Cambridge Audio CXA81

Osveženje iz Kembridža

Kao predstavnik serije CX druge generacije, integrisano pojačalo CXA81 donosi odlično odmerenu snagu za kućnu upotrebu i D/A konverter s podrškom za visokorezolutivne zapise, uz praktične dodatke poput izlaza za slušalice i blutut veze.

Uređaje kompanije Cambridge Audio oduvek je krasio sveden i elegantan dizajn, ali je predstavljanje serije CX nesumnjivo donelo svež i autentičan pristup. Ovo je zasluga atraktivnog novog izgleda nazvanog „Floating Design“ (plutajući dizajn), kod kog su prednje nožice zamenjene specifičnim širokim nosačem, čime je ostvaren utisak da uređaj pluta, tj. lebdi u prostoru. Nesvakidašnji izgled, kvalitet zvuka i dobro odmerena cena podarili su seriji CX uspeh na tržištu, a nakon pet godina pred nama je nova generacija.

Opis

Kako dobra rešenja ne treba menjati, ili bar ne u velikoj meri, CXA81 zadržava dizajnerski jezik prethodnika, pa su vidljive promene minimalne. Prednji panel izrađen je od masivne aluminijumske ploče u brušenom finišu, na kojoj se ističe velika kružna komanda za glasnoću na desnoj strani. U moru high-tech rešenja i sve većih ekrana, čak i tamo gde nisu neophodni, Cambridge Audio opet donosi osvežavajuće jednostavne ideje, pa su sve ostale komande smeštene unutar izduženog crnog panela u središnjem delu fronta. Panel je izveden od crne plastike, a u njemu se nalazi devet okruglih tastera iste boje, koji služe za direktan odabir analognog ili digitalnog ulaza, odabir parova zvučnika i aktivaciju blutut veze. Tasteri su obeleženi diskretno osvetljenim oznakama, a indikacija je takođe izvedena sasvim jednostavno, tako što oznaka funkcije promeni boju kad je aktivna. Postavku na prednjem panelu zaokružuju 3,5-milimetarski izlaz za slušalice i taster za stendbaj na levoj strani.

Uobičajena izvedba kućišta podrazumeva gornju i bočne strane iz jednog komada debljeg lima, uz veliki otvor prekriven metalnom mrežicom za hlađenje unutrašnjosti. Dolazimo do zadnje strane, na čijem su levom delu postavljeni IEC utičnica za odvojivi strujni kabl i zvučnički terminali. Dvostruki terminali omogućuju povezivanje dva para zvučnika, a izvedeni su solidno, s pozlaćenom metalnom osnovom i oplatom od plastike. Desni deo upotrebljen je za smeštaj priključaka, a ovde nailazimo na četiri analogna ulaza, s tim što je prvi opremljen RCA i balansiranim XLR terminalima, koji se međusobno isključuju. Digitalno povezivanje obuhvata dva optička i jedan koaksijalni ulaz, USB-B port za vezu s računarom i antenu za blutut povezivanje. Dodatno, na raspolaganju su izlazi za eksterno pojačalo snage i aktivni sabvufer, infracrveni i okidački priključci, kao i RCA i RS-232C priključci za integraciju sistema.

Osobine i mogućnosti

CXA81 predstavlja integrisano pojačalo u klasi AB, koje pruža 80 vati po kanalu pri osam oma, odnosno 120 vati na četiri oma, s odvojenim i simetrično izvedenim izlaznim kanalima. Kao druga značajna komponenta prisutan je savremeni 32-bitski D/A konverter ES9016K2M renomiranog američkog proizvođača ESS Technology, koji donosi odličan kvalitet zvuka uz nisku potrošnju i grejanje. Podržana rezolucija obuhvata 96/24 preko optičkog i 192/24 preko koaksijalnog ulaza, dok asinhroni USB-B prihvata PCM do 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD u rezoluciji do 11,2 megaherca (DSD256). Od dodatnih mogućnosti na raspolaganju su blutut veza s podrškom za aptX HD kodek, koji donosi znatno manje gubitke u bežičnom prenosu, kao i izlaz za priključivanje slušalica.

Test

U prvom delu testiranja uposlili smo CXA81 u punom kapacitetu, što podrazumeva da je, pored amplifikacije, bio korišćen i interni D/A konverter preko USB veze. Očekivano, proizvođač je veoma dobro upario dve glavne komponente ovog uređaja, pa je kao rezultat dobijen uravnotežen i celovit zvuk. U numeri „Water of Love“ do izražaja dolazi Knopflerov hrapav i rustičan vokal, koji je prisutan u prostoru i neznatno istaknut u odnosu na instrumente. Zvučna scena je lepo razvijena, uz izražen stereo-efekat, pa su instrumenti jasno pozicionirani po širini, dok je dubinsko pozicioniranje prisutno u nešto manjoj meri.

U nastavku nam se veoma svideo način na koji CXA81 prikazuje činele: njihov zvuk zvonak je i prodoran, uz odgovarajući prostorni efekat u gornjem delu spektra, ali ujedno bez napadnog paranja ušiju, karakterističnog za uređaje nižih kategorija. Pored toga, testirani Cambridge Audio jasno se distancira od hi-fi trendova, koji često nameću beskompromisnu analitičnost i transparentnost kao ultimativni kvalitet nekog uređaja. Naprotiv, ovde se ostrvsko poreklo ogleda u relativno smirenoj i fluidnoj prezentaciji, koja na prvo mesto stavlja besprekornu uklopljenost svih tonova i sveobuhvatan doživljaj muzike. Sasvim diskretno i za one koji imaju nešto slušalačkog staža, ovo pojačalo pokazuje klasu u detaljima.

Dobro uobličeni tonovi nastavljaju se u donjem delu spektra, uz odličnu kontrolu i kod najdubljih nota. CXA81 je sposoban da pruži veoma duboke tonove bez izobličenja, a da pritom očuva njihovu definiciju, kao i adekvatnu masu. Nadalje, u najboljoj britanskoj tradiciji, do izražaja dolaze odličan tajming i tačnost ritma. Donji opseg ispunjen je jasno definisanim tonovima, koji su izuzetno precizno vremenski odmereni, što takođe ukazuje na dinamičke mogućnosti pojačala i sposobnost da se brzo pokrene i zaustavi.

Drugi deo testiranja obavljen je uz eksterni DAC Chord 2Qute, dok je Cambridge Audio zadržao ulogu amplifikacije. Podržano D/A konverterom koji je do pre nekoliko godina koštao kao CXA81, integrisano pojačalo pokazalo je da može da pruži i više razigranosti i žustrine, ali uz gubitak krajnje uravnoteženosti. Reprodukcija je dobila jednu temperamentnu crtu, uz snažnije istaknute dinamičke krajnosti i življi, prisutniji zvuk u celom spektru. Pojedinačni tonovi postali su izraženiji i sočniji, s mnogobrojnim slojevima teksture od koje su načinjeni i boljim uvidom u finese. S druge strane, fluidan tok reprodukcije bio je narušen slabijim uklapanjem detalja, koji su povremeno štrčali i remetili muzičku celinu. Balans između opsega takođe je bio donekle izmenjen, jer su najniži tonovi postali naglašeniji i povremeno dominirali zvučnom slikom. Stoga, kad se sve uzme u obzir, naš zaključak je da CXA81 zvuči izuzetno dobro sa sopstvenim DAC-om, te da dodavanje eksternog D/A konvertera, makar on bio i iz višeg cenovnog razreda, zahteva pažljivo uklapanje.

Zaključak

Bez sumnje, poznati britanski proizvođač napravio je dostojnog naslednika popularnog modela CXA80. Izveden u atraktivnoj nijansi srebrne boje, novi Cambridge Audio CXA81 namenjen je svima koji visoko vrednuju kvalitetnu reprodukciju, ali ne žele da se odreknu dodatnih opcija; onima koji priželjkuju moderan uređaj, savremenog izgleda i tehnike, ali bez ekstravagantnih rešenja, koja su često sama sebi svrha. Ukratko, ovo je uređaj koji pruža izuzetnu vrednost za uložen novac i garantuje dugogodišnje uživanje u dobrom zvuku.

Cambridge Audio CXA81
Kontinualna snaga: 2x80 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >110
Izobličenja THD: <0,02%
D/A konverter: ESS Sabre ES9016K2M
Rezolucija: do 384/32 i DSD256
Analognih ulaza: 4
Digitalnih ulaza: 4
Broj izlaza za zvučnike: 2 para
Izlaz za slušalice: da
Dodatno: blutut aptX HD
Dimenzije (ŠxVxD): 430x115x341 mm
Masa: 8,7 kg
Cena: 1.200 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Cambridge Audio CXA81
Spoj modernog i klasičnog dizajna.Preciznost i osećaj za ritam.Fluidna prezentacija.Odlična usklađenost pojačala i DAC-a.
Gramofonska sekcija upotpunila bi opcije.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac