FiiO M11

Nova generacija

Nakon proboja na tržište prenosivih audio-plejera s prepoznatljivim modelima serije X, stigli su naslednici u vidu serije M. Novi M11 nalazi se u gornjem delu ponude i donosi odličan zvuk, kao i brojne dodatne funkcije.

Iako je razvoj pametnih telefona isprva znatno otežao život proizvođačima prenosivih plejera, ubrzo je postalo jasno da, kao višenamenske sprave, čak i najbolji telefoni ne pružaju kvalitet reprodukcije koji se može svrstati u hi-fi: njihovi D/A konverteri nisu implementirani na najbolji način, a interna amplifikacija ne može valjano da pokreće zahtevnije slušalice. S druge strane, džepni plejeri su se prilagodili i preuzeli pojedine praktične funkcije pametnih telefona, uz zadržavanje fokusa na audio-sekciji i kvalitetu zvuka. Stoga je danas pred nama FiiO M11, uređaj koji u velikoj meri podseća na smartfon, ali je ujedno istinska audiofilska sprava.

Vrhunska izrada

Da nije debljine od preko 15 milimetara i još nekih sitnica, M11 bi lako mogao biti zamenjen za pametni telefon poslednje generacije. Proporcije su praktično iste, a celu prednju površinu zauzima kolor-ekran dijagonale 5,15 inča (131 mm), osetljiv na dodir i u rezoluciji 1.440 x 720 piksela. Okvir uređaja izrađen je od metala i proširen na bokovima kako bi bolje ležao u ruci, dok je zadnja strana, opet sasvim u stilu modernih telefona, izvedena u finišu visokog sjaja s karbon-efektom.

Količina detalja koju FiiO isporučuje zaista je fascinantna.

Za svakodnevnu upotrebu najznačajnija je leva strana, jer je na njoj smešten masivni metalni točkić za kontrolu glasnoće, uz još tri tastera, o kojima će više reči biti kasnije. Na suprotnom boku nalaze se fioke za dve mikro-SD kartice, dok je na gornjoj strani postavljen taster za uključivanje uređaja. Donja strana rezervisana je za priključke, a tu pronalazimo praktično sve što bi moglo zatrebati. Troipomilimetarski izlaz za slušalice dopunjen je balansiranim 2,5-milimetarskim i 4,4-milimetarskim izlazima, a ujedno služi kao linijski izlaz i digitalni S/PDIF izlaz pomoću adaptera. Najzad, tu je USB-C port, koji je predviđen za punjenje interne baterije kapaciteta 3.800 miliamper-sati, prebacivanje audio-fajlova i funkciju eksternog D/A konvertera.

FiiO M11 za pokretanje sistema koristi Samsungov šestojezgarni procesor Exynos 7872 s tri gigabajta radne memorije, koji sasvim glatko pokreće operativni sistem Android 7. Ipak, daleko su važnije audio-komponente, a FiiO je na ovom polju prilično velikodušan: za D/A konverziju upotrebljen je par kola Asahi Kasei AK4493EQ, nakon kojih slede operacioni pojačavači OPA926, a sve je izvedeno u balansiranom dizajnu. Na poziciji blutut transivera takođe se nalazi Samsungovo rešenje, a M11 omogućuje dvosmerni blutut, uz podršku za aptX, aptX HD i LDAC kodeke. Od značajnih dodataka treba navesti wi-fi s podrškom za DLNA i UPnP, pa se testirani FiiO može koristiti za reprodukciju preko mreže i pristup brojnim muzičkim servisima i internet radio-stanicama.

Upotreba i zvuk

U skladu s pripadajućim cenovnim razredom, FiiO M11 se isporučuje u prilično luksuznom pakovanju, koje sadrži sve što je neophodno. Pored USB kabla i adaptera za digitalni koaksijalni izlaz, prisutna su štampana uputstva i iglica za otvaranje fioka za memorijske kartice, a uređaj stiže u providnoj silikonskoj futroli koja ima zaštitnu funkciju, uz minimalno narušavanje estetike.

Ukoliko imate iskustva sa smartfonima i Androidom, posebno upoznavanje s ovim plejerom neće biti potrebno – operativni sistem je sasvim prepoznatljiv, a prisutne su i mnoge sistemske aplikacije. Ipak, jednom kad obavite sva podešavanja, preporučujemo prelazak u modalitet Pure Music. Ovaj režim rada sadrži samo softverski plejer i opcije audio-podešavanja, a od Androida ostaje samo traka na vrhu ekrana koja prikazuje informacije poput glasnoće, napunjenosti baterije i tačnog vremena.

Iz ranijih testova naviknuti smo da FiiO plejeri pružaju veoma dobar zvuk u svim režimima upotrebe, ali M11 pokazuje pripadnost novoj generaciji uređaja i podiže lestvicu kvaliteta na još viši stepen. Pri radu sa slušalicama prvo se primećuje snaga: reklo bi se da je ima napretek bez obzira na opterećenje u vidu impedanse ili složenosti muzičkog materijala, pa je ukupna kontrola na zavidnom nivou. M11 će bez teškoća i u punoj meri pokrenuti i zahtevne audiofilske slušalice, a ukoliko možete da birate, preporučujemo upotrebu balansirane veze. Uz veliku snagu dolazi i prostrana pozornica, pa verujemo da u ovom pogledu ograničavajući faktor mogu predstavljati samo slušalice – FiiO svoj deo posla obavlja besprekorno. Tonovi su prikazani veoma precizno u celom opsegu, ali se srednji deo spektra izdvaja po prirodnosti i vernom prikazu. Note su prilično neutralne, a opet pune i živopisne, sa izraženim telom i masom.

Zrno audiofilske magije prisutno je i u visokim tonovima, koji su veoma lepo uobličeni, ali uz zadržavanje prijatne prozračnosti. Količina detalja koju FiiO isporučuje zaista je fascinantna, što je naročito primetno tokom reprodukcije visokorezolutivnih zapisa. Kad su formati u pitanju, M11 podržava praktično sve što bi vam moglo zatrebati: od kompresovanih MP3 fajlova, preko 384/32 rezolucije u različitim ekstenzijama, pa do DSD256 i DXD fajlova. Pored toga, funkcija All to DSD može obavljati upsampling nižih rezolucija na DSD64, a dodatno su na raspolaganju odabir filtera u digitalnom domenu (šest modaliteta), gaina (low/high) i petopojasni ekvilajzer sa pet predefinisanih modaliteta i opcijom čuvanja korisničkih podešavanja.

Osobine poput preciznosti i ocrtanosti tonova nastavljaju se u donjem delu spektra, uz note koje zadržavaju definiciju do kraja čujnosti. Ranije spomenuta kontrola ovde posebno dolazi do izražaja, pa M11 u svakom trenutku drži uzde čvrsto u svojim rukama, ne dopuštajući neprijatna iznenađenja ni pri najzahtevnijim deonicama. Najdublji basovi su masivni i imaju snažan udarac, dok u gornjem delu opsega vladaju brzina i uređenost. U odnosu na ostatak spektra, basovi povremeno mogu biti nešto suvlji i pomalo klinički čisti, ali u ovome igraju ulogu i upotrebljene slušalice. Ipak, sve to može biti prilagođeno u skladu s afinitetima korisnika zahvaljujući brojnim opcijama podešavanja.

FiiO M11 dobija najviše ocene u pogledu upotrebe u pokretu: Pure Music softver se pokazuje kao veoma intuitivan za korišćenje, uz pregledno i jasno postavljene komande i brz pristup detaljnim podešavanjima. Fizičke komande na levom boku uređaja takođe su odlično postavljene, a opšti utisak kvaliteta izrade tokom držanja u rukama zaista je sjajan. Postavka fizičkih komandi je, rekli bismo, standardna: pomoću gornjeg tastera reprodukcija se može pauzirati i ponovo pustiti, a donji tasteri, u vidu klackalice, služe za prelazak na sledeću i povratak na prethodnu numeru. Između njih je smešten masivni mesingani točkić za podešavanje glasnoće, koji je orebren kako bi se sprečilo klizanje prsta i pruža savršen taktilni osećaj.

U drugom delu testiranja upotrebili smo M11 kao USB D/A konverter u sastavu kućnog hi-fi sistema. U ovom pogledu, FiiO s lakoćom parira, ako ne i nadmašuje, konvertere donjeg cenovnog razreda. Upotreba kvalitetnih kola AK4493EQ u dual-mono postavci donela nam je dinamičnu reprodukciju s obiljem energije i izraženim detaljima, ali i nešto relaksiraniji zvuk usled izostanka amplifikacije s puta signala. Prirodnost je zadržana u celom opsegu, ali su najniži tonovi postali živopisniji i plemenitiji, uz fino, baršunasto umekšavanje po samim ivicama nota.

Zaključak

Kao model iz vrha ponude (iznad njega su samo M11 Pro i M15), FiiO M11 se tokom testiranja pokazao kao prenosivi plejer kojem se malo šta može zameriti. Iako njegova cena nije mala, M11 zauzvrat pruža mnogo snage i mogućnost pokretanja zahtevnih slušalica, uz izuzetan kvalitet reprodukcije u svim režimima. Dodatne opcije su gotovo beskonačne, pa su na raspolaganju reprodukcija preko blutut i AirPlay veze, funkcija eksternog USB DAC-a, wi-fi povezivanje i striming muzike uz DLNA i UPnP funkcionalnost, kao i DSD upsampling. Sve to je upakovano u čvrsto i kvalitetno kućište i podržano intuitivnim i brzim softverom, pa FiiO M11 predstavlja odlično i svestrano rešenje za sjajan zvuk u pokretu, ali i kod kuće.

FiiO M11
Operativni sistem: Android 7.0
Ekran: IPS 5,15“, 1.440x720 px
Čipset: Samsung Exynos 7872
D/A konverter: 2 x AKM AK4493EQ
Izlazna snaga (16 Ω): 225 mW / balansirano 480 mW
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Analogni izlazi: 2,5, 3,5 i 4,4 mm
Digitalni izlazi: USB-C, 3,5 mm
Interna memorija: 32 GB
Eksterna memorija: 2 x mikro-SD do 4 TB
Dodatno: wi-fi, blutut aptX HD i LDAC, AirPlay
Interna baterija: 3.800 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 70,5x130x15,5 mm
Masa: oko 211 g
Cena: 495 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Precizni i neutralni tonovi.
Plemenit srednji spektar.
Ogromne mogućnosti i brojna podešavanja.
Izuzetan kvalitet izrade.
Nešto veći gabarit i masa.
Povremeno suvlji bas.
4.5