KEF R300

Britanski perfekcionizam

Britanska kompanija KEF je, poput njenih najvećih konkurenata, uvek imala odlične proizvode u srednjem segmentu. Zbog odličnih cena uvek je više pažnje posvećivano serijama C i Q, ali serija R zapravo nudi vrhunski kvalitet za ne tako veliki novac.

kef3Serija R sastoji se od čak deset modela zvučnika. Nedavno je predstavljen deseti član ove porodice – model R50, koji se koristi u Dolby Atmos sistemima. U ponudi su još tri podnostojeća modela, R900, R700 i R500, dva kompaktna modela, R300 i R100, kao i dva centralna zvučnika, R200c i R600c. Seriju kompletiraju jedan efekt model R800ds i sabvufer R400b. Svi oni koriste iste zvučničke jedinice, pa se opis korišćenih tehnologija odnosi na sve modele iz serije. Podsetićemo da je pre nekoliko godina KEF proslavio pedesetogodišnjicu tako što je lansirao model zvučnika LS50, koji zapravo predstavljaju naslednika čuvenog modela LS 3/5a. Ovaj zvučnik je pobrao odlične ocene i recenzije, a često se na diskusionim forumima pominje kao takmac modelu R300. Mi ova dva zvučnika nismo imali istovremeno na testu, pa nismo mogli da napravimo A-B test, ali dobro poznajemo oba modela, te neke zaključke možemo napraviti.

Testirani R300 predstavlja veći od dva bookshelf modela i po topologiji je trosistemski s bas-refleks otvorom na zadnjoj stranici. Inače, cela R serija se pravi u četiri boje: furnir boje drveta orahovine (walnut) i palisandra (rosewood), kao i lak visokog sjaja u crnoj i beloj boji. Nažalost, kod nas distributer uvozi samo modele visokog sjaja. Zvučne kutije izgledaju veoma elegantno, s blago zakošenim ivicama, a na vrhu kutija se nalazi KEF logotip. Primetićete da se maska montira pomoću magneta, te da nije izdignuta od površine i da savršeno štiti zvučničke jedinice. Takođe, moramo reći da je magnetni sistem odlično napravljen jer ne dozvoljava masci proizvoljne položaje, već je tolerancija u tom smislu veoma mala.

Rekli smo da je R300 trosistemski, bookshelf zvučnik, što je prava retkost. Tajna leži u već dobro poznatim Uni-Q jedinicama – tehnologiji po kojoj je KEF svetski poznat. Svoje Uni-Q jedinice ugrađuje u čuveni i cenovno nedostižni Blade, pa sve niže, do Q serije. Među konvencionalnim zvučnicima samo najjeftinija serija C nema tu privilegiju da poseduje Uni-Q tehnologiju.

Ovi zvučnici imaju izraženu prirodnost, dok su vokali poprilično verodostojni.

Tehnologija
Kada uklonimo masku sa zvučnika, otkriva nam se nešto veoma interesantno. Membrana srednjotonske jedinice napravljena je od kompozita aluminijuma i magnezijuma, gde aluminijum pruža potrebnu lakoću, dok magnezijum pojačava čvrstoću. Ova membrana ima poprečne linije, odnosno nabore, i to njih devet, koji smanjuju rezonancu. Visokotonac je napravljen od istog materijala, što se i pogledom može uočiti. On na sebi ima „vodilje zvučnih talasa“, čiji raspored podseća na mandarinu (tangerine wave guide). Njihov je zadatak da kontrolišu karakteristike disperzije zvučnih talasa. Postavljanje visokotonca u središte srednjotonca zapravo je idealno rešenje, koje je najbliže ideji tačkastog izvora zvuka. Bas-jedinica je prečnika 165 milimetara i dosta je čvrsta zahvaljujući aluminijumu, koji je presvučen nekim materijalom sličnom satenu. Model R100 poseduje isti Uni-Q drajver, ali mu nedostaje bas-jedinica, te je naš testirani R300 sigurno zvučno kompletniji. I još kratko o specifikacijama – R300 ima nominalnu impedansu od osam oma i osetljivost od 88 decibela, što ga svrstava u zvučnike solidne efikasnosti. Preporučena snaga pojačala kreće se već od 25 vati, za šta verujemo da je sasvim dovoljno u manjim dnevnim sobama.

Na zadnjoj stranici primećujemo veoma kvalitetne dvostruke zvučničke terminale, kao i dva mala zavrtnja. Znate kako kod nekih bi-wire modela proizvođači isporučuju metalne pločice kako bi premostili zvučničke terminale kada su povezani jednostrukom vezom? Te metalne pločice su često sumnjivog kvaliteta i treba ih zameniti kraćim kablom, ali se isto tako mogu i izgubiti. Na R seriji KEF je ovo pitanje rešio daleko elegantnije, sa zavrtnjima koji mogu spojiti ili razdvojiti zvučničke terminale na skretnici, u zavisnosti od toga da li korisnik planira jednostruko ili dvostruko povezivanje. U kutiji ćete pronaći dva sunđera u obliku valjka koji se koriste za zatvaranje bas-refleks otvora. U zaista retkim situacijama koristimo ove sunđere, ali za model R300 jesmo ih upotrebili, reći ćemo i zašto…

kef-2

Slušanje
KEF R300 smo imali na slušanju veoma dugo, pa smo se ujedno i navikli na njegovu reprodukciju. Ovi zvučnici imaju izraženu prirodnost, dok su vokali poprilično verodostojni. Visoki tonovi nisu prenaglašeni i ne štrče, dok je bas-segment veoma odsečan i snažan. U jednoj od postavki nismo bili u situaciji da puno odmaknemo zvučnike od zadnjeg zida, te su nam sunđeri koje smo stavili u bas-refleks otvore pomogli da dobijemo bolju definiciju. Basa ima dovoljno, čak i za nijansu previše, a to je upravo segment gde LS50 i R100 ne mogu da se takmiče sa R300. Neko će vam reći da LS50 zvuči prijatnije ili prirodnije, ali mi ne vidimo nijedan razlog za tako nešto. Sa R300 dobićete kompletniju reprodukciju – preciznu, verodostojnu i pomalo drsku. Drugo, disperzija visokih tonova je zaista impozantna zahvaljujući Uni-Q jedinici. Zanimljivo je da KEF ne preporučuje zaokretanje modela R serije, već zbog Uni-Q jedinice savetuje da se zvučnici postavljaju paralelno u prostoriji. Poslušali smo taj savet tek nakon dužeg slušanja i čini nam se da smo dobili malo bolje rezultate. Ako odlučite da ipak zakosite zvučnike ka poziciji za slušanje, nemojte preterivati s velikim uglovima, naša preporuka je da ne prelazite pet stepeni.

Posebno je vredna pažnje reprodukcija perkusija i bubnjeva – zvuk je bio bez izobličenja, a činilo nam se da slušamo zvučnike daleko većeg gabarita. Takođe, poslušajte i pesme s vokalom i klavirom kako biste osetili toplinu koju pruža R300. Odličan primer je Hugh Laurie u izvođenju „Unchain My Heart“ ili pak neki ženski vokal.

Zaključak
KEF je napravio odličan posao s R serijom. Smatramo da se upravo zvučnicima iz ove serija dobija najbolji odnos kvaliteta i cene. Nažalost, R300 probija psihološku granicu od hiljadu evra, ali sigurni smo da je cena opravdana. Na prvi pogled ovaj zvučnik izgleda lepo, ali ne i spektakularno. Međutim, kada skinete maske i ugledate zvučničke jedinice, situacija se drastično menja. KEF logotip na vrhu kutija je samo trešnja na torti. Odličan kvalitet izrade, fantastična reprodukcija, napredna tehnologija i perfektna završna obrada jesu aduti koje je teško pobiti u slušaju R300. Kritika? Teško da iko može da pronađe manu. Mi nismo uspeli u tome.

PLUS
Uni-Q tehnologija.
Kvalitet izrade.
Maska na magnetima.
Zvučnički terminali.

MINUS
Baš ništa.

Preporučena snaga pojačala: 25-120 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 42 Hz - 45 kHz
Osetljivost ([email protected]): 88 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x165 mm bas, 1x125 mm srednjotonac i 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 210x385x345 mm
Masa: 12 kg
Cena: 1200 evra
Reader Rating12 Votes74
74
Ocena čitalaca