Triangle Borea BR03

Hi-fi ugođaj po pristupačnoj ceni

Upoznavanje s ponudom poznate francuske kompanije nastavljamo uz regalske zvučnike Borea BR03, koji donose nekoliko zanimljivih rešenja po veoma primamljivoj ceni.

Kao jedan od proizvođača s prilično velikom ponudom zvučnika, Triangle zaista nudi ponešto za svakog – od sasvim pristupačne serije Borea, pa sve do prestižnog modela Magellan Grand Koncert, za koji je potrebno izdvojiti gotovo 60.000 evra. Iako skupi modeli predstavljaju nosioce tehnološkog razvoja i podižu ugled kompanije, prava borba zapravo se odvija u nižim kategorijama, koje se prodaju u znatno većim količinama i formiraju oslonac kompanije u finansijskom smislu. Propusti u konstrukciji i izradi mogu skupo da koštaju čak i najuspešnije kompanije, pa pristupačni modeli moraju biti sposobni da se uhvate ukoštac s mnogobrojnom konkurencijom. Tokom testa florstendera Borea BR08, Triangle nam je pokazao da ume da napravi dobre zvučnike koji ne koštaju mnogo, a sad su pred nama još pristupačnije regalske kutije iz iste serije, koje nose oznaku BR03.

Opis

Kao drugi model po veličini u početnoj seriji Borea, BR03 predstavlja regalski zvučnik srednjeg gabarita. Proizvođač navodi da je predviđen za prostorije površine 15 do 30 kvadratnih metara, što ga čini idealnim za smeštanje u prosečan dnevni boravak, kakvim raspolaže većina nas. Dizajn je u osnovi sasvim jednostavan i za BR03 se može reći da predstavlja arhetip malog zvučnika, uz pravilne linije i ravne površine kabineta. Ipak, njegova pojava oplemenjena je odlično odmerenim proporcijama i s ukusom uklopljenim detaljima, a kvalitet završne obrade ulepšaće svaki ambijent. Pored moderne crne i bele boje, Triangle nudi BR03 u klasičnom finišu od oraha i svetlog hrasta, koji su dodatno ulepšani uklapanjem s tamnim, odnosno svetlim frontom i predstavljaju istinske savremene klasike.

Separacija kanala, ali i pojedinačnih tonova daleko prevazilazi cenovnu klasu kojoj ovi zvučnici pripadaju.

Zvučnici su izvedeni u dvosistemskoj topologiji, što podrazumeva prisustvo visokotonske i mid-bas jedinice na prednjem panelu. S visokotoncem smo se već upoznali na modelu BR08, a u pitanju je savremena jedinica izvedena u tehnologiji EFS (Efficient Flow System), koja poboljšava hlađenje i doprinosi stabilnom radu drajvera tokom velikih opterećenja. Opremljena je kalotnom membranom prečnika 25 milimetara, koja je izrađena od svile i obezbeđena upečatljivim srebrnim štitnicima, dok je za pokretanje upotrebljen neodimijumski magnet. Ispod visokotonca postavljena je srednjetonsko-niskotonska jedinica, namenski konstruisana za seriju Borea i uokvirena tankim hromiranim prstenom, koji se sjajno uklapa sa zaštitom na visokotoncu. Membrana mid-basa ima prečnik od 160 milimetara, a izrađena je od prirodnog celuloznog papira, bez ikakvog naknadnog tretmana spoljašnje površine – ona je stoga izvedena u upadljivoj beloj boji, dok se u središtu nalazi aerodinamički oblikovan poklopac za prašinu. Ipak, za razliku od vešanja kratkog hoda na trosistemskom modelu BR08, membrani je u ovom slučaju omogućena nešto veća ekskurzija kako bi niskotonski opseg bio prikazan na odgovarajući način. Najzad, u donjim uglovima prednjeg panela smeštena su dva manja bas-refleks porta, što će ovim zvučnicima, bar u teoriji, omogućiti neometan rad i dobre performanse u tesnim okruženjima i nezahvalnim pozicijama.

Usled postavljanja bas-refleksa na front, zadnja strana sadrži samo panel u crnoj boji visokog sjaja s priključcima u donjem delu. Zvučnički terminali su iznenađujuće dobrog kvaliteta za ovaj cenovni razred, izvedeni u celosti od metala i čvrsto postavljeni, a prihvataju sve vidove povezivanja. Panel takođe sadrži oznaku proizvođača i modela, kao i najosnovnije tehničke osobine zvučnika. U tom pogledu, proizvođač navodi da BR03 treba uparivati s pojačalima snage do 100 vati po kanalu, kao i da se frekvencijski opseg kreće od 46 herca do 22 kiloherca. Osetljivost iznosi 90 decibela, a nominalna impedansa osam oma i pada najniže do 4,2 oma, što znači da ovi zvučnici nisu teški za pokretanje i ne predstavljaju veliko opterećenje za amplifikaciju. Na kraju, Triangle ne navodi posebne detalje vezane za skretnicu, osim da je rezna frekvencija postavljena na 3,6 kiloherca, a nema informacija ni o izradi kabineta, poput debljine zidova, dodatnih ojačanja i unutrašnje izolacije.

Test

Kao bukšelf zvučnici srednje veličine s bas-refleks portovima na prednjoj strani, Borea BR03 će dopustiti postavljanje prilično blizu zadnjeg zida – za optimalan kvalitet biće dovoljno 30 centimetara, a radiće bez gunđanja i na dvadesetak centimetara udaljenosti. Distanca od bočnih zidova takođe nije od presudnog značaja i testirani zvučnici sasvim će se dobro osećati već na oko pola metra od njih, što samo potvrđuje navode proizvođača da su u pitanju kutije predviđene za manje i srednje prostorije. Kao i uvek, za najbolje rezultate u pogledu pozicioniranja preporučujemo da isprobavanjem pronađete položaj koji najviše odgovara zvučnicima u vašoj prostoriji, a mi smo ih koristili na međusobnoj udaljenosti od oko dva i po metra, uz blagu zaokrenutost (toe-in) ka poziciji za slušanje.

Nakon prethodnih druženja s novom generacijom Triangle zvučnika, kod BR03 s lakoćom pronalazimo prepoznatljive osobine, pre svega u vidu izražene muzikalnosti i entuzijastičnog, gotovo razdraganog pristupa svakom muzičkom pravcu. Ukupni kolorit neznatno je topliji, tek toliko da malo začini generalno neutralne tonove, što se najviše primećuje u gornjem i srednjem opsegu. Visoki tonovi odgovorni su za stvaranje dovoljno široke pozornice, koja takođe pruža određeno raslojavanje po dubini, iako u ovom pogledu ne treba očekivati čuda – s obzirom na cenovnu klasu, smatramo da je sjajno što BR03 uopšte imaju dubinsko pozicioniranje. Tokom reprodukcije gornji opseg je neznatno naglašen, što je dodatno istaknuto odsustvom najdubljeg basa, pa je potrebno navići se na donekle izmenjen balans u prikazu. Ipak, BR03 se iskupljuju odlično prezentovanim visokim tonovima, koji su jasni i prisutni u prostoru, pa i prodorni kad zatreba, ali su francuski stručnjaci uspeli da ih zadrže u zoni prijatnog zvuka u svakom trenutku. Stoga, ovakva ravnoteža između opsega nije nešto što će posebno smetati na duže staze. Uostalom, ako insistirate na najdubljem basu, onda će malo koji regalski zvučnik biti po vašem ukusu.

Srednji opseg predstavljen je u sofisticiranom maniru i obiluje detaljima, ali i stvara veoma upečatljiv ambijentalni prikaz i odlično dočarava atmosferu muzičkog dela. U ovo smo se potpuno uverili uz album „Aqua“ nemačkog pionira elektronike Edgara Froesea, kad su nam BR03 bez teškoća prikazali raznovrsne zvučne efekte, kao što su kretanje tonova kroz prostor ili postavljanje nota po jasno utvrđenoj hijerarhiji. Separacija kanala, ali i pojedinačnih tonova daleko prevazilazi cenovnu klasu kojoj ovi zvučnici pripadaju, a fluidni prikaz i finese, koje su sasvim čujne, a ujedno postavljene u drugi plan, govore u prilog nepobitnoj muzikalnosti ovih kutija. Njihova prezentacija uvek zadržava osobinu koju bismo najpribližnije opisali kao razigrana rafiniranost – bilo da je u pitanju elektronika, klupski džez ili stadionski rok.

Iako bi se iz dosadašnjeg teksta moglo zaključiti da donji deo spektra predstavlja najslabiju tačku ovih zvučnika, to nije baš sasvim tačno: dublji basovi su prisutni, ali su povučeni i gotovo stidljivi, pa su nas BR03 u ovom pogledu podsetili na Epos M12i, koje smo testirali pre mnogo godina. Takođe, francuski bukšelfovi dobro su reagovali na produženi period razrade, puštajući na površinu dublje basove, čime se i ukupna ravnoteža poboljšala, pa bi se moglo očekivati da se situacija dodatno popravi nakon još nekoliko desetina radnih sati – koje mi, nažalost, nismo imali na raspolaganju. S druge strane, poput skupljih modela iz iste kompanije, BR03 su zaista sjajno prikazivali gornje basove. Agilnost i ritmičnost su na izuzetnom nivou, što podvrđuje nameru proizvođača da, kad već iz ovog gabarita ne može da izvuče istinski dubok bas dobrog kvaliteta, usmeri pažnju na ono što jeste izvodljivo. Brzi prelazi perkusija prikazani su bez zamerki, bilo da je u pitanju elektronika ili živ instrument, a tekstura i izražajnost tonova jasno prikazuju razlike u instrumentima. Dakle, za BR03 se sa sigurnošću može reći da, onoliko duboko koliko idu, obavljaju zaista izuzetan posao.

Zaključak

Jednostavni za pozicioniranje, nezahtevni za pokretanje, muzikalni i sofisticirani – šta bi se više moglo poželeti od regalskih zvučnika koji koštaju manje od 400 evra. U najboljoj tradiciji proizvođača, BR03 potpuno su posvećeni dobrom zvuku i muzici, a dizajneri su uspeli da čak i neupadljiv finiš i jednostavan oblik učine atraktivnijim, zahvaljujući belim membranama u retro stilu. Kompanija Triangle definitivno je odabrala pravi put, što se možda najlakše čuje upravo kod nižih serija, a Borea BR03 predstavljaju kvalitetnu i pristupačnu ulaznicu u hi-fi univerzum.

Triangle Borea BR03
Preporučena snaga pojačala: do 100 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 46 Hz - 22 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 90 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1 x 160 mm mid-bas, 1 x 25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 206 x 380 x 314 mm
Masa: 6 kg
Cena: 375 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetna separacija tonova.
Izražena muzikalnost.
Agilni i precizni gornji basovi.
Elegantna pojava i dobra završna obrada.
Odsustvo dubokog basa.
4.4