AV Show Prag 2020

Domaći distributer Perfect Sound Group predstavio je zanimljiv kompaktni sistem koji je u osnovi imao novo integrisano pojačalo Exposure 2510 i atraktivni gramofon AVID Ingenium P&P. Na poziciji zvučnika nalazili su se trosistemski bookshelfovi KEF R3, a sistem je oplemenjen strujnim kondicionerom IsoTek Evo3 Aquarius.

Druga postavka istog distributera obuhvatila je višu klasu uređaja, uključujući integrisano pojačalo Accuphase E-800 i SACD plejer/DAC DP-560. Sistem su upotpunili flagship zvučnici Fyne Audio F1-12 i gramofon AVID Ingenium P&P, uz dodatak gramofonskog pretpojačala AVID Pellere.

Sistem sastavljen u potpunosti od uređaja kompanije Elac sadržao je pretpojačalo s funkcijom mrežnog plejera i D/A konvertera Alchemy DDP-2 i par izlaznih pojačala Alchemy DPA-2 u monoblok postavci, koji su pokretali podnostojeće zvučnike Concentro S 507. Pored toga, bili su izloženi muzički server Discovery DS-S101-G i gramofon Miracord 60.

Gramofonski sistem visoke klase, u čijem središtu se nalazi Michell GyroDec s ručkom AudioQuest PT-9 i MC zvučnicom Lyra Delos. Cevno gramofonsko pretpojačalo Jadis DPMC i monoblokovi JA30 MkII pokreću regalske zvučnike Franco Serblin Accordo.

Kineska kompanija Hifiman, poznata po high-end slušalicama i prenosivim plejerima, bila je prisutna s ultimativnim kompletom Shangri-La. Komplet se sastoji od otvorenih elektrostatičkih slušalica i cevnog pojačala opremljenog lampama 300B.

Domaći proizvođač Sroll bavi se izradom hi-fi elektronike i zvučnika, a na sajmu u Pragu prikazao je sistem sačinjen u potpunosti od sopstvenih proizvoda. D/A konverter Muse slao je signal u integrisano pojačalo Epigram, koje je snagom od 230 vati po kanalu pokretalo impresivne zvučnike Sound Garden, opremljene sa čak 14 drajvera po kutiji.

Češka kompanija Javorina, koja više od 70 godina izrađuje nameštaj od punog drveta, prikazala je prelepu audio-video komodu Woodaudio. Pored retro dizajna, komoda privlači pažnju zahvaljujući integrisanom saundbaru ukupne snage 200 vati, uz opseg od 30 herca do 23 kiloherca.

Još jedan domaći proizvođač bio je prisutan na sajmu sa sopstvenom high-end ponudom. Kompanija RD Acoustic predstavila se sa velikim full-range zvučnicima Evolution i nešto manjim dvosistemcima Euphoria, a za pokretanje su upotrebljeni RD Acoustic monoblokovi sa cevnim pretpojačalom PrimaLuna.

Inovativnom saundbaru Sennheiser Ambeo, koji je prošle godine ovenčan EISA nagradom, društvo su pravili zvučnici takođe nemačkog proizvođača Quadral. Postavku elektronike sačinjavali su referentno integrisano pojačalo Aurum A10S i CD plejer C8, uz blu-ray plejer kompanije Panasonic.

Poljski LampizatOr stigao je u Prag sa sistemom sačinjenim od sopstvene elektronike. Muzički server SuperKomputer slao je signal u cevni D/A konverter Pacific DAC, a za čistu struju starao se kondicioner Silk. Na poziciji zvučnika nalazile su se aktivne kutije Sveda Audio.

Slovačka kompanija Canor Audio predstavila je moćan sistem, koji objedinjuje cevi i solid-state, vinil i CD. Za prezentacije su korišćena integrisana pojačala AI 1.10 i AI 1.20, a kao izvori su upotrebljeni CD plejer CD 1.10 i gramofon Pro-Ject s gramofonskim pretpojačalom PH 1.10.

Korporacija B&W Group, koja pod svojim okriljem ima brendove Bowers & Wilkins i Rotel, predstavila je flagship amplifikaciju serije Michi. Pretpojačalo Michi P5 i dvokanalno izlazno pojačalo Michi S5 kompletirani su CD plejerom RCD-1572, uz regalske zvučnike Bowers & Wilkins 805 D3.

Kanadski Simaudio nastupio je s CD transportom MOON 650D, D/A konverterom MOON 680D i pretpojačalom MOON 740P, dok je dvokanalni snagaš MOON 860A pokretao velike podnostojeće zvučnike Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand.

Slovenački Mag-Lev Audio prikazao je inovativni gramofon ML1, prepoznatljiv po tanjiru koji lebdi u magnetnom polju. Usled odsustva klasičnog motora, precizna brzina rotacije kod magnetnog pogona ostvarena je pomoću senzora i softvera za kontrolu, a gramofon je opremljen karbonskom ručkom Pro-Ject 9cc i zvučnicom Ortofon OM 10.

Kao gramofon iz sredine ponude nemačkog proizvođača Dr Feickert Analogue, Blackbird je nastao na osnovama modela Woodpecker, ali uz mogućnost postavljanja još jedne ručke. Sistem za brzo postavljanje olakšava stavljanje i skidanje ručke, a integrisani protraktor obezbeđuje jednostavno podešavanje.

Slovačka kompanija Stark Audio premijerno je prikazala nove zvučnike pod nazivom Eight. Ove aktivne regalske kutije zapravo sačinjavaju kompletan audio-sistem, jer pored amplifikacije integrišu D/A konverter i strimer, uz atraktivni touch-panel na gornjoj strani.

Kanadski high-end proizvođač Classe prikazao je komplet pretpojačala i izlaznog pojačala nove serije Delta, koji donosi analogno, digitalno i mrežno povezivanje uz snagu od 250 vati po kanalu. Ostatak sistema činili su SACD plejer Denon DCD-1600NE i podnostojeći zvučnici Polk Audio Legend L600.

Savremeni i moćni audio-sistem visoke klase, oslonjen na integrisano pojačalo Mark Levinson No 585.5 i svestrani plejer No 519. Postavku su kompletirali Revel floorstanderi, kao i mrežno skladište QNAP.

Uvek atraktivni MBL nastupio je u punom sastavu: podnostojeći radijalni zvučnici 111 F pokretani su integrisanim pojačalom N51, a kao digitalni izvori korišćeni su CD plejer/DAC N31 i strimer/server Innuos ZENith. Vinilna sekcija sadržala je gramofon E.A.T. Forte-S sa ručkom F-Note i kertridžom Jo No5, uz cevno pretpojačalo E-Glo S.

Pristupačniji MBL sistem sadržao je elektroniku iz serije Corona – CD plejer/DAC C31, pretpojačalo C11 i izlazno pojačalo C21, uz strujni kondicioner Isol-8. Na poziciji zvučnika našli su se podnostojeći dvosistemci Borg proizvođača FinkTeam, opremljeni AMT visokotoncem i velikim mid-basom od 10,25 inča.

Nemački Audio Exklusiv prikazao je velike elektrostatičke zvučnike punog opsega, s oznakom P3.1. Za pokretanje su upotrebljeni cevno pretpojačalo R7 s odvojenim napajanjem i hibridno izlazno pojačalo P11, a kao izvor služio je CD plejer P8.

Domaći proizvođač zvučnika Elfton prikazao je zanimljive regalske trosistemce Ringo, s bas drajverom prečnika 27 centimetara i kabinetom od bambusa. Za pokretanje je upotrebljeno integrisano pojačalo Sroll Epigram, a kao izvor su korišćeni Melco server i LampizatOr D/A konverter.

Prezentaciju ugledne nemačke kompanije T+A elektroakustik predvodili su upečatljivi podnostojeći zvučnici Solitaire CWT 1000, opremljeni s četiri bas-drajvera, osam srednjetonaca i velikim elektrostatičkim visokotoncem. Za pokretanje su upotrebljeni jednako impresivni monoblokovi M 40 HV, a ostatak sistema takođe su činili uređaji iz flagship serije HV, kao i gramofon G 2000 R.

Kanadska kompanija EMM Labs prikazala je asortiman moćne elektronike, s digitalnom osnovom u vidu strimera NS1, SACD transporta TX2, D/A konvertera DA2 i DAC/pretpojačala DV2. Monoblokovi MTRX2, snage 1.000 vati po kanalu, pokretali su egzotične zvučnike Estelon Forza.

Veliki McIntosh sistem kao izvore je koristio gramofon MT10 s fono-sekcijom MP1100, SACD plejer MCD600 i mrežni plejer MS500. Za kontrolu je upotrebljeno cevno pretpojačalo C2700, a hibridni monoblokovi MC901 pokretali su podnostojeće trosistemce Sonus faber Olympica Nova V.

Već smo navikli da na sajmovima Focal i Naim nastupaju zajedno, a u Pragu smo imali priliku da čujemo zvučnike Maestro Utopia Evo. Ovi atraktivni floorstanderi izvedeni su s odvojenim akustičkim komorama za visokotonske, srednjetonske i niskotonske jedinice, uz veoma lep finiš u tamnozelenoj boji.

Poznata danska kompanija Dali predstavila je bežične aktivne zvučnike Rubicon 6 C i Rubicon 2 C, za čiju kontrolu je korišćen Dali Sound Hub. Pored toga, bili su prikazane pasivne podnostojeće kutije Rubicon 8 i Rubicon 6, a postavku je upotpunilo svestrano pojačalo s funkcijom servera, strimera i plejera Naim Uniti Nova.

Italijansko-češki proizvođač zvučnika Xavian u Pragu je predstavio modele Quarta i Terza iz serije Classic. Ovi veliki regalski trosistemci predviđeni su za postavljanje na niže stalke, a opremljeni su namenski izrađenim jedinicama AudioBarlett i smešteni u kompresione kabinete s luksuznom završnom obradom.

Domaći distributer AV Integra nastupio je sa sistemom iz sopstvenog asortimana, koji su predvodili veliki podnostojeći zvučnici Dynaudio Confidence 60. Za pokretanje su upotrebljeni cevni monoblokovi Octave MRE 220, uz pretpojačalo Octave HP 700 i gramofon Rega Planar 10.

Još jedan od velikih domaćih distributera, Audio Center Czech, prikazao je atraktivne stero postavke od komponenti različitih proizvođača. Manji sistem bio je sačinjen od Primare elektronike iz nove serije Prisma i vitkih floorstandera Audiovector R3, dok su flagship kutije Monitor Audio Platinum PL500 II bile spojene na izlazno pojačalo Chord Ultima 500, koji je dobijao signal od CD transporta Blu Mk 2 preko D/A konvertera Dave.

Nemački high-end proizvođač Fischer & Fischer predstavio je dvodelne zvučnike SN/SL 670, kod kojih gornji kabinet sadrži AMT visokotonac i dva srednjetonca prečnika 180 milimetara u MTM postavci, dok su u donjem kabinetu smeštene dve niskotonske jedinice prečnika 220 milimetara. Ostatak sistema takođe je bio nemačkog porekla, iz najviše serije HV proizvođača T+A elektroakustik.

Distributer Amarock Studio iskoristio je domaći teren za prezentaciju podnostojećih zvučnika Avior II i Atria II američkog proizvođača Rockport Technologies. Za pokretanje je upotrebljeno integrisano pojačalo Vitus Signature SIA-030, a na poziciji izvora našli su se Metronome SACD transport i D/A konverter iz serije AQWO.

Domaći proizvođač zvučnika AQ Audio na sajmu u Pragu predstavio je podbrend WRS (Well Rounded Sound). Imali smo priliku da se upoznamo s mini-monitorima MM2, koji se isporučuju s masivnom bazom za izolovanje od podloge i postoje u pasivnoj i aktivnoj verziji.

Nemačka kompanija Lindemann predstavila je novu seriju pod nazivom Limetree. Svi modeli koriste isto metalno kućište veoma malog gabarita, a ponuda trenutno obuhvata mrežni plejer Bridge, strimer/DAC Network, pretpojačalo i pojačalo za slušalice Headphone i gramofonsko MM/MC pretpojačalo Phono.

Ostatak sistema sačinjavali su svestrani Musicbook Source kao plejer, DAC i pretpojačalo, uz izlazno pojačalo Musicbook Power 1000, dok su se na poziciji zvučnika našli podnostojeći AQ Passion i regalski AQ Passion Teen.

Poznata češka kompanija KR Audio, specijalizovana za izradu vakuumskih cevi, prikazala je single-ended amplifikaciju iz serije Kronzilla. Integrisano pojačalo opremljeno je parom impresivnih triodnih cevi T1610, koje pružaju 22-50 vati u čistoj A klasi.

Britanski Arcam bio je prisutan s uređajima iz serije HDA. Integrisana pojačala SA10 (2×50 W) i SA20 (2×80 W), kao izvore su koristila SACD plejer i strimer CDS50, kao i gramofonsku postavku iz Pro-Ject Audija, dok su se na poziciji zvučnika smenjivale kutije domaćeg proizvođača AQ Audio iz serije Pontos.

Danski high-end proizvođač Gryphon Audio nastupio je s kompletnim sistemom, koji je sadržao CD plejer Ethos, uz pretpojačalo i izlazne monoblokove Essence. Kao primarni zvučnici korišćene su podnostojeće kutije Gryphon Pantheon, a društvo su im pravili veoma egzotični zvučnici Vivid Audio Giya G2.

Još jedan sistem najviše klase bio je sačinjen od vrhunskih komponenata. SACD plejer dCS Bartok slao je signal u pretpojačalo Dan D’Agostino Momentum HD, a dvokanalno izlazno pojačalo Momentum S250 pokretalo je masivne podnostojeće zvučnike Kharma Elegance dB-11S.