Bluesound NODE

Pristupačni centar mrežnog hi-fija

Iako nema posebno brojnu ponudu uređaja, kompanija Bluesound neumorno radi na unapređivanju i poboljšavanju postojeće game, pa je pred nama već treća generacija svestranog modela NODE.

Tokom tržišnog života, kompaktni Bluesound NODE nije promenio osnovnu namenu, kao ni vizuelni identitet. U pitanju je savremena višenamenska sprava, koja u sebi objedinjuje funkcije mrežnog plejera, D/A konvertera i pretpojačala za digitalne i analogne izvore, uz dodatne opcije kao što su blutut povezivanje i izlaz za slušalice. Kućište je prilično malih dimenzija i samim tim sasvim diskretne pojave, naročito u mat crnom finišu koji se našao na našem testu, a kontrola preko aplikacije čak dozvoljava da NODE bude postavljen u zadnji deo police, van vidokruga korisnika. Naravno, sve ovo ne znači da dizajn uređaja nije dovoljno reprezentativan – naprotiv, NODE se odlikuje modernom formom, sa snažno zaobljenim uspravnim ivicama, dok su prednja i bočne strane vizuelno podeljene u dve celine pomoću vodoravne linije u finišu visokog sjaja. Prednji panel ne postoji u klasičnom smislu, jer fizičke komande izostaju, a umesto njih prisutni su samo 3,5-milimetarski izlaz za slušalice, logotip kompanije i usamljena LE dioda za indikaciju statusa uređaja. Posebno je atraktivna izvedba gornje strane, koja u središtu ima veliki high-gloss panel uokviren metalnom mrežicom za hlađenje, ali o ovome će biti više reči nešto kasnije u tekstu.

Novi NODE posvećen je dobrom zvuku bar jednako koliko i velikim mogućnostima.

Proizvođaču je pošlo za rukom da na zadnju stranu uređaja postavi zaista raznovrsne priključke uprkos maloj površini, pa ovde nailazimo na RJ-45 port za povezivanje na lokalnu mrežu, USB-A port za reprodukciju direktno s prenosivih skladišta, HDMI eARC za vezu s televizorom i kombinovani 3,5-milimetarski priključak, koji služi kao analogni ulaz, ili, uz pripadajući adapter, kao digitalni optički ulaz. Za povezivanje s amplifikacijom predviđen je RCA izlaz, a prosleđivanje digitalnog signala omogućeno je preko koaksijalnog i optičkog izlaza. Pored toga, na raspolaganju su izlazi za aktivni sabvufer i 12-voltni okidač za pobudu drugih uređaja, kao i ulaz za spoljašnji senzor opcionog daljinskog upravljača Bluesound RC1.

Mogućnosti

Već smo naveli da je NODE osposobljen da preuzme ulogu audio-plejera, strimera, D/A konvertera i pretpojačala, ali sjajna BluOS platforma donosi i druge mogućnosti, među kojima se ističu formiranje bežičnog surround sistema ili multirum uvezivanje više uređaja i sistema u postavku s centralizovanim upravljanjem i simultanom reprodukcijom s različitih izvora. Pored navedenih opcija povezivanja, NODE dozvoljava bežično mrežno povezivanje, a BluOS omogućuje jednostavno dodavanje dodatnih bežičnih zvučnika i sabvufera kako bi se formirao čistokrvni sistem kućnog bioskopa. Zatim je na raspolaganju uvek popularni blutut s podrškom za kvalitetniji aptX HD kodek, koji je u ovom slučaju dvosmeran – ovo znači da NODE može poslati signal na blutut slušalice ili zvučnik, ali i primati signal s uređaja poput mobilnog telefona kako bi ga reprodukovao na sistemu u čijem se sastavu nalazi. Srce uređaja predstavlja četvorojezgarni procesor ARM Cortex-A53 na 1,8 gigaherca, dok je za kvalitet zvuka zaduženo 32-bitsko konvertersko kolo u diferencijalnom dizajnu. NODE podržava sve rasprostranjenije digitalne formate u rezoluciji do 192 kiloherca i 24 bita, uključujući i sve popularniji MQA.

Upotreba i zvuk

Prilikom inicijalnog uključivanja uređaja, ranije spomenuti panel na gornjoj strani budi se i otkriva komande osetljive na dodir, osvetljene belom iluminacijom. Atraktivna postavka predstavlja najveću vizuelnu promenu u odnosu na prethodnika, a sastoji se od ukupno deset komandi i jedne klizne komande. Iako nisu obeležene, komande su logično grupisane i lako se pamte, pa u redu koji je najbliži frontu imamo komande za prebacivanje između numera na postojećoj listi, kao i taster za uključivanje, koji ujedno služi za signalizaciju statusa uređaja. U drugom redu nalazi se klizač za podešavanje glasnoće, dopunjen komandama za regulaciju u koracima od jednog decibela, dok se u trećem redu nalazi pet univerzalnih tastera koji se mogu konfigurisati putem aplikacije.

Iako se u kategoriji savremenih hi-fi uređaja pristupačne cene događa da proizvođač pomoću brojnih opcija skreće pažnju kupaca s osnovne uloge uređaja, koja ponekad nije njegova najjača strana, kod Bluesounda situacija je upravo suprotna – novi NODE posvećen je dobrom zvuku bar jednako koliko i velikim mogućnostima. Isprobali smo ga s klasičnim integralcem AB klase i s najmodernijom amplifikacijom u klasi D, i rezultati su u oba slučaja bili izuzetno dobri. NODE nije sasvim neutralan i definitivno ima svoj tonski pečat, koji se odlikuje punim i bogatim zvukom. Najniži tonovi čvrsti su i masivni, a ujedno prilično slojeviti, pa pružaju dobar uvid u akustičke osobine ritam-sekcije – drugim rečima, basovi zvuče vrlo uverljivo, uz izraženu prisutnost u muzici. Ovo, opet, ne treba mešati s preglasavanjem ostatka spektra jer je prezentacija u tom smislu prilično uravnotežena. Bogati i živopisni tonovi nastavljaju se u srednjem opsegu, gde NODE donosi odličan odnos između plemenitog prikaza i čiste prezentacije. Separacija tonova podstaknuta je veoma dobrom količinom detalja, što je još više istaknuto u najvišem delu spektra, kako i treba da bude. Bluesound stoga formira izdašnu pozornicu, s lepo ocrtanim instrumentima i odlično prezentovanim finesama kako u pogledu definicije, tako i u vremenskoj određenosti nota i njihovog odjeka.

Tokom testiranja veoma nam se svidelo što NODE nije podešen poput skupih i surovih high-end sprava, za koje su samo najbolji digitalni formati dovoljno dobri, već su se stručnjaci iz Bluesounda svojski potrudili da i najobičniji MP3 zvuči sasvim prihvatljivo. Reprodukcija kompresovanih formata fluidna je i muzikalna, pa predstavlja veoma dobru podlogu za usputno i neobavezno slušanje muzike. Ovo je izuzetno značajno, jer BluOS platforma nudi pregršt muzičkih servisa i internet radio-stanica, od kojih većina emituje muziku upravo u kompresovanim formatima. Kad smo se dotakli Bluesoundove digitalne platforme, treba napomenuti da je u pitanju zatvoren operativni sistem. Dakle, NODE ne podržava DLNA, UPnP i druge protokole otvorenog tipa, već se za kontrolu preko mobilnih uređaja može koristiti samo aplikacija BluOS Controller, a ukoliko želite da strimujete audio-fajlove s kućnog računara, na njega ćete morati da instalirate BluOS softverski server i plejer. Iako u prvom trenutku može delovati ograničavajuće, tvrdimo da je ovakvo rešenje bolje od otvorenih platformi, koje mogu imati problem s kompatibilnošću, a za punu funkcionalnost često se mora (do)platiti. S druge strane, uz BluOS dobijate izuzetno promišljenu i razvijenu platformu, koja je sada već oslobođena svih dečjih bolesti i besprekorno funkcioniše u svim režimima – bilo da je u pitanju osnovna upotreba pri svakodnevnom slušanju muzike s različitih izvora, podešavanje parametara zvuka preko integrisanih tonskih kontrola, bežično povezivanje više BluOS uređaja ili korišćenje brojnih sporednih opcija.

Zaključak

Novi NODE se tokom našeg testiranja pokazao kao sprava s odlično odmerenim odnosom između tonskih kvaliteta, praktičnih mogućnosti i pristupačne cene. Donekle nas je iznenadilo da proizvođač nije podario novoj generaciji mogućnost reprodukovanja izvornog DSD formata, ali se za to više nego iskupio fantastično stabilnom i intuitivnom mrežnom platformom, kao i kvalitetom zvuka koji je sasvim dorastao upotrebi s nekoliko puta skupljim pojačalima. Stoga, Bluesound NODE treće generacije predstavlja sjajan osnov za formiranje savremenog minimalističkog sistema, koji u prvi plan stavlja reprodukciju s mrežnih i digitalnih izvora.

Bluesound NODE
Podržana rezolucija: do 192 kHz / 24-bit
Izobličenja THD+N: 0,002%
Odnos signal-šum: -113 dBA
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, MPEG4, MQA, OGG, WAV, WMA...
Audio-ulazi: HDMI eARC, kombinovani optički / 3,5 mm
Audio-izlazi: analogni RCA, koaksijalni, optički
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Dodatno: USB-A, blutut aptX HD, AirPlay 2, subwoofer out
Dimenzije (ŠxVxD): 220x46x146 mm
Masa: 1,1 kg
Cena: 550 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetna BluOS platforma.
Pregršt mogućnosti i opcija.
Pun i bogat zvuk.
Čvrst i precizan bas.
Ne podržava DSD u izvornoj formi.
Veći broj fizičkih ulaza dodatno bi povećao funkcionalnost.
4.5