa CD plejerom Accuphase CD510, pretpojačalom Pass Labs X1 i monoblokovima Sanders Magtech 1600, jednostavno nije bilo izgovora. Tome treba dodati i kablove riječkog konstruktora Colibri Labs, konkretno modela Guru Extreme s dodacima zlata i srebra. Ponovo smo doživeli isti prvi utisak kao i pre pet godina, kad nas je crni ženski vokal odmah privukao po ulasku u sobu. Oko redova stolica gde se nalazio sweetspot zvuk se upotpunio. Da pođemo od basa, pomenute donje polovine koja Aquariusu nedostaje konstrukcijski, ali ne značajno i tonski. Kod svih Gallusovih zvučnika primetan je isti pristup totalne kontrole niskog opsega, čak i ako to znači njegovu atenuaciju, radi čistote sredine. Rezultat je očekivano dobar, pomalo suv i čist bas, jasno definisan u odnosu na srednji opseg i sa odličnom konturom. Bez obzira na veličinu, zvučnik proizvodi zadovoljavajući zvučni pritisak i vrlo balansiranu i ritmičnu sliku koja uvuče slušaoca u muziku – engleski izraz za ovakav entuzijazam zvučnika bio bi foot-tapping. Aquarius je bez teškoća stvarao ispred sebe vrlo veliku i bogatu pozornicu, s vrlo širokim slušnim poljem. Pozicija slušaoca, dakle, nije kritična, ali to ne umanjuje bliski doživljaj zvuka. Posebnu pažnju zaslužuju zaista predivni visoki tonovi. Čini se kao da upravo ovde leži razlog zašto i zvuk s digitalnog izvora ima mirnoću i svilenasti, analogni karakter, a da mu u isto vreme ništa ne nedostaje od definicije niti kreiranja stereo-pozornice. Izgleda da tome doprinosi i relativno nisko odsečena gornja frekvencijska granica na 22 kHz, što zapravo ostvaruje postepeno opadanje znatno niže, zatvarajući time gornji opseg za eventualne artefakte ili izobličenja jedinice. Neosetno sečenje opsega savršenog uklopljenog između dve jedinice daje otvorene, ali ne i isturene, prirodno obojene vokale. Konačno, tajming je takođe za svaku pohvalu. Zadnji bas-refleks otvor kod ovih ne tako malih zvučnika ipak ne otežava znatno pozicioniranje u odnosu na zadnji zid, tako da je bas u savršenom tajmingu s celim opsegom.

Aquarius_backZaključak
Sasvim je izvesno da je Gallus Audio posebna filozofija zvuka – 15 godina osmišljavanja, slušanja, projektovanja i testiranja, koliko je bilo potrebno da nastane Aldebaran, urodilo je plodom. Aquarius je veoma pristupačan zvučnik: ne samo po ceni već i po veličini i nameni. Uprkos tome što je slušan s beskompromisnim komponentama, izvesno je da bi Aquarius, kao nezahtevan za pokretanje i pozicioniranje, bio veoma fer partner i u skromnijim sistemima – još jedan povod da se zapitamo: da li je ovo najbolji Gallusov zvučnik dosad?

PLUS
Izvrstan univerzalni zvučnik za razne sisteme i žanrove u srednjim i manjim prostorijama.

MINUS
Ništa određeno.

Topologija: dvosistemski bas-refleks
Frekvencijski opseg (+/-2 dB): 49 Hz - 22 kHz
Osetljivost: 87 dB
Impedansa: 8 oma
Rezna frekvencija: 1,8 kHz
Masa: 18 kg
Cena: 8.000 evra
Reader Rating13 Votes79
79
Ocena čitalaca