Asus Essence One MKII

Druga generacija

Nakon dve godine tajvanski gigant je započeo obnavljanje uređaja serije Essence. Čast da bude prvi u osveženoj ponudi pripala je modelu koji je bio Asusov prvi eksterni DAC i koji sada nosi oznaku Essence One MKII.

asus-DSC_0145

Više nije novost da je Asus veoma ozbiljno pristupio razvoju i proizvodnji eksternih zvučnih kartica i D/A konvertera, u šta smo i sami imali prilike da se uverimo prilikom testova praktično svih njihovih uređaja iz ovog segmenta. Pored intenzivnog razvoja i kvalitetnog krajnjeg proizvoda, za uspeh na hi-fi tržištu neophodan je i kontinuitet, na čemu Asus takođe predano radi.

Asus se iz sve snage trudi da nam verno prenese atmosferu i energiju koje muzičko delo nosi u sebi.

Kvalitet spolja i iznutra
Iako je prvo izdanje donelo podeljene reakcije u pogledu dizajna, nova verzija na ovom planu ne donosi posebne novine. Oblik kućišta zadržan je u potpunosti, sa blago zakrivljenom gornjom stranom i frontom koji je neobično zasečen u donjim uglovima. Prednji panel je takođe zadržao raspored komandi, samo što su sada svi tasteri i kontrole izvedeni u tamnosivoj boji, kako bi se bolje uklopili s bojom uređaja. Centralnu poziciju zauzima velika kružna komanda za glasnoću, a desno od nje postavljena je nešto manja, za kontrolu glasnoće pojačala za slušalice. Pored ove komande nalazi se pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Leva strana rezervisana je za prekidač za uključivanje sa belom iluminacijom, dok su pored njega smešteni tasteri za odabir ulaza sa svetlosnom indikacijom, aktivaciju upsamplinga i isključenje zvuka (mute). Postavku kompletira sedam LE diode, koje obaveštavaju korisnika o trenutnoj frekvenciji uzorkovanja, kao i o bit-perfect prenosu signala. Poput prednje, i zadnja strana je zadržala istu količinu i raspored priključaka. U levom delu postavljen je po jedan par analognih RCA i balansiranih XLR izlaza, dok se u središtu nalaze digitalni koaksijalni, optički i USB ulaz tipa B. Na desnoj strani, udaljen od priključaka, smešten je IEC strujni priključak sa integrisanim osiguračem. Gornja, donja i bočne strane kabineta izrađene su iz jednog komada aluminijuma, a prednja i zadnja strana pričvršćene su zavrtnjima, pa se uređaj otvara poput fioke ili kutije šibica. Treba pomenuti da je gravura mitskog tigra, koja je krasila gornju stranu prve generacije uređaja, sada nestala, pa Essence One MKII deluje diskretnije, ali i ozbiljnije. Prednji panel izveden je u veoma lepom finišu od brušenog aluminijuma, a masivni niklovani zavrtnji u uglovima deluju luksuzno i u isto vreme robustno. Pored toga, raduje nas što proizvođač nije odstupio od zacrtanog stepena kvaliteta ni za milimetar – u ovom pogledu, Asus može predstavljati svetli primer mnogim starijim i iskusnijim hi-fi kompanijama. Essence One MKII je izrađen i sklopljen izuzetno precizno, te pri upotrebi deluje čvrsto i ostavlja utisak ozbiljne sprave iz višeg cenovnog razreda.

asus-DSC_0147

Unutrašnjost testiranog D/A konvertera odlikuje se neizmenjenim dizajnom u odnosu na prethodnu generaciju. U prednjem delu smešten je torusni transformator zavidnog gabarita za ovaj tip uređaja, a iza njega se nalazi stepen za ispravljanje i filtriranje struje sa tri elektrolitska kondenzatora (2×1.500 i 1×2.200 mikrofarada). Desnu stranu kućišta prekriva kvalitetna štampana ploča, na čijem je prednjem delu smešteno pojačalo za slušalice. Upotrebljene komponente su LME49600, kao i LME49720, koje su postavljene u podnožja i mogu se menjati. Sledi veliki DSP čip Analog Devices SHARC ADSP-21261, dok je iza njega postavljen par 32-bitskih konverterskih kola Burr-Brown PCM1795. Zadnja polovina štampane ploče udomila je devet operacionih pojačivača koji su smešteni u podnožja i mogu se menjati po želji vlasnika, što je već postala uobičajena karakteristika Asusovih D/A konvertera. Osnovna verzija DAC-a, koju smo imali na testu, opremljena je sa šest dobro poznatih kola NE5532P i sa tri kola LM4562NA, dok se u poboljšanom MUSES izdanju isporučuju prestižni operacioni pojačivači JRC MUSES 01. Na poziciji S/PDIF risivera (za koaksijalni i optički ulaz) nalazi se kolo Asahi Kasei AK4113, dok je za USB port upotrebljen čip C-Media CM6631A. Konačno, treba reći da se unutrašnjost uređaja odlikuje istim stepenom kvaliteta kao spoljašnjost, pa zavirivanje ispod poklopca ovog DAC-a zaista predstavlja raj za oči svakog zaljubljenika u tehniku. Sve je izrađeno pedantno i precizno, a kućište je u potpunosti popunjeno elektronikom.

Funkcionalnost i zvuk
S obzirom na to da smo se tokom prethodnih godina dobro upoznali sa Asusovim D/A konverterima, imali smo prilično jasno definisanu sliku o onome što bi ovaj D/A konverter trebalo da nam pruži. Odmah na početku treba istaći ono glavno, a to je da Essence One MKII ne donosi nikakvo spektakularno poboljšanje u odnosu na prethodnika. S druge strane, to nismo ni očekivali, jer znamo da je spektakularni skok u kvalitetu uvek praćen adekvatnim porastom cene. Ali, proizvođač je poradio na detaljima i to upravo tamo gde je prva generacija bila najslabija. Essence One MKII sada pruža konzistentan kvalitet reprodukcije u celom čujnom opsegu, uz zadržavanje otvorene prezentacije i direktnog pristupa muzičkom materijalu. Dinamika je na zavidnom nivou, a muzika je reprodukovana energično i živo, uz prijatnu dozu muzikalnosti. Prodoran vokal Shemekije Copeland na albumu “Never goin’ back” s lakoćom je ispunio prostoriju, a scena je bila sasvim lepo razvijena u sve tri dimenzije. Visokotonski opseg zadržava dobru definiciju i detaljnost do samog kraja, a Essence One MKII ima sposobnost da jasno i direktno iskaže razlike u boji tonova. Što je još važnije, ovaj Asus se iz sve snage trudi da nam verno prenese atmosferu i energiju koje muzičko delo nosi u sebi. Ovo je najviše primetno u srednjotonskom spektru, koji je pre bogat i razigran nego analitičan, pa audiofili koji iznad svega vrednuju detaljnost ovde mogu biti uskraćeni. Ipak, mi smatramo da detalja i finesa ima sasvim dovoljno, ali da oni ne remete tok muzike, te da je u ovom smislu Essence One MKII prilično uravnotežen uređaj. Najniži opseg je takođe dobro odmeren i Asus pruža dobar balans između preciznosti i jasnog ocrtavanja tonova s jedne, i mase i brutalnog udarca s druge strane.

asus-DSC_0143

Pored napretka u kvalitetu reprodukcije, nova generacija donela je unapređenja i u pogledu mogućnosti, koja se mogu svesti na tri slova – DSD. Za one koji ne znaju, u pitanju je format koji je izvorno razvijen za Super Audio CD i odlikuje se frekvencijom uzorkovanja od 2,8 megaherca, što je 64 puta više nego kod CD-a. Stoga se ova, osnovna verzija DSD formata naziva DSD64, a postoji još DSD128, DSD256 i DSD512. Iako je Essence One MKII ograničen na DSD64, njegov zvuk u ovom režimu je zaista sjajan i donosi dublji i slojevitiji prikaz. Svakom tonu kao da je posvećeno više pažnje i da je temeljitije obrađen, pa je i njegova rekreacija u skladu sa tim – preciznija, jasnijeg kolorita i vremenski određenija. Ipak, najlepša stvar kod DSD formata jeste da su navedene vrline u potpunosti stavljene u službu što bolje muzike, koja zvuči još prirodnije i fluidnije. DSD64 je podržan preko USB veze, dok koaksijalni i optički ulaz prihvataju signal rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita. Pored toga, Essence One MKII je osposobljen za osmostruki simetrični upsampling, koji se aktivira preko tastera na prednjem panelu. U praktičnom smislu, ovo znači da će signali sempling-frekvencije 44,1, 88,2 i 176,4 kiloherca biti podignuti na 352,8 kiloherca i 32 bita, dok će 48, 96 i 192 kiloherca biti podignuti na 384 kiloherca i 32 bita. Zahvaljujući atenuaciji signala u digitalnom domenu, Asusov DAC može preuzeti ulogu pretpojačala za digitalne izvore, a veza sa pojačalom može biti ostvarena preko RCA ili balansirane XLR veze. Za ljubitelje slušalica, tu je i vrlo solidno pojačalo za slušalice, koje je opremljeno zasebnom kontrolom glasnoće. U pogledu funkcionalnosti jedino nedostaje daljinski upravljač, što prilično uspešno negira svrhu varijabilnog izlaza, osim u malo verovatnim slučajevima kada bi uređaj bio postavljen u neposrednoj blizini pozicije za slušanje.

Ozbiljan rival
Iako nam je drago da su eksterni D/A konverteri u poslednjih desetak godina doživeli istinsku ekspanziju i svrstali se u punopravne članove hi-fi sistema u svim kategorijama, njihovo masovno prisustvo često otežava donošenje konačnog suda o nekom uređaju. Essence One MKII nastupa u možda najpopularnijoj cenovnoj klasi, u kojoj vlada žestoka borba i konstantno se pojavljuju nove sprave sa poboljšanim zvukom ili funkcijama. Ipak, smatramo da tajvanski proizvođač nema čega da se plaši, jer njihov predstavnik pruža veliku količinu dobrog zvuka, kao i sve traženiju mogućnost reprodukcije DSD formata. Kvalitet izrade je zaista sjajan u apsolutnom smislu, dok varijabilni izlaz i pojačalo za slušalice donose dodatne pluseve na polju funkcionalnosti. Na kraju, ostaje nam samo da konstatujemo da će Essence One MKII sigurno proširiti krug poštovalaca, ali i korisnika Asusovih D/A konvertera.

PLUS
Izuzetan kvalitet izrade.
Autentičan izgled.
Muzikalnost i dinamika.
Funkcionalnost.

MINUS
Nedostaje daljinski upravljač.

D/A konverter: TI Burr-Brown PCM1795
Upsampling: 384 kHz/32-bit
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 48 kHz
Odnos signal/šum: 120 dB
Izobličenja THD (1 kHz): 0,000316 %
Digitalni ulazi: 1x koaksijalni, optički i USB-B
Analogni izlazi: 1x RCA i XLR
Dodatno: izlaz za slušalice
Dimenzije: 261x60x230 mm
Cena: 600 evra
Reader Rating6 Votes71
71
Ocena čitalaca