JBL Boombox 2

Mobilna žurka

Druga generacija najvećeg prenosivog zvučnika iz JBL-a donosi neznatno izmenjen dizajn, ali uz zadržavanje robustne konstrukcije i povećanu snagu u oba modaliteta rada.

Promene na spoljašnjosti zaista su minimalne, pa Boombox druge generacije zadržava valjkastu formu, uz masivnu ručku za prenošenje, koja je izvedena izjedna, sa zaštitnim bokovima uređaja. Čvrstu plastiku srećemo još samo na diskretnom postolju, dok je telo zvučnika u potpunosti prekriveno gustom tkaninom. Ukupne dimenzije sada su marginalno manje, ali je masa povećana za preko 650 grama.

Velika površina prednje strane udomila je upadljivi logotip američke kompanije u središtu, dok se u donjem delu nalazi uspravna LED traka za indikaciju napunjenosti baterije. Komande su smeštene u gornjem delu fronta i, već tipično za JBL, izvedene u obliku simbola funkcije. Ovde nailazimo na tastere za uključivanje i blutut uparivanje, dok su oko njih postavljene kontrole glasnoće i reprodukcije. Najzad, taster PartyBoost omogućuje povezivanje i sinhronizaciju više kompatibilnih zvučnika, što je savršeno za ozvučavanje cele kuće ili dvorišta.

Unapređeni srednji i visoki opseg sada još bolje drže korak s basovima, pa su u zvučnoj slici zastupljeni u pravoj meri.

U skladu s IPX7 sertifikatom o vodootpornosti, koji garantuje da uređaj može da izdrži potapanje na dubinu od jednog metra u trajanju do 30 minuta, panel s priključcima smešten je ispod debelog gumenog poklopca na zadnjoj strani. Pored priključka za eksterno napajanje i punjenje baterije kapaciteta 10.000 miliamper-sati, ovde se nalaze USB-A port za punjenje drugih uređaja jačinom od dva ampera (funkcija powerbank), 3,5-milimetarski audio-ulaz i dodatni USB port za servisnu primenu.

Ispod izdržljivog platna JBL je smestio istu garnituru zvučničkih jedinica kao kod prethodnog modela, mada nemamo informaciju da li su one na bilo koji način unapređene. Postavka je dvokanalna, a topologija dvosistemska, što podrazumeva par mid-bas drajvera prečnika 102 milimetra i dva 20-milimetarska visokotonca. Ipak, ugrađena amplifikacija doživela je znatna poboljšanja, pa deklarisana snaga sada iznosi 40 vati po kanalu kad je uređaj priključen na strujnu mrežu, odnosno 30 vati po kanalu kad se napaja preko interne baterije.

Test

Kao osnovni vid povezivanja JBL je predvideo blutut u verziji 5.1, ali čak ni kod ovako sposobnog zvučnika nije dodao podršku za aptX kodek. Uprkos tome, reprodukcija je dobila suptilna unapređenja na ključnim mestima, pa Boombox 2 ima poboljšan tonski balans. Naravno, ovaj veliki prenosivi zvučnik zadržao je zaštitni znak u vidu moćnog basa, koji je potpomognut velikim pasivnim membranama na bokovima, ali je ukupni kolorit neznatno neutralniji od prethodnika. Usled toga, detalji su prikazani jasnije, a tonovi su čistiji u celom spektru.

Niskotonsko područje donosi naizgled beskrajnu snagu, pa su basovi veoma masivni i s lakoćom ispunjavaju prostoriju upečatljivim ritmom. Definicija je veoma dobra, a stepen glasnoće veoma visok i oslobođen izobličenja. Proizvođač navodi da je Boombox 2 sposoban da se spusti do 50 herca, što predstavlja zavidnu vrednost za ovaj tip uređaja. Priključen na strujnu mrežu, Boombox 2 deluje potpuno stabilno pri reprodukciji, uz zadržavanje fokusa i definicije tonova i tokom zahtevnih deonica.

Iako Boombox 2 poseduje odlično podešen DSP, bilo bi dobro da postoji neki način podešavanja parametara zvuka, jer se kod loše produkcije i modernih pravaca ipak može dogoditi da niski tonovi budu prenaglašeni. Nažalost, bazična aplikacija JBL Connect ne nudi ništa slično, već omogućuje samo povezivanje zvučnika u stereo i PartyBoost modalitetu, proveru napunjenosti baterije i slične sporedne opcije.

Unapređeni srednji i visoki opseg sada još bolje drže korak s basovima, pa su u zvučnoj slici zastupljeni u pravoj meri. Dvokanalna postavka takođe je efikasna, pa Boombox 2 kreira daleko širu pozornicu u odnosu na manje prenosive zvučnike. Srednji tonovi odlikuju se živopisnim i zasićenim prikazom, karakterističnim za ovog američkog proizvođača, dok su detalji prisutni u drugom planu. Visoki tonovi propraćeni su solidnom količinom vazduha, što dodatno poboljšava prostornu prezentaciju. Pored toga, JBL je i ovde zadržao prepoznatljiv pristup, pa su note dovoljno zvonke i prodorne, ali nikada ne zalaze u zonu oštrog i neprijatnog zvuka.

Prelazak na baterijsko napajanje smanjio je snagu na 30 vati po kanalu, ali se to u toku reprodukcije moglo primetiti samo u tragovima. Tokom najzahtevnijih deonica donji prag bio je odsečen nešto ranije, čime su izbegnuta potencijalna izobličenja i zadržana celovita i upečatljiva prezentacija najnižih tonova. U srednjim i visokim tonovima nismo primetili razlike, kao ni negativne pojave poput gubitka fokusa ili suženja zvučne slike.

Zaključak

Pored diskretnih vizuelnih promena, Boombox druge generacije donosi poboljšanja tamo gde je to najvažnije – u kvalitetu zvuka. Povećana snaga obezbeđuje još kvalitetniju reprodukciju, dok su finese u zvuku unapređene kako bi ukupni muzički ugođaj bio još bolji. Suština uređaja nije promenjena, pa je ovo i dalje jedan robustan i veoma izdržljiv prenosivi zvučnik, koji će se dočekati na noge u svakoj situaciji – bilo da je u pitanju izlet, uživanje u dvorištu ili kućna žurka – a sve to po ceni koja je minimalno povećana u odnosu na prethodnika.

JBL Boombox 2
Snaga: 2x40 W
Frekvencijski opseg: 50 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x20 mm visokotonac, 2x102 mm mid-bas
Odnos signala i šuma: >80 dB
Povezivanje: blutut v5.1, mini-džek 3,5 mm
Kapacitet baterije: 10.000 mAh
Dodatno: USB powerbank
Dimenzije (ŠxVxD): 484x256x200 mm
Masa: 5,9 kg
Cena: 510 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Sjajan bas.
Živopisan i bogat zvuk.
Izdržljiva konstrukcija.
Izdašna baterija.
Ne podržava aptX.
4.1