ASUS ZenFone 2

Rekorder

Tajvanski ASUS se trudio da pomeri granice u IT sektoru, ali isto tako i u hi-fi industriji sa svojim kvalitetnim D/A konverterima. Prvi put testiramo njihov pametni telefon s fantastičnim specifikacijama i sasvim prihvatljive cene.

asus03

Kompanija ASUS je dosad lansirala nekoliko veoma inovatvnih linija proizvoda, pomenimo samo Transformer uređaje koji se iz laptopa transformišu u tablet-računare jer poseduju odvojivu tastaturu. Pomenimo i PadFone – pametni telefon koji se umetne u tablet i tako na inovativan način korisnik može nastaviti rad u istom okruženju, ali na većem ekranu. Na test smo dobili ZenFone 2, smartfon koji podržava rad s dve SIM kartice, što je u top-modelima drugih proizvođača gotovo nezamislivo, dok je proizvođač posebno ponosan na to da se radi o prvom telefonu na svetu s ćetiri gigabajta RAM memorije.

asus01Ekran
Po nekim primenjenim rešenjima ZenFone 2 nas je podsetio na telefon koji svakodnevno koristimo (LG G3), pa je i u ovom tekstu njihovo poređenje neminovno. Dakle, ZenFone 2 ima ekran od 5,5 inča sa Full HD rezolucijom i gustinom od 401 piksel po inču. Ekran je urađen u IPS tehnologiji i ima Corning Gorilla Glass 3 zaštitu. Telefon ima senzor za spoljašnje svetlo, pa se jačina osvetljenja ekrana može podesiti i automatski. Ipak, u poređenju s nekoliko drugih telefona koje smo imali pri ruci, ASUS ZenFone 2 nije bio najsvetliji, te korisnik može imati malo poteškoća pri čitanju na najjačem suncu. U podešavanjima je moguće i menjati temperaturu boja ekrana, ali i aktivirati „vivid“ režim, gde će boje izgledati živahno i prezasićeno.

Hardver
Treba istaći da ovaj telefon dolazi u dve varijante – sa četiri i sa dva gigabajta RAM memorije. Nama je na testu naravno bio jači model, koji pored rekordne količine RAM-a ima Intel Atom Z3580 procesor s četiri jezgra, koji radi na 2,3 gigaherca. Interna memorija na test-primerku bila je 32 gigabajta, dok se telefon proizvodi i sa 16 i sa 64 gigabajta. Android Lollipop zauzima oko 6,5 gigabajta, što korisniku ostavlja sasvim dovoljno prostora. Otvaranje poklopca telefona otkriva dva ulaza za SIM kartice, ali i ulaz za mikroSD kartice, koji podržava kartice do 64 gigabajta. Za grafiku je zadužen PowerVR G6430.

U radu
ZenFone 2 je veliki telefon i, kao takav, nije svima zgodan za nošenje u džepu, kao ni za korišćenje jednom rukom. Odnos veličine telefona i ekrana kod ZenFone 2 modela jeste 71 procenat, što je nešto niže od najvećih konkurenata, koji dostižu i 75 odsto. Ovakav odnos dimenzija telefona i ekrana najverovatnije je uslovljen postojanjem fizičkih tastera ispod ekrana. Smatramo da ih ASUS mora izbaciti jer su jednostavno suvišni. Pozitivno je što je ASUS tastere za kontrolu glasnoće postavio na zadnju stranicu telefona, nešto što smo prvi put videli na LG G2, a pokazalo se kao veoma praktično. Ipak, taster za uključivanje telefona ne nalazi se na zadnjem panelu, već na vrhu, što smatramo dosta neobičnim rešenjem. Srećom, ASUS se može uključiti i kuckanjem po ekranu, tako da ovaj taster na vrhu ne morate tražiti prstima druge ruke. Takođe, na ekranu možete nacrtati slovo „c“ i uključiće se kamera, „e“ za imejl ili slovo „w“ i otvoriće se veb-pretraživač.

Aplikacije
ASUS je dosta radio na poboljšanju korisničkog iskustva, te je postavio svoj interfejs preko Androida i nazvao ga ZenUI. Vizuelno je veoma dopadljiv i lak za korišćenje, međutim, ZenFone 2 dolazi s pregršt aplikacija, za koje smo sigurni da nećete koristiti ni polovinu. Upravo zbog toga su aplikacije i složene u foldere jer ih drugačije nikada ne biste pronašli. Pomenućemo samo neke… U folderu Apps4U nalaze se Clean Master, TripAdvisor, Amazon Kindle… U Communication folderu, pored aplikacija za imejl i slanje SMS poruka, nalazi se i Omlet Chat, za koji verovatno niste ni čuli. Tu je, dalje, i uobičajeni set Google aplikacija, zatim aplikacije za puštanje muzike i FM radija.
U Personalization folderu primetićete ASUS Cover, kojim možete podešavati režim rada telefona ukoliko koristite Flip Cover. U folderu za fotografiju, pored kamere i galerije, nalazi se i aplikacija za pravljenje kolaža. Sve pomenute aplikacije su unapred instalirane, ali su vezane za Google Play Store, što nam se dopalo. Neki drugi proizvođači svoje aplikacije vezuju za njihov „update“ centar. Smatramo ipak da je ASUS preterao s brojem aplikacija jer nas je ubrzo nakon korišćenja dočekala poruka da u Play Storeu treba da uradimo update za 60 aplikacija. Kad smo kliknuli na „update all“, prvo smo morali da odobrimo dodatne zahteve aplikacija (permissions), a onda da ostavimo telefon da uradi update, koji je trajao sigurno dvadesetak minuta. Dobra vest je da je ASUS napravio Mobile Manager, kojim se može raditi boost RAM memorije, ali daleko važnije – moguće je pojedine preinstalirane aplikacije isključiti iz autostarta.

asus02Kamera
Obema kamerama na ovom telefonu veoma smo zadovoljni. Selfi-kamera ima pet megapiksela i mnoštvo filtera za naknadno sređivanje fotografija. Tu su i posebni režimi rada poput „beautification“, gde možete sebi poravnati kožu lica, povećati oči, smanjiti obraze… Rezultati su, bar kad je autor teksta u pitanju, zastrašujući. Zadnja kamera ima solidnih 13 megapiksela i otvor blende od f/2.0, a potpomognuta je dvotonskim blicem. Režimi rada su veoma ozbiljno napravljeni, a rezultati koje smo dobili zaista su fascinantni. Bilo da se radi o HDR snimcima ili o snimcima u ambijentu s malo osvetljenja, ASUS kamera pomoću Toshiba senzora daje odlične fotografije.

Zvuk
Kad smo ugledali veliki broj sitnih otvora za zvučnik na plastičnom poklopcu telefona, bili smo oduševljeni. Činilo se da se zvučnik prostire velikim delom svoje širine. Međutim, kad se poklopac ukloni, jasno se vidi da je zvučnik mali, kao i kod ostalih proizvođača, a da su otvori tu možda samo zbog estetike i simetričnosti.

Baterija
Kapacitet baterije na ovom telefonu je 3.000 miliamper-sati, što je sasvim pristojno. Mnogi poznatiji proizvođači još uvek ugrađuju manje baterije, tako da ovde ASUS prednjači. Jedini problem je što korisnik ne može samostalno da zameni bateriju jednostavnim skidanjem poklopca, već se to mora obaviti u servisu.

Zaključak
Već smo pomenuli da veoma cenimo ASUS zbog inovativnosti i rado koristimo njihove proizvode i u svakodnevnom radu. Zenfone 2 nije ni po čemu inovativan, već se naslanja na dobra rešenja koja su drugi izmislili, poput tastera na zadnjem panelu. Veliku prednost u odnosu na konkurenciju dajemo mu zbog četiri gigabajta radne memorije i posebno zbog mogućeg rada s dve SIM kartice. U drugim stvarima Zenfone 2 je dobar ili prosečan. Nama se čini da je ASUS našao pravu meru ili recimo dobar recept za telefon s odličnim specifikacijama, odličnim korisničkim interfejsom i sasvim korektnom cenom.

PLUS
Odlične specifikacije.
Puno RAM memorije.
Solidan ekran.
Korisnički interfejs.

MINUS
Previše preinstaliranih aplikacija.
Taster za uključivanje na vrhu telefona.

Displej: 5,5 inča, 1.080x1.920 px, 401 ppi
Procesor: Intel Atom Z3580, Quad-core 2,3 GHz
Operativni sistem: Android 5.0 Lollipop
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 32 GB
Ulaz za microSD: da, do 64 GB
Kamera prednja/zadnja: 5 MP / 13 MP
Baterija: 3,000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 77x152x10,9 mm
Masa: 170 g
Cena: oko 430 evra
Reader Rating2 Votes
51
51
Ocena čitalaca