Yamaha RX-V777

Triple seven

Kao i svake sezone, Yamaha je predstavila osvežene modele iz osnovne ponude AV risivera, čije se oznake sada završavaju brojem 7. Nakon pristupačnog modela RX-V477, u ovom broju testiramo najbolji model u seriji, koji nosi oznaku RX-V777.

yamaha-DSC_9732

Kao što smo već navikli, serije AV risivera velikih proizvođača odlikuju se unificiranim dizajnom, što važi i za novu Yamahinu seriju 77. Drugim rečima, ako ste videli jedan model iz serije – videli ste ih sve, a razlika je prisutna samo u visini kućišta. Ipak, RX-V777 se od pristupačnijih rođaka razlikuje i po aluminijumskom frontu, što mu donosi veću čvrstinu i trajnost, kao i luksuzniji izgled. Horizontalna podela prednjeg panela, sa neznatno isturenim donjim delom, čini da risiver ne izgleda kutijasto i pomaže u organizaciji tastera. U uglovima donjeg dela smeštene su velike kružne komande za glasnoću i odabir ulaza, dok su između njih postavljeni dodatni tasteri i frontalni priključci: HDMI, USB-A, kompozitni video, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za kalibracioni mikrofon. Tu su i četiri SCENE tastera, koji su profilisani blago nagore, što olakšava upotrebu. Površina gornjeg dela u potpunosti je prekrivena crnom plastikom, ispod koje je smešten veliki dot-matriks displej sa belom iluminacijom, a ispod njega nalazi se niz od deset sitnih tastera za kontrolu sporednih funkcija. Usled brojnih opcija za povezivanje, zadnji panel risivera je prilično popunjen. Pet HDMI ulaza i dva izlaza su i više nego što je potrebno prosečnom korisniku, a za prenos slike predviđena su još dva komponentna i četiri kompozitna video-ulaza. Za izvore zvuka na raspolaganju su pet analognih ulaza (uključujući phono MM) i dva izlaza, kao i četiri digitalna ulaza (po dva koaksijalna i optička). Izlazi za dodatna pojačala snage omogućavaju da RX-V777 funkcioniše kao surround pretpojačalo-procesor, a zvučnički terminali obogaćeni su priključcima za drugu zonu, odnosno dodatne Front Presence zvučnike. Za povezivanje na lokalnu mrežu predviđeni su eternet port i integrisani wi-fi adapter, a pomalo iznenađuje da Yamaha u ovom cenovnom razredu nije ponudila odvojiv, već fiksirani strujni kabl.

yamaha-DSC_9715

Unutrašnjost risivera odlikuje se već standardnom koncepcijom, ali japanski proizvođač uspeva da ostavi dovoljno prostora za protok vazduha i hlađenje komponenata, što konkurentima ne polazi uvek za rukom. Na levoj strani nalazi se EI transformator solidnih dimenzija, a iza njega postavljeno je napajanje za digitalnu sekciju. Ostatak prednjeg dela kućišta popunjava hladnjak, na koji su pričvršćeni komplementarni parovi izlaznih tranzistora Sanken A1695 i C4468. U zadnjem delu je smeštena elektronika na štampanim pločama u tri nivoa, sa dva elektrolitska kondenzatora od po 6.800 mikrofarada poreklom od proizvođača Nippon Chemi-Con. Za digitalno-analognu konverziju upotrebljena su kola Burr-Brown PCM5101, a kao transiver služi kolo PCM9211 istog proizvođača. Ostatak elektronike je veoma konvencionalan i sadrži dobro poznata kola, kao što su Texas Instruments Cinema DSP, memorijski modul proizvođača ESMT, HDMI procesor Silicon Image Sil9589 i drugo. Jednako je uobičajeno i pakovanje testiranog risivera, koje sadrži brzi vodič u štampanoj formi, kompletno korisničko uputstvo na CD-u, YPAO mikrofon i sobne FM, AM i wi-fi antene. Daljinski upravljač je preuzet iz skuplje serije AVENTAGE i odlikuje se dobrim kvalitetom izrade i rasporedom, ali i velikim brojem sitnih tastera u donjem delu.

Fini detalji su prisutni, kao i određena doza topline pri reprodukciji, iako je ukupni tonalni balans na nešto svetlijoj strani.

yamaha-DSC_9709Zvuk i slika
S obzirom na to da se iz godine u godinu uveravamo u sve bolje funkcionisanje YPAO sistema, na početku testiranja kalibraciju smo prepustili automatici. Pored autokalibracije, koja je uobičajena u ovoj cenovnoj kategoriji, RX-V777 se odlikuje prilično velikim mogućnostima i dodatnim opcijama, među kojima je jedna od najznačajnijih bežično mrežno povezivanje. Podržani fajlovi obuhvataju 192 kHz/24-bitski FLAC i WAV, pa smo ovo iskoristili da proverimo kako Yamaha zvuči u stereo-režimu. Prvi utisak je da snage nikad ne nedostaje i da je RX-V777 u stanju da isporuči veoma glasan zvuk bez primetnih izobličenja. Fini detalji su prisutni, kao i određena doza topline pri reprodukciji, iako je ukupni tonalni balans na nešto svetlijoj strani. Ljudski glas je reprodukovan prilično verno, a mi smo uživali u vokalima na visokorezolutivnom izdanju albuma “Synchronicity” benda The Police. Takođe, poput YPAO sistema, Compressed Music Enhancer je iz generacije u generaciju sve bolji i zaista čini kompresovane audio-formate sasvim prijatnim za slušanje.

Prelazak na filmove pokazao je snagu ove Yamahe u baratanju video-fajlovima – HDMI 2.0 podržava 4K Ultra HD materijal, a RX-V777 omogućava upscaling 480, 576, 720 i 1080 rezolucije na 4K. Kad je u pitanju višekanalni zvuk, standardna 7.2 kanala mogu biti dopunjena dodatnim Front Presence zvučnicima, koji pružaju još veću zvučnu sliku. Utisak o snazi, koje uvek ima na pretek, zadržan je tokom upotrebe 5.1 sistema HKTS 60, sa kojim je RX-V777 pružio sjajno definisane i trodimenzionalno prikazane zvučne efekte. Prelazak na znatno zahtevnije B&W zvučnike pokazao je da snaga ipak nije neograničena, ali je i doneo za nekoliko brojeva veću, masivniju i impresivniju reprodukciju. Detalji su zvučali daleko rafiniranije, a kolorit tonova bio je prirodniji, pa možemo reći da su ovi zvučnici izvukli ono najbolje iz testiranog risivera. Dodatnih funkcija ima zaista mnogo, a mi bismo izdvojili kontrolu pomoću aplikacije AV Controller, koja omogućava i napredno podešavanje DSP parametara. Lepo je znati da Yamaha nije zaboravila ljubitelje vinila, pa je RX-V777 opremljen pretpojačalom za gramofon. Korisniku su na raspolaganju brojni analogni i digitalni ulazi, ali iznenađuje odsustvo podrške za sveprisutni blutut – umesto njega, proizvođač nam nudi daleko manje rasprostranjene Apple AirPlay i HTC Connect.

Zaključak
Na kraju, naša lista neispunjenih želja prilično je kratka i svodi se na blutut povezivanje i podršku za DSD format, koja se kod pojedinih rivala može pronaći čak i na pristupačnijim AV risiverima. Takođe, RX-V777 ima opasnu konkurenciju u sopstvenoj kući, u vidu neznatno pristupačnijeg modela RX-A740, koji pruža nešto manje opcija, ali donosi duh prestižne i muzikalne AVENTAGE serije. Ipak, zahvaljujući odličnom balansu između mogućnosti, dodatnih opcija i kvalitetne reprodukcije, Yamaha RX-V777 se predstavlja kao sjajan izbor za veliki broj korisnika koji traže solidan kvalitet na svim poljima.

PLUS
Odličan kvalitet izrade.
4K passthrough i upscaling.
Detaljan zvuk.
Dovoljno snage u svim režimima.
Velike mogućnosti povezivanja.

MINUS
Nema blutut.
Strujni kabl nije odvojiv.

Kontinualna snaga: 7x95 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,09%
Formati: DD/EX/Stereo/+, Dolby TrueHD, Dolby Pro Logic/II/x/z, DTS Digital/Stereo/Neo:6, DTS-HD/HD Master Audio, DTS-ES Matrix/Discrete
Analogni audio ulazi/izlazi: 5/2
Digitalni audio ulazi/izlazi: 4/0
HDMI ulazi/izlazi: 6/2
Komponentni video ulazi/izlazi: 2/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 5/2
Izlazi za zvučnike: 7.2
Izlaz za slušalice: Da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, Wi-Fi, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x171x365 mm
Masa: 10,5 kg
Cena: 755 evra
Reader Rating2 Votes87
87
Ocena čitalaca