EISA Convention 2016

Press only

Na možda najekskluzivnijem insajderskom događaju u svetu slike i zvuka u Evropi ni ove godine nisu izostala iznenađenja i noviteti, koji su prvo otkriveni medijima.

Svake godine u maju u Briselu se tradicionalno održava formalni skup članova EISA, kad se na jednom mestu okupe predstavnici svih vodećih evropskih medija iz oblasti zvuka, slike i mobilnih uređaja. S druge strane, predstavnici brendova koriste ovu koncentraciju moći sedme sile da bi nam tokom četiri dana predstavili sve nove proizvode i tehnologije koje će narednih godinu dana drmati globalnim tržištem. Na prezentacije koje se postavljaju iza zatvorenih vrata ulazi se isključivo na poziv, a mnogi od eksponata označeni su kao tajna i pod embargom su do naznačenog datuma. U ovom broju prenosimo vam najzanimljivije novosti sa ovogodišnje EISA pres-konvencije – naravno, samo one s kojih je skinuta oznaka “strogo poverljivo”.

ELAC
Nemački proizvođač ove godine obeležava jubilarnih 90 godina, što je bio povod da se predstavnici ELAC-a osvrnu na istoriju firme, koja je počela s gramofonima, koje je do kraja osamdesetih godina proizvela više od milion. Povodom jubileja, ELAC će u drugoj polovini ove godine lansirati kolekcionarski model gramofona Miracord, doduše s ručicom i glavom drugog proizvođača i projektovanom cenom od oko 2.000 evra.

Music Server DS-S101G iz linije Discovery projektovan je kao srce audiofilskog muzičkog sistema, koji nudi mogućnost reprodukcije s lokalnog medija ili strimovanjem, skladištenje i upravljanje metapodacima i multirum funkciju sa do osam simultanih stereo-strimova – sve to uz vrlo jednostavan korisnički interfejs. Za upravljanje kolekcijom, metapodacima i reprodukciju koristi se softver Roon.

Wi-fi integrisani pojačivač DS-A101G sa 100 vati po kanalu u hibridnoj AB i D klasi idealna je kombinacija za Music Server. Sa analognim, digitalnim i bežičnim ulazima može istovremeno da funkcioniše i kao samostalna komponenta kojoj su potrebni samo zvučnici. Posebna mobilna aplikacija omogućava daljinsku kontrolu funkcija uređaja, DSP, korekciju prostorije i reznu frekvenciju subvufera.

DALI
Serija Opticon sada je upotpunjena i čini kompletan 7.x sistem, u potpunosti izrađen u rodnoj Danskoj, uz materijale i tehnologiju koji teže da postignu što manje gubitke. U seriji su tri podnostojeća zvučnika, dva regalska i po jedan efekt i centralni zvučnik. Svi zvučnici koriste naročite SMC magnete, a u upotrebi su ručno napravljene, lagane membrane od premazanih celuloznih vlakana, kao i ribon i tekstilni visokotonci. Po rečima proizvođača, serija je odlična za filmove i kućni bioskop jer je dobra za reprodukciju muzike.

Novost je i aktivni subvufer K14F sa aluminijumskom jedinicom od 14 inča i dugim hodom, koju pokreće ugrađeni pojačivač od 500 vati impulsne snage. Sub ima stereo i LFE i linijske ulaze, a podešavanja obuhvataju glasnoću, reznu frekvenciju i obrtanje faze. Ovaj moćni bas-refleksni zvučnik napaja se iz efikasnog i brzog svičerskog napajanja sa selektorom mrežnog napona.

SMC (soft magnetic compound), koji se nalazi u svakom zvučniku, poseban je magnetni prah koji se sinterovanjem pretvara u cilindrični magnet na zvučničkoj jedinici. Prednosti u odnosu na druge magnetne materijale jesu manji gubici, gušći fluks, niža izobličenja i manje zagrevanje (što nam je demonstrirano na indukcionoj grejnoj ploči i s termovizijskom kamerom), što zajedno utiče na bolju reproduckiju.

iFi Audio
iFi je nova linija kompaktnih i prenosnih komponenti i pribora s tehnologijom i rešenjima iz Abbingdon Music Researcha. Podrazumevajući high-end performanse AMR-a, koje mogu stati u džepne dimenzije, i kvalitet izrade, iFi vodi računa o očuvanju okoline tako što kućište i ambalažu proizvodi od aluminijuma, plastike i papira, dok se otrovna hemijska jedinjenja apsolutno ne koriste.

Novi iPhono2 je unapređena eksterna MM/MC gramofonska sekcija s direktnom spregom signala bez servo-kola, rasponom pojačanja do 72 decibela, dakle spremna i za Ortofon MC5000, i s dinamičkim opsegom od 106 decibela. iPhono2 nudi šest različitih RIAA filtera i ima pojačivački stepen u A klasi. Uređaj je u aluminijumskom kućištu, može stati u džep, a koristi eksterno ultratiho napajanje iPower.

iPurifier i DC iPurifier su aktivni filteri šuma USB, odnosno eksternih napajanja, koji se priključuju između napajanja i uređaja. Primenjujući AMR tehnologiju, u stanju su da smanje šum linearnih i svičerskih napajanja do 50 decibela u audio-opsegu i do 100 decibela na frekvencijama do pet gigaherca. DC iPurifier se automatski prilagođava naponima od pet do 24 volta, što ga čini univerzalnim za mnoge linijske izvore i komponente.

Konačno, iPower pripada liniji pribora koji rešavaju probleme s napajanjem. iPower je svičersko eksterno napajanje, čiji poznati oblik punjača za telefon u sebi krije složenu aktivnu filtraciju od 12 elemenata, koji smanjuju šum na manje od 1 uV. Istovremeno, dodatno elektronsko kolo sprečava vraćanje šuma nazad u mrežu i u druge komponente. iPower se proizvodi u verzijama od pet do 15 volti.

Sonos
Nakon tri godine razvoja, lansiran je novi bežični zvučnik Play 5, verovatno najviše što može da se dobije od zvuka u ovom kompaktnom, prenosivom pakovanju s bežičnim prenosom. U kompresionoj kutiji nalazi se šest zvučničkih jedinica – sa dva bočna visokotonca, kojima se usmerava zvuk putem upravljanja međusobnim faznim pomerajem. Jedinice pokreće šest pojačivačkih modula u D klasi, koji su projektovani u Sonosu. Play 5 može da radi u različitim konfiguracijama: kao samostojeći stereo-zvučnik, kao mono u paru sa još jednim zvučnikom ili kao dupli stereo-par. Takođe, može se postaviti vodoravno ili uspravno, a kad stoji na bočnoj stranici, visokotonac bliže podlozi se isključuje. U zvučniku se nalaze dva mikrofona koji služe za kalibraciju u prostoriji. Sonosom upravljaju mobilna Trueplay aplikacija i istoimena tehnologija koja omogućava merenje i kalibraciju zvuka preko mobilnog uređaja, u kome se obavlja i kalkulacija, a sve traje oko 45 sekundi. Uređaj podržava gotovo sve postojeće načine povezivanja – wi-fi 2,5/5 GHz, TCP/IP sa sopstvenom IP adresom, UPnP – i mnoge popularne striming servise, poput Spotify i Deezer do rezolucije 16/44,1. Planirano je i uvođenje API-ja i omogućavanje drugim aplikacijama da se povežu na njega.

Ideja ovog sistema s preporučenom cenom od 579 evra jeste da se dobije odličan zvuk u normalnim uslovima u kući i drugim prostorima u kojima zvučnici i slušalac nisu na idealnom mestu, kao i da sistem u svakom trenutku bude kalibrisan za korektnu reprodukciju.

Pro-Ject Audio
Austrijska firma je jedna od retkih koja se može pohvaliti da se u potpunosti proizvodi u Evropi, što važi i za najnovije serije Box DS2. Pored gramofona The Classic, koji detaljno slušamo i analiziramo u ovom broju, Pro-Ject je predstavio mnoštvo noviteta, među kojima su ravnopravno zastupljeni digitalni i analogni izvori i komponente, kao i nešto pribora.

Novu Box seriju sa oznakom DS2 sada krase novi dizajn i dimenzije, izbor između silver i crnog finiša s bočnim ukrasnim oblogama od drveta i – mnogo toga novog u kućištima. Zvezda nove serije je MAIA DS2 (My Audiophile Integrated Amplifier) u D klasi, snage 55 vati po kanalu i sa integrisanim DAC-om. Slede pretpojačivači Pre Box Analogue i Digital i stereo-snagaš Amp Box DS2 sa 100 vati po kanalu. Ljubitelji vinila mogu da biraju između gramofonskih sekcija: klasičnog Phono Box DS2, zatim modela sa ugrađenim A/D konverterom i USB izlazom i cevnog Tube Box DS2. Pojačivač za slušalice u simetričnoj topologiji nosi oznaku Head Box DS2. Od digitalnih uređaja tu su PCM i DSD DAC Box DS2 ultra i jednostavniji DAC Box DS2 bez DSD opcije. Oba uređaja su opremljena egzotičnim konverterima Asahi Kasei. Digitalnu gamu na kraju kompletira CD/SACD plejer CD Box DS2 T.

Od pomoćnih uređaja u DS2 seriji su dva napajanja, jedno za snagaš, a drugo sa stabilisanim naponima za linijske uređaje. Konačno, treba pomenuti i VT-E, vertikalni gramofon, verovatno prvi koji je proizveden posle mnogo godina, a koji zapravo ponavlja klasičan Pro-Ject gramofon, samo u vertikalnoj konfiguraciji i s posebnim verzijama za levoruke i desnoruke.

Bowers & Wilkins
Iako je vest o promeni vlasništva ove slavne britanske firme munjevito obišla svet i snažno odjeknula audiofilskim krugovima, u samoj kompaniji ne deluju ni najmanje zabrinuto, a sve promene koje su predstavljene jesu – nabolje, i to u samom vrhu ponude, tamo gde je teško očekivati i postići bitna poboljšanja. Podrazumeva se, velika poboljšanja na velikim zvučnicima dolaze i s višim cenama.

Pogađate, reč je o novoj seriji 800 Diamond, koja je prezentovana kao veliki kvantni skok, koji je mnoge od prisutnih novinara naterao da se zapitaju nije li reč o novoj, većoj i boljoj seriji koja bi se zvala, na primer, 900, jer je sve do poslednjeg dela u ovoj seriji novo i iz početka projektovano. Predstavljeni model 800D3 je nešto većih dimenzija od modela 802D3 i sadrži mnogobrojna mehanička poboljšanja, pre svega u niskotonskoj jedinici, za koju Bowers & Wilkins tvrde da je najbolja koju su ikada konstruisali. Inovacije obuhvataju novu generaciju dijamantskog visokotonca, takozvanu turbinu srednjotonca i sâm Continuum srednjotonac, kao i nove konstrukcije jedinica sa aerofoil membranama. Po njihovim tvrdnjama, mnoga poboljšanja postala su moguća tek skoro, kad je postala dostupna nova i znatno preciznija merna tehnika. Za proizvodnju kabineta napravljena je potpuno nova linija s moćnim presama za savijanje drvenog sendviča iz jednog dela. Nova serija 800 počela je da se proizvodi sredinom maja, tačnije iste sedmice kad je predstavljena na konvenciji u Briselu.

Hegel Music Systems
Novo integrisano pojačalo Röst (2.500 evra) predstavljeno je u maju ove godine. Reč je o pojačivaču snage 75 vati po kanalu, koje, osim analognih ulaza, ima mogućnost povezivanja s digitalnim i bežičnim izvorima i striming protokolima, kao i sa upravljanjem preko mobilne aplikacije. SoundEngine je patentirana povratna sprega koja koriguje signal sa zvučnika u odnosu na original na ulazu u pojačivač.

Za razliku od diskretnog Rösta, HD360 je džin među integralcima sa 250 vati po kanalu, damping faktorom od 4.000 i cenom od 5.000 evra. I ovaj pojačivač je opremljen za digitalno i wireless doba, uključujući i AirPlay i DLNA striming, preko integrisanog DAC-a, koji koristi interni reclocking. Tome treba dodati i referentni USB ulaz, koji podržava DSD64 i DSD128 formate.

HD30 Reference DAC (4.500 evra) ima dva konverterska kola i jedan je od retkih konvertera u svojoj klasi koji podržava DLNA i AirPlay, a iz Hegela kažu da je ovaj drugi toliko dobro implementiran da je tonski možda i bolji od USB ulaza. Osnovne karakteristike su mu džiter, koji je sveden na minimum, i veoma izražen odnos signal-šum, koji ide do 150 decibela.

Konačno, tu je i poslastica za hardkor ljubitelje diskova od 12 centimetara: CDP4A je digitalni plejer koji čita isključivo kompakt-diskove i u potpunosti je projektovan u Hegelu. Do sada je već preporučivan kao “vaš poslednji CD plejer”, ali činjenica da Hegel i dalje projektuje i proizvodi ove uređaje govori da u budućnosti može da bude i novih i još boljih iznenađenja na ovu temu.

Harman Group
Svi ovogodišnji noviteti predstavljeni medijima jesu iz bežičnog i prenosivog segmenta, koji u svetu beleži najveći rast u proteklih godinu dana.

Najnoviji vodeći model AKG slušalica N90Q razvijan je i usavršavan poslednje tri godine. Projektovan je tako da bude prilagodljiv apsolutno svakom obliku glave. Među mnogim tehnologijama, u njega je ugrađen i DAC sa USB ulazom. Posebna tehnologija Truenote s mikrofonima koji su okrenuti ka membranama služi za kalibraciju zvuka, ali i za noise cancelling.

Neverovatno uspeli portabl zvučnik JBL Charge ove godine doživljava svoju unapređenu, četvrtu generaciju, koja nudi za 22 odsto glasniju muziku nego ranije. Uz isti kapacitet i optimizovanu elektroniku, njen vek je sada produžen sa 12 na 20 sati konstantne upotrebe. Naravno, i ovaj Charge je otporan na prskanje i slušanje na zabavama pored bazena ili vode.

JBL Everest 700 Elite je novi model prenosnih blutut slušalica, koje je moguće kontorlisati preko mobilne aplikacije i koje nude sjajne performanse po prihvatljivoj ceni od 279 evra. Pored njih, predstavljene su i slušalice Reflect Mini B7, in-ear model sa integrisanom baterijom koja traje do osam sati, namenjen sportistima i rekreativcima, s fluorescentnim kablom i cenom od 99 evra.

Prenosni zvučnik Harman Kardon Go+Play 2 (299 evra) sada nudi 4×25 vati po kanalu i još bolju integraciju s mobilnim uređajima, aplikacijama i striming izvorima.

Denon & Marantz
Denon je predstavio novu i osveženu liniju Heos, koja je, iznenađujuće, zadržala prošlogodišnju cenu. Ova tehnologija je sada implementirana u najvišu X seriju i predstavlja najvažniju novost u ovom segmentu.
Novi A/V risiver AVR-X2300W (699 evra) sada ima ugrađeno softversko uputstvo za instalaciju i upotrebu. Od tehničkih noviteta u ovom risiveru treba pomenuti novi, poboljšani sistem za kalibraciju zvuka i prostorije i integraciju s mobilnim uređajima, koja se obavlja preko izvanredne (ali i skupe) Audissey aplikacije.

U referentnoj klasi Denona nalaze se PMA2500NE, integrisani pojačivač snage 80 vati po kanalu, sa ugrađenim DAC-om koji ima DSD opciju i USB ulaz, i DCD-2500NE CD/SACD plejer s unapređenim transportom i mogućnošću reprodukcije muzičkih fajlova s DVD diska.

Marantz CD6006 je poboljšana verzija nagrađivanog modela 6005, s boljom selekcijom komponenti, optimizovanim štampanim pločama, kvalitetnijim nožicama i boljim napajanjem. Marantz HD CD1 je novi model CD plejera s DAC-om CS4398, preciznim taktom i ugrađenim HDAM-SA2 kolom, a osim reprodukcije diskova, prihvata i MP3 i WMA muzičke fajlove. Za novu Reference 10 seriju biće potrebno strpiti se do jeseni.

SPIN remote
Holandski startap je predstavio univerzalni daljinski upravljač koji na potpuno revolucionaran način menja koncept ovog uređaja. Zanimljivo je da su prvu kampanju za skupljanje novca za ovaj projekat pokrenuli u decembru 2014, te da su svega mesec i nekoliko dana kasnije skupili 114.000 evra. Ubrzo su pokrenuli još jednu kampanju, koja je takođe bila uspešna. U ovom broju magazina možete pročitati detaljan opis i test ovog uređaja, a raduje nas što su prvi primerci SPIN upravljača počeli da se isporučuju.

OPPO
Kineski OPPO je predstavio svoj top-model telefona F1 Plus, koji neodoljivo podseća na iPhone. Po specifikacijama, spada u sam vrh današnje ponude, a vizuelno je svakako dopadljiv. OPPO je u Evropi poznat pre svega po svojim blu-rej plejerima i, od pre nekoliko godina, odličnim slušalicama za koje su osvojili brojne nagrade. U ovaj telefon je ugrađena kvalitetnija prednja kamera, pa je prozvan ekspertom za selfi.

Coolpad
Prvi put na EISA konvenciji kompanija Coolpad predstavila je celu gamu svojih proizvoda. Poseban akcenat je stavljen na model Torino, čiji test možete pročitati u ovom broju, kao i na top-model MAX. Prezentaciju su držali Marija Nenezić iz Beograda i njen kolega Marko Bojadžiski. S obzirom na to da je Coolpad tek odnedavno prisutan na evropskom tržištu, bilo je interesantno čuti o počecima ove kompanije. Takođe, detaljno smo upoznati sa specifikacijama telefona, kao i s nekim posebnim osobinama ovih uređaja, pre svega mogućnošću držanja dva odvojena profila na telefonu.

Huawei
Kineski Huawei je imao veoma mnogo uspeha u prošlosti sa EISA nagradama. Telefoni P6, P7 i P8 dobijali su svake godine nagradu jer su bili ubedljivo najjači u srednjem segmentu. Sada je P9 napravio iskorak jer je u njega ugrađena dvostruka kamera, ali je istovremeno i cenovno ovaj telefon otišao u višu klasu. Test ovog uređaja možete pročitati u ovom broju magazina, kao i iskustva pri fotografisanju. Najveća prednost telefona je u postprocesiranju fotografija, gde korisnik može menjati tačku fokusa, kao i nivo otvorenosti blende, čime se postižu veoma lepi bokeh efekti.

HTC
Prezentaciju za tajvanski HTC održao je Marko Savković iz Beograda, regionalni marketing menadžer. Cela prezentacija je bila posvećena jednom modelu – HTC 10. U pitanju je novi, napredni top-model telefona, koji donosi nekoliko veoma važnih noviteta. Obe kamere sada imaju optičku stabilizaciju, što nijedan proizvođač zasad nije uspeo. Telefon koristi novi USB-C priključak za brzo punjenje, a po nama, poprilično važno je i to što ovaj model nema preinstaliran veliki broj aplikacija, već se mislilo na optimizaciju.