Atoll SDA200 Signature

Rešenje za bežični digital

Novi integrisani strimer, DAC i pojačivač iz Francuske veoma je zanimljiv predlog za minimalni digitalni audio-sistem.

U eri globalnih brendova, posebnu pažnju zaslužuju oni drugi, neglobalni, koji se osnivaju, projektuju i proizvode lokalno. Jedan od njih je francuski Atoll Electronique, koji već više od 20 godina uspešno odoleva globalnom okruženju. S misijom koja zvuči vrlo jednostavno na papiru – da ponudi audiofilski kvalitet po pristupačnoj ceni – Atoll sve to u velikoj meri realizuje u svojim proizvodima.

Sve u jednom

Naziv “all-in-one” zapravo umanjuje napore i teškoće da se tri prilično raznorodna uređaja – strimer, DAC i pojačivač – harmonizuju po raznim faktorima u jednu celinu.

Atoll SDA200 Signature je znatno poboljšani istoimeni uređaj bez Signature dodatka. SDA200 se povezuje na lokalnu mrežu i internet bežično ili preko kabla, i nudi sve što bi kompletan strimer trebalo da ima: prepoznavanje i striming preko uPnP i DLNA protokola lokalno deljene muzike, kao i s platformi Tidal, Qobuz i Dezeer. Preko aplikacije Airable moguć je pristup i striming preko 100.000 internet radio-stanica i podkastova.

Bogatstvo formata koje SDA200 prihvata treba da ispuni svačije zahteve: MQA, DSF, LPCM, FLAC, ALAC, AIFF, WMA, OGG, WAV, AAC i MP3 mogu se strimovati ili reprodukovati preko lokalnog USB porta, bilo s fleš memorije ili 2,5-inčnog diska.

Za razliku od prethodnog SDA200, u kome se nalazio konverter PCM5102, u Signature modelu srce DAC-a je povereno vremešnom, ali još uvek aktuelnom PCM1792. DAC prima rezolucije do 24/192 i DSD 128, a ove signale dalje može proslediti na koaksijalni ili optički PCM izlaz ili dalje u pojačivač.

SDA200 Signature je i kompletan integrisani pojačivač s dva analogna ulaza. Putanja signala je pokrivena oklopljenim MKP kondenzatorima Mundorf, a napajanje je realizovano sa dva torusna trafoa (digitalni uređaji imaju odvojeno napajanje) i ukupnim kapacitetom od preko 60.000 mikrofarada. Dva para MOSFET tranzistora po kanalu daju 2 x 120 vati na osam oma.

Na prednjoj strani uređaja nalazi se LCD ekran dijagonale 5″ s mnoštvom grafički dobro organizovanih podataka, na kome bi pozavidela većina strimera. Za navigaciju kroz ceo uređaj i sve funkcije koriste se džoger i taster “nazad” na levoj strani. Na desnoj je kontrola glasnoće u vidu stepenastog atenuatora, vrlo prefinjena na dodir pri korišćenju. Zgodan prednji USB priključak omogućava kačenje eksternih memorija i diskova bez potrebe da se zalazi iza uređaja, a tu je i džek za slušalice.

Na zadnjoj ploči ovog uređaja izrazito solidne i precizne francuske izrade su izlazi za zvučnike, po dva koaksijalna i optička ulaza, dva analogna ulaza, UTP konektor i još jedan USB ulaz, optički i koaksijalni izlaz, kao i izlaz za pojačivač snage.

Odličan korisnički interfejs

Uz SDA200 Signature dolazi i njegova daljinska komanda, ne generička, već posebno pravljena za njega, ali tradicionalna, dakle “slepa” i bez ekrana. Međutim, kome je potreban takav daljinac pored odlično razvijene aplikacije “Atoll Signature” za Android i iPhone? Jako dobro urađene za obe platforme, pregledne su, organizovane i sa uređajem ostvaruju brzu komunikaciju.

Slušni test

Minimalni sistem s ovim integrisanim uređajem kompletirali su zvučnici Elipson Prestige Facet 14F (990 evra), povezani kablovima Ansuz P. Ako izuzmemo hi-end kablove, koji, naravno, neće propustiti kroz sebe ništa što ne dolazi iz pojačivača, onda je ovo simulacija jednog jednostavnog sistema s pristupačnim zvučnicima povelikih dimenzija i podnostojećeg tipa, s poteškoćama inherentnim svojoj topologiji koje mogu prirediti pojačalu.

Već prvi put kad se otvori, navigacija kroz mobilnu aplikaciju je logična. Atoll reaguje brzo i džez s lokalnog USB diska počinje da ispunjava prostor bogatim i – nećemo preterati ako to zaključimo već sada – drugačijim, francuskim šmekom. Elipson je zvučnik toplog i nešto zatvorenijeg zvuka na gornjem opsegu, ali ne toliko da zamaskira prirodnu boju samog Atolla i vrlo fino definisan visoki spektar.

Pored finese, SDA200 Signature poseduje snagu, ne samo deklarisanu nego i organsku, koja vrlo dobro kontroliše zvučnike i u jakim dinamičkim prelazima čuva definiciju, dozvoljavajući da se u pozadini nazre tako važna mikrodinamika, koja dočarava realno prisustvo instrumenata i glasova.

Na klasičnoj muzici instrumenti su zvonki i realističnih boja i rezonanci drvenih kutija i cevi i Atoll jasno pokazuje da je neutralan izvođač i kompetentan u različitim žanrovima.

Stvari sa internet strimingom ne stoje bitno drugačije: striming hi-res izvora nije zvučno različit od reprodukcije s lokalne datoteke. Zvuk s internet radija, svakako, zavisi od kvaliteta same stanice, ali Atoll i tu pokazuje tendenciju da ispegla digitalnu oštrinu u nešto čujno prijatnije za slušanje.

Zaključak

Vaš izveštač ne krije da je pristrasan kad su francuski uređaji u pitanju, jer je to čujno drugačiji i dopadljiv pristup zvuku. Ali Atoll SDA200 Signature je, pre svega, tehnički vrlo dobro isprojektovan i kvalitetno izrađen uređaj u matičnoj Francuskoj. U funkcionisanju celog lanca uređaja sve teče veoma usklađeno i glatko, bez ikakvih zastoja, neprepoznavanja i drugih problema koji mogu pratiti povezivanje bežičnog audio-lanca.

Muzički, SDA200 Signature je vrlo živ i snažan zahvaljujući bogatoj pojačivačkoj sekciji i istovremeno muzikalan jer reprodukcija digitalnih izvora ne ukazuje na to da je reč o strimingu ili digitalnim izvorima. Finese u zvuku su jača strana ovog uređaja, posebno imajući u vidu njegovu cenovnu klasu. Ako razmišljate o sastavljanju striming-sistema, predlažemo da čujete SDA200 Signature, što će vam ujedno i pojednostaviti posao.

Atoll SDA200 Signature
Mrežno povezivanje: wi-fi, UTP, Bluetooth
Podržani formati: MQA, DSF, PCM, FLAC, ALAC, AIFF, WMA, OGG, WAV, AAC, MP3
Rezolucija: PCM 24/192, DSD 128
DAC: PCM1792
Ulazi: 2x analogni, 2x S/PDIF (24/192), 2x Toslink (24/192), 2x USB
Izlazi: zvučnički, pre-out, S-PDIF, Toslink
Izlazna snaga: 2x120 W / 8 oma
Impulsni odziv: 2s
THD: 0,005%
Dimenzije (ŠxVxD): 440x320x90 mm
Masa: 11 kg
Cena: 2.800 €
www.mkabl.rs
Tehnički i tonski izvanredno uklopljen 3-u-1 uređaj.
Odličan pri korišćenju i upravljanju.
Ništa čega možemo da se setimo.
4.5