Zatvoren CES 2019

5G i veštačka inteligencija: tehnologije koje će obeležiti 2019.

Ove godine možda nije bilo proizvoda koji će promeniti način na koji koristimo tehnologiju, ali svakako je bilo promocija novih tehnologija. Tako je na CES sajmu demonstriran kompletan 5G ekosistem koji obuhvata transport, virtualnu stvarnost, sportsku tehnologiju i digitalno zdravlje.

Nakon četiri izložbena dana, u Las Vegasu je zatvoren 52. sajam potrošačke elektronike CES 2019. Više od 4.500 izlagača pokazalo je svoje inovacije ispred više od 180 hiljada posetilaca koji su u Nevadu stigli iz celog sveta. Od najpoznatijih globalnih brendova do startupova koji će obeležiti naredno tehnološko razdoblje, i ove godine CES je pokazao kojim putem će se razvijati tehnološki trendovi. Koliko je CES važan dokazali su čak i oni koji nisu učestvovali na njemu, pa je tako Apple preko jednog solitera u blizini Las Vegas Convention Centra stavio megabillboard na kome piše: ‘Što se dogodi na vašem iPhoneu, ostaje u iPhoneu’ aludirajući na poznatu uzrečicu u kojoj umesto iPhonea stoji Las Vegas.

“CES pokazuje snagu inovacije kako bi se rešili globalni problemi i unapredio svakodnevni život širom sveta”, rekao je predsednik Uprave Consumer Tehnology asocijacije (CTA) koja organizuje sajam. “Strast, ideje i poslovne veze omogućuju CES-u da i ove godine ima status najvažnijeg svetskog tech događaja, a svedočili smo najinspirativnijoj nedelji u godini”.

Ove godine možda nije bilo proizvoda koji će promeniti naš način na koji koristimo tehnologiju, ali svakako je bilo promocija novih tehnologija. Tako je na CES-u demonstriran kompletan 5G ekosisitem koji obuhvata transport, virtualnu stvarnost, sportsku tehnologiju i digitalno zdravlje. “5G će promeniti sve, jer obećava daleko više od onoga što možemo videti u bežičnim tehnologijama”, naglasio je Hans Vestberg, predsednik Uprave Verizona tokom njegovog glavnog predavanja.

Veštačka inteligencija takođe počinje da zahvata svaki aspekt naših života. Predsednica uprave IBM-a Ginni Rometty rekla je da će veštačka inteligencija postati najveći prirodni resurs, omogućujući revoluciju u pametnim gradovima, zdravstvenoj zaštiti, saobraćaju i robotici. To su potvrdili i mnogobrojni proizvođači automobila – čak 11 proizvođača pokazalo je svoje inovativne projekte, od vazdušnog taksija fabrike Bell Helicopter do električnog motocikla Harley-Davidson.

Eureka Park, dom startupova na CES-u bio je najuzbudljivije mesto, jer je više od 1.200 proizvođača iz 50 zemalja širom sveta pokazivalo svoje inovacije, pokušavajući da dođu do ključnih investitora. Među njima je bila i Orqa, startup iz Osijeka koji je pobedio na prošlogodišnjem Idea Knockoutu, takmičenju novih ideja koji organizuje Bug u saradnji s Hrvatskim Telekomom.

Digitalno zdravlje postalo je jedna od vodećih tema u tehnologiji, pa ne čudi što je na CES pristiglo više od 260 doktora i ostalih medicinskih profesionalaca kako bi učestvovali u Digital Health Summitu, održanom po prvi put na CES-u.

Na CES-u su se predstavili i dobitnici najvažnije svetske tech nagrade – CES Innovation Awarda 2019, koju je međunarodni žiri dodelio u 28 kategorija. Nezavisno od te nagrade, kao najbolji proizvod sajma proglašen je Impossible Burger 2.0, veganski hamburger koji ima teksturu i ukus klasičnog mesnog proizvoda.