U susret sajmu IFA 2016

Jedan od najvećih svetskih sajmova potrošačke elektronike, IFA Berlin, biće održan od 2. do 7. septembra. U tekstu koji sledi donosimo vam uvid u audio-video tehnologije koje će ove godine biti u centru pažnje i od kojih se u narednih nekoliko sezona može očekivati da postanu standardi u industriji potrošačke elektronike. Kao vodeće inovacije navode se HDR video-zapisi, nova filmska izdanja za UHD Blu-ray diskove, naočare i kamere za virtualnu realnost, superbrzi 3D skeneri i neograničena ponuda muzičkih izdanja preko striming-portala. Pored toga, prisutna je sve veća primena pametnih mreža za objedinjavanje komfora, bezbednosti i energetske efikasnosti, kao i sve brži razvoj senzora za fitnes i zdravstvene aplikacije.

Untitled-1

UHD kao garancija kvaliteta
Ultra HD televizori su se pojavili na tržištu pre samo nekoliko godina, a danas su praktično preuzeli masovno tržište. Sve veći broj novih 40-inčnih modela proizvodi se u UHD rezoluciji, dok se u kategoriji od 50 i više inča može reći da je Ultra HD već postao standard. U poređenju sa Full HD rezolucijom, UHD donosi četiri puta više piksela, ali to nije jedino poboljšanje. Najbolji televizori za ovu sezonu takođe nude daleko bolji kontrast od bilo kog ranijeg uređaja ovog tipa, zahvaljujući HDR tehnologiji. High Dynamic Range, kako glasi pun naziv ove tehnologije, može se prepoznati po “Ultra HD Premium” logotipu kojim se označavaju televizori sa osvetljenjem ekrana od najmanje 1.000 nita, odnosno kandela po kvadratnom metru (cd/mイ). Poređenja radi, standardni modeli današnjih televizora imaju osvetljenje od oko 400 nita. Kod OLED ekrana, Ultra HD Premium specifikacija dozvoljava nešto nižu vrednost osvetljenja, jer jer ovi paneli generalno emituju manje svetlosti od LCD ekrana, ali su zato sposobni za prikaz znatno tamnije i dublje crne boje, pa je ukupna vrednost kontrasta približna. Pored toga, ova specifikacija garantuje dubinu od 10 bita po pikselu, dok je raniji standard određivao osam bita po pikselu, što je neophodno za prikaz šireg opsega boja. Ovo znači da Ultra HD Premium televizori ispunjavaju standard Rec. 2020 (BT.2020) u pogledu kolornog spektra, a ova nanokristalna tehnologija se kod poznatih proizvođača može sresti pod marketinškim nazivom “Quantum Dot” ili “Triluminous”.

Drugi deo priče o UHD rezoluciji jeste snimanje. Pored UHD-kompatibilnih Blu-ray diskova, za IFA sajam se pripremaju odgovarajući plejeri, kao i prvi filmovi u ovom formatu. Takođe, sve veći broj SLR i kompaktnih fotoaparata osposobljeno je za snimanje u ovom formatu, a UHD kamkorderi su već postali zavidno mali. Posebno zanimljivu novost predstavljaju optički stabilizatori slike, koji su veoma učinkoviti i zaista pomažu pri postizanju maksimalnih performansi iz UHD aparata. Pored toga,, pojedini UHD modeli pružaju uzbudljivu dodatnu funkciju snimanja 50 slika rezolucije osam megapiksela u jednoj sekundi, od kojih se zatim mogu izabrati najbolje i to sa različitim fokusom.

Povratak vinila
Gramofonske ploče nesumnjivo uživaju produženu popularnost, o čemu svedoči konstantan porast prodaje proteklih godina. Pored složenih i veoma skupih gramofona, na tržištu se može naći sve veća ponuda pristupačnih i gramofona srednje klase, a čak i najveći proizvođači se polako uključuju u trku. Naravno, rast prodaje gramofona posledično je povećao potražnju za pratećom opremom kao što su ručke, zvučnice i, iznad svega, eksterna gramofonska pretpojačala. S druge strane, na tržištu postoji solidan broj modela sa integrisanim pretpojačalom, a pojedini proizvođači im dodaju i A/D konvertere, što omogućava jednostavno uključivanje gramofona u savremeni digitalni audio-sistem.

Untitled-3

Napredak Smart televizora
Zahvaljujući mrežnom povezivanju, Smart televizori polako ali sigurno postaju upravljački centri savremenih umreženih domova. Mogućnosti za zabavu su gotovo neograničene i obuhvataju pristup fajlovima na lokalnoj ili spoljnoj mreži, onlajn video-igrama, društvenim mrežama i informacionim portalima, kao i dobijanje preporuka za željene programe. Za ovo su zaslužni sve moćniji operativni sistemi, među kojima su najpopularniji Android, Tizen, WebOS i Firefox. Zahvaljujući Androidu, ogroman broj popularnih aplikacija sa telefona i tableta sada je prisutan i na televizorima, a slično važi i za druge operativne sisteme. Ovogodišnja unapređenja kod Smart televizora donose novi, objedinjeni koncept sa TV programom, onlajn sadržajima i lokalnim fajlovima kojima se pristupa sa iste stranice, bez obzira na to sa koje mreže ili perifernog uređaja sadržaji stižu. Takođe, najnoviji Smart televizori će automatski prepoznati periferni uređaj sa kojeg sadržaj dolazi i proslediće odgovarajuće kodove daljinskom upravljaču, što će omogućiti kontrolu svih uređaja pomoću jednog sistemskog daljinskog upravljača, bez potrebe za dodatnim podešavanjima.

Zvuk u tri dimenzije
Dolby Atmos u poslednjih par godina beleži vrtoglavi rast popularnosti u sferi kućnog bioskopa, a tu su i konkurenti, pre svih DTS:X. U praktičnom smislu, ovi Immersive Sound formati donose treću dimenziju u surround zvuk, čineći zvučnu podlogu još uverljivijom. Takođe, predstavljene su i prve slušalice sa trodimenzionalnim zvukom, za čiji razvoj je zaslužan Fraunhofer institut, svetski poznat po razvoju MP3 kodeka. Ali, iz ovog instituta stiže i novi metod enkodiranja, koji pruža još veće mogućnosti u 3D zvuku – u pitanju je MPEG-H. Ovaj kodek omogućava smeštanje više audio-objekata u jedan kanal, pa, recimo, korisnik može odabrati sinhronizaciju na željenom jeziku putem daljnskog upravljača. Tokom prenosa sportskih i sličnih događaja moguće je nezavisno podešavati glasnoću ili potpuno isključiti zvuk određenog zapisa, kao što su buka okruženja ili komentatori, a na isti način se može podešavati glasnoća dijaloga i pratećih efekata u filmovima. Konačno, MPEG-H obezbeđuje jednak nivo glasnoće sa svih izvora i sadržaja, pa se ne može desiti da vas TV reklame prepadnu.

CE China
cePrvi CE China, sajam potrošačke elektronike u organizaciji Messe Berlin, održan je od 20. do 22. aprila u Shenzhen Convention and Exhibition centru i predstavlja azijski ekvivalent IFA sajmu u Berlinu. Otvaranju prvog sajma CE China prisustvovali su brojni državni zvaničnici i predstavnici industrije i trgovine, a uvodni govor održao je g. Christian Gke, izvršni direktor Messe Berlin. Prema njegovim rečima, CE China će biti usmeren ka potrebama kineskih distributera i postojećih prodajnih struktura, kao i ka dodatnoj podršci poznatim internacionalnim brendovima na tržištima u tom regionu. Među najvećim medijskim partnerima novog sajma nalaze se uprava grada Shenzhena, vodeće kineske maloprodaje kao što su Alibaba i Suning, ali i jedna od najvećih medijskih kuća, IDG. Zahvaljujući veoma velikom tržištu, uspeh novog sajma je gotovo zagarantovan, pa je već prvi CE China okupio više od 150 izlagača na prostoru od preko 15.000 kvadratnih metara.