NAD Masters M32

Digitalne emocije

Pored pristupačnih i veoma popularnih serija C i D, kanadski proizvođač već godinama neguje seriju prestižnih modela s oznakom M (Masters). Uređaji iz ove serije predstavljaju nosioce razvoja uz NAD-ovu poznatu DirectDigital tehnologiju i visok stepen fleksibilnosti.

Inovativni duh testiranog uređaja primećuje se već na prvi pogled: kućište u kombinaciji srebrne i crne boje i sa zaobljenim uspravnim rubovima fronta donosi dozu retro futurizma, a na prednjem panelu upadljivo je gotovo potpuno odsustvo komandi. Front je izveden veoma zanimljivo, sa isturenim crnim panelom koji je postavljen na osnovnu površinu srebrne boje i vizuelno podeljen u tri celine. Na desnom delu smeštena je velika kružna komanda za glasnoću, dok se na suprotnom karju nalazi samo metalna pločica s logotipom proizvođača. Središnji deo zauzeo je LCD ekran u boji, koji ima dijagonalu od oko 11 centimetara i osetljiv je na dodir. U donjem levom uglu diskretno je postavljen 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, dok se na gornjoj strani prednjeg panela, sjajno uklopljena, nalazi tač-komanda za uključivanje i vraćanje uređaja u stendbaj modalitet. Dakle, celokupna postavka obuhvata dve komande, dok se sve ostalo obavlja preko ekrana osetljivog na dodir.

NAD se s lakoćom poigrava s jedva čujnim finesama u zvuku.

Pored prednjeg panela, metal je korišćen i u izradi ostatka kućišta. Stranice su napravljene od prelepo obrađenog aluminijuma u brušenom finišu, s vodoravnim prorezima zaštićenim metalnom mrežicom u donjem delu. Gornji poklopac je crne boje, sa srebrnom dodatnom pločom na unutrašnjoj strani, na kojoj se nalazi osam pravougaonih otvora za hlađenje. Pored estetskog utiska, dodatna ploča povećava masu i time umrtvljuje gornji panel.

Zadnja strana predstavlja raj za oči svakog ljubitelja tehnike. M32 opremljen je veoma masivnim i kvalitetnim zvučničkim terminalima, koji omogućavaju lagodnu manipulaciju i najzahtevnijim kablovima, a izvedeni su u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i robustne oplate od providne plastike. U središnjem delu smeštena su tri analogna ulaza (uključujući gramofonski MM) i izlaz za dodatnog snagaša ili sabvufer, kao i optički i koaksijalni digitalni izlaz. Pored toga, na raspolaganju su USB-B port za povezivanje s računarom i USB-A za servisnu primenu, 12-voltni trigeri i RS-232 priključak. U levom delu zadnje strane nalaze se četiri MDC slota (Modular Design Construction) – jedan je iskorišćen za modul s pet digitalnih ulaza (po dva koaksijalna i optička i jedan AES/EBU), dok se preostala tri mogu upotrebiti za dodavanje modula po želji. Postavka se završava IEC utičnicom za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim osiguračem i prekidačem.

Tehnologija i mogućnosti
Prelepi prizori nastavljaju se nakon skidanja poklopca jer M32 spada među uređaje koji su i iznutra izvedeni izuzetno pedantno i kvalitetno. Za razliku od većine drugih NAD-ovih modela koji koriste Hypex module, M32 upotrebljava amplifikaciju izrađenu po licenci kompanije CSR (Cambridge Silicone Radio), koja se danas nalazi u sastavu korporacije Qualcomm. Proizvođač navodi da nije u pitanju klasa D, već istinski digitalna amplifikacija, kod koje su pretpojačalo i pojačala snage objedinjeni u jednu sekciju i kontrolisani putem softvera. Pojačavanje i filtracija signala obavljaju se u digitalnom domenu, a konverzija u analognu formu obavlja se ispred zvučničkih terminala, čime M32 postaje pojačalo s najkraćom putanjom signala u istoriji kanadske kompanije. Takođe, ovo podrazumeva da se signal s analognog izvora na ulazu konvertuje u 24-bitsku digitalnu formu, uz frekvenciju uzorkovanja koju određuje korisnik (48, 96 ili 192 kHz).

NAD M32 pruža zavidnu snagu od 180 vati po kanalu pri otporu od četiri-osam oma, uz pravo bogatstvo dodatnih opcija. Digitalni ulazi podržavaju 192 kHz/24-bitski zapis i pomalo iznenađuje da sve popularniji DSD nije podržan, a na raspolaganju su gramofonski ulaz i izlaz za slušalice. Centralni softver omogućava funkcije poput obrtanja faze i kanala, uz kompletne tonske kontrole i podešavanje parametara za dodatni sabvufer. Pored toga, svi ulazi se mogu preimenovati po želji i može se odrediti da li su fiksne ili varijabilne glasnoće. Na sve to treba imati u vidu opcione MDC module, a priča o njima zahtevala bi zaseban tekst. Stoga ćemo pomenuti samo BluOS modul, koji za dodatnih 450 evra omogućava mrežno povezivanje i striming muzike s lokalnih skladišta i onlajn muzičkih servisa.

Upotreba i zvuk
Uprkos velikom broju opcija, korišćenje moćnog NAD-a sasvim je jednostavno zahvaljujući preglednom i intuitivno organizovanom sistemu menija. U gornjem delu displeja nalazi se vodoravni izbornik s pet kategorija, od kojih je jedna predviđena za opcioni BluOS modul. Ukoliko vas, međutim, dodatne funkcije ne zanimaju, sve najvažnije informacije, poput odabranog ulaza i stepena glasnoće u decibelima, prikazane su na glavnom ekranu (Main), a tu su i indikacije za druge važne funkcije.

Tokom kritičkog slušanja, najpre nam se svideo način na koji M32 koristi svoju ogromnu snagu: nije to brutalna demonstracija sile, već su svaki vat i decibel stavljeni u službu što kvalitetnije reprodukcije. Zahvaljujući potpunoj kontroli, NAD se s lakoćom poigrava s jedva čujnim finesama u zvuku, briljirajući u svetu mikrodinamike. Bez obzira na to da li je u pitanju pozadinski huk publike na stadionskom rok spektaklu ili škripanje poda u pretrpanom džez klubu, sve je predstavljeno savršeno jasno, uz precizno odmeren fokus. Na ovo se nadovezuje izuzetna veličina scene, pa se može reći da M32 prvo postavi pozornicu, na kojoj zatim pokazuje sve što ume. Pozicioniranje u prostoru je takođe veoma precizno, sa izdašnim trodimenzionalnim efektima i zvukom koji ima slojevitost i dubinu.

Karakter zvuka ovog pojačala nije lako odrediti jer je ogromna količina detalja predstavljena potpuno jasno, ali bez napadnog remećenja osnovnog toka muzike. Tonovi su izrazito neutralni, što na najbolji način pokazuje kameleonsku prirodu ovog NAD-a. Jednostavno, suptilni tonovi prikazani su jednako verodostojno i izražajno kao i oštre, prodorne note, a jedino ograničenje može predstavljati loša produkcija. Ali, M32 čak ni u ovim prilikama ne prerasta u bezobzirnog snagatora, već se trudi da izvuče maksimum iz svakog snimka.

Ne obazirući se previše na složenost muzičkog materijala, M32 predstavlja i najkompleksnije orkestarske deonice, s velikim brojem instrumenata, na jedan uređen način. Svi tonovi imaju odličnu separaciju, a instrumenti su jasno poređani po hijerarhiji, uz sposobnost veoma brzog prebacivanja fokusa. Ipak, ovo ne znači da NAD nije sposoban da kreira muzički haos, već samo da bez teškoća, i do detalja, prati zamisli kompozitora i producenata.

Pomoću najnižih tonova, M32 postavlja čvrste temelje zvuka, koji su definisani i masivni onoliko koliko zvučnici mogu da idu – s velikom većinom zvučnih kutija, problem pokretanja i kontrole velikih membrana ne postoji uz ovo pojačalo. Brzi gornji basovi takođe su potpuno jasni i bez naznaka vremenske neusklađenosti. Pozitivne osobine nastavljaju se u srednjem delu opsega, koji je čist i neutralan, uz besprekorno prikazanu teksturu tonova. Vokali predstavljaju posebnu poslasticu: istovremeno su savršeno uklopljeni u muziku i jasno izdvojeni, što omogućuje potpuno sagledavanje kvaliteta i prirode glasa bez gubljenja uvida u njegovo uklapanje s muzičkom pratnjom. Sliku kompletiraju sjajni visoki tonovi, precizni i s obiljem vazduha, izuzetno analitični, ali nikada hladni i bezdušni.

Osim ekrana osetljivog na dodir, za upravljanje je na raspolaganju daljinska komanda, i to kakva! S dužinom od preko 25 centimetara, NAD-ov sistemski daljinac HTRM 2 predstavlja pravu komandnu palicu vrhunske izrade. Kućište je napravljeno od brušenog aluminijuma, a uprkos nemaloj masi, daljinac odlično leži u ruci zahvaljujući srazmerno uzanoj formi. Pored pokrivanja svih funkcija uređaja, HTRM 2 je sposoban da uči nove komande, kao i da bude programiran u skladu sa željama i potrebama korisnika, a na raspolaganju su i makrofunkcije koje objedinjuju više komandi pritiskom na samo jedan taster. Stoga, ne iznenađuje da je gotovo četvrtina korisničkog uputstva posvećena upravo daljinskom upravljaču.

Zaključak
Nakon višenedeljnog druženja priznajemo da smo se nerado rastali od moćnog i muzikalnog NAD-a. Kao savršen primer dokle je stigla savremena digitalna amplifikacija, M32 objedinjuje veliku snagu i suptilnu plemenitost, pružajući kvalitet reprodukcije kojem će i najzahtevniji audiofili teško pronaći mane.

NAD Masters M32
Kontinualna snaga: 2x180 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz – 20 kHz
Damping faktor: >160
Izobličenja THD: 0,005%
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 6
Digitalnih izlaza: 2
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: da
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 435x133x396 mm
Masa: 9,8 kg
Cena: 4.000 evra
4Audio, 011/770-4320
NAD Masters M32
Fantastičan kvalitet izrade.Napredna tehnologija.Detaljan i precizan zvuk.Snaga i kontrola.
Ne podržava DSD.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac