Yamaha R-N301

Odličan početak

Poznata kao jedan od proizvođača koji istrajavaju u proizvodnji stereo-risivera, Yamaha je u prethodnom periodu predstavila nove modele, koji velikim mogućnostima ovih uređaja dodaju mrežno povezivanje.

front

Yamahina ponuda stereo-risivera trenutno se sastoji od čak šest modela. R-S300, R-S500 i R-S700 su nešto stariji, dok se u novu generaciju svrstavaju R-S201, R-N301 i R-N500. Poslednji navedeni model R-N500 testirali smo prošle godine u broju 57 i tom prilikom zaključili da je u pitanju izuzetno funkcionalna i upotrebljiva sprava, koja ukazuje na pravac kojim će se stereo-risiveri kretati u budućnosti. Sada je pred nama slabiji model R-N301, koji donosi nešto manji spektar mogućnosti, ali po znatno povoljnijoj ceni.

Prepoznatljiv izgled
U pogledu dizajna, novi Yamaha modeli sa oznakom xx1 doneli su neznatne promene u odnosu na prethodnu generaciju. Čiste linije i pravilna pravougaona forma prednjeg panela su zadržane, ali R-N301 za podešavanje karakteristike zvuka i odabir aktivnog ulaza koristi izdužene tastere, umesto dosadašnjih izduženih kružnih komandi. Ovo je donekle ublažilo izraženi retro izgled, ali je uređaj zadržao prepoznatljiv stil proizvođača. Pomenuti tasteri postavljeni su u centralnom delu, a iznad njih nalazi se dot-matriks displej s još osam malih, okruglih tastera. Na levoj strani prednjeg panela postavljeni su tasteri za stand-by i odabir zvučnika (A/B/A+B), kao i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, dok je desna strana rezervisana za dve kružne komande – veću za podešavanje glasnoće i nešto manju, koja služi za kretanje kroz menije. U odnosu na skuplje risivere, zadnji panel modela R-N301 deluje skromnije, ali i dalje sadrži sve što je neophodno. Za povezivanje analognih izvora predviđena su četiri ulaza i jedan izlaz, a za digitalne izvore namenjeni su po jedan koaksijalni i optički ulaz. Povezivanje na lokalnu mrežu obavlja se pomoću standardnog eternet priključka (RJ45), a za zvučnike je predviđeno ukupno osam terminala na koje se mogu priključiti dva para zvučnika ili jedan par u bi-wire konfiguraciji. Konačno, tu su priključci za FM i AM antene, USB-A port i strujni kabl koji se ne može odvojiti.

YAMB-DSC_1959

S obzirom na to da je u pitanju jedan od osnovnih modela Yamaha stereo-risivera, kućište se odlikuje nešto manjom dubinom, dok su gornja i bočne strane izvedene iz jednog komada lima s velikim brojem proreza za hlađenje. Iza prednjeg panela smeštene su štampane ploče za komandne tastere, a iza njih je prazan prostor, što dobro dođe za hlađenje risivera. U centralnom delu nalazi se jedan veliki hladnjak, postavljen popreko, a iza njega se nastavljaju štampane ploče sa elektronikom. Na zadnju stranu hladnjaka pričvršćena su dva para izlaznih tranzistora STMicroelectronics 2STC4468, a dva elektrolitska kondenzatora poreklom su od proizvođača Jamicon i imaju kapacitet od po 6.800 mikrofarada. Pored glavne štampane ploče, prisutne su još dve manje. Na jednoj je smešten mrežni kontroler, kao i memorijski DRAM modul od 256 megabajta od proizvođača Zentel Electronics (A3V56S30FTP), dok je na drugoj postavljena digitalna sekcija. Digitalni audio-transiver je Texas Instruments PCM9211, a digitalno-analogni konverter stiže iz iste kompanije i nosi oznaku Burr-Brown PCM5101A – u pitanju je 384 kHz/32-bitski čipset novije generacije, koji je opremljen sa dva DAC kola. Postavku kompletira transformator, koji ima EI konstrukciju i postavljen je na levoj strani kućišta.

Akustična gitara i glas Boba Marleyja u numeri “Redemption Song” zvučali su realistično i intimno.

Oprema testiranog risivera je uobičajena i potpuno u skladu s onim na šta nas je Yamaha već navikla. Pored višejezičnog uputstva u štampanoj formi, tu su sobne FM i AM antene, kao i daljinski upravljač. Daljinac nosi oznaku RAX31 i odlikuje se punim dimenzijama, a može se koristiti i za kontrolu drugih audio-uređaja iz Yamahine ponude.

Hi-res kao standard
Iako omogućava povezivanje do četiri analogna i dva digitalna izvora, važnu stavku u funkcionalnosti ovog risivera predstavlja DLNA sertifikovano povezivanje na lokalnu mrežu. Ovim putem je omogućena reprodukcija muzike s mrežnih skladišta (NAS) i svih drugih lokacija na kojima imate muziku u digitalnom formatu. Ukoliko se striming obavlja s PC računara, neophodno je instalirati softverski server – mi već godinama koristimo Serviio, koji je besplatan i radi bez greške. U skladu sa savremenim trendovima, R-N301 podržava striming 192/24 FLAC i WAV fajlova preko mreže, što predstavlja sjajno dostignuće za uređaj ove cenovne kategorije. Još jedan plus predstavlja Yamahina besplatna aplikacija NP Controller, koja omogućava kontrolu uređaja pomoću smartfona ili tableta. Sada već u četvrtom izdanju, ova aplikacija je dostigla punu zrelost i praktično nema slabih tačaka. Sve komande obavljaju se bez zastoja, kontrola je intuitivna i logična, a mogućnosti aplikacije su zaista velike – od odabira izvora i sadržaja, pa do kontrole glasnoće i pravljenja plejlista.

YYAM-DSC_1919

Tokom reprodukcije R-N301 ne kreira posebno veliku pozornicu, ali je definicija svih tonova veoma dobra. U pogledu kolorita, Yamahe nove generacije kilometrima su daleko od hladnih i često previše oštrih tonova koji su odlikovali starije modele, a testirani risiver može se pohvaliti veoma prijatnim i izbalansiranim zvukom. Akustična gitara i glas Boba Marleyja u numeri “Redemption Song” zvučali su realistično i intimno, a muzika je zračila emocijama. Prelazak na čvršći zvuk pokazao je da je ova Yamaha sasvim dorasla izazovima snažnog basa, žestokog ritma i rifova električne gitare. Visoki tonovi su prozračni i imaju odlično odmeren odnos između jasne, definisane prezentacije i suptilnih detalja koji čine podlogu muzičkog dela. Bez obzira na vrstu muzike, srednjotonski opseg zadržava bogatstvo tonova, uz neznatnu isturenost u prezentaciji. Yamaha ostvaruje prilično dobru separaciju tonova i u kompleksnijim kompozicijama, a vokali zvuče prirodno i uverljivo. Najniži tonovi ne idu posebno duboko i izostaje onaj subsonični udarac koji se može sresti kod skupljih uređaja, ali još nismo čuli pojačalo ili risiver ove klase koji to može da isporuči. S druge strane, R-N301 zadržava odličnu kontrolu i definiciju niskotonskog opsega i čini nam se da je u ovom pogledu čak i bolji od skupljeg R-N500.

Pored reprodukcije sa analognih i digitalnih izvora i striminga preko mreže, R-N301 omogućava slušanje FM i AM radio-stanica, kao i internet radija pomoću servisa vTuner. Nešto manja funkcionalnost u odnosu na R-N500 ogleda se u izostanku pretpojačala za gramofon i USB-A porta za reprodukciju direktno s prenosivih hard-diskova i USB memorija, ali će korisnici Apple uređaja moći da koriste bežično AirPlay povezivanje. Ukoliko su vam wi-fi ili blutut povezivanje neophodni, R-N301 omogućava dodavanje eksternih adaptera YWA-10 (Wi-Fi) i YBA-11 (blutut), koji se kod domaćeg distributera mogu kupiti za 99, odnosno 60 evra.

Zaključak
Yamaha ima u ponudi jedan još pristupačniji model stereo-risivera sa oznakom R-S201, ali ovaj uređaj će zadovoljiti samo korisnike kojima su dovoljni analogni ulazi i radio-prijemnik. Stoga, smatramo da tek R-N301 donosi sveobuhvatnu funkcionalnost koja treba da odlikuje sve savremene stereo-risivere. Pored toga, kvalitet reprodukcije predstavlja prijatno iznenađenje i nalazi se samo neznatno ispod skupljeg modela, pa se Yamaha R-N301 nameće kao izuzetan izbor za korisnike koji traže uređaj velike funkcionalnosti i veoma dobrog zvuka.

PLUS
Sjajan odnos cene, kvaliteta i mogućnosti.
Veliki broj funkcija.
192/24 preko mreže.
Odličan zvuk.

MINUS
Ništa po ovoj ceni.

Kontinualna snaga: 2x100 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor (1 kHz, 8 Ω): >120
Izobličenja THD: 0,2%
D/A konverter: TI Burr-Brown PCM5101A
Formati: AAC, FLAC, MP3, MPEG4, WAV, WMA
Analogni audio ulazi/izlazi: 4/1
Digitalni audio ulazi: 1x coax i opt
Parova zvučnika: 2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: internet/FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: LAN, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x141x333 mm
Masa: 6,95 kg
Cena: 330 evra
Reader Rating26 Votes79
79
Ocena čitalaca