Trafomatic Audio Elegance Evolution

Domaći recept za organski zvuk

Nakon pauze od tačno devet godina u našoj redakciji ponovo se našao uređaj domaćeg proizvođača Trafomatic Audio. U pitanju je cevno izlazno pojačalo najsnažnijeg modela iz serije Evolution.

Pri pogledu na spoljašnjost, može se reći da Elegance Evolution predstavlja arhetip cevnog pojačala: osnova uređaja odlikuje se standardnom širinom za hi-fi komponente, ali ima prilično nizak profil, a na gornjoj površini smeštene su cevi i transformatori. Ipak, detaljniji pregled otkriva zaista vrhunsku završnu obradu i kvalitet izrade pred kojim bi se postidela i mnoga zvučnija imena. Kućište je izrađeno od šperploče tretirane epoksidnom smolom, uz diskretno zakošene rubove i zaobljene uspravne ivice. Kako je u pitanju izlazno pojačalo, komande na prednjem panelu izostaju, pa je u središnjem delu fronta smešten samo veliki panel od hromiranog metala s oznakom proizvođača i modela, kao i diskretnom svetlosnom indikacijom statusa uređaja. Kao jedina komanda, na levom boku nalazi se sasvim diskretni mrežni prekidač za uključivanje i isključivanje.

Na prednjem delu gornje strane takođe se nalazi hromirani panel, a na nju su postavljena i podnožja vakuumskih cevi. Ovde nailazimo na četiri povelike izlazne cevi Mullard KT88 u tetrodnom spoju, ruske proizvodnje, koje su namenski dizajnirane za primenu u audio-uređajima i predstavljaju ekvivalent američkim cevima 6550. Ispred njih su postavljene četiri manje cevi Tung-Sol 12AU7W, u Evropi poznate i kao ECC82, koje sačinjavaju ulaznu sekciju. Iza cevi smeštena su tri veća transformatora, svaki u zasebnom oklopu. Proizvođač navodi da se u napajanju nalaze torusni transformator od 300 volt-ampera i CLC filter s elektrolitskim kondenzatorima kompanije Nippon Chemi-Con, dok su izlazni transformatori bazirani na dvostrukim C-jezgrima, uz primenu brzih Solen kondenzatora.

Snažni lampaš iz Trafomatica odgovara na sve izazove na način koji nas je u pojedinim trenucima ostavljao bez teksta.

Zadnja strana je, opet, najvećim delom prekrivena metalnim panelom, na koji su postavljeni priključci. Za vezu s pretpojačalom predviđeni su pozlaćeni RCA ulazi odličnog kvaliteta, kao i balansirani XLR ulazi. U središnjem delu nalaze se robustni zvučnički terminali, izvedeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od čvrste plastike, sa zasebnim priključcima za četvoroomske i osmoomske kutije. Najzad, u desnom delu smešten je IEC priključak za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim osiguračem.

Moćne lampe

Uobičajeno za lampaše, Elegance Evolution se isporučuje s odvojeno zapakovanim cevima, koje su na taj način dodatno zaštićene tokom transporta. Ukupna masa uređaja iznosi pozamašna 22 kilograma, pa preporučujemo pažljivo otpakivanje, a za baratanje uređajem i postavljanje cevi u priboru nalaze se tanke pamučne rukavice.

Elegance Evolution je izlazno pojačalo izvedeno u push-pull topologiji i pruža 50 vati po kanalu u klasi AB, što će neminovno probuditi određena očekivanja kod svakog ljubitelja dobrog zvuka. Ipak, snažni lampaš iz Trafomatica odgovara na sve izazove na način koji nas je u pojedinim trenucima ostavljao bez teksta. Ovde nema ni govora o „cevnom“ prizvuku – koloracija je praktično neprimetna, a tonovi su verodostojni i beskrajno jasni. Tokom reprodukcije avangardnog elektronskog džeza na albumu „Miles_Gurtu“, Elegance Evolution nas je počastio vrhunskim prikazom niskotonskog područja. Sjajna brzina i tačne vremenske odrednice preslikavaju se u izraženu ritmičnost, uz potpuno lagodno baratanje složenim pasažima ritam-sekcije. Niskotonska podloga upotpunjena je najdubljim basovima mekanog tela, ali čvrstog prikaza, a definicija tonova ostaje nepomućena do samog dna. Ovo je pojačalo prirodnog, organskog zvuka, koje uz to raspolaže velikom rezervom snage za odličnu kontrolu u svim situacijama.

Uz navedeni album, gornjim delom spektra vladaju reski i precizno rekreirani tonovi, koji bi postideli mnoga tranzistorska pojačala. Snaga, ali i finesa Trafomatica ovde je izražena još više nego kod basova, a moćni lampaš se poigrava s visokim tonovima, stvarajući teško opisiv ambijentalni ugođaj. Pozornica je odlično definisana po svim osama, uz gotovo hologramski prikaz i jasno pozicioniranje tonova u trodimenzionalnom prostoru.

Prelazak na britanski bluz uz Starlite Campbell Band u prvi plan stavlja srednji deo opsega. Vokali su prikazani čisto i razgovetno, a opet veoma slojevito i životno, bez obzira na stepen glasnoće. Zvuk električne gitare je sasvim jasan i Elegance Evolution donosi veoma direktan i neuvijen prikaz izobličenja u pojedinačnim tonovima, ali je sve besprekorno uklopljeno u tok muzike. Najsitniji detalji, poput finih varijacija u glasnoći i intenzitetu tonova, takođe su prisutni, ali nikad ne izbijaju u prvi plan – Trafomatic zadržava koherentnost čak i tokom žestokog rokenrola. U poređenju s tranzistorskim pojačalima sličnog cenovnog razreda, koji najčešće donose veću deklarisanu snagu, Elegance Evolution nimalo ne zaostaje u pogledu kontrole. S druge strane, njegov temperament je takav da pruža veći opseg finesa i prirodnije dočarava srž muzike, bez obzira na žanr – bilo da su u pitanju suptilni vokali ili stadionski spektakl.

U nastavku smo poslušali „Žar-pticu“ Igora Stravinskog, delo koje je napisano za veliki orkestar i koje nam je omogućilo da ustanovimo kako se Elegance Evolution snalazi s najkompleksnijim deonicama. Do izražaja prvo dolaze izražene vrednosti dinamike: Trafomatic ne gubi detaljnost u veoma tihim pasažima, a jednako dobro odslikava krešendo, uz direktan i na trenutke brutalan prikaz. Brzina je i ovde veoma prisutna, uz sposobnost pojačala da se brzo zaustavi i još brže krene punom snagom, pa su periodi tišine i nagle varijacije u glasnoći predstavljeni veoma efektno. Uz sve to prisutan je i veoma dobar fokus, pa Elegance Evolution bez teškoća i veoma agilno prebacuje pažnju auditorijuma na različite grupe instrumenata.

I stas i glas

U pogledu vizuelnog utiska, cevni snagaš domaće izrade staje rame uz rame s uređajima renomiranih svetskih proizvođača. Klasičan dizajn oplemenjen je vrhunskom završnom obradom, a hromirane površine i detalji poput masivnih nožica pružaju s ukusom odmeren kontrast mat crnom kućištu, pa ovaj Trafomatic s razlogom nosi eleganciju i u nazivu.

Kad je zvuk u pitanju, Elegance Evolution donosi kombinaciju za kojom mnogi tragaju i, naizgled s lakoćom, spaja preciznost i definiciju sa slojevitim i teksturom ispunjenim tonovima. Magiju upotpunjuje istinska i neizveštačena muzikalnost, koja vam neće dozvoliti da ovog lampaša koristite za usputno slušanje – muzika koju stvara suviše je lepa da bi ostala u drugom planu.

Trafomatic Audio Elegance Evolution
Kontinualna snaga: 2x50 W na 4 ili 8 oma
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 85 kHz
Odnos signal/šum: 85 dB
Izobličenja THD (1 W / 1 kHz): 0,03%
Ulazi: 1 x RCA i XLR
Parova zvučnika: 1
Dimenzije (ŠxVxD): 450x195x320 mm
Masa: 22 kg
Cena: 3.360 evra
Trafomatic Audio, 011/8236-258
Trafomatic Audio Elegance Evolution
Vrhunska završna obrada.Klasična i elegantna pojava.Dinamika i brzina.Prezentacija detalja.Fluidna reprodukcija.
Uz kvalitetan ostatak sistema - ništa.
4.8Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac