AKG Y50

Alo taksi

Kompanija AKG je osnovana u Beču davne 1947. i do danas je sinonim za dobar zvuk. U trenutnoj ponudi firme nalaze se čak 82 modela slušalica, a nama je na test stigao on-ear model Y50 nesvakidašnjeg izgleda.

akg-DSC_0139

Ovako bogata ponuda slušalica koje ima AKG govori u prilog tome koliko je izbor slušalica ličan izbor. Nekim korisnicima je zvuk na prvom mestu, dok je drugima važnije da slušalice dobro izgledaju – poput onih koji isprobavaju naočare za sunce tako što ih stavljaju na vrh glave, a ne na oči. Model Y50 koji nam je na testu svojom cenom spada u pristupačan rang, ali on ne raspolaže nikakvim dodatnim opcijama poput bežične veze (blutut) ili nekih dodatnih sistema kao što je sistem za aktivnu redukciju buke. Dakle, radi se o jednostavnim slušalicama koje samo na kablu imaju neprimetan mikrofon i taster za javljanje na telefon.

Rezolucija snimaka je bila odlično prenesena, čuli smo puno detalja, a tranzijenti su bili veoma brzi.

Pakovanje
AKG Y50 dolazi u kartonskom pakovanju, moderno dizajniranom, a u njemu se nalaze torbica za lakše nošenje slušalica, garantni list, kratko uputstvo i adapter sa priključkom sa 3,5 na 6,35 milimetara. Priložen je i kabl, koji sa jedne strane ima mini-džek pod ravnim uglom, a sa druge pod uglom od 90 stepeni. Tako korisnik može savijeni mini-džek priključiti na plejer ili telefon, koji može stajati i u džepu bez posebne opasnosti da će se kabl saviti ili oštetiti. Na vrhu kabla, bliže slušalicama, nalazi se pomenuti taster, koji ima višestruku funkciju. Jednostruki pritisak će „podići“ ili „spustiti“ slušalicu na telefonu ukoliko ima dolaznog poziva. Ako ga nema, jedan klik na taster biće pauza, dva klika će premotati pesmu na narednu, a trostruki klik na prethodnu. Jednostavno i lako.

Slušalice
Model Y50 su on-ear slušalice zatvorenog tipa. Kada ih postavite na uši, primetićete da pružaju odličnu izolovanost od okolne buke. Sunđeri su dosta veliki, ali i poprilično mekani, tako da ove slušalice spadaju u one najudobnije. Nosač je metalni, sa ispisanim logotipom proizvođača, a sa donje strane ima mekani sunđer presvučen veštačkom kožom, koji će učiniti nošenje ovih slušalica veoma prijatnim. Inače, nosač se može izvući po tri centimetra sa obe strane, pa će Y50 odgovarati gotovo svima. Rezonatori se mogu saviti skoro 90 stepeni, pa da su Y50 veoma kompaktne kada se sklope. Priložena torbica će svima dobro doći koji slušaju muziku dok su u pokretu. Rezonatori sa spoljne stranice imaju metalne krugove koji su prefarbani u boju slušalica, ali je ostavljen neobojen metalni prsten na obodu koji ima efekat ogledala. Dosta simpatičan detalj. Na pomenutim krugovima je krupnim slovima ispisano ime proizvođača. Slušalice se proizvode u četiri boje: crnoj, crvenoj, plavozelenoj (teal) i žutoj. Nama su na test stigle u žutoj boji, a zanimljivo je da je na ambalaži ova boja nazvana „taxi“ žuta. Primetićete i da je proizvođač gde god je mogao stavio mala stilizovana slova Y, po imenu serije slušalica.

akg-DSC_0141

Zvuk
AKG Y50 smo povezali na naš LG G2, Fiio X-3 i, konačno, na iPod Touch četvrte generacije. Slušali smo najrazličitiju muziku, od Tracy Chapman, preko R.E.M, Phila Collinsa, pa zatim i Chesky produkciju na Fiio plejeru. Na iPodu smo imali snimljene neke klasične rok hitove poput AC/DC ili Led Zeppelin. Zvuk nam se dopao u svim muzičkim pravcima i na svim nivoima slušanja. Rezolucija snimaka je bila odlično prenesena, čuli smo puno detalja, a tranzijenti su bili veoma brzi. AKG Y50 nema prenaduvan bas, kako je to sada popularno, ali ima blagu naglašenost u celokupnom donjem spektru. Ali doziranu… Bas-gitare su bile ipak precizne, nije dolazilo do razlivanja zvuka, niti bilo kakve zamućenosti zvučne scene. Na nekim slušalicama se čuje bas i kada ga nema, a to nije slučaj sa Y50. Zvučna izolovanost ovih slušalica je na veoma visokom nivou. Možda se ne dopada svima zatvoreni tip slušalica, ali ovaj model jeste predviđen za slušanje muzike u pokretu, pa je dobra izolacija dobrodošla.

Uzevši u obzir koliko ove slušalice koštaju, nama je bilo stvarno teško da to shvatimo u potpunosti. Očigledno je ključ uspeha i dobre cene u velikim količinama, te AKG sigurno ima veliki izbor odličnih drajvera po pristupačnoj ceni. Pretpostavljamo i da mnogi modeli koriste iste pojedine delove, pa i tu dolazi do neke racionalizacije. Jednostavno, poslušajte Y50 i nećete verovati koliko solidnu reprodukciju čujete iz njih. Sa AKG Y50 dobijate daleko bolje slušalice od Beats Mixr za samo polovinu cene. Od nas AKG još jednom zaslužuje preporuku.

PLUS
Fantastičan zvuk za malo para.
Kvalitet izrade.
Mladalački, moderan dizajn.

MINUS
Nama se žuta boja nije dopala, možda smo ostarili.

Tip: zatvorene, on-ear
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 16 Hz – 24 kHz
Osetljivost: 115 dB
Ulazna impedansa: 32 oma
Masa: 190 gr
Cena: 95 evra
Reader Rating14 Votes71
71
Ocena čitalaca