Yamaha YSP-2500

Sedam kanala iz saundbara

Pored regularnog obnavljanja ponude AV risivera i nedavnog osvežavanja stereo-ponude, Yamaha ne zanemaruje segment surround projektora. Na našem testu našao se najnoviji model u ovoj kategoriji, koji nosi oznaku YSP-2500.

yamaha2500

Iza jedinstvene oznake YSP-2500 nalazi se komplet sačinjen od dva uređaja: saundbara YSP-CU2500 i sabvufera NS-WSW120. Pored uređaja, u prilično velikoj kutiji isporučuju se sistemski daljinski upravljač sa baterijama, brzi vodič u štampanoj formi, korisničko uputstvo na CD-u, koaksijanli i optički kabl, kao i IntelliBeam mikrofon sa odvojivim kablom i jednostavnim kartonskim nosačem. Sa širinom od nepunih 95 centimetara, YSP-CU2500 se svrstava u saundbarove srednje veličine. Jednostavan dizajn i pravilne linije centralne jedinice oplemenjene su zakošenim bokovima i formiraju trapezoidnu osnovu koja se širi ka zadnjoj strani, dok mala visina omogućava postavljanje ispred televizora. U središnjem delu prednjeg panela nalazi se metalna mrežica, ispod koje je postavljeno 16 Beam jedinica prečnika 28 milimetara. U levom delu panela smešten je dot-matriks displej solidnih dimenzija, dok se na desnom delu nalaze priključci za slušalice i kalibracioni mikrofon. Zadnja strana opremljena je Remote Repeaterom, koji se prostire celom širinom, dok je u levom delu postavljen panel sa priključcima. Primarni vid povezivanja predstavljaju tri HDMI ulaza i jedan izlaz, koji podržavaju standard HDMI 2.0 i kompatibilni su sa 3D i 4K materijalom. Dodatno, korisniku su na raspolaganju tri digitalna (jedan koaksijalni i dva optička) i jedan analogni RCA ulaz, a u sastavu panela nalaze se priključci za povezivanje sabvufera. YSP-CU2500 je postavljen na krutu metalnu šasiju i dodatno ojačan gornjim panelom od brušenog aluminijuma, u čijem se desnom uglu nalaze tasteri za uključivanje, odabir izvora i kontrolu glasnoće. Na donju stranu smeštene su dve vrlo masivne nožice sa mogućnošću podešavanja visine (22-35 mm).

Za najbolje rezultate preporučujemo režim 5BEAM+2, koji donosi uverljivu i realnu sedmokanalnu reprodukciju.

Drugi deo kompleta predstavlja sabvufer NS-WSW120, aktivna jedinica sa internim pojačalom snage 75 vati koje pokreće dva niskotonska drajvera prečnika 10 centimetara. Drajveri su smešteni ispod platna na prednjoj strani, a između njih se nalazi prilično veliki bas-refleks otvor. Osnovni vid povezivanja sa saundbarom jeste bežičnim putem, ali su prisutni i priključci za kablove, što može biti korisno. Vitko kućište odlikuje se širinom od samo 147 milimetara, a po želji se može postaviti i vodoravno, na komodu ili čak audio-video policu.

Test
Na početku testiranja pozabavili smo se automatskom kalibracijom pomoću IntelliBeam tehnologije. Postupak je veoma jednostavan, a ujedno esencijalan za postizanje kvalitetne reprodukcije jer se pomoću njega sistem upoznaje sa akustičkim osobinama okruženja (veličina i oblik prostorije, tip zidnih obloga i dr). Nakon obavljenih merenja, YSP-2500 nam je stavio na raspolaganje šest predefinisanih modaliteta, koji su optimizovani za različite zahteve pri reprodukciji.

yamaha2500-1

Slušanje smo započeli reprodukcijom muzike u dvokanalnoj formi i u ovom pogledu Yamaha se pokazala kao prihvatljivo rešenje. Tonovi su čisti i dobro definisani, reprodukcija je prilično detaljna, a scena prostrana. Ljudski glas zvuči prirodno i YSP-2500 pokazuje solidnu dozu muzikalnosti, a zvuk ne pati od izobličenja ni pri velikim glasnoćama. Ipak, muzici mogu nedostajati masa i upečatljivost, koji karakterišu čistokrvne stereo-sisteme, pa YSP-2500 u određenim situacijama pokazuje da mu dvokanalna reprodukcija nije prevashodna namena. Prelazak na filmove i višekanalne formate prikazao je ovaj sistem u pravom svetlu, a do izražaja je došao izuzetno dobar surround ugođaj. Za najbolje rezultate preporučujemo režim 5BEAM+2, koji donosi uverljivu i realnu sedmokanalnu reprodukciju sa odličnim prostornim pozicioniranjem tonova i efekata. Odlučili smo da još jednom pogledamo SF hit „Prometheus“, a YSP-2500 nam je priuštio vrlo ubedljivu zvučnu podlogu – odjeci, grmljavina i svi zvuci okruženja tokom napetih i dinamičnih scena u misterioznoj građevini bili su rekreirani besprekorno.

yam-2500

Kad su u pitanju dodatne opcije, možemo reći da ih nema previše, ali su mudro odabrane i zadovoljiće potrebe velike većine korisnika. Pre svega, Remote Repeater je fantastičan dodatak koji omogućava kontrolu televizora čak i ako ispred njegovog senzora za daljinski postavite saundbar – korisnici koji raspolažu manjim prostorom za sistem ovo će veoma ceniti. Blutut povezivanje omogućava reprodukciju muzike direktno sa mobilnog telefona ili tablet-računara, a aptX kodek obezbeđuje bežični prenos muzičkog materijala bez gubitaka. Pored toga, besplatna aplikacija Home Teather Controller pruža jednostavna i detaljna podešavanja i kontrolu sistema. Ukoliko saundbar koristite i tokom svakodnevnog gledanja televizije, UniVolume se pokazuje kao zlata vredna opcija, koja ujednačava stepen glasnoće pri promeni kanala ili tokom iritantno glasnih reklama.

Zaključak
Zahvaljujući sjajno osmišljenoj i realizovanoj IntelliBeam tehnologiji, testirani sistem gotovo da nema adekvatnu konkurenciju na polju višekanalnog zvuka. Jedini istinski rivali mogu biti Philipsovi saundbarovi sa odvojivim zadnjim zvučnicima, ali to je sasvim drugačiji koncept, koji ujedno od korisnika zahteva više angažmana. Stoga, ukoliko želite jednostavan i diskretan sistem, sposoban za stvaranje uverljivog 7.1 ugođaja iz samo dva uređaja, Yamaha YSP-2500 predstavlja savršen izbor.

PLUS
Diskretan dizajn.
Odličan i uverljiv surround.
Bežični sabvufer.
Blutut aplikacija.

MINUS
Muzika može zvučati „tanko“.

Broj kanala: 7.1
Ukupna snaga: 102 W
Frekvencijski opseg (-10 dB): 40 Hz - 22 kHz
Topologija: 16x28 mm beam visokotonac, 2x100 mm sabvufer
Formati: Dolby TrueHD, Dolby Digital/Plus/EX, Dolby Pro Logic/II/IIx, DTS-HD Master Audio/High Resolution Audio, DTS 96/24, DTS/ES/Neo:6, LPCM
Broj HDMI ulaza/izlaza: 3/1
Broj digitalnih audio ulaza/izlaza: 3/0
Broj analognih audio ulaza/izlaza: 1/0
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Dodatno: blutut
Daljinski upravljač: sistemski
Dimenzije soundbara (ŠxVxD): 944x73x144 mm
Masa soundbara: 4 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 147x444x353 mm
Masa sabvufera: 7,9 kg
Cena kompleta: 990 evra
Reader Rating5 Votes70
70
Ocena čitalaca