Ansuz X Series

I Odin stvori zvuk

Svedenog izgleda i u jednostavnom pakovanju, Ansuz kablovi su novost koja će iznenaditi ljubitelje jakih začina u audiofilskoj kuhinji.

Germanska mitologija kaže da je bog Odin prvim ljudima prvo udahnuo život, a zatim im podario nadahnuće, oblik, govor i čula. Ovoj fazi stvaranja, koja je čoveka opremila praktično svime što je potrebno za komponovanje, izvođenje i slušanje muzike, posvećena je runa pod imenom Ansuz.

Danska firma Ansuz Acoustics, koja ovom runom u svom nazivu želi da naglasi transcendentalnu dimenziju muzike i zvuka, relativno je nova u sazvežđu zvuka. Njeni osnivači i vodeći projektanti su Michael Borreson i Lars Christensen, čija imena su verovatno poznata pažljivim pratiocima hi-fi zbivanja, jer su njih dvojica stvorili Raidho Acoustics, firmu koja je takođe predstavljena našoj publici preko distributera M-kabl.

Ansuz Acoustics u svom programu nudi kablove, antirezonantna rešenja, strujne kondicionere i razvodnike, kao i harmonizatore, dakle audiofilski pribor koji se bavi poboljšanjem graničnih faktora reprodukcije, koji, po nekima, mogu napraviti razliku između dobrog i lošeg zvuka. Sudeći po rezultatima pomenutog Raidho Acoustics, koje mnogi ljubitelji ubrajaju među najbolje zvučnike današnjice, dvojica projektanata imaju ozbiljne namere i u segmentu audiofilskih pomagala.

Uzeli smo na testiranje četiri kabla – USB, analogni interkonekt, zvučnički i strujni – iz X “levela” – svaku liniju čine iste vrste kablova. Evo gde se ova serija nalazi među ukupno šest nivoa kablova Ansuz: sve serije su izrađene na zajedničkoj bazi filozofije i tehnologije, s namerom da zvuče izvanredno i isto tako izgledaju – sa zadnje strane sistema – uz individualne razlike u konstrukciji i materijalima. Sve kablove odlikuju izuzetno niska induktivnost i kapacitivnost i odlična povratna putanja signala. Broj provodnika se povećava s klasom, dok najveću razliku čini kvalitet samih konektora. Kablovi se ručno izrađuju u Danskoj. Serija X je namenjena najširem krugu ljubitelja zvuka i muzike zbog svoje pristupačne cene, uz minimum kompromisa.

Digitalz X USB
Krenuvši od izvora ka zvučnicima, prvo smo u sistem priključili USB interkonekt kabl. Signalz USB je oklopljeni provodnik dužine dva metra, koji postoji u verzijama sa USB-A i mini-USB pozlaćenim konektorima. Spolja je zaštićen sjajnim “snake skinom”. Ako kablovi u nekim krajevima audio-univerzuma i dalje izazivaju sumnju u pogledu uticaja na zvuk, ta kontroverza mora biti još veća u pogledu digitalnih, i to USB kablova. Razlog leži u raširenom, a pogrešnom viđenju USB audija kao error-free protoka podataka. USB audio, naime, koristi izohroni prenos, to jest neprekidnu povorku bitova u realnom vremenu. Potrebno je stoga obezbediti prenos između dva uređaja s minimumom induktivnih smetnji u samom provodniku, kao i sa što manje spoljašnje interference. Naravno, i čvrste kontakte. U ovom slučaju dužina USB kabla očigledno ne postavlja probleme stojećeg talasa, pa se Ansuz opredelio za praktičnu dužinu od dva metra, kao i kod drugih svojih interkonekata.

DSC_6914 copy

Zbog toga što nema korekcije greške, dešava se da nekompatibilni ili previše dugačak kabl ne uspostavi vezu između uređaja, ali isto tako da ta veza ne bude savršena. U tome leži objašnjenje čujne razlike između digitalnih kablova. U poređenju sa OEM USB kablom s feritnim filterom dužine oko 60 cm, dvometarski Signalz USB daje zvuk koji je bistriji, otvoreniji i s više detalja. Dinamika je takođe poboljšana, s boljom mikrodinamikom “iza” prednjeg plana, a isto poboljšanje se može primetiti u širini pozornice. Čak i ako ste neverni Toma, dajte sebi mogućnost da dosad niste bili u pravu, te da razlike među digitalnim kablovima i te kako postoje.

Signalz X RCA
Ovaj interkonekt kabl ima dosta sveden izgled: prečnika je manjeg od pet milimetara, u providnom PVC omotaču, vidljiv je (verovatno čelični) širm, koji pokriva sto odsto površine omotača i daje solidnu mehaničku čvrstinu omotaču, ali i određenu krutost. Postoji i u XLR verziji. Na ovom kablu je primenjena dupla helikoidalna ovojnica – širm, koja znatno smanjuje induktivnost.

DSC_6915 copy

Na kablu koji je radio u izložbenom salonu distributera izvesno vreme odmah smo mogli da primetimo vrlo široku i tačnu tonsku pozornicu, što govori o čistoj reprodukciji, zapravo provođenju visokog opsega, kao i gornjeg basa. Udružen s ovim osobinama zaista je prelep srednji opseg: prirodan glas i boja instrumenata s možda malo istaknutijom toplinom, ali u granicama jednog veoma organskog doživljaja. Visoki opseg je svetlucav i pravi jednu vrstu konture oko pozornice, koja je vrlo precizno omeđuje.

Bas-područje sa ovim kablovima takođe ima drugačiji karakter. Na prvo slušanje, čini se da basu nedostaje ekstenzija na donjoj granici, međutim, to nadoknađuje punim volumenom i masom niskog područja, što je možda i bolje rešenje od kablova koji imaju duboku bas-ekstenziju, ali postaju sve suvlji kako se ide u najniže oktave; to ovde nije slučaj. Ukupan utisak je da Signalz X nije neutralan, već da ima karakterističan “potpis” ispod zvuka. Mada to može zvučati kao nepoželjan efekat ili farbanje zvuka. Ukupan doživljaj je, međutim, veoma ugodan i prirodan.

Speakz X
Iako izgled može da zavara, Speakz X su u kompletu koji smo dobili jedini imali klasičan, naglašeni izgled high-end kablova: sjajni, kruti i dosta velikog prečnika. Reč je o dvostrukim upletenim parovima u čeličnom širmu, verovatno iste vrste kao i onaj koji je upotrebljen na interkonektu. Iako proizvođač ne navodi nikakve karakteristike niti podatke, procenili smo da je presek provodnika do 2,5 kvadrata. Kablovi koje smo imali na testu terminisani su pozlaćenim bananama, a dostupna je i verzija s viljuškama. Jedina tehnička zamerka je dužina kablova: dva metra krutog, upletenog kabla zapravo skraćuje efektivnu dužinu i, da bi se izbeglo mehaničko naprezanje kabla i terminala, potrebno je prilagoditi udaljenost i pozicije pojačivača i zvučnika. Treba pomenuti i nesvakidašnju osobinu ovog kabla da, iako krut, delimično zadržava oblik i prečnik u koji se postavi ili umota. Opremljeni iskustvom s prethodnim kablovima, očekivali smo da sa zvučničkim kablovima čujemo još veću razliku i sonični karakter koji smo već upoznali.

DSC_6919 copy

Prvi utisak je veliki bas. Dubok, s masom i udarcem. Bas je veoma dobro kontrolisan i svaka bas-nota ima svoju konturu, početak i kraj. Ovaj kabl se odmah pokazao kao odličan partner pojačivača u D klasi, koja traži jednako brzog, preciznog i otresitog partnera u kablovima. Volumen i veličinu ne dobija samo bas nego i srednji opseg, glas i instrumenti, tako da cela slika deluje kao blago uveličana i bliža slušaocu, ali zadržavajući svoju prostornost. Mikrodetalji i živost prezentacije su na zavidnom nivou i uvlače slušaoca u muziku.

Mainz X
Strujni kabl je, bez sumnje, deo audiofilskog pribora oko koga postoji, s jedne strane, najviše polemike i, s druge, najmanje razumevanja njegove uloge kao “poslednjeg metra” koji dovodi struju u uređaj. Bez namere da ulazimo u objašnjavanje električnih procesa ili fenomena koji se dešavaju od razvodnika do strujne utičnice uređaja, možemo samo da ponovimo ono što je već potvrđeno u teoriji i praksi audija: svakom sistemu je potreban solidan strujni kabl koji ostvaruje dobre kontakte na oba kraja, koji je oklopljen kako bi sprečio širenje elektromagnetnih smetnji u okolinu koja je isprepletena raznim drugim kablovima i koji ima dobro izvedenu masu.

slika111

Mainz X (kao “mains”, ne Majnc) trožilni je širmovani kabl preseka oko 2,5 kvadrata, s obrnutom konfiguracijom svakog od tri provodnika: u sredini se nalazi vod mase, dok je oko njega licnasti provodnik faze. Ovaj kabl dužine jednog metra postoji u verzijama s različitim vrstama konektora, kao i za struju od 15 i 20 ampera. Zanimljivo je da na konektorima nisu obeleženi polovi, ali o tome svakako treba povesti računa prilikom instalacije.

Mainz X je savršene izrade i finiša i veoma solidan u upotrebi. Oba konektora ulaze u gnezda sigurno i čvrsto, bez lufta. S ovim kablom trebalo bi da promena u zvuku bude tiša ili “crnja” pozadina i bolja mikrodinamika, što omogućava da se više i bolje uđe u sam snimak. Na boljim sistemima pokazaće se i bolja fluidnost i manje zrnaste nervoze u zvuku. Posedovanje Mainz X, naročito za svaku komponentu, predstavlja značajno ulaganje u sistem, ali smo sigurni da deo utiska sa audicije celog ovog kompleta dugujemo i strujnom kablu.

Zaključak
Ukoliko posedujete dovoljno rezolutan sistem cenovnog ranga u koji bi se uklopili kablovi Ansuz X serije, toplo vam ih preporučujemo. Bez preterivanja po pitanju toga koliko klasa je jedna komponenta iznad svoje cene, što je uvek stvar subjektivne procene, koja može biti i pogrešna, stoji da nikada nismo slušali ovako dobre kablove u ovom cenovnom razredu. Testirali smo ih pojedinačno i teško je reći šta to odvaja zvuk Ansuza od ostalih firmi – nije to ni realizam, ni detaljnost, niti tonski balans – da, ovi kablovi definitivno imaju svoju boju zvuka. Oni nisu analitični na način koji omogućava da se čuju greške, jad i beda snimaka. Ipak, jedna karakteristika se posebno izdvaja – tonska pozornica. Postoji u ovim kablovima nešto što gradi potpuno jedinstvenu i koherentnu stereo-sliku, koja je ujednačene širine i volumena nezavisno od udaljenosti od zvučnika – proizvođač ne daje podatke o korišćenim materijalima, niti provodnicima, verovatno ih čuva kao tajnu, što ima i dobru stranu jer slušaocima ne odvlači pažnju. I veoma ugodna za slušanje. Preporučujemo vam, ipak, da ih pre kupovine poslušate u svom sistemu, makar zbog cene. O kojoj god vezi da je reč, Ansuz su vrlo prepoznatljivi kablovi kad ih jednom upoznate. Vrlo je moguće da sa ovim kablovima ne biste pali na A/B testu.

Digitalz X USB
Dužina: 2 m
Konektori: USB A/ USB B ili mini-USB
Širmovani: da
Cena: 400 evra
Signalz X-1.0
Dužina: 2 m
Konektori: činč ili XLR
Širmovani: da
Cena: 400 evra
Speakz X-2.0
Dužina: 2x2 m, upleteni par
Konektori: banana ili viljuške
Cena: 1.200 evra
Mainz X-1.0
Dužina: 1 m
Konektori: šuko i IEC
Cena: 600 evra
Reader Rating5 Votes46
46
Ocena čitalaca