Technics SL-1500C

Povratak esencije gramofona

Revitalizovana ponuda Technicsa napokon, posle mnogo godina, nudi gramofon za svakoga.

Korporacija Panasonic, rešena da ponovo oživi svoj brend Technics, pre oko pet godina konačno je pronašla recept kako da to postigne, spajajući inovaciju i dugo vremena zapostavljeno znanje iz klasičnog hi-fija u nove uređaje, koje je ponudila svojoj staroj publici, ali novoj, drugog kolena, koja je Technics znala po usmenom predanju i viđajući njihov legendarni DJ gramofon po klubovima, gde je jednostavno odbijao da prestane da se vrti. I sve se uglavnom vrtelo oko varijacija na temu pomenutog gramofona.

Vašem izveštaču nikada nije bilo lako da prihvati SL-1200 kao hi-fi komponentu, uprkos njegovim tonskim kvalitetima i sa svim audiofilskim, mehaničkim i elektronskim doradama i dodacima. A razlog je ležao u izgledu i naročito varijabilnoj brzini, koja je uvek činila da taj gramofon izgleda kao da je pozajmljen iz nekog kluba ili je odande pobegao od lošeg tretmana, dima i polivanja koktelima. Ako pripadate toj zanemarljivoj manjini, dobra vest se pojavila ove jeseni u vidu novog modela Technicsa s oznakom SL-1500C, koji ima dobro poznati SL izgled, ali bez pomenutog šibera za profesionalce, bez stroboskopa s tačkama na kosini tanjira, koja je sada glatka i bez svetla koje iskače.

Izgled može da vara

Da odmah pojasnimo: SL-1500C nije pojednostavljena, kućna verzija SL-1200, već u sebi sadrži i neke inovacije primenjene ne samo na kasnijim iteracijama ovog gramofona već i na modelu SL-1000R. Pođimo redom: šasija gramofona izrađena je od kompaktnog sendviča, koji čine aluminijum i ABS plastika, pomešana sa staklenim vlaknima radi dodatnog umrtvljenja i mase, što je Technics primenjivao i ranije. Motor je isti kao u 1200Mk7, dakle, naučimo da živimo sa devet umesto sa 12 polova i bez jezgra, ali s novom elektronikom za regulaciju i linearnost brzine, preuzetom iz Panasonicovih transporta za BD plejere. Na osovini, koja nije pretrpela izmene, leži aluminijumski tanjir, s donje strane dampiran i otežan gumom, što zajedno s gumenim matom čini oko dva kilograma mase. Mada ručica izgleda identično, njen sklop sada deluje još utegnutije, a dodata joj je i jedna posebna funkcija: na kraju ploče, kad ručica dosegne unutrašnji prečnik, moguće je uključiti autolifter, koji podiže iglu s ploče, i tako izbeći ponavljajući šum, ali i sačuvati iglu i ploču, naravno bez vraćanja ručice na početak u poluautomatskom maniru. Dovde praktično nema koncepcijske razlike u odnosu na SL-1500, koji je i ranije postojao sa servo, a kasnije i s kvarcnom kontrolom brzine, od 1975. do 1978. Međutim, novi 1500 s oznakom C (koja određuje i pripadnost premijum klasi u Technicsovoj novoj hijerarhiji) poseduje i vrlo dobru integrisanu fono-sekciju, koju je moguće isključiti sa zadnje strane uređaja, na kojoj se nalaze dva para činč-izlaza i utičnica za odvojivi napojni kabl, kao i zavrtanj za umasivanje na pojačivač.

Suprotno utisku koji ostavlja sedma generacija SL-1200, novi 1500 deluje vrlo masivno i solidno, zajedno sa svojim gabaritom, koji je uvek bio veći od mnogih drugih gramofona.

Slušni test

SL-1500C se isporučuje s glavom Ortofon 2M Red, koja ne samo da se po parametrima i tonski odlično slaže s ovim gramofonom već je i fer kompromis, jer bi svaka jeftinija zvučnica bila očigledna ušteda na račun zvuka. Pri početnom podešavanju i proveri geometrije primetili smo drugačije podešavanje VTA: umesto okretanja prstena s navojem u korenu ručice, sada se ručica linearno povlači gore ili dole rukom, a na prednjoj strani je skala u milimetrima, mada je precizno podešavanje i dalje moguće.

Na gramofon povezan preko sopstvene fono-sekcije stavili smo album “My One And Only Thrill” Melody Gardot, čiji je nastup u pariskom pozorištu Bouffes du Nord sredinom novembra još uvek u živom sećanju vašeg izveštača. Na numeri “Baby I’m a Fool” SL-1500 dočarava nežan i blago zadimljen glas Melody Gardot i njenu pažljivu artikulaciju reči, u odličnom fokusu u odnosu na raširenu pozadinu pratećih gudača. Ne manjkaju ni detalji u vidu prebiranja po prigušenim žicama kontrabasa. Na numeri “Over the Rainbow” ritmičnost je prenesena zadržavajući suptilnost kontrabasa i vokala, pretvarajući je u finu dinamičnost. Dubina najdubljih dirki klavira i konture basa čujno su bolje nego kod nekih drugih gramofona slične cene.

Nema sumnje da velika uloga o ovoj tonskoj boji pripada samoj Ortofonovoj glavi. Međutim, ovo nije prvi Technics koji slušamo s pomenutim 2M Redom i odgovarajuće priznanje mora se dati i nabrojanim tehničkim odlikama celog sistema: pozadinska tišina i dobra mikrodinamika zasluga su kako elektronike, tako i sendvič-šasije i dampiranog tanjira; dobra detaljnost je zasluga preciznog ogibljenja ručice, dok ukupnoj slici doprinosi i nova elektronika za pogon i regulaciju brzine. Nema sumnje, Ortofon 2M Red ovo sve ne bi mogao sâm. Da li bi moglo bolje? Ugrađena gramofonska sekcija svakako bi mogla da se uklopi i s high-output MC glavama, a onda i ceo gramofon s boljim gramofonskim pretpojačivačem – prostora za poboljšanje ovde ima.

Zaključak

SL-1500C po znatno nižoj ceni nego drugi Technicsovi modeli s vrha ponude, zahvaljujući manje tehničkim pojednostavljenjima, a više proizvodnji u Maleziji, jedan je od najboljih gramofona u svom cenovnom razredu. Kad se uzmu u obzir i Ortofonova glava i RIAA pretpojačivač, koji je vrlo solidan (što često nije slučaj), postaje vrlo teško postići ovakav zvuk u sklopu istog budžeta.

Pored solidne izrade, SL-1500C krasi i veoma kompetentan zvuk. Ritmičan, živahan i otvoren, s pregršt detalja, možda s blagim nedostatkom suptilnosti i nijansi. Međutim, teško bi se ovo moglo podvesti pod mane, već pre pod tonske razlike koje spadaju u domen ličnog ukusa. Izbor gramofona u klasi od 1.000 evra nudi nekoliko veoma dobrih opcija, a SL-1500C svakako je ona koju treba razmotriti.

Technics SL-1500C
Pogon: direktni
Baza: sendvič od aluminijuma i smese ABS-a i staklenih vlakana na četiri fleksibilna oslonca
Supšasija: nema
Tanjir: liveni aluminijum, 2 kg s gumenim dampiranjem i gumenim matom
Ležaj: čelik u mesinganoj biksni
Brzine: 33⅓, 45, 78, elektronsko prebacivanje
Zavijanje i podrhtavanje: 0,025% WRMS
Ručica: Technics S ručica, 230 mm ef. dužina
Overhang: 15 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 453x169x372 mm
Masa: 9,9 kg
Cena: 1.000 €
Technics SL-1500C
Odlično uklopljen sistem gramofon - glava - fono-sekcija u klasi.Kompetentna reprodukcija koja opravdava cenu.
U retkim slučajevima, na dužim snimcima, autolifter se može aktivirati pre završetka strane.
5.0Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac