Teoharov Legendary

Legende su večne

Braća Teoharov su dosad pod svojim prezimenom kao brendom projektovala dva zvučnika serije H, tri zvučnika serije C i jedan aktivni zvučnik. Sedmi zvučnik po redu konstruisan je u saradnji s legendarnim makedonskim gitaristom Vlatkom Stefanovskim. Otuda sigurno i ime – Legendary.

Foto: Stefan Rajhl
Foto: Stefan Rajhl

Nakon promocije zvučnika Legendary tokom Too Loud Festa u Zagrebu, na kom je prisustvovalo više od stotinu gostiju, imali smo prilike da u miru i bez gužve detaljno poslušamo ovaj aktivni sistem. Boravak u Zagrebu nam je, pored toga, omogućio i da prethodno veče čujemo i kako je došlo do ove saradnje direktno od Vlatka. Na nas je, zapravo, najveći utisak ostavilo to s koliko poštovanja Teoharovi govore o Stefanovskom i s koliko poštovanja Stefanovski govori o Teoharovima. U ovom razgovoru jasno se videlo da iza cele ideje i projekta stoji strast prema muzici i vernoj reprodukciji. Inače, otac braće Teoharov završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu, pa je sigurno on zaslužan za prenošenje ljubavi prema elektrotehnici na svoje sinove.

Stalci

Već na prvi pogled primetićete da ovi zvučnici izgledaju drugačije – nisu jednostavnog oblika, nemaju običan stalak ispod sebe, nemaju obične zvučničke terminale i, konačno – zvuče drugačije od svega što ste dosad čuli. Pogledajte samo stalke i primetićete da je njihov izgled inspirisan upravo gitarom. Makedonski orah je presecan pločama aluminijuma upravo po „pravilu 18“, baš kao što se i računa širina pragova na gitari. Podrazumevano, tačkama su obeleženi treći, peti, sedmi, deveti i dvanaesti prag. Ove ploče aluminijuma i oraha izlažu se pritisku od tri tone, tako stvarajući skladnu celinu, i zatim se dodatno fino obrađuju. Postolje je napravljeno od dve ploče aluminijuma debljine 10 milimetara, dok se ispod nalaze tri šiljka za minimalnu dodirnu površinu s podlogom, kompanije ViaBlue. Sa zadnje strane nalazi se konektor za vezu s pojačalom, ali nisu u pitanju klasični zvučnički terminali, već veliki Neutrik džek, koji se koristi za vezu između gitare i gitarskog pojačala. Ovakva rešenja, naravno, dosad nismo videli.

Foto: Stefan Rajhl
Foto: Stefan Rajhl

Kutija

S obzirom na to da se konektor nalazi dole u stalku, samim tim zvučna kutija na sebi nema zadnji panel, što doprinosi njenoj eleganciji. Zvučna kutija je krajnje neobičnog, asimetričnog, zapravo sfernog oblika, koji je jako dobro rešenje za ukidanje stojećih talasa unutar same kutije. Kutija je monolitne konstrukcije i napravljena je od HDF-a, ornalita i laminacije, a debljina zidova je čak 40 milimetara. Prednji panel je napravljen od aluminijuma debljine čak 15 milimetara, a na njemu ćete primetiti šest mesta, koja podsećaju na mesta za montiranje maske. Ipak, ovaj zvučnik dolazi bez maski, a tih šest mesta zapravo su elegantni šrafovi kojima je aluminijumska ploča ušrafljena u zvučnu kutiju. U donjem desnom delu aluminijumskog panela ugraviran je potpis Vlatka Stefanovskog, podrazumevano na ćirilici. Veza između zvučne kutije i stalaka ostvarena je preko šest aluminijumskih ploča, koje će dodatno apsorbovati vibracije.

Zvučničke jedinice

Za dve zvučničke jedinice izbor je pao na legendarnu dansku kompaniju Scan-Speak. Obe jedinice pripadaju seriji Illuminator, a visokotonac je izrađen od berilijuma i poseduje patentirani SD-2 neodijumski sistem. Mid-bas jedinica je prečnika 18 centimetara i poseduje 154 kvadratna centimetra površine membrane. Ima veoma veliku ekskurziju membrane i patentirani simetrični drajv (SD-3). Rezna frekvencija se nalazi na 2.250 herca, a postignuta linearnost sa samo jednim decibelom odstupanja prostire se od 40 herca do 30 kiloherca. Ako gledamo bas na -6 decibela, onda se donja frekvencija proteže do 30 herca. Za ovakvu linearnost zaslužan je i DSP, koji se nalazi u pojačivačkoj sekciji.

Pojačalo

Na ulazu u pojačalo nalazi se DSP, koji prihvata signale rezolucije 24 bita i 192 kiloherca, a upravo je to i rezolucija pod kojom ovaj DSP radi. Takva visoka preciznost omogućava veoma linearan prelaz između gornjeg i donjeg spektra frekvencija. Za pojačanje zaduženi su ICEpower moduli koji su bazirani na patentiranoj HCOM tehnologiji. U niskom opsegu od 0 do 2.000 herca rade pojačala snage 180 vati, dok u gornjem spektru od dva do 50 kiloherca rade pojačala snage 70 vati. Da, dobro ste razumeli – svaka zvučnička jedinica ima svoje pojačalo. Pojačala i DSP su spakovani u malenu kutiju, čiji je gornji deo izrađen od drveta, gde se na površini nalazi logotip Teoharova koji svetli, dok je donji deo izrađen od aluminijuma na kojem je u uglu ispisano Legendary.

Foto: Stefan Rajhl
Foto: Stefan Rajhl

Slušanje

Testiranje smo izvršili u prostoriji veličine četrdesetak kvadrata, a kao izvor korišćen je mrežni strimer HiFi Rose RS150. Upravo je ovaj uređaj dobio EISA nagradu za najbolji high-end muzički plejer za ovu sezonu, pa smo sigurni da je sve bilo prvoklasno od samog izvora. Na repertoaru smo, podrazumevano, morali poslušati i neke od legendarnih numera Vlatka Stefanovskog, kao i benda Leb i sol. Za promotivni tizer video Teoharovi su odabrali dobro poznatu numeru „Bistra voda“, koju znamo jako dobro… Numeru, u kojoj se dve gitare prate i stapaju u jednu celinu, odsvirao je autor ovih redova stotinu puta, ali nikada tako precizno i sa emocijom koju uspeva da prenese Stefanovski pomoću sistema Legendary. Slušali smo noviju verziju, sa albuma „Majčin jezik / Maternji jezik“. Međutim, iako ovim zvučnicima prija audiofilska, mirnija muzika, morali smo poslušati i nekoliko glasnijih i daleko bučnijih numera. Ovde je jasno do izražaja došla sposobnost ICEpower modula, koji su brzi i agilni, ali i Scan-Speak membrana, koje su ispratile svaki detalj, i to s velikim ekskurzijama zvučničkih membrana. Očigledno je bilo da su Teoharovi napravili odličan izbor svih komponenti u Legendary sistemu.

Foto: Stefan Rajhl
Foto: Stefan Rajhl

Zaključak

Legendary aktivni sistem će biti izrađen u samo 15 pari, što ga čini dodatno ekskluzivnim u audiofilskim krugovima. Jasno je da ovaj sistem čini jako dobro osmišljen koncept i da je sve dobro planirano i promišljeno. Naš utisak je da je ovde reč o pravoj saradnju konstruktora s vrhunskim znanjem elektrotehnike i vrhunskog muzičara s decenijskim iskustvom, a ne pukom lepljenju potpisa pod komercijalnim ugovorom. Ko odluči da kupi ovaj sistem, imaće jako dobar sistem, koji neće poželeti nikada da promeni.

Teoharov Legendary
Snaga ugrađenog pojačala: 2 x 70 + 2 x 180 W
Frekvencijski opseg (+/-1 dB): 30 Hz - 40 kHz
Topologija: 1 x 150 mm bas/srednjetonac, 1 x 26 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 2.250 Hz
Dimenzije (ŠxVxD): 290 x 960 x 520 mm
Masa: 45 kg komad
Cena: 22.000 evra
www.teoharov.mk
Jako dobro osmišljen projekat.
Kvalitetan izbor svih komponenti.
Zvuk veoma visoke vernosti.
Nadamo se da će biti proizvedeno i više od 15 pari.
5