ELAC Uni-Fi 2.0 UB52

Četvorocifreni zvuk po trocifrenoj ceni

Nakon testiranja regalskog modela Debut u prošlom broju, upoznavanje s novom generacijom zvučnika iz nemačke kompanije ELAC nastavljamo uz bukšelfove Uni-Fi 2.0, koji se odlikuju nesvakidašnjim rešenjima i izuzetnim kvalitetom reprodukcije.

Poslednjih godina svedoci smo da hi-fi proizvodi iz generacije u generaciju postaju sve skuplji, dok se, s druge strane, njihov kvalitet ne poboljšava u znatnoj meri. U najboljem slučaju, pažnja je posvećena atraktivnijem izgledu, dok se stvari od suštinskog značaja, koje utiču na zvuk kao osnovni kvalitet svakog hi-fi uređaja, unapređuju veoma malo. Već nakon površnog upoznavanja s regalskim zvučnikom iz obnovljene serije Uni-Fi postaje jasno da je ELAC odlučio da krene drugim putem, jer UB52 donosi istinska unapređenja tamo gde se to najviše očekuje.

Beskompromisna konstrukcija

Po ugledu na osnovnu seriju Debut, kako bi što više umanjio troškove proizvodnje, ELAC nudi Uni-Fi zvučnike samo u jednom vinilnom finišu u imitaciji crnog jasena. Kvalitet završne obrade je solidan, ali ne i više od toga – vinil je odlično uklopljen, s dobro obrađenim ivicama i bez nedostataka u izradi, ali UB52 vizuelno ostavljaju neupadljiv i bled utisak, naročito u poređenju s pojedinim klasnim konkurentima. Ipak, izrada kabineta sasvim je druga stvar: napravljen od ekološki prihvatljivijeg CARB2 medijapana srednje gustine (MDF), UB52 ostavlja utisak monolitne čvrstine i odlične dampiranosti, što potvrđuje i masa ovih malih kutija od gotovo osam i po kilograma. Ukupnoj masi i čvrstini doprinose značajna ojačanja u unutrašnjosti, kao i izdvojenost koaksijalne jedinice u zasebnu komoru unutar kabineta.

Iako dvosistemska topologija predstavlja standard kod zvučnika ovog, pa i znatno većeg gabarita, ELAC odstupa od ustaljenih normi i nudi čistokrvnu trosistemsku topologiju u omanjoj regalskoj kutiji. U opštem smislu, prednost ovakve postavke je jasna: svaka zvučnička jedinica namenski je konstruisana za reprodukciju samo jednog opsega, dok se kod dvosistemske topologije srednji opseg deli između niskotonskog i visokotonskog drajvera, pa su određeni kompromisi neizbežni. Proizvođač navodi da su drajveri temeljno unapređeni u odnosu na prvu generaciju, a postavka se sastoji od koaksijalne jedinice koja sadrži visokotonac i srednjetonac i smeštena je u gornjem delu fronta, dok se ispod nje nalazi niskotonska jedinica. Kupolasti visokotonac od tekstila ima prečnik 25 milimetara i smešten je u usmerivač ispod metalne mrežice, a okružen je srednjetonskom membranom prečnika 102 milimetra, koja je izrađena od aluminijuma. Membrana bas-drajvera takođe je izvedena od aluminijuma i ima prečnik 133 milimetra, uz povećanu korisnu površinu zahvaljujući odsustvu poklopca u središtu, dok je za pogon zadužen masivni magnet, prečnika gotovo koliko i sama membrana. Postavku kompletira bas-refleks otvor, smešten u dnu prednjeg panela, što predstavlja znatnu promenu u odnosu na prethodnika i obezbeđuje još manju zahtevnost u pogledu prostora i pozicioniranja.

U upuštenom panelu na zadnjoj strani smešten je jedan par zvučničkih terminala, koji su izrađeni u potpunosti od pozlaćenog metala i prihvataju sve tipove povezivanja. Iznad njih je postavljena jednostavna etiketa s oznakom proizvođača i modela, kao i osnovnim tehničkim smernicama za upotrebu. U ovom pogledu, ELAC navodi da UB52 pružaju frekvencijski opseg od 46 herca do 35 kiloherca, uz relativno skromnu osetljivost od 85 decibela. S druge strane, važno je naglasiti da nova generacija donosi povećanu nominalnu impedansu od šest oma (ranije četiri oma), a pojedina nezavisna merenja pokazuju da ona pada najniže do 4,8 oma, što znači da novi Uni-Fi bukšelfovi predstavljaju manje opterećenje za pojačalo. Pored zvučničkih jedinica, velika skretnica takođe je redizajnirana kako bi pružila bolju integraciju između drajvera i linearniji odziv, uz rezne frekvencije postavljene na 200 herca i dva kiloherca.

Test

Iako glavni dizajner ovih kutija, g. Andrew Jones, ne pridaje previše značaja razradi zvučničkih jedinica, mi smo tokom prvih dana testiranja ipak primetili čujna poboljšanja u zvuku. Tek otpakovani, UB52 su zvučali nedovoljno koherentno, uz povremeno previše grube visoke tonove i prenaglašene basove. Međutim, u narednih nekoliko dana situacija se znatno izmenila i maleni trosistemci stekli su prepoznatljivu uravnoteženost prikaza, koju pamtimo još od slabijih bukšelfova serije Debut. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, odličnoj dampiranosti kabineta i, pre svega, frontalnom otvoru bas-refleksa, UB52 ne zahtevaju posebna ugađanja prilikom pozicioniranja – u zavisnosti od okruženja, ne više od 30 centimetara udaljenosti od zadnjeg zida biće dovoljno za neometan rad.

U skladu s reputacijom konstruktora i munjevitim uspehom koji je prva generacija ovih zvučnika postigla na tržištu, priznajemo da smo imali velika očekivanja na početku testa. UB52 su ovaj teret izneli bez teškoća, pokazujući da serija Uni-Fi s razlogom uživa veliku popularnost. Njihov tonski balans izrazito je neutralan, a besprekorna usaglašenost između opsega, gde je za svaki deo spektra zadužena zasebna zvučnička jedinica, zaslužna je za celovitu i sveobuhvatnu prezentaciju. Drugim rečima, ukoliko poslušate ove zvučnike u prostoriji srednje veličine (recimo, oko 20 kvadratnih metra), steći ćete utisak da vam nikada ništa više od zvučnika neće biti potrebno. Uprkos bas-membrani od svega 5,25 inča (133 mm), ispunjava se tvrdnja konstruktora da je zapravo u pitanju svojevrsna pumpa za niske tonove, opremljena snažnim motorom i vešanjem dugog hoda, koja je sposobna za pokretanje srazmerno velike količine vazduha. Duboki tonovi su stoga zaista impresivni u odnosu na gabarit zvučnika i pružaju snažan udarac, koji se čuje, ali i oseća u stomaku, što se zaista retko sreće i kod bukšelfova s većom niskotonskom membranom. Iako preciznost u donjem opsegu nije uvek savršena, tonovi u svakom trenutku zadržavaju dovoljno definicije da zvuk ostane čist i jasan, a treba reći da u ovom pogledu, po ugledu na daleko skuplje kutije, UB52 poprilično zavise od kvaliteta reprodukovanog materijala. U našem sistemu i prostoriji njihov kolorit bio je izrazito neutralan, a sposobnost razotkrivanja svih nesavršenosti produkcije na veoma visokom nivou.

Srednji deo spektra prikazan je veoma analitično i detaljno, uz, opet, savršenu uklopljenost u ostatak zvučne slike. Kod UB52 nema veštačkog ulepšavanja i zaslađivanja muzike, pa će elektronika zvučati suvo i na momente dokumentarno, dok će, recimo, snimci J. J. Calea obilovati snažnim i masnim basovima, uz zadržavanje vrlo dobre definicije. Prednost koncentrične srednjetonsko-visokotonske jedinice ogleda se i u veoma bliskom, intimnom prikazu finih detalja, pa se kod kvalitetnih snimaka akustične gitare može čuti prevlačenje trzalicom preko žica, pa čak i karakterističan zvuk plastičnog tela trzalice. Vokali su takođe prikazani veoma detaljno i blisko, ali i sasvim verodostojno – ovi zvučnici poseduju dozu sirove iskrenosti koja se ne može sakriti, a njihov pristup muzičkom materijalu veoma lako će vam prirasti za srce.

Pored svih tonskih kvaliteta, UB52 sa sobom donose gotovo neshvatljivo dobru pozornicu. Zvučna scena odlikuje se solidnom širinom, ali više od toga impresioniraju pozicioniranje po dubini i istinski trodimenzionalni utisak tokom reprodukcije. Pozicije muzičara na snimku mogu se odrediti sasvim lako, a zapisi s manjim brojem instrumenata pružiće uvid u detalje kao što su položaj muzičara, postavka mikrofona i sl. Stoga, u numeri „See Here“, koju Rory Gallagher izvodi sam i naoružan samo akustičnom gitarom, Uni-Fi 2.0 će vam pokazati da on sedi okrenut blago ulevo, dok je mikrofon postavljen s naše desne strane. Ukratko, da iskoristimo jednostavan jezik kojim su naši ukućani opisali ove zvučnike, „drugi zvučnici ove klase pružaju dobru reprodukciju, dok UB52 dovode muzičare u dnevnu sobu“.

Zaključak

Nakon višenedeljnog druženja, ostaje samo da zaključimo da je ovim malenim trosistemcima teško naći manu, ali i jednako sposobnog rivala u kategoriji do 1.000 evra, te da nas, još od Dalijeve serije Zensor pre desetak godina, nijedni velikoserijski zvučnici pristupačne cene nisu ovoliko oduševili. Ukoliko vas odbija njihov neupadljiv, gotovo generički dizajn, osmotrite stvari iz drugog ugla: kad bi UB52 bili obloženi luksuznim furnirom od prirodnog drveta, pa još u kakvoj modernoj high-gloss ili voskiranoj varijanti, ELAC bi komotno mogao da ih prodaje po ceni bližoj četvorocifrenom iznosu – to bi i dalje bila odlična kupovina, jer njihov zvuk vredi toliko.

ELAC Uni-Fi 2.0 UB52
Preporučena snaga pojačala: do 140 W
Frekvencijski opseg: 46 Hz – 35 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 85 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1x133 mm niskotonac, 1x102 mm srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Rezne frekvencije: 200 Hz / 2 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 185x346x275 mm
Masa: 8,3 kg
Cena: 600 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
ELAC Uni-Fi 2.0 UB52
Izuzetna usaglašenost celog spektra.Sjajna 3D scena.Obilje prirodnih detalja.Nezahtevni za pozicioniranje.
Neupadljiv, generički izgled.Samo crni finiš.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac