Thorens TD 201

Analogni plug-and-play

Ekonomično i pritom plug-and-play rešenje za novajlije u vinilu ili one koji su nasledili kolekcije ploča, ali ne i gramofon.

Krajem prošle godine Thorens je lansirao dva nova gramofona u budžetskoj klasi, TD 201 i TD 202. Po oznakama, a i po pristupačnijim cenama, lako je zaključiti da su u gami ispod prošlogodišnjeg, hvaljenog modela TD 203, a namera Thorensa je da ponudi nove i pristupačnije predloge kupcima koji tek ulaze u svet vinila. Svakako imajući na umu da je novajlijama teže objasniti šta je gramofonski pretpojačivač i zašto je neophodan, Thorens je odlučio da preskoči deo s edukacijom kupaca i integriše gramofonsku sekciju u oba modela. Time je ne samo olakšao posao oko priključivanja gramofona u sistem nego je rešio i deficit pažnje kod brojnih milenijalaca koji su vraćali svoje gramofone kupljene preko interneta bez pretpojačivača jer nisu radili kad se priključe. Pored RIAA sekcije, koju imaju oba modela, TD 202 ima i integrisan A/D konverter i digitalni USB izlaz, koji za dodatnih 150 evra omogućava i direktno digitalno presnimavanje ploča.

Sve u jednoj kutiji

TD 201 je sistem sagrađen na bazi od MDF-a u crnom višeslojnom laku. To je i jedina boja u kojoj se ovaj gramofon proizvodi. Baza se oslanja na četiri nožice sa elastičnim ogibljenjem, koje pružaju određeno dampiranje, ali ono svakako nije na nivou skupljih modela. U bazu je integrisan jednosmerni motor u isto tako elastičnom ležištu, koje pokreće jednodelni aluminijumski tanjir sa zamajcem preko remena. S gornje strane tanjira nalazi se solidan gumeni mat. Ručica je prava, napravljena od aluminijumske cevi, s odvojivim šelom i ima sva podešavanja osim VTA. Na nju je fabrički montirana i podešena MM glava Audio Technica AT3600, skromnih karakteristika, poput separacije kanala od svega 18 decibela i s nivoom izlaza 2,5 mV.

Sa zadnje strane nalaze se priključci za eksterno čopersko napajanje od 12 volti, činč izlazi sa zasebnim zavrtnjem za masu, glavni prekidač za uključivanje, kao i preklopnik, koji uključuje i isključuje gramofonsku sekciju, tako da se TD 201 može priključiti i na gramofonski ulaz.

U unutrašnjosti se nalazi gramofonski pretpojačivač koji omogućuje da se gramofon priključi na bilo koji linijski ulaz pojačivača ili risivera. Proizvođač ne nudi nikakve informacije o njemu, ali s razlogom možemo pretpostaviti da je reč o kolu s operacionim pojačivačima, DC-DC inverterima i sa standardnim linijskim nivoom izlaza oko dva volta, što je pokazao slušni test.

Konačno, kontrole za uključivanje i izbor brzine su zadržale klasični Thorensov izgled, s tim što su sad elektronske, a ne mehaničke. Svakako, treba dodati i akrilni poklopac sa šarkama, koji ovaj gramofon čini kompletnim uređajem.

Iako TD 201 nesumnjivo pripada budžetskoj klasi, Thorens je vodio računa o svim detaljima mehaničke i akustičke stabilnosti reprodukcije, primenjujući doduše ekonomična rešenja.

Slušni test

TD 201 dolazi do kupca s nameštenom glavom i podešenom geometrijom. Kako proizvođač nije priložio odgovarajući protraktor za ovu ručicu, proveru i dodatno podešavanje uradili smo po Baerwaldovom šablonu, u dve tačke. Izgleda da je i Thorens pratio ovaj metod, tako da je bila potrebna minimalna korekcija. Gramofon stabilno stoji na podlozi, mada bi mu koristila dodatna akustička izolacija od podloge, budući da njegove nožice imaju ograničeno dampiranje.

U prvom testu, TD 201 smo priključili bez interne gramofonske sekcije na pojačivač Sony TA-F7, kolosa među integrisanim pojačivačima. Izbor ovog pojačivača, naime, nije slučajan: uređaji iz sedamdesetih godina, kad je gramofon bio osnovni izvor, imali su po pravilu izvanredne gramofonske ulaze. Album “The Divine Comedy” Mile Jovović (EMI Blackwood, 1994), koji je prošao skoro nezapaženo kod publike, na Thorensu TD 201 zvuči prilično pitko, s uverljivom bojom Milinog glasa, u kome se, doduše, nazire malo zrnastosti. Primetan je i određeni nedostatak širine zvuka, tako da je cela slika više koncentrisana ka sredini. Ono što se, takođe, može odmah zapaziti jesu nešto slabija dinamika na perkusijama i blaga naglašenost gornjeg bas-opsega. Ovo poslednje se donekle može ublažiti postavljanjem dodatnih izolatora ispod oslonaca gramofona. Osim ovih zamerki, koje izvežbane uši odmah mogu čuti, reprodukcija je korektna, zvuk je celovit i nenaporan.

S druge strane, nije moguće ne primetiti razliku kad se pređe na ugrađeni gramofonski pojačivač. Nema sumnje da je ulaz ovog pojačivača usklađen s tipičnim karakteristikama glave kao što je AT3600, ali je primenjena topologija izvesno s dvostrukim napajanjem preko invertera, budući da se gramofon napaja sa 12 volti, i s dvostrukim operacionim pojačivačima, imajući na umu cenu, kao i manje zahtevne korisnike. Kako se, dakle, čuje ugrađeni gramofonski pretpojačivač: blago istaknutiji bas i visoki opseg kao da su namerno izvedeni prema ukusu mlađe publike. To donekle pojačava i malopre pomenuti gornji opseg basa, samim tim se vokali u srednjem opsegu pomalo povlače i ceo zvuk postaje ravniji. Tome treba dodati i manju rezoluciju visokog opsega.

Na kraju, reči hi-fi mudrosti: TD 201 smo slušali na dva načina, prvo da bismo ga upoznali kao samostojeći gramofon, a onda i s njegovim pretpojačivačem, kao gramofonski sistem. Nismo imali prevelika očekivanja u drugom slučaju, naročito imajući u vidu ukupnu cenu, koja je na domaćem tržištu i niža nego u inostranstvu, i ta očekivanja su ispunjena. Što se tiče poređenja dva testa, sva je prilika da će budući vlasnik ovog gramofona ići obrnutim redom, dakle, prvo će koristiti internu gramofonsku sekciju, a tek kasnije može poželeti i uložiti u apgrejd. Za početak druženja s gramofonom, TD 201 kao gramofonski sistem će opravdati i cenu i očekivanja.

Zaključak

Ako ste sakupili kolekciju ploča, a još niste kupili gramofon – ovo može biti rešenje za vas. Isto važi ako ste zbirku vinila nasledili i želite da je informativno otkrivate, a niste spremni na veća ulaganja u ovaj sport. TD 201 je pravi gramofon, ne samo po izgledu već poseduje i sve detalje koji čine jedan uređaj ove vrste. Uz to, kompletiran sa solidnom glavom, već podešen i sa integrisanom gramofonskom sekcijom, što čini izlišnim kupovinu posebnog pretpojačivača, teško da ima konkurenta u ovoj ceni.

TD 201 ima solidan zvuk, verno reprodukuje zapise, bez velikih grešaka u tonskoj ravnoteži, ali i bez velikih uzbuđenja i dinamike. Ukoliko poželite napredak u zvuku, priključite ga na pretpojačivač na vašem pojačalu ili nabavite zaseban, a za dalje će biti potrebno da zagazite dublje u svet gramofona.

Thorens TD 201
Baza: MDF na dampiranim osloncima
Pogon: kaišni, DC motor
Brzine: 33 1/3, 45 ±2%, el. regulacija
Zavijanje i podrhtavanje: 0,2%
Tanjir: 300 mm, liveni aluminijum
Ručica: 223,6 mm eff., aluminijumska cev
Overhang: 18 mm
Raspon ef. mase: 0-4 g
Glava: MM, Audio Technica AT3600
Dimenzije (ŠxVD): 420x355x121 mm
Masa: 3,9 kg
Cena: 399 €
4Audio, 011/770-4320
Plug and play.
Više nego prihvatljiv kvalitet reprodukcije.
Dobro bi došla bolja izolacija od podloge.