Unison Research Unico Due

Najbolje od oba sveta

Kao novi model iz sredine ponude u okviru hibridne serije Unico, integrisano pojačalo Unico Due donosi sjajan spoj cevne i tranzistorske tehnologije, uz poželjne dodatke poput internog D/A konvertera i gramofonske sekcije.

Renomirana italijanska kompanija Unison Research već duže vreme je prisutna na našem tržištu, pa je ne treba posebno predstavljati. Kako okosnicu ove kompanije čine cevni uređaji, logično je da njeni inženjeri više vole da razvijaju postojeća rešenja do savršenstva, umesto da troše vreme na nove i nedovoljno dokazane tehnologije. U skladu s tim, predstavljanje novog modela ne događa se često, ali je zato najčešće u pitanju pravi mali audiofilski praznik.

Spolja i iznutra

U pogledu dizajna, integrisano pojačalo Unico Due je tipičan predstavnik nove generacije Unison Research uređaja. Kućište je izvedeno u klasičnim hi-fi proporcijama i izrađeno u potpunosti od aluminijumskih panela, a veće dimenzije i potpuno crna boja testiranog primerka čine da ovaj uređaj deluje moćno i pomalo preteće – reklo bi se da su dizajneri želeli da postignu upravo ovakav utisak. Tome u prilog idu rubovi, koji su zaobljeni tek toliko da se izbegne u potpunosti kutijast izgled, ali bez umekšavanja linija i vizuelnog umanjivanja uređaja. Ipak, jedinstveni italijanski osećaj za estetiku nazire se kroz perforacije na gornjoj strani u vidu jarkocrvenih elektrolitskih kondenzatora, a dozu ekstravagancije upotpunjuje masivni daljinski upravljač, s telom od punog drveta i aluminijumskom gornjom pločom.

Prednji panel izveden je iz tri zasebne aluminijumske ploče debljine 15 milimetara, s brušenim finišem i sjajno izvedenim vertikalnim uklapanjem. Levi i desni komad fronta potpuno su prazni, dok su sve komande smeštene u znatno većem, centralnom delu. Za odabir ulaza i kontrolu glasnoće predviđene su dve velike i simetrično postavljene kružne komande, koje su zapravo višenamenske. Pritiskom na levu komandu aktiviraju se ulaz i izlaz za snimače (tape/monitor), dok pritisak na desnu komandu isključuje zvuk (mute). Pored toga, okretanje desne komande dok je pritisnuta omogućava podešavanje balansa. Središnju poziciju zauzeo je numerički displej s veoma krupnim prikazom, a levo i desno od njega postavljene su LE diode za indikaciju aktivnog ulaza, statusa monitorskog izlaza i funkcije „mute“. Na prednjem panelu nalaze se još dva okrugla tastera, mala po dimenzijama, ali značajna po ulogama. Levi taster služi za funkciju OSD, koja stavlja izlazni stepen u stendbaj modalitet, dok ulazni stepen ostaje aktivan kako bi se izbeglo hlađenje i ponovno grejanje lampi u slučaju kraćih prekida u slušanju muzike. Desni taster označen je s „Display Off“, a ova funkcija obavlja automatsko isključivanje displeja 20 sekundi nakon poslednje zadate komande, kao i njegovo automatsko uključivanje prilikom promene bilo kog radnog parametra.

Gornja i bočne strane kućišta izvedene su od zasebnih komada aluminijuma, uz obilje proreza za hlađenje na gornjoj strani i malo iznenađenje na desnom boku. Naime, u njegovom prednjem delu, neposredno iza prednjeg panela, smešten je mrežni prekidač, kakav se kod većine uređaja nalazi na zadnjoj strani. Ovakvo rešenje bilo je neophodno jer Unico Due ne poseduje uobičajeni stendbaj režim, a gabarit i masa od 16 kilograma otežavaju izvlačenje iz police ukoliko je uređaj potrebno isključiti. Iako je prekidač prilično diskretan i ne upada u oči, na ovom polju viđali smo i elegantnija rešenja: primer je Roksan Blak, koji ima prekidač skriven na donjoj strani, ispod prednjeg panela.

U središnjem delu prostranog zadnjeg panela postavljena su četiri para masivnih zvučničkih terminala, koji omogućavaju bi-wiring. Terminali su prvoklasnog kvaliteta, izrađeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike, a međusobno su dovoljno razmaknuti za komotno priključivanje i najmasivnijih kablova. Levo od terminala nalazi se USB-B port za direktnu vezu s računarom, a u produžetku je smeštena IEC utičnica za odvojivi strujni kabl. Desni deo zadnje površine zauzelo je sedam parova pozlaćenih RCA priključaka: gramofonski i tri dodatna linijska ulaza, izlazi za snimač i sabvufer, kao i linijski izlaz D/A konvertera. Ovaj izlaz ne sreće se često i zanimljiv je jer omogućava direktno prosleđivanje konvertovanog signala drugom pojačalu, pa u tom slučaju Unico Due funkcioniše samo kao eksterni DAC.

Uprkos prostranom kućištu, unutrašnjost testiranog pojačala sasvim je ispunjena elektronikom. Površina je podeljena veoma masivnim aluminijumskim hladnjakom, koji je postavljen u sredini i proteže se gotovo čitavom dužinom kućišta. U nešto užem, desnom delu smešteno je napajanje s velikim torusnim transformatorom koji je potpuno oklopljen, dok se u zadnjem desnom uglu nalazi sekcija za digitalno-analognu konverziju s galvanskom izolacijom i 32-bitskim kolom ESS Sabre32 ES9018K2M. Levu polovinu zauzela je glavna štampana ploča, na kojoj je smeštena cevna ulazna sekcija u čistoj A klasi, s jednom dvostrukom triodom ECC83 po kanalu. Ulazna i izlazna sekcija međusobno su izolovane, a u izlazu se nalaze četiri para komplementarnih tranzistora Toshiba 2SA1943 i 2SC5200. Banka kondenzatora raspolaže sa ukupno 80.000 mikrofarada i potiče od italijanskog proizvođača Itelcond, a sekcija gramofonskog pretpojačala smeštena je na zasebnoj pločici u zadnjem levom uglu.

Ukroćena goropad

S kontinualnih 100 vati po kanalu pri impedansi od osam oma, odnosno 180 vati na četiri oma i 290 vati na dva oma, Unico Due predstavlja pravog snagatora s kojim se malo koje integrisano pojačalo može nadmetati. Zapravo, po snazi i tehničkim rešenjima, ali i po cenovnom razredu, testirani uređaj svrstava se u visoku klasu integralaca, iznad koje na scenu stupaju separatna pretpojačala i izlazna pojačala.

Tokom reprodukcije veoma brzo postaje jasno zašto pristup italijanskih inženjera opisan na početku ovog teksta ceni ogroman broj audiofila širom sveta. Hibridna postavka u poslednjoj iteraciji zvuči bolje nego ikad, pa Unico Due donosi fantastičan spoj snage i finese, koji teško da će bilo koga ostaviti ravnodušnim. Nakon inicijalnog zagrevanja cevi u trajanju od oko 40 sekundi, prostor su ispunili izuzetno prirodni, organski tonovi, krupnog i plemenitog prikaza i verodostojnog timbara. Pozornica je bila potpuno jasno i precizno ocrtana, a Unico Due je na nekim dobro poznatim numerama iz naših zvučnika uspeo da iscedi tonove koje do tada nismo čuli, što se veoma retko dešava. Impresivno, zaista.

Već tokom čekanja da prođe prvih desetak minuta, koliko je prema fabrici potrebno da pojačalo dostigne optimalan zvuk, uživali smo u besprekorno uređenoj zvučnoj sceni i beskrajno zavodljivim tonovima. Bilo da su u pitanju vokali, reske i distorzirane električne gitare ili prodorne trube, Unico Due je istrajavao u potpuno prirodnom prikazu svega što smo mu servirali. Magija srednjih tonova sastoji se upravo u sposobnosti da prikažu sve što se od njih traži s jednakom lakoćom i ubedljivošću, uz zadržavanje dinamičkog raspona i tokom nepristojno glasnog slušanja. Pored toga, izuzetna stabilnost ogleda se u odsustvu izobličenja, kao i u postojanom zadržavanju širine pozornice pri veoma visokom stepenu glasnoće. Dakle, nema sužavanja ili skupljanja po bilo kojoj osi, pa kreirana scena ostaje veoma precizno rekreirana i po dubini.

Uprkos hibridnoj tehnologiji, Unico Due fascinira sjajnom tonskom ravnotežom i besprekornom integracijom celog opsega. Visoki tonovi glatko se nadovezuju na srednji spektar, pružajući prelepe note, koje su ocrtane potpuno jasno, ali ne i hirurški oštro. Njihove ivice su sasvim blago umekšane kako bi se na prirodan način uklopile u celinu zvučne slike. Usled toga, Unico Due ostvaruje istinsku spregu između muzike i auditorijuma, uz prenos emotivnog i energetskog naboja kojem malo koje pojačalo može da parira.

Snaga MOSFET izlaza verovatno se najbolje vidi u donjem delu spektra, u kojem caruju potpuno definisani i do dna čisti basovi. Niski tonovi su veoma prisutni, ali, opet, uklopljeni u ostatak slike na jedan neosetan i rafiniran način, kreirajući istinski temelj reprodukcije. Naravno, Unico Due će reagovati na različitu produkciju, pa će se kod numera s izraženijim basom to jasno čuti, ali uz zadržavanje kvaliteta zvuka na najvišem mogućem nivou – jednostavno, autoritet i kontrola s kojima ovo pojačalo nastupa u najnižim tonovima ne mogu se osporiti, bez obzira na kvalitet materijala.

Zaključak

Pored svih tonskih kvaliteta, na kraju testiranja ostali smo jednako fascinirani savršenom integracijom amplifikacije i D/A konvertera. Bez obzira na to da li koristite analogni ili digitalni ulaz, Unico Due zrači neutralnim i detaljnim zvukom, s velikom rezervom snage. Stoga, bez zadrške ga možemo preporučiti kao dugoročno, ili čak trajno rešenje za sve izvore, namene i žanrove.

Unison Research Unico Due
Kontinualna snaga: 2x100 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 12 Hz - 100 kHz
Damping faktor: 100
Izobličenja THD: <0,25%
D/A konverter: ESS Sabre32 ES9018K2M
Formati: PCM 384/32, DSD128
Analogni ulazi/izlazi: 4/2
Digitalni ulazi: 1x USB-B
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dimenzije (ŠxVxD): 435x180x440 mm
Masa: 16 kg
Cena: 2.400 evra
4Audio, 011/770-4320
Unison Research Unico Due
Neutralan i organski zvuk.Velika rezerva snage.Savršena integracija celog opsega.Besprekorna izrada.
Neugledan mrežni prekidač na boku.
4.8Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac