Dynaudio Xeo 20

Back in Black

Upakovana u kućišta većih dimenzija, opremljena snažnijim pojačalima i osposobljena za reprodukciju digitalnih zapisa još veće rezolucije, nova, treća po redu generacija bežičnih aktivnih zvučnika serije Xeo stigla je na naš test.

Danas, šest godina nakon predstavljanja prve generacije modela Xeo, jasno je da je kompanija Dynaudio tad napravila vizionarski iskorak u segment ozbiljnih hi-fi kutija s integrisanom amplifikacijom i bežičnim povezivanjem. O tome govori činjenica da sad gotovo svaki proizvođač koji drži do sebe žuri da se priključi, ili se već priključio, kategoriji koja stiče sve veću popularnost iz dana u dan. Danski proizvođač se trudi da sačuva lidersku poziciju među sve oštrijom konkurencijom i stoga nastavlja razvoj popularne serije nesmanjenim tempom.

Xeo 20
Audiofilima koji prate savremeno tržište poznato je da se Dynaudio teško odlučuje na radikalne izmene u dizajnu, delom i zbog toga što je izgled njihovih zvučnika uvek podređen funkciji. Nova generacija Xeo zvučnika u ovome ne predstavlja izuzetak i vizuelno se oslanja na ugledne serije Excite i Focus. Očekivano, tokom godina usledile su sitne promene, pa izdvojeni prednji paneli u sivoj boji predstavljaju stvar prošlosti, a Xeo zvučnici danas se nude u modernom satenskom finišu crne ili bele boje.

Brze promene fokusa u složenijim deonicama odvijaju se sasvim glatko.

Razlike regalskog modela Xeo 20 u odnosu na prethodni Xeo 4 primećuju se već na prvi pogled, u odsustvu signalno-kontrolnog modula na gornjoj strani. Kabinet je zadržao šestougaonu osnovu, sa zasečenim uspravnim rubovima na prednjoj strani, ali su sada svi spojevi neznatno ublaženi i mekši, bez izrazito oštrih ivica. Pored toga, Xeo 20 je porastao po svim osama, a posebno se primećuje povećanje visine kabineta sa 28,2 na 32 centimetra.

Uprkos svim izmenama, važno je reći da Dynaudio nije ni najmanje odstupio od poslovično visokog kvaliteta izrade, pa Xeo 20 deluju veoma snažno, zašrafljeni do perfekcije i čvrsti kao monolit. Završna obrada je besprekorna, spojevi neprimetni, a zvučničke jedinice savršeno uklopljene. Takođe, okviri zvučničkih jedinica sada su crni, što, u kombinaciji s kabinetom iste boje, čini ove zvučnike prilično „mračnim“.

Xeo 20 su izvedeni u dvosistemskoj topologiji, a postavku sačinjavaju jedan visokotonac i srednjetonsko-niskotonska jedinica. Iako vode poreklo od prethodnog modela, proizvođač navodi da su jedinice temeljno modifikovane kako bi pružile optimalnu reprodukciju u kabinetu veće zapremine i sa snažnijom amplifikacijom. Visokotonac pripada renomiranoj seriji Esotar i opremljen je mekanom, kupolastom membranom prečnika 28 milimetara, uz masivni aluminijumski okvir koji služi i kao usmerivač. U donjem delu fronta nalazi se mid-bas drajver prečnika 140 milimetara, s aluminijumskim okvirom koji nije uklopljen u ravan prednjeg panela, već pričvršćen na njega i u gornjem delu prelazi preko okvira visokotonca – ovo daje zvučniku pomalo grub i sirov izgled, te čini da Xeo 20 podseća na robustne profesionalne kutije. Membrana mid-bas jedinice izvedena je u MSP tehnologiji (Magnesium Silicate Polymer), koju Dynaudio razvija već decenijama i primenjuje na velikom broju modela, dok su kalemovi na oba drajvera izrađeni od aluminijuma.

Kad je u pitanju interna amplifikacija, poznato je da svaka jedinica ima sopstveno pojačalo, koje je u trećoj generaciji podignuto na 65 vati. Ovo znači da ukupna snaga Xeo 20 postavke iznosi 130 vati po kanalu. DSP je takođe optimizovan i ujedno pojednostavljen, a proizvođač navodi da sad pruža još bolju kompenzaciju za pozicioniranje u prostoru. Pozicija se određuje pomoću prekidača na zadnjem panelu, a korisnik može da bira između postavke u uglu, blizu zadnjeg zida i u slobodnom prostoru (Corner, Wall i Neutral). Takođe, u istom upuštenom panelu nalaze se prekidači za dodeljivanje pozicije unutar stereo-para (levi ili desni zvučnik) i odabir jedne od tri ponuđene audio-zone (Red, Green i Blue). Gornja strana upuštenog panela iskorišćena je za smeštaj garniture priključaka, koja obuhvata RCA i 3,5-milimetarski analogni ulaz, optički digitalni ulaz i USB port za ažuriranje firmvera. Ovi ulazi nalaze se samo na primarnom (Master) zvučniku, dok se ranije spomenuti prekidači, kao i strujni priključci nalaze na oba zvučnika. Konačno, pri vrhu zadnje strane kabineta postavljen je prorez bas-refleks otvora, koji oblikom podseća na kakvu uzanu hornu, dok se ispod njega nalaze prihvatnici za pričvršćivanje zidnog nosača.

Connect
Iako nam je zajedno sa zvučnicima stigao Connect uređaj za proširene mogućnosti povezivanja, treba naglasiti da ova sprava nije neophodna za korišćenje zvučnika, te da se kupuje odvojeno. Connect predstavlja unapređenu verziju Huba, s kojim smo se upoznali još ranije. Oba uređaja koriste istovetno kućište koje podseća na mrežni ruter, a usled malih dimenzija i diskretnog dizajna nimalo ne opterećuje prostor i lako mu je pronaći mesto. Pored dva analogna (RCA i 3,5 mm) i dva digitalna ulaza (koaksijalni i optički) s podrškom za 192 kHz/24-bitski materijal, Connect omogućava direktnu vezu s računarom preko USB porta (do 96/24), blutut aptX povezivanje, kao i priključivanje na lokalnu mrežu preko wi-fija. Stoga, Connect ne samo da donosi više ulaza već može preuzeti funkciju eksternog D/A konvertera, ali i mrežnog plejera. Za iOS se upotrebljava aplikacija Dynaudio Control, dok se za Android platformu može koristiti bilo koji renderer s DLNA sertifikatom.

Upotreba i zvuk
Postupak puštanja zvučnika u rad sasvim je jednostavan: potrebno je priključiti ih na strujnu mrežu, postaviti prekidače na zadnjoj strani u odgovarajući položaj i povezati izvor. Nakon toga, pripadajući daljinski upravljač odličnog kvaliteta služi za uključivanje i isključivanje, podešavanje glasnoće, odabir ulaza i druge funkcije. Dodavanje Connect uređaja razlikuje se u tome što se izvor povezuje na njega, a komunikacija sa zvučnicima obavlja se bežičnim putem – potrebno je samo odabrati isti kanal na zvučnicima i Connectu, a povezivanje se obavlja automatski.

U pogledu kvaliteta reprodukcije i ukupnog zvučnog ugođaja, Xeo 20 nastavlja u najboljoj tradiciji prethodnih generacija. Zvuk od samog početka ostavlja utisak celovitosti i odlične izbalansiranosti, sa sjajnom rezolucijom u čitavom opsegu. Posebno nas je oduševio prikaz vokala, koji su upečatljivi i puni, s fantastičnom teksturom i obiljem finih nijansi u reprodukciji.

Iako mali zvučnici teško da mogu da briljiraju u prikazu najnižih tonova, Xeo 20 prilaze veoma blizu ovome. Basovi su čvrsti, precizni i iznenađujuće masivni, u tolikoj meri da će samo iskusne uši primetiti da u reprodukciji povremeno zafali koja oktava niže; ali, tokom 90 odsto vremena, testirani Dynaudio će vam ispuniti sve niskotonske snove. Ovome doprinosi povećana zapremina kabineta, ali pre svega savršeno usaglašena amplifikacija, koja izvlači najbolje iz zvučničkih jedinica, pa su basovi ujedno potpuno transparentni i svojom agilnošću s lakoćom pariraju najsloženijim deonicama.

U srednjem opsegu Xeo 20 se predstavljaju kao ozbiljni i zreli zvučnici izrazite muzikalnosti. Tonovi su precizni i zvuče izuzetno verodostojno, a ujedno su međusobno usklađeni, bez iskakanja ili štrčanja bilo kojih elemenata zvuka. Stoga, muzika u svakoj prilici ima nepomućen tok, a Dynaudio bez teškoća prezentuje najrazličitije muzičke sadržaje. Dinamika je na zavidnom nivou, pa Xeo 20 ne gube ništa od svojih kvaliteta pri tihom slušanju, dok pri povećanju glasnoće zadržavaju pribranost i pokazuju apsolutni autoritet. Brze promene fokusa u složenijim deonicama odvijaju se sasvim glatko, kao da su u pitanju reflektori koji u trenu promene svoj ugao i obasjaju neki potpuno novi prizor.

Dinamika i detaljnost prikaza dolaze do vrhunca u najvišem delu spektra, u kom vladaju precizni i čisti, a ujedno prirodni tonovi. Visokotonce iz serije Esotar s razlogom prati izuzetna reputacija, a u ovim zvučnicima pokazuju se kao dorasli zaista svakom izazovu. Bez obzira na to da li je potrebno reprodukovati oštar i prodoran zvuk trube, distorziju električne gitare ili suptilnu liričnost harfe, Xeo 20 su uvek na visini zadatka i donose veran prikaz, čak i po cenu da to ne zvuči uvek prijatno.

U nastavku testa rešili smo da isprobamo Connect u ulozi mrežnog plejera. Povezivanje na lokalnu mrežu obavlja se brzo i lako, u svega nekoliko koraka. Tokom testa koristili smo besplatni softverski server Serviio na računaru i BubbleUPnP plejer/renderer za kontrolu preko Android telefona, ali, kao što smo već rekli, može se koristiti bilo koji softver s podrškom za DLNA.

Tokom striminga, Connect se ponaša poput bilo kog drugog strimera – direktnog kontakta s njim, u pogledu korisničkog iskustva, zapravo i nema, jer sve što vidite jeste aplikacija koju je razvila treća strana. Sve funkcije se odvijaju savršeno glatko i bez zastoja, pa testirani sistem predstavlja pravu uživanciju za korišćenje. Kad je u pitanju ono najvažnije – kvalitet zvuka – treba naglasiti da reprodukcija preko mreže nije unela nikakve promene, što je najbolja osobina koju jedan strimer može da ima.

Zaključak
Iako smo već za prethodnu generaciju tvrdili da nisu u pitanju samo zvučnici, već zapravo kompletan audio-sistem, Xeo 20 i Connect podižu sve to na još viši nivo. Po ukupnoj ceni od 2.550 evra, Dynaudio sada nudi zvučnike, amplifikaciju, D/A konverter i strimer, a treba imati u vidu uštedu usled izostanka kablova, pa i rasterećenje životnog prostora. Usled prisustva mrežnog povezivanja, sve što vam je potrebno za uživanje u dobrom zvuku jesu računar, koji gotovo svako od nas već poseduje, i besplatna aplikacija na telefonu. Nakon toga, ostaje da celokupan audiofilski budžet usmerite ka nabavci što kvalitetnijih digitalnih audio-fajlova ili uplaćivanju nekog onlajn muzičkog servisa premijum kategorije. Ovakvom konceptu hi-fija zaista je teško naći zamerku.

Dynaudio Xeo 20
Snaga pojačala: 2x130 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 40 Hz - 21 kHz
Topologija: 1x140 mm bas/srednjetonac, 1x28 mm visokotonac
Analogni ulazi: 1x RCA i 3,5 mm mini-džek
Digitalni ulazi: 1x optički
Dodatno: blutut aptX
Dimenzije (ŠxVxD): 180x320x257 mm
Masa: 6,2 kg
Cena: 2.200 evra

Dynaudio Connect
Frekvencija prenosa: 5,2/5,8 GHz
Rezolucija: do 192/24
Analogni ulazi: 1x RCA i 3,5 mm
Digitalni ulazi: 1x koaksijalni, optički i USB
Dodatno: wi-fi, blutut aptX
Dimenzije (ŠxVxD): 140x32x105 mm
Masa: 0,2 kg
Cena: 350 evra
Vox trade, 011/3016-230
Dynaudio Xeo 20
Sjajan kvalitet izrade.Celovit i neutralan zvuk.All-round kvaliteti.Kompletno rešenje za hi-fi zvuk.
Ne podržava DSD.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac