Philips Fidelio X3

Hi-Fidelio

Pored zaista velikog broja bežičnih slušalica za svačiji ukus i džep, Philips i dalje ima u ponudi nekoliko klasičnih modela, koji se povezuju pomoću kabla i predviđeni su za što kvalitetniju reprodukciju u kućnim uslovima.

Na vrhu Philipsove ponude u segmentu slušalica s kablom prisutan je novi model, s oznakom Fidelio X3. Poznato je da serija Fidelio predstavlja gornji deo ponude holandskog brenda, a X3 su velike over-ear slušalice, koje vizuelno podsećaju na bežični model L3 iz iste serije. Ovo podrazumeva prilično krupne rezonatore okruglog oblika, koji su sa spoljašnje strane presvučeni akustički transparentnim platnom danske kompanije Kvadrat, dok se na unutrašnjoj strani nalaze masivni jastučići od memorijske pene obložene nekom vrstom pliša. Philips ne bi bio to što jeste kad bi sve radio na uobičajen način, pa umesto klasičnih šarki, ovde nailazimo na okrugle metalne okvire rezonatora koji su izvedeni izjedna s gornjim nosačem, a spojevi su prilično neprimetni, pa se postiže utisak da rezonatori lebde u prostoru – ovakvo rešenje veoma je atraktivno, uz zadržavanje pune funkcionalnosti.

Fidelio X3 veoma brzo pokazuju da su u pitanju istinske hi-fi slušalice.

Već spomenuti gornji nosač slušalica, popularni rajf, izrađen je od besprekorno obrađenog metala u tamnosivom satenskom finišu, uz diskretno ugravirane oznake proizvođača na bokovima. Najveći deo nosača obložen je kvalitetnom kožom poznatog škotskog proizvođača Muirhead, a na gornjem delu nalazi se, opet, sasvim diskretno ugravirana oznaka modela. Iako jeste presvučen, gornji nosač nije tapaciran jer je Philips i ovde primenio jedno manje rasprostranjeno rešenje – dodatni prihvatnik za glavu u unutrašnjem delu. Ovaj unutrašnji nosač takođe je presvučen kožom i tanko tapaciran, a postavljen je na trake s klizačima, pa se lako prilagođava svakom obimu glave. Drugim rečima, Fidelio X3 oslobađaju korisnika bilo kakvih podešavanja: rezonatori dopuštaju malo pomeranje u odnosu na prihvatnike, dok nosač omogućuje određeno uvijanje, pa se ove slušalice same prilagode obimu i obliku glave kad ih stavite.

U pogledu tehničkih rešenja, pre svega treba naglasiti da su Fidelio X3 slušalice otvorenog tipa. Naime, ispod platna na spoljašnjoj strani rezonatora nalazi se saćasta rešetka koja omogućuje protok vazduha, a ujedno štiti zvučničke jedinice od oštećenja. Za reprodukciju zvuka predviđeni su prilično veliki drajveri, koji su opremljeni višeslojnim polimerskim membranama, prečnika 50 milimetara, i obloženi posebnim gelom za umanjenje vibracija. Kako bi bile što preciznije usmerene na ušne školjke, jedinice su postavljene pod uglom od 15 stepeni, a za pokretanje su zaduženi neodimijumski magneti. Tehničke karakteristike navode da je nominalna impedansa ovih slušalica svega 30 oma, što znači da su prilično nezahtevne za pokretanje i da će prihvatljivo raditi i uz mobilne uređaje, ukoliko se za to ukaže potreba. Frekvencijski opseg kreće se od pet herca do 40 kiloherca, pa Fidelio X3 opravdano nose zvanični Hi-Res Audio sertifikat, koji dodeljuju JAS (Japan Audio Society) i CEA (Consumer Electronics Association). Ukupna izobličenja iznose manje od 0,1 odsto, uz osetljivost od 98 decibela (1 mW).

Test

Poput većine slušalica predviđenih prvenstveno za kućnu upotrebu, Fidelio X3 se isporučuju bez tvrde kutije za transport – tu je samo platnena vrećica, koja može poslužiti kao osnovni vid zaštite prilikom prenošenja. S druge strane, pribor sadrži dva kabla dužine tri metra, koji su izrađeni od provodnika bez primesa kiseonika (oxygen-free). Prvi kabl opremljen je standardnim 3,5-milimetarskim priključkom, dok je drugi prečnika 2,5-milimetara i omogućuje balansiranu vezu. Još jedna prednost odvojivog kabla sa zasebnim priključcima za levi i desni drajver leži u tome što haj-faj entuzijasti mogu nabaviti ili izraditi kvalitetniji kabl po sopstvenom izboru. Pribor kompletira adapter za povezivanje na 6,35-milimetarski izlaz, uz pozlaćene kontaktne površine na svim priključcima.

Zahvaljujući niskoj impedansi, Fidelio X3 će zvučati prihvatljivo kad ih povežete na mobilni uređaj, ali njihova prava priroda pokazuje se tek u kućnom okruženju, uz adekvatno pojačalo za slušalice i lossless zapise. U takvim okolnostima, Fidelio X3 veoma brzo pokazuju da su u pitanju istinske hi-fi slušalice, koje pružaju uravnotežen i detaljan zvuk. Pedesetomilimetarski drajveri pružaju veoma definisane tonove, kao i izraženu, gotovo svilenkastu prefinjenost u detaljima. Suptilni i mekani tonovi prisutni su u celom spektru, pa će Fidelio X3 zaista briljirati tokom kvalitetnih snimaka i pri reprodukciji vokala i akustičnih instrumenata. Dinamičke vrednosti veoma su dobre, što se odlično čuje tokom reprodukcije klasične muzike, a slušalice odlično prikazuju tihe pasaže i uspešno izlaze na kraj s brzim promenama glasnoće.

Masa od 380 grama čini da Fidelio X3 nisu najlakše slušalice s kojima smo se sreli, ali odlična ergonomija i odsustvo bilo kakve potrebe za podešavanjem čine ih veoma udobnim tokom upotrebe i naročito zahvalnim za često stavljanje i skidanje. Veliki okrugli jastučići potpuno obuhvataju ušne školjke i gotovo da se ne osećaju na površini glave, dok unutrašnji nosač, koji naleže na teme, ima nešto snažniji pritisak. Ipak, nelagodnost koju on može izazvati javlja se tek nakon nekoliko sati neprekidne upotrebe, pa Fidelio X3 možemo oceniti kao prilično komforne slušalice.

U drugom delu testiranja iskoristili smo balansiranu vezu, a Fildelio X3 pokazale su da mogu da pruže još više. Povećana snaga na izlazu dovela je do izraženije makro i mikro dinamike, ali još više od toga imponovao nam je donekle izmenjen karakter tonova i sveukupne reprodukcije. Naime, Fidelio X3 su počele jače da grizu i da pokazuju oštriji, prgaviji bas. Ovo je pružilo muzici čvrste temelje u donjem delu spektra, uz izraženiji osećaj za ritam, ali uz zadržavanje dobro uravnoteženog prikaza. Basovi su bili puni i s jasno prikazanim telom i masom, a odlično odmeren odjek doprinosio je ukupnom utisku. Tonovi u celom spektru bili su za nijansu bolje formirani, a naročito nam se svideo način na koji Fidelio X3 prikazuju opadanje pojedinačnog tona – ravnomerno i glatko do samog kraja, bez naznaka oscilacija u postepenom utišavanju.

Zaključak

Iako je prisutna na mnogim poljima potrošačke elektronike, kompanija Philips oduvek je znala da napravi uređaje koji pružaju odličan kvalitet reprodukcije, bilo da je u pitanju zvuk ili slika. Fidelio X3 stoga se pokazuju kao dostojan naslednik modela X2 i brane čast holandskog brenda u hi-fi kategoriji. Ne dozvolite da vas zavaraju prvoklasni materijali i luksuzna izrada – Philips Fidelio X3 su rasne kućne slušalice, koje na najbolji način spajaju lajfstajl pojavu i kvalitetnu reprodukciju.

Philips Fidelio X3
Sistem: dinamičke
Tip: otvorene
Prečnik zvučničke jedinice: 50 mm
Frekvencijski opseg: 5 Hz - 40 kHz
Izobličenja THD: <0,1%
Impedansa: 30 Ω
Kabl: odvojiv, 3 m
Povezivanje: 3,5 mm (adapter za 6,35 mm)
Masa: 380 g
Cena: oko 350 €
www.philips.rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Praktičnost i ergonomija.
Balansirana veza.
Prvoklasni materijali.
Uravnotežen i detaljan zvuk.
Zahtevaju kvalitetno pojačalo i izvor.
4.2