Zorloo Ztella

Težak za izgovor, lak za slušanje

D/A konverteri u formi dongla nude maksimalnu portabilnost, ali testirani primerak krije još nekoliko kečeva u rukavu.

Poslednjih godina svedoci smo sve veće ponude ekstremno kompaktnih D/A konvertera namenjenih korišćenju u paru s mobilnim telefonima. Ako je vaša prva asocijacija na ovu temu neka od DragonFly iteracija, već ste upoznati s formom USB stika. Danas na testu imamo nešto još kompaktnije, a reč je o DAC-u smeštenom unutar USB-C konektora, s kablićem koji se završava 3,5-milimetarskim izlazom za slušalice. Ova forma se, fizički gledano, ni po čemu ne razlikuje od pasivnih adaptera koji samo spajaju analogne izlaze sa USB-C izlaza vašeg telefona na prigodan 3,5-milimetarski konektor, pri čemu se sve vreme koristi interna D/A konverzija telefona. Funkcionalno, razlika je ipak velika jer se unutar uređaja poput ovog koji danas imamo na testu nalazi DAC čip osetno višeg kvaliteta od onih koje tipično nalazimo u pametnim telefonima.

Zorloo Ztella se zasniva na jednom od dva Sabre čipa, u zavisnosti od verzije za koju se odličute. Tako će unutar standardne verzije za D/A konverziju biti zadužen čip 9270C, dok će u varijanti osposobljenoj za otvaranje MQA kompresovanih fajlova, koju imamo na testu, taj posao obavljati 9281CPRO. U oba slučaja podržani su PCM fajlovi do maksimalne učestalosti uzorkovanja od 384 kiloherca i DSD do 5,6 megaherca, takođe poznat i kao DSD128. Uređaj se može koristiti na sistemima Android, iOS, macOS i Windows 10, pri čemu nema potrebe za instalacijom bilo kakvih drajvera. Fizičku kompatibilnost sa svim ovim sistemima omogućuju dva adaptera koja se dobijaju u pakovanju. Prvi od njih je USB-C na USB-A, tj. konektor koji je opšte rasprostranjen na kompjuterima, dok je drugi USB-C na Lightning konektor, koji nalazimo na većini Appleovih uređaja. Interesanto je još pomenuti i to da će Ztella detektovati impedansu priključenih slušalica i u skladu s tim automatski podesiti izlazni napon. Tako ćemo na izlazu dobijati jedan volt za slušalice sa impedansom nižom od 150 oma, dok će se za sve vrednosti više od pomenute aktivirati duplo veći napon, tj. dva volta. Proizvođač pritom nije deklarisao snagu koja je dostupna, ali iz iskustva sa sličnim uređajima možemo pretpostaviti da je verovatno reč o nekoliko desetina milivati.

Test

DAC smo, pre svega, poslušali prikačenog na Android telefon, koristeći in-ear slušalice NF Audio NM2+. Snage za pogon ovog osetljivog modela je bilo i više nego dovoljno, a DAC je takođe demonstrirao zavidnu dinamiku i živost zvuka, pogotovo kad se u obzir uzmu minijaturne dimenzije. Tonski balans je mahom umeren, s prisutnim i lepo kontrolisanim bas-područjem, ali i blagim akcentom na više registre. Ovakav tonalitet se zadržao i s drugim slušalicama, a mališa je demonstrirao da je u stanju da pokrene čak i nešto veće modele, pod uslovom da ih ne „krasi“ baš niska osetljivost, tj. da nisu, narodski rečeno, lenje. Tako su planarne slušalice Verum 1 bile sasvim prihvatljiv zalogaj za ovaj DAC i kombinacija koja je davala zadovljavajuću glasnoću, pristojan tonalitet i mnoštvo detalja. Nešto snage gladnije i tonski svetlije Hifiman HE-4XX, kao i Sendyaudio Aiva, već su jasnije demonstrirale ograničenja ovog DAC-a. U skladu s tim, nametnuo se i savet o uparivanju – Ztella će svoje kvalitete najbolje pokazati u tandemu s nešto osetljivijim slušalicama koje nemaju istaknute visoke tonove. Ako su ova dva uslova ispoštovana, možete očekivati mnogo dobre muzike. Poslušavši sopstveni savet i vrativši se na in-ear model s početka testa, uživali smo u razigranom zvuku mandoline Jeffa Midkiffa na albumu „Partners In Time“.

Finalno, Ztellu smo isprobali i samo u ulozi DAC-a, u sklopu sistema integrisanog pojačala i zvučnika. Pomenuti kvaliteti su se održali i u ovom slučaju, pa Ztella rekreira muziku s dozom živosti i količinom detalja koje se ne bi postideo nijedan DAC slične cene, bez obzira na veličinu i formu. Kratko poređenje s već vremešnim DragonFly Blackom pokazuje da je Ztella u stanju da prikaže nešto detaljniji, brži, ali i svetliji zvuk.

Zaključak

Iako je maksimalna portabilnost verovatno najjači adut Ztella DAC-a, Zorloo je u izrazito malom prostoru uspeo da upakuje i zaista atraktivan zvuk. Uz nešto pažnje prilikom uparivanja ovaj DAC može biti vrlo zdrava osnova jednog ultraportabilnog sistema, ali isto tako i vrlo pristojno budžetsko rešenje za D/A konverziju unutar kućnog hi-fi sistema. U oba slučaja Zorloo Ztella će predstavljati jasni kvalitativni iskorak u odnosu na bilo kakvo integrisano rešenje vašeg telefona ili kompjutera, i to po vrlo atraktivnoj ceni.

Zorloo Ztella (MQA verzija)
D/A konverter: Sabre 9281CPRO
Podržani formati: PCM 384 kHz, DSD128
Ulazi: USB-C (USB-A i Lightning putem adaptera)
Izlaz: 3.5 mm
Dužina: 11 cm
Težina: 5 g
Cena: 99 $
www.zorloo.com
Mnoštvo detalja.
Živahna prezentacija.
Maksimalna portabilnost.
Potrebno je nešto pažnje prilikom uparivanja.
4