Triangle Esprit Australe Ez

Radost muzike

U prethodnom testu Triangle zvučnika upoznali smo se s podnostojećim predstavnicima pristupačne serije Borea, a sad su pred nama zvučnici iz klase iznad, koji nose naziv Esprit Australe Ez.

Kao referentne zvučne kutije iz popularne i dugovečne serije Esprit, koja u najnovijoj iteraciji nosi i sufiks Ez, podnostojeći zvučnici Esprit Australe Ez ističu se svojom veličinom. Visina od nepuna 1,2 metra i osnova od 20 x 37 centimetara čine da je ovaj zvučnik predviđen za veće prostorije, a proizvođač navodi da ih ne bi trebalo smeštati u sobe manje od 30 kvadratnih metara. Kabinet se odlikuje konzervativnom formom, s pravilnim linijama, paralelnim bočnim stranicama i bez posebnih dizajnerskih bravura. Francuska kompanija učinila je izbor zanimljivijim zahvaljujući ponudi od čak šest finiša, a na našem testu našla se najluksuznija verzija, obložena prirodnim furnirom od smeđeg javora. Treba napomenuti da odabir finiša utiče na krajnju cenu zvučnika, pa se za Brown Maple mora platiti dodatnih 600 evra. Bili smo veoma zadovoljni kvalitetom izrade već kod slabije serije Borea, a skuplji Esprit Ez zvučnici su nas u ovom pogledu zaista oduševili zahvaljujući besprekorno obrađenom i savršeno postavljenom furniru.

Visokotonci naizgled s lakoćom pružaju onu tako poželjnu kombinaciju preciznosti i punog, sočnog tela.

U suprotnosti s klasičnim dizajnom stoji napredna tehnologija, uz jedno rešenje koje se veoma retko sreće. Naime, Esprit Australe Ez izvedeni su u čistokrvnoj trosistemskoj topologiji i opremljeni sa čak šest zvučničkih jedinica, od kojih se pet nalaze na prednjoj strani, dok je zadnja strana udomila dodatni visokotonski drajver. Za razliku od nižih serija, kod kojih se primenjuje klasični kalotni visokotonac, počev od serije Esprit Ez, na ovoj poziciji prisutna je horna kao jedan od zaštitnih znakova kompanije. Ovaj drajver nosi oznaku TZ2510 i smešten je u veliki hromirani usmerivač, dok se u unutrašnjosti nalaze titanijumska membrana i neodimijumski magnet, a ceo sklop je postavljen u sopstveno kompresiono kućište unutar kabineta. Na istom mestu na zadnjoj strani simetrično je postavljen još jedan potpuno isti visokotonac, uz faznu usklađenost obe jedinice. Ovo rešenje preuzeto je od prestižne serije Magellan i nosi oznaku DPS (Dynamic Pulse System) – o čemu svedoči i hromirana pločica na zadnjoj strani, a proizvođač tvrdi da donosi širu pozornicu, veći nivo energije i doživljaj živog izvođenja tokom reprodukcije.

Ispod visokotonca smeštena je srednjetonska jedinica, prepoznatljiva po beloj membrani prečnika 16 centimetara. Ova membrana izrađena je u potpunosti od celuloze, dok su oblik vešanja i novi dizajn poklopca za prašinu takođe preuzeti od najviše serije Magellan. Slede tri niskotonske jedinice, opremljene membranama istog prečnika, koje su izvedene u kombinaciji tekstila i staklenih vlakana. Francuski stručnjaci navode da su tokom razvoja drajvera za seriju Magellan ustanovili na koje sve načine – pozitivne i negativne – niskotonske jedinice mogu uticati na zvuk u srednjem opsegu, pa su ta saznanja primenili prilikom razvijanja serije Esprit Ez. Kao rezultat, razvijene su potpuno nove korpe koje bolje odvode toplotu, uz dodatno ukrućenu membranu i dvostruki feritni magnet za poboljšanu osetljivost, pa su isključene bilo kakve rezonancije u gornjim basovima i zamućivanje zvuka srednjih tonova. Najzad, umanjen prenos vibracija sa zvučničkih jedinica na kabinet postignut je upotrebom posebnih nosača u unutrašnjoj konstrukciji, a ovo rešenje nosi oznaku DVAS – Driver Vibration Absorption System.

Pored opisanog visokotonskog drajvera u gornjem delu, zadnja strana pri dnu je udomila etiketu s osnovnim podacima o zvučniku, kao i veliki panel od brušenog aluminijuma. Na ovom panelu postavljena su dva para veoma kvalitetnih zvučničkih terminala, koji su izvedeni u potpunosti od metala i omogućuju bi-wiring, bi-amping i povezivanje svih vrsta priključaka. Iza njega, u unutrašnjosti kabineta smeštena je skretnica, opremljena probranim komponentama, kao što su metalni kondenzatori i kalemovi od bakarnih žica prečnika jednog milimetra. Za unutrašnje ožičenje upotrebljeni su provodnici od bakra bez primesa kiseonika (OFC – Oxygen Free Copper), koji pružaju postojan kvalitet i ne oksidiraju tokom vremena.

Razigrani Triangle

Iako nisu mali, s masom od gotovo 40 kilograma po kutiji, Esprit Australe Ez zapravo su još teži nego što njihove dimenzije sugerišu, pa za otpakivanje i postavljanje preporučujemo da zatražite pomoć prijatelja. Pre postavljanja potrebno je montirati veliko postolje, koje je izrađeno od masivnog stakla debljine oko 10 milimetara, a na spoju sa zvučnicima nalazi se sloj tvrde gume s brojnim perforacijama, koji dodatno umanjuje prenos vibracija na podlogu. Zvučnici se isporučuju uz prilično bogatu prateću opremu, koja obuhvata gumene nožice i metalne šiljke, u kompletu s podloškama – popularnim žetonima za sprečavanje oštećenja podloge. Nakon toga, budite spremni da se u prvim danima poigrate s pozicioniranjem zvučnika jer Esprit Australe Ez zahtevaju dosta prostora kako bi pružili maksimum, iako frontalno postavljeni otvor bas-refleksa donekle olakšava stvar.

U skladu s reputacijom francuske kompanije, Esprit Australe Ez pružaju razigran, gotovo raskalašan zvuk, a njihova preciznost nimalo ne umanjuje fluidnu reprodukciju svakog muzičkog materijala. Visokotonac TZ2510 pokazuje zašto Triangle insistira na ovakvom tipu drajvera – njegov zvuk donosi fantastičan spoj detaljnosti i muzikalnosti, uz intimni uvid u sve finese zapisa, koji se retko može sresti kod zvučnika ove veličine. Iako se teško može razlučiti u kojoj meri dodatna visokotonska jedinica na zadnjoj strani utiče na celokupni ugođaj, činjenica je da gornji opseg donosi pozornicu čije se dimenzije graniče sa spektakularnim. Visokotonci naizgled s lakoćom pružaju onu tako poželjnu kombinaciju preciznosti i punog, sočnog tela, čak i kod najtananijih tonova, pa verujemo da će Triangle u ovom pogledu zadovoljiti i najprobirljivije audiofile. Ovi zvučnici posmatraju čitavu prostoriju kao svoje igralište, a što je taj prostor veći – doživljaj muzike je bolji.

Sličan vid prisutnosti muzike u prostoriji primećuje se u srednjem delu spektra, a energičan prikaz učiniće svako muzičko delo privlačnim i zanimljivim za slušanje. Tonovi su reprodukovani u prelepom koloritu, a njihova veličina doprinosi živom ugođaju tokom slušanja, pa je posredi istinsko uvlačenje slušaoca u tok muzike. Za Esprit Australe Ez stoga se ne bi moglo reći da su u potpunosti neutralni – podešeni su da pruže zabavnu reprodukciju, ispunjenu atraktivnim detaljima i uobličenu u izuzetno pitku celinu. Takođe, u suprotnosti sa zahtevima u pogledu prostora i pozicioniranja stoji osetljivost od 92,5 decibela, pa ovi zvučnici ne predstavljaju previše težak zalogaj za dovoljno kvalitetno pojačalo, čak i za klasu pristupačnijeg. Ukratko, Esprit Australe Ez se ne ponašaju kao dželati, koji će po kratkom postupku eliminisati svaki uređaj koji im nije dorastao, već su istinski timski igrači, koji se trude da izvuku maksimum iz svakog saigrača.

Zahvaljujući prisustvu tri niskotonske jedinice, donji deo spektra prezentovan je prilično masivno, ali, opet, uz nemalu količinu francuskog šarma. Iako Triangle navodi da su njegovi zvučnici stvoreni najpre za brze i precizne basove, podrazumeva se da će ovakva niskotonska artiljerija pružiti dobar uvid u svaku vrstu niskih tonova, a Esprit Australe Ez koriste svoju snagu na odlično proračunat način. Donja granica na 29 herca jasno se čuje, ali i oseća u stomaku, uz definiciju koja ne posustaje do samog dna. Bilo da su u pitanju najdublji niskotonski ambisi ili virtuozno brzi pasaži u gornjim basovima, reprodukcija zadržava postojanost, a Triangli ostaju dosledni u svojoj agilnosti, uz krupne i veoma uverljive tonove. Tonski balans začinjen je tek toliko da reprodukcija izađe iz zone suvoparnosti i kako bi se muzika učinila živopisnom na svim nivoima i delovima spektra, pa ovi zvučnici uspevaju da pomire naizgled nepomirljivo – surovo čvrst bas i lepršavu reprodukciju punu života.

Emotivno putovanje

Iako uglavnom izbegavamo da klasifikujemo haj-faj uređaje po zemljama iz kojih dolaze, činjenica je da Triangle Esprit Australe Ez veoma dobro prikazuju tipičnu francusku strast i ljubav prema životu. Oni pristupaju svakom muzičkom materijalu uz zarazni entuzijazam, nateraće vas da zastanete i saslušate numere koje su vam ranije možda bile dosadne, a čak će i druge uređaje u sistemu predstaviti u najboljem mogućem svetlu. Pružite im dovoljno veliku prostoriju, a ovi veliki, ali ne i grubi zvučnici pretvoriće slušanje svakog muzičkog sadržaja u radostan i emotivan događaj.

Triangle Esprit Australe Ez
Preporučena snaga pojačala: do 150 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 29 Hz - 22 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 92,5 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 3 x 160 mm bas, 1 x 160 mm srednjetonac, 2 x visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 200 x 1.170 x 370 mm
Masa: 38,8 kg
Cena: 3.350 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Klasičan dizajn i izuzetan finiš.
Tehnologija iz skupljih serija.
Razigrana i emotivna reprodukcija.
Snažan i precizan zvuk.
Zahtevaju veliku prostoriju.
4.3