Elipson Legacy 3220

Neobična zverka

Zanimljivi podnostojeći zvučnici koji teže da reafirmišu ovu avangardnu francusku firmu u audiofilskom segmentu.

Relativno nov na našem tržištu, Elipson nije početnik. Reč je o najstarijem francuskom proizvođaču zvučnika, koji je osnovan 1938. pod imenom “Multimotor” (Multimoteur). Novo ime je dobio 1951, s kojim se proslavio prvo ozvučavanjem paviljona Svetske izložbe u Briselu 1958, a zatim i dugotrajnom saradnjom s francuskom radio-televizijom (ORTF) u domenu profesionalnog audija, negujući sve vreme kućni segment i neortodoksni dizajn, poput modela BS 50, koji se proizvodi još od pedesetih godina, ili L’Oeuf (jaje).

Slučaj za sebe

Linija Legacy je lansirana 2019. i predstavlja nastavak zaokreta firme ka konvencionalnom dizajnu kabineta i modernim rešenjima i materijalima, u koja je, kako proizvođač navodi, ugrađeno šest decenija iskustva i inovacija razvijenih u samoj kući, među kojima je i njihov najpoznatiji zvučnik La Réligieuse (1962).

Model 3220 je podnostojeći zvučnik impozantnih dimenzija i mase, koji čine dve jedinice od 16,5 centimetara s membranom od aluminijuma prevučenom keramičkim slojem, koji ima ulogu učvršćenja membrane i smanjivanja “breakdown” efekta. Na vrhu kabineta se nalazi AMT “harmonika” visokotonac, smešten u zasebnu, mehanički odvojenu zapreminu od livene epoksi smole, dampiranu silikatom. Zvučnik radi u 2,5-sistemskom režimu, gde oba niskotonca rade u paraleli do 600 herca s prelazom od 12 decibela po oktavi, odakle gornji niskotonac preuzima srednji opseg do 2.800 herca sa skretnicom prvog reda. Niskotonci se nalaze i rade u zajedničkoj zapremini kabineta, izrađenog od medijapana, debljine zidova od 25 do 30 milimetara, i obuhvata tri unakrsna ojačanja koja umrtvljuju ovu prilično veliku konstrukciju. S donje zvučnika odignutog od podloge nalazi se bas-refleks tunel u obliku horne, usmeren u pod. Ovako konstruisan, Legacy 3220 postiže solidnih 89 decibela efikasnosti, uz šest oma nominalne impedanse i snage 150 vati. Na zadnjoj strani kabineta s finišom od voskiranog furnira odvojeni su terminali za visoki i niski opseg s džamperima od žice. Masa jednog zvučnika prelazi 30 kilograma.

Slušni test

Nije tajna da su 2,5-sistemski zvučnici složenije opterećenje za pojačivač, iako impedansa ovih zvučnika ne pada ispod 4,4 oma (na 168 herca). Zato smo ih povezali na kompaktni, ali moćni Lindemann Power 1000 pojačivač snage u D klasi, preko jednog para WireWorld Silver Eclipse kablova, i ostavili fabričke džampere između terminala. Kao izvor je korišćen strimer-pretpojačivač Lindemann Source s balansiranim interkonektima Wireworld Gold Eclipse 7.

Metalikin hit “Nothing Else Matters” u obradi Macy Gray od samog početka ima živ i realističan vokal, zvuči prostorno vrlo blizu, ali i dalje ispred slušaoca. Visoki opseg je veoma lepo uklopljen, karakterističan za AMT drajvere, kao i bas, koji je utegnut, precizan i bez koloracije srednjeg opsega. Zapravo, posle kraćeg slušanja stekli smo utisak da basa možda i nema dovoljno, ali u pitanju je bila “optička” varka: navika i iskustvo mogu povezati zvučnike visine metar i trideset centimetara s bombastičnim basom, koji već na niskoj glasnoći treperi ili pobuđuje prostoriju. Bas-opseg je ovde tako integrisan da gabaritnost samo pruža potencijal za reprodukciju do 35 herca – ali kad ga ima. Zato na ovim zvučnicima nećete doživeti naknadno dolivanje basa, koji se iz bas-refleksa okrenutog prema podu prostire po celoj prostoriji. Zvuk Elipsona Legacy 3220 može se opisati kao regalski zvučnik pod uveličavajućim staklom.

Promena pojačivača i kablova u sistemu pokazala je znatne promene, ali ne kako bi se očekivalo: kad smo priključili snagaš Atoll od 120 vati po kanalu, numera “Dans mon Paris” francuske pevačice Zaz zazvučala je življe i nesputano, uprkos tome što smo sišli za klasu pojačivača niže od Lindemanna i D klase, koja je sama po sebi prilično neosetljiva na hirove zvučnika. Osim toga, nismo primetili gubitak preciznosti, mikrodinamike ili kontrole basa, što ukazuje da Elipsoni nisu zahtevni zvučnici, već da se uparivanje dešava na nivou sinergije.

Očekivano, s različitim zvučničkim kablovima postižu se različite nijanse u zvuku. Prestige 3220 ne traže kablove koji zatamnjuju visoki opseg kako bi se on umirio. Naprotiv, svetliji kablovi će im dodatno otvoriti gornji deo sredine i visoke tonove ukoliko se u određenoj poziciji zbog direktivnosti AMT jedinice to pokaže potrebnim.

Kad smo kod pozicioniranja, male promene u odstojanju od zidova i zaokretanje imaju veliki uticaj na srednji i visoki opseg, pa je i tu potrebno poigrati se radi optimalne ravnoteže opsega, naravno, uz pomoć prijatelja zbog težine.

Zaključak

Francuski zvučnik je bitno drugačiji od ostalih pedigrea, ali ne na galski način. Uprkos svojim dimenzijama, Legacy 3220 gradi zvuk veoma velikog regalskog zvučnika: poseduje opsege dobro integrisane u celinu, mikrodinamiku na svakom opsegu i utegnut bas, koji ne proizvodi nijedan od problema često prisutnih kod ovog gabarita. Zajedno s finoćom i rezolucijom visokih tonova, daje vrlo dobar ritam, brzinu i preciznost, bez naprezanja sebe ili slušalaca.

Legacy 3220 nije jednostavan gost u sistemu: biće mu potrebni amplifikacija i kablovi koji mu jednostavno legnu, bez posebnog pravila i nezavisno od snage. Osim toga, i male promene pozicije u datom prostoru otkrivaju više nego tek nijanse koje su sposobni da pruže. Dakle, očekujte malo eksperimentisanja koje će vas u jednom trenutku ipak dovesti u “sweet spot” u kome Elipson pronalazi sinergiju i postaje vrlo dobar domaćin sistema i muzike.

Elipson Legacy 3220
Topologija: 2,5-sistemski bas-refleks
Jedinice: 2x6,5" aluminijumsko-keramički bas, AMT visokotonac
Snaga: 150 W
Frekvencijski opseg (±3 dB): 35 Hz – 35 kHz
Osetljivost: 89 dB
Impedansa: 8 oma (min. 4,4 oma)
Rezne frekvencije: 600 Hz / 1,8 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 347x450x1.340 mm
Masa: 50 kg
Cena: 4.600 €
www.mkabl.rs
Elipson Legacy 3220
Ritmičan zvučnik, koji uvlači u muziku.Odlična tonska ravnoteža.
Vrlo zahtevan za uparivanje s komponentama.Osetljiv na pozicioniranje.
4.0Overall Score