Devialet Mania

Avangarda u pokretu

Nakon iznenađenja u vidu moćnog saundbara Dione kompanija Devialet nastavlja osvajanje tržišta novim prenosivim zvučnikom Mania.

Isto kao što pomera granice u dizajnu i tehničkim rešenjima, poznata francuska fabrika proširuje polje svog delovanja, pa se u relativno kratkom periodu priključila tržišnoj utakmici u kategoriji saundbarova, a sada i prenosivih zvučnika. Njihov najnoviji predstavnik nosi naziv Mania, a u pitanju je portabilni aktivni zvučnik s višestrukim opcijama povezivanja i, kao što se već očekuje od ovog proizvođača, nesvakidašnjim i naprednim rešenjima. Od Devialeta smo navikli da očekujemo neočekivano, a on nas ni ovog puta nije izneverio – novi uređaj prepoznatljiv je na prvi pogled i izveden u karakterističnom retro-futurističkom dizajnu. Mania je u osnovi lopta, koja je najvećim delom obložena kvalitetnom tkaninom. Između tekstilnih panela vidljiv je egzoskelet od hromiranog metala, dok je središnji deo obavijen trakom od gumirane plastike, koja integriše ručku za nošenje u gornjem delu. Gumena traka upotrebljena je za smeštaj diskretnih tastera, pa na jednoj strani pronalazimo komande za uključivanje, blutut uparivanje i pregled napunjenosti baterije, dok se na drugoj strani nalaze kontrole za glasnoću i upravljanje reprodukcijom. Pored toga, uređaj poseduje indikatore za status veze i mikrofona (koji se mogu isključiti pomoću mehaničkog prekidača), kao i niz od četiri diode za prikaz napunjenosti baterije, dok se u donjem delu nalazi USB-C port za punjenje.

Devialetova raspevana kugla pruža zvuk koji je teško dostižan u ovoj kategoriji i podiže blutut vezu na sasvim novi nivo.

Već uobičajeno za svaki Devialetov uređaj, unutrašnjost je u potpunosti ispunjena najsavremenijim i akustički besprekorno promišljenim rešenjima. Mania za reprodukciju koristi postavku nazvanu Cross-stereo, koja, prema rečima proizvođača, obezbeđuje dvokanalni ugođaj iz bilo kog ugla u krugu od 360 stepeni oko zvučnika. Ovo se postiže pomoću automatske kalibracije naziva ASC (Active Stereo Calibration), koja koristi četiri integrisana mikrofona kako bi u realnom vremenu prilagođavala zvuk okružujućem prostoru. Za reprodukciju su zadužene četiri aluminijumske širokopojasne jedinice nepoznatog prečnika, koje su raspoređene u gornjem delu kućišta, dok se za najniže tonove staraju dve 80-milimetarske membrane, koje su postavljene naspramno i povezane u push-push konfiguraciji. Za pogon je upotrebljena amplifikacija u klasi D, uz patentiranu povratnu spregu SAM, koja na osnovu parametara zvučnika i matematičkog modela obavlja optimizaciju signala u digitalnom domenu. Digitalni moduli pružaju 25 vati po širokopojasnom drajveru i 38 vati po niskotoncu, pa ukupna snaga iznosi 176 vati. Konačno, u unutrašnjosti se nalazi baterija kapaciteta 3.200 miliamper-sati, koja je dovoljna za deset sati autonomije pri umerenoj glasnoći, dok je za punjenje potrebno tri sata.

Upotreba i zvuk

Mania za povezivanje koristi wi-fi dual-band i blutut u verziji 5.0, dok je stabilan i brz rad obezbeđen četvorojezgarnim procesorom ARM Cortex-A53 i Devialetovim operativnim sistemom DOS2, koji se koristi kod znatno skupljih zvučnika Phantom i saundbara Dione. Ipak, francuski proizvođač je pomalo čudno odabrao mogućnosti povezivanja, jer Mania koristi wi-fi samo za Spotify Connect, dok se za sve ostalo mora koristiti blutut – paradoks je u tome što je Spotify jedini od popularnih muzičkih servisa koji nema lossless opciju. Mania takođe ne podržava DLNA i UPnP – ili bar mi nismo uspeli da ih pronađemo i iskoristimo putem Devialetove ili druge aplikacije (BubbleUPnP itd.) – pa mogućnost wi-fi veze da proturi zapise visoke rezolucije ostaje neiskorišćena, bilo da je u pitanju reprodukcija sa striming servisa ili iz lokalne audioteke. Naravno, sve to ne znači da Mania zvuči loše – naprotiv.

Tokom reprodukcije prvo se primećuje nesrazmerno široka pozornica, koja daleko prevazilazi skroman gabarit zvučnika. Dajte Maniji nešto veći prostor i sedite na nekoliko metara od nje, a ona će vam uzvratiti velikom zvučnom scenom i čak određenim stepenom trodimenzionalne prezentacije. Aktivna kalibracija očigledno obavlja svoj posao besprekorno, jer je zvuk veoma ujednačen bez obzira na okruženje, a promena pozicije u toku rada ne donosi praktično nikakve promene – kalibracija se obavlja u realnom vremenu, automatski i potpuno neprimetno za korisnika. Po ugledu na veće srodnike, tonski balans je uzorno neutralan, a nekima će možda biti i malo suvlji. Ipak, nama se veoma svidela Devialetova analitičnost, jer Mania čak i iz lossy formata i prenosa uspeva da izvuče veliku količinu detalja. Još je važnije da je u svemu tome zadržana prijatna prezentacija, s tonovima koji su sasvim čisti, ali ne i previše oštri, pa je ukupni utisak da je u pitanju znalački odmerena reprodukcija.

Detaljni i živopisni visoki i srednji tonovi dopunjeni su odličnom niskotonskom osnovom, za koju su zaslužne dve ravne 80-milimetarske membrane. Najniži opseg bogat je tonovima koji imaju izraženu masu, dok odlična vremenska određenost daje sjajan osećaj za ritam. Uprkos raskošnim tonovima, basovi nikad ne postaju previše topli i zasićeni, pa nema opasnosti od gubitka definicije – Mania je uvek precizna i jasna. Ukoliko vam osobine reprodukcije nisu sasvim po volji, Devialet dopušta korigovanje preko pripadajuće aplikacije istog naziva, koja sadrži dvopojasni ekvilajzer, kao i predefinisanu opciju Voice za isticanje glasa. Devialetova aplikacija takođe omogućuje kontrolu reprodukcije i podešavanje sporednih opcija, kao što su kalibracija, LED indikatori, mikrofoni i Alexa glasovni asistent. Aplikacija omogućuje direktan pristup, ali ne integriše popularne striming servise, a celokupna postavka je pregledna, intuitivna i odlično optimizovana, te radi izuzetno brzo i stabilno.

Zaključak

U tipičnom Devialetovom stilu, Mania je u kategoriju blutut zvučnika donela avangardu i francuski šik, ali i sjajna tehnička rešenja. Uprkos pomalo nedorečenim opcijama povezivanja – što će možda biti rešeno nekim budućim opcijama firmvera – Devialetova raspevana kugla pruža zvuk koji je teško dostižan u ovoj kategoriji i podiže blutut vezu na sasvim novi nivo. Elegantno, ali izdržljivo kućište vodootporno je po sertifikatu IPX4, pa se Mania može bez brige poneti na izlet ili odmor, kao savršeno rešenje za uživanje u dobrom zvuku na svakom mestu.

Devialet Mania
Snaga: 176 W
Frekvencijski opseg: 30 Hz - 20 kHz
Nivo zvučnog pritiska SPL: 95 dB
Topologija: 4 x širokopojasni, 2 x niskotonski 80 mm
Povezivanje: wi-fi, blutut v5.0, AirPlay 2
Kapacitet baterije: 3.200 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 176 x 193 x 139 mm
Masa: 2,3 kg
Cena: 850 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odličan tonski balans.
Neutralan i precizan zvuk.
Jedinstven i praktičan dizajn.
Veoma kvalitetna izrada.
Nelogične opcije povezivanja.
4.2