Yamaha WXAD-10

MusicCast za svakoga

Kao jedan od najjednostavnijih i najpristupačnijih strimera na tržištu, Yamaha WXAD-10 pruža mogućnosti koje će zadovoljiti veliki broj korisnika, uz veoma dobar kvalitet reprodukcije preko mreže.

Ukoliko ste poželeli da svom audio-sistemu, bez obzira na generaciju, dodate savremene opcije poput reprodukcije preko mreže i multirum povezivanja, poznati japanski proizvođač odnedavno nudi veoma efikasno rešenje. U pitanju je strimer sa oznakom WXAD-10, koji donosi savremena tehnička rešenja u sasvim kompaktnom kućištu.

Opis
Ovaj maleni uređaj ima masu od samo 226 grama, uz dimenzije koje omogućavaju smeštanje bez teškoća, čak i na pretrpane audio-video police. Kućište ima oblik kvadra, a kutijast izgled uspešno je ublažen zaobljenim uspravnim rubovima. Čak je i siva nijansa veoma mudro odabrana, pa će se WXAD-10 s lakoćom i neprimetno uklopiti u svaki ambijent.

Prezentacija je fluidna, uz dozu veoma prijatne topline.

U odnosu na klasičnu postavku “komande napred – priključci pozadi”, Yamaha donosi nešto drugačiju organizaciju. Na prednjem panelu, pored diskretnih oznaka proizvođača i modela, smeštene su još samo tri sitne LE diode – središnja pokazuje da li je uređaj aktivan, dok leva i desna signaliziraju status blutut i wi-fi veze. Kako bi što više rasteretio malu površinu prednjeg panela, proizvođač je smestio komandne tastere na donju stranu. Iako deluje nepraktično, ovo je zapravo sasvim dobro rešenje jer će se tasteri koristiti veoma retko, a možda i samo jednom tokom radnog veka uređaja. Tako, na donjoj strani nailazimo na komande za uključivanje i za povezivanje na lokalnu mrežu, kao i na višenamenski taster za preuzimanje mrežnih podešavanja, deaktivaciju wi-fi i blutut povezivanja i isključivanje funkcije mrežnog stendbaja. Zadnja strana prati svedenost uređaja, pa su na raspolaganju samo dva linijska izlaza u formi stereo RCA i 3,5-milimetarskog mini-džek priključka, eternet port i mikro-USB priključak za eksterno napajanje.

Očekivano, unutrašnjost uređaja u potpunosti je ispunjena štampanom pločom, a audiofilsko srce ovog strimera, zaduženo za kvalitet zvuka, predstavlja 32-bitski D/A konverter Texas Instruments Burr-Brown PCM5121. Od značajnih tehničkih karakteristika, WXAD-10 pored mrežnog povezivanja (LAN i wi-fi) u DLNA 1.5 standardu podržava blutut i AirPlay veze, kao i Yamahin multirum u vidu tehnologije MusicCast. Spisak podržanih formata obuhvata sve popularne tipove, od kompresovanog MP3 zapisa do 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova. Takođe, treba spomenuti da WXAD-10 zadovoljava ekološke norme zahvaljujući potrošnji od samo 1,6 vati u stendbaj modalitetu sa uključenom automatskom aktivacijom.

Test
Yamaha WXAD-10 se isporučuje u kompletnom pakovanju, koje obuhvata napajanje poput onih za punjenje mobilnih uređaja, RCA i 3,5-milimetarske interkonekcione kablove osnovnog kvaliteta i brzi vodič za rukovanje. Kao što smo već spomenuli, male dimenzije čine testirani strimer veoma zahvalnim za smeštanje, a dodatna pogodnost krije se u činjenici da WXAD-10 uopšte ne mora biti postavljen na vidnom mestu. Naime, kompletna kontrola obavlja se preko aplikacije, pa se mala Yamaha nakon inicijalnih podešavanja može smestiti iza nekog većeg uređaja, ili čak ispod police. Takođe, aplikacija omogućava uključivanje uređaja, dok sistem automatskog stendbaja isključuje WXAD-10 nakon određenog perioda neaktivnosti.

Tokom reprodukcije, WXAD-10 se predstavlja kao veoma muzikalan uređaj. Prezentacija je fluidna, uz dozu prijatne topline, pa je očigledno da su se stručnjaci iz Yamahe potrudili da ovom uređaju udahnu istinsku audiofilsku dušu. Tonovi su potpuno jasni, a muzika sadrži solidnu količinu odlično uklopljenih detalja. Iako se može učiniti da WXAD-10 po makrodinamici i mikrodinamici zaostaje za višestruko skupljim „pravim“ strimerima, istina je da to u velikoj meri zavisi od kvaliteta fajla – dajte ovom liliputancu neki visokorezolutivni zapis i uzvratiće vam veoma dinamičnom i direktnom reprodukcijom. Najniži tonovi su odlično definisani i veoma brzi, uz veoma čist srednji i gornji opseg, kao i otvorenost u čitavom spektru. Do blagog pada u kvalitetu može doći jedino tokom reprodukcije veoma kompleksnih orkestarskih deonica, kad strimer ne uspeva da zadrži sve konce u svojim rukama, što se ogleda u nešto umanjenoj količini detalja i tonovima kojima nedostaje prostora i vazduha u pozicioniranju. U svim drugim situacijama WXAD-10 kreira veoma dobru pozornicu, uz jasan stereo-efekat i precizno ocrtavanje instrumenata. Takođe, doza neutralnosti zadržana je u svim režimima, što čini ovaj uređaj prilično zahvalnim za uklapanje s ostatkom sistema.

Još jednu svetlu tačku testiranog strimera predstavlja sistem kontrole, odnosno aplikacija MusicCast Controller. U verziji 2.3, ova aplikacija prerasla je sve početne poteškoće i radi besprekorno glatko i bez zastoja. Korisnički interfejs savršeno je jasan i pregledan, uz prijatnu tamnu podlogu i intuitivan raspored komandi. Na početnom ekranu omogućen je odabir prostorije (ukoliko je formiran multirum sistem), a nakon toga prikazuju se veliki tasteri za selekciju izvora – od lokalnih mrežnih skladišta, preko blutut i AirPlay veze i internet radija, pa do onlajn servisa kao što su Napster, Spotify, Tidal ili Deezer. Takođe, u gornjem delu ekrana omogućen je brzi pristup ranije formiranim plejlistama, omiljenim sadržajima i nedavno reprodukovanim numerama. Plejliste se prave veoma jednostavno, uz mogućnost naknadne manipulacije u vidu dodavanja i brisanja numera, kao i promene njihovog rasporeda. Konačno, ekran za reprodukciju veoma je informativan, ali i pregledan, s jasno istaknutim osnovnim komandama plejera i velikom slikom albuma (ukoliko postoji među fajlovima). Na raspolaganju je uobičajena garnitura dodatnih opcija, koja obuhvata ponavljanje jedne pesme ili cele liste, nasumičnu reprodukciju (random) i funkciju privremenog isključenja zvuka (mute).

Zaključak
Iako u pogledu cene ne može da se nadmeće s bagatelnim Google Chromecast Audio strimerom, WXAD-10 pruža daleko veće mogućnosti, uz ime koje nosi neuporedivo veću težinu u audiofilskim krugovima. S druge strane, cena je zadržana u veoma pristupačnom rangu i dohvatljiva je najširim slojevima zaljubljenika u muziku, dok je kvalitet reprodukcije veoma dobar zahvaljujući solidnom DAC kolu i podršci za visokorezolutivne zapise. Na kraju, iako sam proizvođač tretira WXAD-10 kao dodatak i smešta ga u kategoriju aksesoara, naš je utisak da je u pitanju odlično osmišljen i izuzetno sposoban uređaj, koji pruža istinsko uživanje u muzici preko mreže.

PLUS
Male dimenzije i neupadljiv dizajn.
Jednostavna kontrola.
Podrška za hi-res audio.
Detaljan i otvoren zvuk.
Precizan i čvrst bas.

MINUS
Ne podržava DSD.

Formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, MPEG4, WAV, WMA
D/A konverter: TI Burr-Brown PCM5121
Analogni izlazi: 1x RCA i 3,5 mm
Mrežno povezivanje: eternet, wi-fi
Napajanje: eksterno
Dodatno: blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 130x45x106 mm
Masa: 226 g
Cena: 160 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating20 Votes61
61
Ocena čitalaca