Bose SoundTouch 10

Pristupačni multirum

Model 10 predstavlja dobrodošlu prinovu u SoundTouch seriji, kao istinski kompaktna sprava prihvatljive cene, s velikim mogućnostima povezivanja i kontrole.

bose-soundtouch-10

S obzirom na to da smo u broju 64 imali priliku da se upoznamo s većim SoundTouch modelima, na testiranom uređaju primetili smo jasne vizuelne odlike serije. Kućište ima blago ispupčenu prednju i zadnju stranu, a na gornjoj strani smešten je prepoznatljivi komandni panel, koji se može sresti i kod drugih SoundTouch modela. Pored dimenzija, SoundTouch 10 se od veće braće razlikuje i po izostanku prelepog OLED ekrana na prednjem panelu, a prikaz trenutne funkcije obavlja se pomoću četiri sitne LE diode pri vrhu prednje strane. Ispod njih postavljen je logotip proizvođača, a veći deo prednjeg panela zauzima platnena mrežica, koja je vizuelno odvojena od gornjeg dela fronta elegantnom hromiranom trakom. Bokovi su potpuno pusti, dok se na zadnjoj strani nalaze 3,5-milimetarski audio-ulaz, mikro-USB port i priključak za strujni kabl, kao i poprilično veliki bas-refleks otvor u gornjem delu. Iako po opisu može delovati previše jednostavno i bezlično, SoundTouch 10 uživo predstavlja veoma simpatičnu spravicu, koja odiše diskretnom elegancijom, a plastika od koje je izrađen ostavlja odličan utisak tokom upotrebe.

Zvuk je u celom opsegu više suptilan nego agresivan, s fino prezentovanim detaljima.

Kao i obično, Bose je prilično škrt u pružanju tehničkih informacija, a u promotivnom materijalu naglasak je stavljen na mogućnosti i jednostavnost upotrebe uređaja. Iako podaci o snazi pojačala izostaju, proizvođač nas informiše da se ispod crne platnene mrežice nalazi širokopojasna Unidome zvučnička jedinica prečnika 63 milimetra s veoma velikim hodom membrane. Pored štampane ploče sa elektronikom, znatan deo prostora unutar kućišta zauzela je cev bas-refleks otvora, što je dalo nadu da će nam SoundTouch 10 tokom testiranja pružiti bogat niskotonski spektar.

Bose_SoundTouch_10

Funkcije i zvuk
SoundTouch 10 se isporučuje u bogato odštampanoj kutiji, a u pakovanju se nalaze strujni i USB kabl, kao i daljinski upravljač manjih dimenzija. Inicijalna podešavanja su sasvim jednostavna, a na korisniku je da odluči da li će instalirati kontrolnu aplikaciju na kućni računar, mobilni uređaj, ili na oba. Pomenuti mikro-USB port služi samo za povezivanje s računarom radi podešavanja wi-fi veze i ne može se koristiti za reprodukciju. Nakon instalacije, SoundTouch aplikacija preuzima ulogu audio-servera, ali i omogućava dodeljivanje funkcija tasterima koji se nalaze na gornjoj strani uređaja. Na ovih šest tastera mogu se memorisati željene internet radio-stanice, kao i plejliste s lokalnog mrežnog skladišta ili nekog od podržanih onlajn servisa (Spotify, Deezer, Pandora…), pa se nakon toga memorije mogu odabirati preko daljinskog upravljača ili direktno na uređaju, bez aktiviranja aplikacije.

Bose_SoundTouch_10 (2)

Tokom druženja sa ovim kompaktnim zvučnikom podsetili smo se hitova benda Dire Straits sa albuma “Making Movies”, koji se danas mogu svrstati u evergrin. Zvuk je čist i jasan, sa određenom dozom plemenitosti u srednjim i visokim tonovima, pa je “Romeo and Juliet” zvučala melodično i veoma nežno. Basovi su prisutni, ali je zvuk u celom opsegu više suptilan nego agresivan, s fino prezentovanim detaljima. Nešto izraženije niske tonove primetili smo tokom strimovanja muzike preko blutut veze, ali je reprodukcija i tada ostajala u zoni nenapadnog, pitomog zvuka. Ovakve karakteristike postavljaju SoundTouch 10 na topliju stranu zvuka i čine ga izuzetno slušljivim i nenapornim tokom dužeg slušanja. Nažalost, Bose i dalje tvrdoglavo odbija da na spisak podržanih formata doda FLAC, pa su korisnici osuđeni na upotrebu Apple Lossless kodeka ili kompresovanih formata. Takođe, iako podržavaju multirum povezivanje, dva SoundTouch 10 zvučnika ne mogu se spregnuti da rade kao stereo-par, što je funkcija koja se danas podrazumeva i kod mnogo manjih i jeftinijih bežičnih zvučnika.

Zaključak
Iako predstavlja adekvatnu dopunu na donjem kraju SoundTouch serije, na kraju testa ostaje utisak da je SoundTouch 10 mogao da pruži više u pogledu zvuka. Prisustvo samo jednog drajvera i ograničenost na mono-reprodukciju čine da zaista maleni blutut zvučnik SoundLink Mini, s dve zvučničke jedinice i dve dodatne pasivne membrane, u direktnom poređenju izgleda kao pravo malo remek-delo inženjeringa. S druge strane, SoundTouch 10 pruža neuporedivo veće mogućnosti povezivanja i kontrole, kao i multirum opciju, pa konačna odluka o kupovini zavisi od želja i potreba budućih vlasnika.

PLUS
Lep dizajn i kvalitetna izrada.
Jednostavna i funkcionalna aplikacija.
Programabilni tasteri.
Multirum povezivanje.
Suptilan i melodičan zvuk.

MINUS
Ne podržava FLAC.
Ne podržava stereo-uparivanje.

Podržani formati: AAC, ALAC, MP3, WMA
Povezivanje: wi-fi, blutut, 3,5 mm mini-džek
Dimenzije (ŠxVxD): 141x212x87 mm
Masa: 1,87 kg
Cena: 240 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca