Zagrevanje za CES u Parizu

U Parizu je održan prvi u nizu događaja kojima se najavljuje skorašnji najveći sajam potrošačke elektronike – CES (Consumer Electronic Show) u Las Vegasu u januaru. Specijalizovani mini-sajmovi, na kojima se predstavljaju nagrade koje će biti dodeljene u Las Vegasu, održavaju se u velikim svetskim tehnološkim centrima nekoliko meseci uoči glavne manifestacije. U Parizu su naznačeni tehnološki trendovi za 2018. godinu: posredi su nove ključne tehnologije, tržišni trendovi i načini na koji korisnici prihvataju trendove. Kada pričamo o ključnim tehnologijama, čelnik udruženja CTA koje organizuje CES Gary Shapiro apostrofirao je 5G, veštačku inteligenciju i robotiku. Tržišni trendovi su digitalni osećaji, redefinicija realnosti i pametni gradovi, dok su načini na koje korisnici prihvataju trendove digitalna detoksikacija, digitalna privatnost i sigurnost, kao i budućnost poslovanja.

Na CES-u, u sklopu tzv. Eureka Parka svake godine nastupa i pobednik regionalnog takmičenja Idea Knockout, specijalizovanog startup događaja u organizaciji magazina Bug i pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma. Sledeće godine na CES će otići MAKERbuino koji je trijumfovao na četvrtom Idea Knockoutu. Pre njega, svoje ideje predstavili su STEMI, Streaming Solutions i DivIT. Najviše je bilo riječi o 5G mrežama, koje omogućuju veće brzine jer su potencijalno čak 40 puta brže od aktuelne propusnosti, a posebnu primenu imaće u pametnim gradovima, samoupravljajućim vozilima i bežičnom VR-u. Sektorski, najveća zastupljenost predviđa se u telekomunikacijama, tehnološkoj industriji, automobilskoj industriji, zdravstvenim ustanovama i AR/VR-u.

Što se nagrada za inovacije tiče, u kategoriji hardvera dobili su ih HP-ov računar Spectre 13, mobilni uređaj Lenovo Phab 2, hibrid Lenovo Yoga Book, televizor LG 77W7, slušalice OSSIC X, televizor Samsung Lifestyle TV i Robo R2, pametni 3D printer s wi-fijem. Naravno, bilo je tu i drugih nagrada, a u izložbenom delu u Parizu predstavili su se i neki zanimljivi projekti. Na primjer, švedska kompanija Pricer razvila je aplikaciju pomoću koje je moguće odmah pronaći željeni artikal i cenu čim se uđe u šoping-centar, bez nepotrebnog lutanja. Francuski Zac sa simpatičnim rakunom u aplikaciji omogućuje da se putem aplikacije pale i gase elektronski uređaji u stanu. Emy je aplikacija koja će pomoći ženama s urinarnim problemima. Sve ovo zajedno predstavlja sjajnu najavu za predstojeći CES, a činjenica da na njemu nakon američkih ima najviše francuskih kompanija dovoljno govori o popularnosti događaja koji je izazvao veliku pažnju medija u Parizu. Osim izložbenog dela održan je i konferencijski deo, koji je obuhvatio sve partnere sajma koji su učestvovali u razvoju tehnoloških tržišta u matičnim zemljama.