JBL Reflect Flow

Avantura počinje

Pored obnavljanja ponude True Wireless bubica za svaki dan, JBL je predstavio bežične in-ear novitete predviđene za sportske aktivnosti i rekreaciju.

U prethodnim brojevima upoznali smo se s novom generacijom JBL-ovih bežičnih bubica za standardnu upotrebu, ali već letimičan pregled novih in-ear slušalica Reflect Flow ukazuje na značajne razlike. S obzirom na to da su predviđene za upotrebu u zahtevnijim uslovima, Reflect Flow dolaze u znatno masivnijem i otpornijem kućištu, koje služi i za punjenje bubica i ima sopstvenu bateriju kapaciteta 850 miliamper-sati. Mesta za slušalice oblikovana su tako da ih nije moguće staviti pogrešno, a punjenje započinje automatski. Na zadnjoj strani kutije nalaze se mikro-USB port za punjenje interne baterije i svetlosni indikator napunjenosti. Uprkos nešto većim dimenzijama, kutija je i dalje uzorno mala i može se bez teškoća staviti u džep, a jedino nam se nije svidela šarka na poklopcu, koja ne odaje utisak da će potrajati.

Kod bubica se prvo primećuju nešto veće dimenzije: iako nemaju izdužene rezonatore poput modela Tune 220TWS, Reflect Flow opremljene su prilično velikim kružnim rezonatorima na spoljašnjem delu, uz kratku akustičku cev koja se ubacuje u ušni kanal. Kućišta bubica izvedena su od čvrste plastike i dodatno obezbeđena metalnom oplatom, dok masivni silikonski završeci prekrivaju čitavu unutrašnju stranu i osiguravaju slušalice od ispadanja. Na našem testu našli su se primerci u svetloplavoj boji, a u ponudi su još crna, tamnoplava i jarkozelena.

Reflect Flow kreiraju veoma široku pozornicu i uverljivo trodimenzionalno okruženje.

U pogledu tehničkih rešenja, Reflect Flow su opremljene zvučničkim jedinicama prečnika 5,8 milimetara, kakve smo sreli i u modelu Tune 120TWS. Bežično povezivanje obavlja se preko blututa u verziji 5.0, a deklarisano trajanje baterije iznosi do 10 sati. Dodatna funkcionalnost ostvarena je prisustvom mikrofona za telefonske razgovore, a posebno je značajno da su Reflect Flow otporne na vodu po standardu IPX7.

Upotreba i zvuk

Upotreba testiranih bubica u velikoj meri je automatizovana: po vađenju iz kutije Reflect Flow se automatski uključuju i međusobno povezuju, a takođe se aktivira modalitet za uparivanje s okolnim blutut uređajima ili automatsko povezivanje s ranije uparenim izvorima. Za upravljanje reprodukcijom i pozivima koriste se spoljašnji paneli rezonatora, koji su osetljivi na dodir, a komande se zadaju pomoću jednog ili više dodira, ili dužim pritiskom.

Zahvaljujući povećanim rezonatorima, Reflect Flow tokom reprodukcije zvuče upečatljivije od srodnog modela Tune 120TWS. Zvuk je snažniji u celom spektru, a tonovi nose veću masu i autoritet. Pored toga, u celom čujnom opsegu primetan je nešto topliji kolorit, koji je poželjan kako zvuk ne bi postao naporan tokom dužih slušnih sesija. Ukupna količina detalja sasvim je solidna, a u visokim tonovima i odlična. Posebno su nam se svideli pozicioniranje i prostornost – Reflect Flow kreiraju veoma široku pozornicu i uverljivo trodimenzionalno okruženje.

Iako nisu šampioni u dinamici, Reflect Flow pružaju dobar fokus i lepo uobličene, precizne tonove. Ovo je naročito primetno u najnižim tonovima, koji su odlično definisani i izuzetno masivni, uz čvrst udarac i sposobnost da se spuste veoma nisko. Ovde moramo napomenuti veliki značaj pravilnog postavljanja bubica: naime, ključno je da odaberete odgovarajuću veličinu silikonskih završetaka (uz slušalice se isporučuju tri veličine) kako bi akustička cev u dovoljnoj meri ušla u ušni kanal, uz adekvatno prianjanje, koje donosi izolaciju od spoljašnje buke. U suprotnom, zvuk će biti veoma tanak, uz potpuno odsustvo niskih tonova i na granici neslušljivog.

U pogledu dodatnih mogućnosti, pored spomenutog spikerfona, Reflect Flow donose sisteme Ambient Aware i TalkThru. Ambient Aware omogućuje povećano prisustvo ambijentalnih zvukova, što je posebno važno tokom upotrebe u dinamičnom okruženju poput gradske vreve, dok TalkThru predstavlja jednostavan način za komunikaciju s drugim osobama bez skidanja slušalica.

Zaključak

Iako su osmišljene prvenstveno kao bežične in-ear slušalice za upotrebu tokom treninga i sportskih aktivnosti, Reflect Flow su se tokom našeg testiranja pokazale kao sjajne bubice za svakodnevnu upotrebu. Kvalitet reprodukcije je sveukupno veoma dobar, s naglaskom na impresivnim niskim tonovima, a robustna izrada i vodootpornost garantuju pouzdanost u svim prilikama i dugačak radni vek. Dodajte tome odličnu ergonomiju, jednostavnu upotrebu i izdašnu bateriju, i pred vama su slušalice koje će vas podjednako dobro služiti pri putovanju do posla gradskim autobusom, trčanju maratona i na putu oko sveta.

JBL Reflect Flow
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 96 dB
Povezivanje: blutut v5.0
Prečnik zvučničke jedinice: 5,8 mm
Kapacitet baterije: 110+850 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 85 g
Cena: 150 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
JBL Reflect Flow
Odlična ergonomija.Izdašna baterija.Prostrana pozornica.Impresivan bas.
Za najbolji zvuk potrebno je optimalno postavljanje.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac