Asus Xonar U5

Da računar bolje zvuči

Nakon predstavljanja prvog eksternog D/A konvertera sa oznakom Xonar Essence One, Asus je marljivo radio i proširivao ponudu eksternih audio-uređaja, pa ona sada obuhvata sedam modela.

asus-u5

Pored druge generacije modela Essence One, u ponudi su prestižni Essence III i elegantni Essence STU, ali i četiri veoma pristupačna USB D/A konvertera. Namena ovih uređaja jeste da poboljšaju zvuk s računara uz minimalne investicije, a cene sva četiri modela kreću se ispod 100 evra. Pre tačno godinu dana testirali smo najbolju od ovih minijaturnih sprava, sa oznakom U7, a sada smo se spustili stepenicu niže i pred nama je još pristupačniji model U5.

Poboljšanje u odnosu na integrisanu zvučnu karticu bilo je trenutno i jasno čujno.

Opis
Poznat po prilično luksuznom pakovanju svojih proizvoda, Asus ne odustaje od ove prakse ni u najnižoj kategoriji. U5 se isporučuje u kutiji s kvalitetnom štampom u boji, a unutra se nalazi pakovanje „na sprat“. U gornjem delu smešten je D/A konverter, a ispod njega pronalazimo brzi vodič u štampanoj formi, CD s drajverima, adapter sa 3,5-milimetarskog na optički priključak i USB-A/USB-B kabl osnovnog kvaliteta. U5 se odlikuje malim dimenzijama i prilično neupadljivim dizajnom, čemu doprinosi i mat crna boja kućišta. Ipak, primetni su diskretni dizajnerski trikovi, poput blago nagnutih bočnih stranica i zakošene gornje površine, koji čine da U5 ne izgleda kao obična crna kutijica. Kućište je izrađeno od plastike solidnog kvaliteta i zapravo ima samo dva dela – gornji panel i donji deo, koji obuhvata i bokove. Na gornjem delu postavljena je velika kružna komanda, kao i tri diode za indikaciju funkcije, dok se na prednjoj strani nalaze dva tastera. Usled male površine, zadnja strana je potpuno popunjena i sadrži USB-B port, digitalni koaksijalni izlaz, tri kombinovana 3,5-milimetarska analogna izlaza, zaseban izlaz za slušalice i ulaz za mikrofon.

S obzirom na to da se U5 pokazao kao tvrd orah za otvaranje, ovoga puta ćemo u prikazu tehničkih rešenja i upotrebljenih komponenti morati da se oslonimo samo na informacije koje je dao proizvođač. Centralno mesto u sistemu zauzima audio-procesor Cmedia CM6631A, dok je D/A i A/D konverzija poverena kolima iz iste kuće, sa oznakom CM9882A. U poređenju sa modelom U7, primetno je odsustvo renomiranih Cirrus Logic konvertera – ovo ne predstavlja iznenađenje jer je u pitanju uobičajen način za stvaranje razlika između srodnih uređaja.

Test
Usled zaista kompaktnih dimenzija, sigurni smo da će svaki korisnik lako pronaći mesto za U5 na radnom stolu, ali i u torbi od laptopa. Dodatnu praktičnost predstavlja napajanje preko USB veze, pa je za povezivanje i puštanje u rad dovoljan samo jedan kabl. Iako dele isto kućište, U7 i U5 se razlikuju u detaljima – kružna komanda na pristupačnijem modelu nije metalizirana i nema udubljenje za prst, a izostaje i zlatna linija, koja uređaju daje notu elegancije. Pomenuta komanda je zapravo višenamenska i, pored kontrole glasnoće, rotiranjem može se pritisnuti, što služi za promenu ulaza. Takođe, na prednjoj strani prisutni su tasteri za podešavanje glasnoće mikrofona, što je veoma praktično.

asus

Kao petokanalni D/A konverter, U5 predstavlja pristupačno i efikasno rešenje za unapređenje zvuka kod sistema kućnog bioskopa ukoliko kao izvor koristite računar. Za potrebe testiranja od prijatelja smo pozajmili aktivni 5.1 komplet Microlab FC 730, za koji smatramo da koncepcijom i cenovnom kategorijom savršeno odgovara ovom konverteru. Poboljšanje u odnosu na integrisanu zvučnu karticu bilo je trenutno i jasno čujno, a skromni sistem prosvirao je punom snagom i priredio nam sasvim prijatan surround ugođaj. Zvuk je bio čist i jasan, efekti dobro pozicionirani, a bas dovoljno snažan da nam dočara bar delić bioskopske atmosfere. Nakon toga smo poželeli da poslušamo U5 u nešto ozbiljnijoj dvokanalnoj postavci, u čemu su nam pomogli integrisano pojačalo Yamaha A-S501 i regalski zvučnici KEF Q300. Podrška za 192 kHz/24-bitske fajlove predstavlja ozbiljan tržišni adut D/A konvertera u ovoj kategoriji, pa smo tokom slušanja koristili prevashodno visokorezolutivne zapise. Asus nas je ponovo iznenadio upadljivim napretkom u odnosu na zvučnu karticu računara jer je zvuk bio bolji u svim segmentima. Pozornica se raširila, detalji razbistrili, a poboljšana dinamika učinila je muziku uzbudljivijom, zabavnijom i emotivnijom u odnosu na stešnjen i monoton zvuk integrisane zvučne kartice. Pojedinačni tonovi dobili su precizniju definiciju i pozicioniranje u prostoru, a basovi su postali čvršći i zadirali dublje. Iako je malo verovatno da će se U5 naći u stalnoj postavci s višestruko skupljim uređajima, tokom ovog dela testa uverili smo se da može da posluži kao povremeno rešenje za korisnike koji muziku slušaju s drugih izvora dok računar samo povremeno povezuju na audio-sistem. Dodatnu pogodnost kod ovog konvertera predstavlja prateći program Audio Center, koji pruža zaista velike mogućnosti obrade zvuka, kao i snimanje tonskog zapisa na računar. Ukoliko želite da poboljšate kvalitet stereo i surround zvuka s računara, a da pri tome ne potrošite mnogo novca, Asus Xonar U5 predstavlja odličan izbor.

PLUS
Male dimenzije.
Krajnje jednostavna upotreba.
Čujno poboljšanje u odnosu na integrisane zvučne kartice.
Pristupačna cena.

MINUS
Možda previše neupadljiv izgled.

D/A konverter: Cmedia CM9882A
Podržana rezolucija: do 192/24
Digitalni ulazi: 1x USB-B
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni
Analogni ulazi: 1x 3,5 mm
Analogni izlazi: 3x 3,5 mm
Dodatno: izlaz za slušalice
Dimenzije (ŠxVxD): 130x25x80 mm
Cena: oko 60 evra
Reader Rating0 Votes
0
0
Ocena čitalaca