Yamaha AVENTAGE RX-A4A

Tehnologija u službi zvuka i slike

Otkad se pojavila na tržištu, Yamahina serija AVENTAGE predstavlja nosioca tehnološkog razvoja i inovacija u mogućnostima, ali i u dizajnu savremenih AV risivera.

Serija AVENTAGE trenutno obuhvata četiri modela i, u odnosu na pristupačne i pouzdane RX-V risivere, donosi veću snagu, kvalitetnije komponente, ozbiljniji dizajn kućišta, pa i određeni nivo prestiža. Stoga nije iznenađujuće da testirani RX-A4A već na prvi pogled izgleda moćno do granice strahopoštovanja – masivno kućište izrađeno je od metala i u celosti izvedeno u crnoj boji, a pogled kroz rešetke na gusto popunjenu unutrašnjost i masa od preko 15 kilograma pokazuju da Yamaha nije štedela ni u jednom segmentu. Za razliku od zaobljenih RX-V modela, prednji panel ovog risivera odlikuje se oštrim ivicama i ravnim površinama, a vizuelno je podeljen na tri vodoravne celine, od kojih su dve gornje izrađene od akrila. Masivnoj i robustnoj pojavi doprinosi zaista ogromna kružna komanda za glasnoću u središtu fronta, prečnika čitavih sedam centimetara, dok se u desnom delu nalazi manja kružna komanda s integrisanim tasterom, koja služi za kretanje kroz menije. Između njih postavljeno je još nekoliko komandi koje su osetljive na dodir, dok je iznad njih, skriven od pogleda dok je uređaj isključen, smešten višesegmentni dot-matriks displej. Aluminijumski donji deo neznatno je uvučen u odnosu na ostatak fronta i upotrebljen za smeštaj tastera za stendbaj, USB-A porta, 6,35-milimetarskog izlaza za slušalice i priključka za YPAO mikrofon za automatsku kalibraciju. Sveukupno, iako je u suprotnosti sa ogromnim mogućnostima ovog uređaja, minimalistički prednji panel savršeno odslikava kretanja u audio-video tehnologijama – kontrola je već odavno prepuštena daljinskim upravljačima, a sada se polako premešta i na mobilne aplikacije.

Dinamična amplifikacija jednako je efikasna kad treba prikazati efekte poput razbijanja stakla, prigušenih koraka ili zaglušujuće eksplozije.

Već smo naveli da je kućište izrađeno u celosti od metala, ali ne na uobičajen način, uz gornju i bočne strane iz jednog dela, već iz odvojenih panela. Yamahina A.R.T. tehnologija (Anti Resonance Technology) podrazumeva veoma kruto kućište koje minimalno prenosi neželjene vibracije, čemu doprinose peta nožica u prednjem delu za dodatnu stabilnost sekcije napajanja i snažna metalna ojačanja u obliku slova H u gornjem delu kućišta. Suvišno je napominjati da gornji poklopac gotovo da predstavlja jednu veliku rešetku za protok vazduha, a dodatni prorezi nalaze se na bokovima, kao i na donjoj strani uređaja. Po skidanju gornjeg poklopca ukazuje se impozantan prizor, ali je popunjenost kućišta tolika da je nemoguće pročitati oznake na izlaznim tranzistorima i drugim komponentama, a proizvođač navodi samo da su za D/A konverziju upotrebljena kola ESS ES9007S. Sekcija napajanja smeštena je neposredno iza prednjeg panela i opremljena velikim EI transformatorom s logotipom kompanije na poklopcu, dok se uz bokove nalaze hladnjaci s izlaznim tranzistorima. Ostatak elektronike smešten je u zadnjoj polovini kućišta i raspoređen na nekoliko štampanih ploča, koje su postavljene na više nivoa.

Očekivano, zadnji panel svakog AV risivera uvek je ispunjen raznovrsnim priključcima, ali i ovde pronalazimo dokaze da se stvari neminovno menjaju. Za analogne izvore predviđena su četiri RCA ulaza, od kojih jedan raspolaže gramofonskim pretpojačalom za MM zvučnice, dok su za tradicionalne digitalne izvore predviđeni dva optička i jedan koaksijalni ulaz. Priključci poput komponentnih i kompozitnih otišli su u istoriju, a zamenili su ih daleko sposobniji HDMI portovi – u ovom slučaju, sedam ulaza i dva izlaza, kao i dodatni izlaz za drugu zonu. Za sve ostale potrebe predviđeno je mrežno povezivanje, koje se obavlja pomoću kabla ili wi-fijem, a na raspolaganju je i dvosmerna blutut veza. Zvučnički terminali tipični su za Yamahu i podrazumevaju nešto manje i zbijenije priključke, što otežava baratanje masivnijim kablovima, ali su zato omogućene sve vrste povezivanja. Najzad, na poleđini uređaja prisutni su izlazi za eksterna pojačala snage za svih sedam kanala, kao i priključci za dva aktivna sabvufera, a postavku kompletiraju ulaz za spoljašnju radio-antenu i IEC strujni priključak.

Mogućnosti

Kako su se savremeni AV risiveri tokom godina pretvorili u istinske centre za kućnu multimediju, sve mogućnosti testirane Yamahe gotovo je nemoguće pobrojati, pa ćemo se zato usredsrediti na one najvažnije. RX-A4A pruža 110 vati na sedam kanala i podržava aktuelne surround formate, uključujući Dolby Atmos i DTS:X, a za kalibraciju sistema zadužena je patentirana tehnologija YPAO R.C.S, koju Yamaha razvija već dugi niz godina, a ovde je obogaćena merenjem u više tačaka i 64-bitskom obradom. Proizvođač posebno ističe prisustvo inteligentnog Surround:AI modaliteta i Cinema DSP HD3 sistema, koji obezbeđuju optimalan zvučni ugođaj u svim okolnostima. Mrežno povezivanje i MusicCast platforma obezbeđuju kontrolu preko aplikacije i reprodukciju muzike preko mreže (FLAC 384/24, ALAC 96/24, DSD256…), ali je možda još važnija mogućnost formiranja multirum sistema, kao i korišćenje bežičnih MusicCast zvučnika na poziciji zadnjih kanala ili sabvufera. Takođe, ukoliko nemate dodatne Atmos zvučnike, Height Virtualizer stvoriće simuliraće Atmos doživljaj, a tonske kontrole omogućuju korekciju visokih i niskih tonova u koracima od 0,5 decibela. Kad je u pitanju kvalitet slike, najznačajnije je da RX-A4A podržava najnoviji standard HDMI eARC i prihvata 8K60 i 4K120 materijal. Podržane tehnologije obuhvataju HDR10+, Dolby Vision, Hybrid Log-Gamma, BT.2020 i mnoge druge, a za gejmere su predviđeni sistemi ALLM (Auto Low Latency Mode), VRR (Variable Refresh Rate), QMS i QFT. Za brzo prebacivanje ranije sačuvanih parametara slike i zvuka predviđeno je osam SCENE memorija, a dodatne opcije podrazumevaju DAB, FM i internet radio, kao i podršku za sve popularnije onlajn muzičke servise.

U radu

Uprkos ogromnom broju funkcija, testirani AV risiver prilično je jednostavan za korišćenje jednom kad se obave željena podešavanja. Preporučujemo da svakako počnete od kalibracije, koja ne traje dugo, a nakon toga zvuk se može fino podešavati po ukusu korisnika. SCENE memorije takođe će biti veoma korisne onima koji upotrebljavaju veći broj izvora zvuka i slike. Tokom reprodukcije, moćan zvuk ove Yamahe i dalje naginje analitičnom prikazu, ali je to veoma daleko od njegovih starijih rođaka – pored snage, RX-A4A donosi uvid u fine detalje, kao i prilično živopisan srednji i gornji opseg. Iako ne doseže do stereo-pojačala približne cene, dvokanalna reprodukcija pruža prilično dobar zvuk. Opet, do izražaja dolazi snaga, koja obezbeđuje odličnu dinamiku, bilo da je reč o tihim pasažima ili zaglušujućem krešendu. Tonska ravnoteža je na nešto svetlijoj strani i RX-A4A zvuči otvoreno i direktno, ali bez prelaska u sirov i sterilan zvuk. Naprotiv, visoki tonovi su suptilni i svilenkasti, s dobro odmerenom količinom vazduha i izrazito jasni. Ovo se nastavlja u srednjem opsegu, koji obiluje rafiniranim tonovima, iako povremeno može delovati povučenije u odnosu na ostatak spektra. Ipak, Yamaha ovo veoma lako rešava, jer se po filozofiji nalazi na suprotnom kraju skale u odnosu na spartanske integralce i dopušta raznovrsna tonska podešavanja, pa se zvuk zaista može skrojiti po meri auditorijuma. Istinska snaga uređaja možda se najbolje ogleda u niskim tonovima, koji su veoma upečatljivi – krupni, masivni i prisutni u prostoriji, oni su prezentovani veoma precizno i slojevito, uz zadržavanje dobre brzine u gornjim basovima.

Pomenuta preciznost i čist zvuk posebno dolaze do izražaja tokom reprodukcije višekanalnih formata – jednostavno, surround risiveri moraju biti sposobni da pruže jasne efekte kako bi ostvarili dobru trodimenzionalnu scenu, a da uz to zadrže razgovetnost dijaloga. Da deklarisanih 110 vati nisu prisutni samo na papiru, pokazuje se kad se pokrene svih sedam kanala, uz veoma dobru kontrolu zvučnika. Pozornica formira istinski okružujući zvuk, koji uvlači auditorijum u dešavanja na ekranu, a YPAO kalibracija obavlja sjajan posao u usklađivanju svih zvučnika, ali i u prilagođavanju prostoriji. Izobličenja i neželjeni efekti nisu prisutni ni pri velikim glasnoćama, a dinamična amplifikacija jednako je efikasna kad treba prikazati efekte poput razbijanja stakla, prigušenih koraka ili zaglušujuće eksplozije. Dolby Atmos i DTS:X donose još više zabave, jer pružaju poboljšanu visinu pozornice, a kretanje zvuka kroz prostor jedna je od disciplina u kojoj RX-A4A zaista briljira. Šlag na torti predstavlja verodostojan prikaz svih zvukova, koji su stoga u potpunosti povezani s dešavanjima na ekranu, pa se slika i zvuk stapaju u nerazdvojivu celinu – a to je i suština surround sistema.

Zaključak

Kao AV risiver kome je teško naći slabu tačku ili funkciju koja nedostaje, RX-A4A donosi rešenja za sve teškoće koje muče audiofile tokom sklapanja surround sistema. Njegova kalibracija dosegla je visok nivo efikasnosti, a svakodnevna upotreba jednostavnija je nego ikada pre, uprkos ogromnim mogućnostima. Uz moćan izgled, snažnu amplifikaciju, podršku za mrežne funkcije i naknadne opcije koje se mogu dodati u nekim budućim verzijama firmvera, Yamaha RX-A4A predstavlja odličan i dugovečan izbor za kvalitetan višekanalni sistem srednje klase.

Yamaha AVENTAGE RX-A4A
Kontinualna snaga: 7 x 110 W na 8 Ω
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,06%
Surround formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS:X, DTS-HD Master Audio...
Analogni audio ulazi/izlazi: 4/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 3/0
HDMI ulazi/izlazi: 7/3
Izlazi za zvučnike: 9.2
Izlaz za slušalice: da, 6,35 mm
Tjuner: DAB/FM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 435 x 191 x 442 mm
Masa: 16,2 kg
Cena: 1.750 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Kvalitetna konstrukcija i izrada.
Snažna i rafinirana amplifikacija.
Efikasna automatska kalibracija.
Ogroman broj opcija.
Ekran bi mogao biti veći.
4.4