Huawei P9

Za Leica fanove

Sve manje loveći konkurente, a sve više nudeći karakteristike najmoćnijih uređaja na tržištu, Huawei je za ovu sezonu pripremio flegšip model nazvan P9, osetno poboljšan u odnosu na prethodnike kad je reč o većini karakteristika, a najviše po pitanju zadnje kamere. P9, naime, dolazi s dve 12-megapikselne pozadinske kamere, koje potpisuje zajedno s Leicom – jedna je monohromatska, a druga u boji, te je ovo prvi uređaj ovog kineskog giganta čiji se kvalitet snimljenih fotografija može uporediti s prvoligaškim rivalima.

leica

Telefon je opremljen 5,2-inčnim IPS-NEO LCD-om Full HD rezolucije, osmojezgarnim HiSilicon Kirin 955 SoC-om, Android OS-om 6.0 (Marshmallow) s Huaweievim Emotion UI 4.1 korisničkim interfejsom, a tu je još i baterija kapaciteta 3.000 miliamper-sati, kao i nekoliko različitih verzija finiša, s različitim materijalima. Reč je o telefonu koji nudi impresivne karakteristike, ali ima i određenih boljki, koje ostavljaju prostor za dalju doradu.

Kvalitet izrade i dizajn
2016-04-06_142757Već je na prvi pogled jasno da je Huawei P9 uređaj premijum klase. Industrijski dizajn prati linije nekoliko prethodnih verzija ovog uređaja, no iako se ne može reći da je time stvoren prepoznatljiv karakter kineskog flegšipa, nedvosmisleno je da je reč o vrlo elegantnom, modernom i uverljivo napravljenom telefonu. Za 5,2-inčni uređaj čini se veoma laganim i tankim, iako dimenzije i masa od 145x71x7 milimetara i 144 grama deluju uobičajeno. P9 je dostupan u nekoliko boja, a od toga zavisi i materijal od kog je napravljen, pa tako postoji keramička verzija (beli), verzija od brušenog metala (zlatni) i aluminijumska verzija (sve ostale boje, uključivši i srebrnu, koju testiramo). Nezavisno od odabira finiša, P9 nudi podjednak efekat top-klase uređaja, a zameriti mu se može tek to što tako gladak izaziva strah od mogućeg ispuštanja iz ruke.

S prednje strane telefona nalaze se samo logotip ispod ekrana i zvučnik za telefoniranje uz 5-megapikselnu kameru iznad ekrana, dok su kapacitivne kontrolne tipke deo korisničkog interfejsa – dakle, smeštene na samom ekranu. Huawei je koristio Gorilla Glass 4 za prekrivanje ekrana, te se radi o 2.5D staklu, pa su mu uglovi u skladu s trendovima blago zaobljeni, nudeći izuzetno ugodan osećaj pri “listanju” prstima.

Otpozadi se nalaze dve plastične pruge za proboj signala antena – jedna tanja, uz donji deo uređaja, i jedna deblja, koja prekriva gornji deo poleđine. Na tom gornjem komadu plastike smeštene su dve pozadinske kamere, LED blic i oznaka Leica, dok je ispod toga, na sredini, smešten čitač otisaka prstiju deklarisanog nivoa sigurnosti 4, što ga, zapravo, čini najsigurnijim na tržištu.

Donji rub uređaja donosi zvučnik i 3,5-mm audio-priključak, ali i USB Type-C priključak, što P9 čini jednim od prvih telefona na tržištu koji ga koristi. Zbog toga nećete moći koristiti stare mikro-USB punjače, ali USB Type-C je neminovna budućnost i kudikamo je praktičniji zbog svoje simetričnosti. Gornji deo ima samo sekundarni mikrofon. Na levoj strani telefona nalazi se ulaz za nano-SIM i mikro-SD kartice, a na desnoj poluga za kontrolu glasnoće, u visini palca Power tipke.

Displej
Full HD rezolucija (1.920×1.080 piksela) nije najveća moguća koja se nudi na savremenim telefonima top-klase, ali na 5,2-inčnom ekranu Huaweia P9 ona rezultira gustoćom piksela od 423 ppi, pa na oštrinu prikaza nijedan korisnik neće imati primedbu – utoliko je odluka da se ne ide na QHD rezoluciju bila razumna. Uređaj koristi IPS-NEO LCD ekran, koji karakteriše osetno bolja postojanost kontrasta od „običnih“ IPS-ova, no i dalje osnovni kontrast – kad se telefon koristi na uobičajen način, ravnim gledanjem u ekran – nije na nivou najboljih konkurenata. Konkretno, crni tonovi bi trebalo da budu neznatno tamniji, dok je kod belih „prljavost“ dosta izražena. Zbog toga su očigledno prisutne i određene devijacije u prikazu boja. One su dovoljno zasićene, ali neprecizno interpretirane, a Huawei je za podešavanje ekrana dodao i mogućnost ručne kalibracije boja kako bi doskočio ovoj zamerki.

Što se tiče svetline, ona je posebno dobra, pa ekran omogućuje zadovoljavajuće ugodan nivo korišćenja pri izloženosti sunčevoj svetlosti. Štaviše, po tom se kriterijumu radi o ubedljivo ponajboljem Huaweievom telefonu do sada, boljem od većine flegšipa (no ne i od iPhonea 6S, Samsung Galaxyja S7 i Lumije 950).

Performanse i baterija
Hisillicon Kirin 955 je jedan od prvih čipseta koji koristi Cortex-A72 arhitekturu, čije su performanse otprilike 15 odsto bolje po megahercu od onih koje nude Cortex-A57 jezgra, te su energetski znatno efikasnije. Kirin 995 ima četiri takva jezgra na taktu od 2,5 gigaherca, kao i četiri Cortex-A53 jezgra s taktom od 1,8 gigaherca, te prema sintetičkim benchmarkovima CPU zaista ima rezultate uporedive sa savremenim SoC-ovima protivničkih tabora. Tri gigabajta RAM-a dobija se s modelom koji ima 32 gigabajta memorije za skladište, a četiri gigabajta s modelom od 64 gigabajta. Kirin 995 radi na 4 2G frekvencije, 7 3G frekvencija i 18 4G frekvencija, pa će uređaj bez problema raditi na svim mobilnim mrežama širom sveta.

Šteta je što su grafičke performanse, za koje je zaslužan GPU Mali-T880, kudikamo lošije. Utoliko se Huawei P9 potpuno fluidno ponaša pri svim radnjama koje ne podrazumevaju oslanjanje na GPU, pa će hardverom biti zadovoljni najviše oni koji ne igraju zahtevnije igre na telefonu. Dobro je što se za igre može koristiti tzv. ROG power saving način rada, koji spušta rezoluciju ekrana na 720p (HD). Primarni zadatak mu je da omogući dužu autonomiju tokom igranja, a bolje performanse u igrama onda su dodatni benefit ili prinudno rešenje za loš grafički čip. Baterija kapaciteta 3.000 miliamper-sati ponaša se veoma solidno. P9 nudi natprosečnu autonomiju za 5,2-inčni telefon, posebno u stendbaj režimu, kad zahteva izuzetno malo energije. Puštanje HD videa uz maksimalnu svetlinu ekrana omogućuje sedam sati i 50 minuta kontinuirane reprodukcije, dok telefon čak i uz intenzivno korišćenje sigurno izdržava bez spajanja na punjač od ranog jutra do kasno u noć.

Dobro je što se s telefonom isporučuje i rapidni USB-C punjač od dva ampera, koji omogućuje punjenje baterije do 40 odsto kapaciteta za samo 30 minuta. Vek baterije se može produžiti prebacivanjem u Ultra Power Saving način rada ili u spomenuti ROG.

huawSoftver
Android OS 6.0 (Marshmallow) i korisnički interfejs Emotion UI 4.1, s kojima dolazi Huawei P9, nude optimalnu kombinaciju čiste Googleove softverske platforme i blagog oponašanja iOS-a, na što smo već navikli od ovog proizvođača. Najveća posebnost korisničkog interfejsa tako se svodi na nepostojanje fioke za aplikacije, već su one – kao na iOS-u – raspoređene na Home ekranima, kojih može biti maksimalno 18. Svakako, aplikacije se mogu grupisati i u foldere.

Od simpatičnih dosetki, tu je mogućnost korišćenja promenljivih cover-fotografija za lock-ekran (svaki put se pojavljuje različita slika), zatim mogućnost uključivanja kamere iz stendbaj načina rada dvostrukim pritiskom dugmeta za utišavanje zvuka, a s lock-ekrana moguće je – ponovno kao na iOS-u – potegnuti potezom odozdo pandan kontrol-centru, u kojem se pojavljuju toggleovi, češće korišćene aplikacije i slično.

Kamera
Pozadinska kamera – tačnije, njih čak dve, potpisane zajedno s Leicom – najzanimljivija je novost kod Huaweia P9. Reč je o dva identična 12-megapikselna Sonyjeva senzora, od kojih je jedan monohromatski, a drugi običan, dakle u boji. Monohromatski senzor ne raspoznaje boje jer kod njega nije prisutan Bayer filter. Zato do njega dopire trostruko više svetlosti, pa je u mogućnosti da snima izuzetno dobre fotografije noću, bez šumova, vrlo impresivne, ali crnobele.

Dvostruka pozadinska kamera, međutim, iskorišćena je i za još neke posebno korisne mogućnosti Huaweia P9. Uređaj tako „zna“ koliko su objekti udaljeni od telefona, pa je moguće vrlo lako dodavati efekat pozadine koja nije u fokusu. Štaviše, moguće je dobiti i live-preview takvog načina okidanja, što je jedini telefon koji nudi ovako nešto.

Live-preview je moguće dobiti i za Night Shot način rada, pa tako možemo, na primer, postaviti Huawei P9 na stativ, namestiti dugu ekspoziciju i na ekranu telefona prekinuti ručno ekspoziciju u onom trenutku kad ocenimo da je scena dobila dovoljno svetla da se ne pojavi šum ili preeksponiranost.

Zahvaljujući poznavanju udaljenosti objekata i tome što ima dva objektiva, P9 nudi i hibridni autofokus (koji uključuje i laserski autofokus), a u saradnji s Leicom softverski su ponuđena tri načina predefinisanog načina hvatanja boja – Standard, Vivid Colors i Smooth Colors, s kojim se dobija i zvuk okidanja karakterističan za Leicu. Standard nudi uobičajenu interpretaciju boja, Vivid Colors snažno saturira toplu stranu spektra, dok Smooth Colors nudi nešto između ta dva načina rada i verovatno će mnogima biti najkorisniji.

Fotografije izgledaju izuzetno dobro, posebno u poređenju s bilo kojim prethodnim modelom ovog proizvođača. U odnosu na konkurenciju, nude nivo detalja i pravilnu eksponiranost na visini koja je po danu uporediva s flegšip modelima, dok su noćni snimci napravljeni kolor-kamerom za nijansu lošiji od onih koje nudi iPhone 6S, a oni napravljeni monohromatskom kamerom verovatno bolji od svih konkurenata. Sve to učiniće kameru Huaweia P9 dopadljivom najpre onima koji vole da dobiju umetnički izraz kad fotografišu telefonom.

Zamerke se mogu uputiti nepostojanju mogućnosti snimanja 4K videa i, zapravo, dosta anemičnim video-snimcima, kao i konfuznom softveru, kod kog nisu lako dostupne mnoge opcije (većina ih se otkriva swipeom gore i dole po ekranu, kad ga držimo položenog vodoravno, ali to se korisniku nigde ne sugeriše). Selfi-kamera je prosečna, 5-megapikselna, sa sada već standardnim efektom peglanja lica kako bi ono izgledalo mlađe.

Zaključak
Huawei već godinama pretenduje da izgubi reputaciju „kineskog proizvođača“, pa je s modelom P9 svakako zapretio konkurenciji dobrim tehnološkim inovacijama, idejama i natprosečnom realizacijom. Uređaj najpre mami izuzetno kreativnom i kvalitetnom pozadinskom kamerom, solidnom baterijom, kao i premijum finišom i intuitivnim korisničkim interfejsom, dok će zbog lošeg GPU-a biti manje zanimljiv ljubiteljima igara. Oni koji se odluče za Huawei P9, međutim, brzo će ga i zavoleti.

PLUS
Dualna pozadinska kamera veoma je kreativna.
Izuzetno uverljiv i elegantan finiš uređaja.
Solidna baterija, posebno u stanju mirovanja.
Intuitivno korisničko interfejs Emotion UI.

MINUS
GPU nije na nivou koji nudi CPU Kirin 955.
Nedovoljan kontrast i kalibracija boja ekrana.
Softver za rad s kamerom je konfuzan.
Ne snima 4K video, a Full HD video nije na nivou kvaliteta foto-aparata.

Displej: 5,2 inča, 1.080x1.920 px, 423 ppi
Procesor: HiSilicon Kirin 955 quad-core 2,5 GHz Cortex-A 72 i quad-core 1,8 GHz Cortex-A 53
Operativni sistem: Android 6.0 Marshmallow
Memorija (RAM/skladište): 3 GB / 32 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 MB
Kamera prednja/zadnja: 8 MP / Dual 12 MP
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 70,9x145x7 mm
Masa: 144 g
Cena: 599 evra
www.huawei.rs
Reader Rating4 Votes
82
82
Ocena čitalaca