JBL E55BT

Jednostavno rešenje

Predstavljena pre četiri meseca na IFA sajmu u Berlinu, nova serija slušalica E omogućava jednostavno i pristupačno uživanje u dobroj muzici i pokretu.

jblbl

Serija E obuhvata pet modela u formatima in-ear, on-ear i over-ear, a tri modela opremljena su i blutut povezivanjem. Svi modeli mogu se dobiti u više boja i, prema rečima proizvođača, pružaju izuzetnu ergonomiju i udobnost pri upotrebi, a mi smo za početak upoznavanja odabrali slušalice s vrha ponude, koje nose oznaku E55BT.

Opis
Testirane slušalice isporučuju se u uobičajenom pakovanju, koje obuhvata korisničko uputstvo u štampanoj formi, 3,5-milimetarski audio-kabl i USB kabl za punjenje. Isporučene slušalice bile su u beloj boji, a u ponudi su još crvene, plave i crne. Dizajn je tipičan za novije modele JBL slušalica, što podrazumeva prihvatnike koji su vizuelno izdvojeni od rezonatora. Kako su u pitanju over-ear slušalice, prilično veliki rezonatori zatvorenog tipa skrivaju zvučničke jedinice prečnika 50 milimetara, a udobni jastučići presvučeni su veštačkom kožom. Nosač slušalica obostrano je presvučen izdržljivom tkaninom koja je tvrdo tapacirana s unutrašnje strane, a osnova nosača je metalna.

jbl_e55bt_top_white_6240_fs_x1

Iako proizvođač ne navodi detalje poput snage ugrađenog pojačala ili kapaciteta baterije, poznato je da se frekvencijski opseg kreće od 20 herca do 20 kiloherca, kao i da baterija obezbeđuje do 20 sati rada.

Test
Tokom upotrebe, E55BT se predstavljaju kao veoma jednostavan primerak svoje vrste. Kao osnovni vid povezivanja predviđen je blutut v4.0, a slušalice se mogu povezati i pomenutim 3,5-milimetarskim kablom, koji se ne može zapetljati i presvučen je istom tkaninom kao i nosač, pa se i vizuelno sjajno uklapa sa slušalicama. U pogledu udobnosti pri upotrebi, sve je na mestu, jer se slušalice mogu podešavati po dve ose (obim nosača i ugao rezonatora), a omogućeno je i sklapanje radi lakšeg transporta.

222Ergonomija je takođe na visokom nivou – na rubu desnog rezonatora postavljeno je pet višenamenskih tastera, koji su osmišljeni tako da se mogu lako raspoznavati i dodirom, a služe za uključivanje, aktivaciju blutut veze, podešavanje glasnoće, kontrolu reprodukcije i telefonskih poziva. Ipak, iako je sve uklopljeno kako treba i završna obrada je solidna, utisak kvari skroman kvalitet upotrebljene plastike, koja jednostavno deluje previše jeftino za proizvođača sa ovakvim renomeom.

Tokom reprodukcije, E55BT ispunjavaju obećanje proizvođača i pružaju prepoznatljiv prekookeanski zvuk. Najimpresivniji su basovi, koji su uvek prisutni s dubokim i snažnim tonovima, ali nikad ne preuzimaju primat u prikazu muzike. Zaista, najnižim tonovima se malo šta može zameriti jer pružaju čvrstinu, definiciju i veoma snažan udarac, ali i umeju da pokažu izuzetnu brzinu kad je to potrebno. Srednjetonski deo opsega je bogat, tonovi su puni i plemeniti, a kreirana scena nikad ne izlazi iz okvira prirodnosti i ne deluje nestvarno veliko. E55BT svakako nisu potpuno neutralne, već u celom spektru odišu diskretnom toplinom, koja omogućava izuzetno prijatno slušanje na duže staze i mogu se svesrdno preporučiti za duga putovanja.

U gornjem delu opsega visoki tonovi pružaju dovoljno detalja, ali je i kod njih naglasak stavljen na baršunast i gotovo plemenit karakter zvuka. Dinamika je odlična, a kontrola glasnoće podešena tako da ni na najvišim nivoima nema čujnih izobličenja. Ipak, ostaje šteta što JBL nije opremio E55BT aptX tehnologijom za bežični prenos signala bez kompresije jer je tokom testiranja postalo jasno da ove slušalice ne mogu da pokažu sve što umeju putem standardne blutut veze, pa za najbolje rezultate preporučujemo povezivanje kablom.

Zaključak
Na kraju, može se reći da JBL E55BT imaju gotovo sve – slavno ime, povoljnu cenu, jednostavnost upotrebe i odličan zvuk. Manjkavosti poput nedostatka aptX kodeka i nešto slabijeg kvaliteta plastike nadoknađeni su prisustvom veoma dobrog spikerfona s kontrolom na rezonatoru i internom baterijom velikog kapaciteta, pa smatramo da najbolje slušalice iz upotrebljive i pristupačne serije E pružaju izuzetno mnogo za uložen novac.

PLUS
Udobnost i praktičnost.
Jednostavna kontrola.
Topliji i prijatan zvuk.
Snažan i precizan bas.

MINUS
Nedostaje aptX.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Prečnik zvučničke jedinice: 50 mm
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Impedansa: 32 Ω
Povezivanje: blutut v4.0, 3,5 mm mini-džek
Dodatno: mikrofon
Masa: 231 g
Cena: 120 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating6 Votes92
92
Ocena čitalaca