Yamaha A-S801

Muzikalni snagator

Opremljena analognim i digitalnim ulazima, gramofonskim pretpojačalom i izlazom za slušalice, Yamaha A-S801 je sjajan kandidat za centralnu ulogu u svestranom i pristupačnom stereo-sistemu.

Iako cena od nepunih 900 evra možda ne deluje tako povoljno kad je u pitanju domaće tržište, mora se imati u vidu da A-S801, pored amplifikacije, sadrži i veoma sposoban interni D/A konverter, znatno kvalitetniji od prvog, jeftinijeg modela A-S701. Stoga, pored veoma dobrog pojačala, za navedenu cenu dobija se i odličan savremeni DAC, koji u potpunosti ispunjava audiofilske zahteve za zvukom visoke rezolucije.

Opis
U pogledu dizajna, Yamaha se čvrsto drži prepoznatljivog retro-izgleda, koji je lansirala s pojačalom A-S2000. Kućište se odlikuje čistom i pravilnom formom, a aluminijumski prednji panel je pregledan i jednostavan za upotrebu i potpunim laicima. Raspored komandi je identičan kao na modelu A-S701, što podrazumeva kružne komande za kontrolu glasnoće i odabir ulaza u desnom delu, kao i centralno postavljene, izdužene komande za podešavanje parametara zvuka i kontrolu varijabilnog loudnessa. Ispod selektora ulaza smešteni su tasteri za Pure Direct i CD Direct Amp, dok se na levoj strani nalaze taster za uključivanje, senzor daljinskog upravljača, pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i prekidač za odabir parova zvučnika (off/A/B/A+B). Jedina razlika u odnosu na slabiji model primetna je u središnjem delu fronta, gde su postavljeni LED indikatori za prikaz frekvencije uzorkovanja digitalnog signala.

„Rollin’ and Tumblin’“ odiše žestokim ritmom i uzavrelom atmosferom u studiju.

Uobičajeno u ovoj kategoriji, gornja i bočne strane izrađene su iz jednog komada debljeg lima, s velikim brojem proreza za hlađenje. Zadnji panel je takođe pregledan, a na raspolaganju je šest analognih RCA ulaza (uključujući phono MM), kao i tri digitalna ulaza (optički, koaksijalni i USB-B). Pored toga, prisutna su dva izlaza za snimače, izlaz za aktivni sabvufer i USB-A port za napajanje prateće Yamahine opreme, koja se kupuje odvojeno (blutut risiver). Takođe, tu su prekidači za uključivanje automatske stendbaj funkcije (nakon osam sati neaktivnosti) i određivanje impedanse zvučnika (Low/High). Zvučnički terminali poznati su nam s drugih Yamahinih uređaja i odlikuju se prihvatljivim kvalitetom, iako smatramo da bi u ovoj cenovnoj klasi mogli biti i bolji. Omogućeno je priključivanje dva para zvučnika, kao i bi-wire povezivanje, a svi terminali i priključci su pozlaćeni. Konačno, u desnom delu nalazi se IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, koji se po želji može zameniti kvalitetnijim.

Ispod poklopca zatičemo prilično popunjenu, ali urednu unutrašnjost. Veliki deo površine zauzele su štampane ploče, dok se u levom delu nalazi sekcija napajanja s većim EI transformatorom. Središnji deo rezervisan je za dva aluminijumska hladnjaka sa četiri para izlaznih tranzistora Sanken A1694 i C4467, koji su postavljeni u ToP-ART (Total Purity Audio Reproduction Technology) formaciji za potpuno simetrične putanje signala na levom i desnom kanalu. U zadnjem delu smeštena su dva elektrolitska kondenzatora Nippon Chemi-Con ukupnog kapaciteta 24.000 mikrofarada, kao i dodatne kartice s gramofonskim pretpojačalom i 32-bitskim D/A konverterom ESS ES9010K2M. Konstrukcija kućišta izvedena je u antirezonantnom ART (Anti-Resonance and Tough) dizajnu, što podrazumeva dvostruko dno s gvozdenim pločama debljine jedan milimetar i ojačanjima ispod hladnjaka i transformatora, kao i H-ojačanje u gornjem delu. Tehničke karakteristike navode da A-S801 pruža kontinualnu snagu od 100 vati po kanalu u punom opsegu i pri otporu od osam oma, što je zaista respektabilan podatak, a u nastavku teksta proverićemo kako sve to izgleda u praksi.

Test
A-S801 se isporučuje u uobičajenom pakovanju, koje obuhvata korisničko uputstvo i sistemski daljinski upravljač punih dimenzija i elegantnog dizajna, s metalnim gornjim panelom. Ipak, ukoliko ponekad poželite da koristite komande na uređaju, one su izuzetno čvrste i precizne, te veoma prijatne pri upotrebi. Takođe, signalne LE diode na prednjem panelu sasvim su diskretne i ne odvlače pažnju tokom slušanja muzike ili gledanja filmova.

Za početak testiranja odlučili smo da poslušamo Yamahu samo u ulozi pojačala, a na poziciji D/A konvertera našao se redakcijski Pro-Ject DAC Box DS2 Ultra. Tokom reprodukcije živog albuma „Unplugged“ Erica Claptona, A-S801 nam je veoma dobro dočarala boju tonova akustične gitare, uz odličnu širinu scene i stereo-efekat. Finese poput okidanja metalnih žica, lupkanja po telu gitare ili povremenog žamora iz publike bile su predstavljene sasvim jasno, ali diskretno, ne remeteći tok muzike i prenos energije na ovom sjajnom snimku. Duh žive svirke dočaran je u potpunosti, što se može odlično čuti u završnoj numeri „Rollin’ and Tumblin’“, koja odiše žestokim ritmom i uzavrelom atmosferom u studiju. S druge strane, u standardima poput „Walkin’ Blues“ i „Malted Milk“ Claptonov vokal prikazan je potpuno verno i intimno, sa svim finim detaljima, pa A-S801 dobija veoma visoke ocene u pogledu suptilnosti i detaljnosti.

Nakon toga, prešli smo na čvršći zvuk, poput roka i nešto starije elektronike, što je pružilo priliku da testirana Yamaha pokaže mišiće. „Smoke on the Water“ benda Deep Purple zvučao je veoma čvrsto i moćno, sa izuzetno snažnim udarcima bas-bubnja i upečatljivom podlogom od masivnih, ritmičnih tonova bas-gitare, što se posebno dobro čuje u uvodnom delu. A-S801 zadržava potpunu kontrolu niskih tonova i tokom zahtevnih deonica, pa su basovi slojeviti i prisutni u prostoriji, iako je pozicioniranje po dubini nešto slabije. U srednjem delu spektra Yamaha je nastavila s prilično neutralnim prikazom tonova, uz izraženu svestranost – bilo da su u pitanju nežni vokali ili prodorni zvuci trube, reprodukcija je prirodna i celovita. U gornjem delu spektra vladaju direktni i otvoreni tonovi sa solidnom količinom vazduha, koji s lakoćom ispunjavaju prostor, ali uvek uz jednu suptilnu, slatku crtu. Stoga, stekli smo utisak da je ovde Yamaha menjala ultimativnu preciznost i vernost za dopadljivost i zvuk koji će biti prijatan i tokom veoma dugačkih slušnih sesija.

U drugom delu testiranja konverziju digitalnog signala poverili smo internom DAC kolu, koje prihvata 192 kHz/24-bitski signal preko koaksijalnog i optičkog ulaza, kao i 384/32 PCM i DSD64/128 pomoću asinhrone USB veze. Konverter se pokazao kao izuzetno neutralan bez obzira na muzički materijal, uz zaista sjajnu prezentaciju detalja i izraženu muzikalnost tokom reprodukcije visokorezolutivnih sadržaja. Po mnogim karakteristikama, interni DAC prilazi veoma blizu pomenutom Pro-Ject uređaju, ali i dobro poznatom Arcamovom irDAC-u. Jedine slabosti mogu se primetiti pri reprodukciji kompleksnih orkestarskih dela, kad Yamaha povremeno ne uspeva da drži sve konce u rukama i gubi preciznost u gornjem i donjem ekstremu. Bez obzira na to, smatramo da je u pitanju sjajan dodatak koji omogućava kvalitetnu reprodukciju digitalnih fajlova i ujedno predstavlja najbolji dokaz o konstantnom napredovanju D/A konvertera.

Zaključak
Nakon testiranja, jasno je da A-S801 predstavlja odličan uređaj, koji uspešno ispunjava zahteve za reprodukcijom analognih i digitalnih zapisa i nameće se kao veoma funkcionalna i dobrozvučeća sprava. Takođe, nadamo se da će Yamaha premostiti gotovo dvostruki cenovni jaz u odnosu na sledeći model, A-S1100 (Hi-Files 71), predstavljanjem pojačala A-S901, koje bi donelo još više snage i dobrog zvuka, uz zadržavanje sjajnog odnosa cene i kvaliteta.

PLUS
Kvalitet izrade i funkcionalnost.
Diskretan retro-dizajn.
Snažan i precizan zvuk.
Odličan interni DAC.

MINUS
Zvučnički terminali.

Kontinualna snaga: 2x100 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >240
Izobličenja THD: 0,019%
D/A konverter: ESS ES9010K2M
Analognih ulaza: 6
Analognih izlaza: 2
Digitalnih ulaza: 3
Parova zvučnika: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: sistemski
Dodatno: izlaz za sabvufer
Dimenzije (ŠxVxD): 435x152x387 mm
Masa: 12,1 kg
Cena: 890 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating27 Votes67
67
Ocena čitalaca