Technics SL-1200GR

Reinvencija legende

Može li gramofon star više od 40 godina da ponudi još nešto osim zadovoljstva što se ponovo može kupiti nov?

Otkad je 2010. Technics objavio da prestaje s prizvodnjom gramofona u trenutku kad je renesansa vinila već bila u punom jeku, a zatim nekoliko godina kasnije odlučio da se vrati na tržište, stekao se utisak da ova marka nije sasvim sigurna šta želi sa svojim novim izletima u high-end, a zatim i u hi-fi. To se ne odnosi i na gramofone, s kojima su uvek jako dobro znali šta rade.

Prvi utisak je ono što odavno znamo o SL-1200: on je oduvek bio više nego samo di-džej gramofon i nova verzija, uprkos tehničkim inovacijama, nije ništa izgubila od poznatog zvuka.

Zašto je Technics SL-1200 tehnički najbolji gramofon na svetu? Verujemo da će mnogi analogni zaljubljenici zavrteti glavom kod ove rečenice, ali pođimo redom. Kad je inženjer Kazucugu Kobajaši iz Matsushite 1970. objavio principe nove konstrukcije DD motora u časopisu Audio Engineering Society (AES), napisana je nova stranica istorije. Taj motor sa oznakom SP02 (Special Projects) prvo je ugrađen u legendarni gramofon SP10, koji je prvobitno bio namenjen kućnom segmentu, dok ga inženjeri u studijima za snimanje i emitovanje nisu otkrili i usvojili kao standard, a onda je, u raznim izvedbama, primenjen i na oko tri miliona SL-1200, koliko ih je ukupno napravljeno do danas. Pored toga, znatan broj ploča koje posedujete rezan je upravo na motoru SP02.

SL1200GR je treći model najnovije generacije ovih gramofona i tehnički i cenovno najbliži klasičnim modelima, za razliku od statusnog, ali preskupog modela G i kolekcionarskog GAE, oba s brojnim poboljšanjima u svim elementima koja ih, ipak, udaljuju od osnovnog koncepta “middle class player system” prvog SL-1200. GR u potpunosti ponavlja klasičan izgled serije 1200 (odskora i u crnoj verziji 1210) istog, umerenog gabarita, koji ne zauzima mnogo prostora. Bazu gramofona čine gornja ploča od livenog aluminijuma i donji deo od antirezonantnog ebonita, koji se oslanjaju na četiri široke i podesive šape poznatog izgleda, ali s novim dampiranjem od silikonske gume i polimera. Uprkos tome što novi motor s konstrukcijom iz jednog dela ima devet polova, za razliku od ranijih 12-polnih, nova digitalna elektronika pomoću Holovih generatora (na modelu G su optički senzori) održava poslovičnu preciznost i stabilnost brzine i eliminiše “cogging” fenomen, uz očuvani obrtni momenat (0,7 sekundi do brzine 33,3). Elektronika nudi izbor tri brzine i varijaciju brzine od +/-10% (ili dvostruko više pomoću posebnog dugmeta) putem kliznog potenciometra, koji je sada bez neutralne pozicije. Tanjir je istovetnog izgleda i izrade, od livenog aluminijuma, ali povećane mase (2,5 spram 1,7 kg zajedno s matom kod ranijih modela) i na njemu je integrisan veliki magnet. Na prezentaciji SL-1200GR, Technics je prikazao bolju akustičku umrtvljenost novog tanjira, što ceo gramofon čini još manje osetljivim na fidbek, posebno u DJ uslovima. Posebna nalepnica ispod mata upozorava da treba povesti računa kako magnet ne bi pokupio sitne metalne predmete i čestice s podloge. Navodeći da novi 1200 koristi novu osovinu i ležaj, iz Technicsa nisu želeli da otkrivaju nikakve detalje.

Aluminijumska ručica je praktično ostala ista i omogućava sva podešavanja “po knjizi”: gaznu silu, antiskejting, VTA – ali ne i azimut glave zbog načina montiranja šela. Čak je i lift zadržao pomalo nesiguran osećaj pri podizanju i spuštanju. Ožičenje s ručice se završava pozlaćenim činč konektorima, a na zadnjoj strani je i tropolna IEC utičnica za napajanje. Tek raspakovan gramofon kod audiofila izaziva zadovoljstvo što je danas moguće kupiti nov, klasičan hi-fi uređaj izrađen u Japanu, na kome je sarađivala i ekipa inženjera s početka sedamdesetih godina.

Slušni test
SL-1200GR smo slušali s glavom Ortofon 2M Blue (220 evra), priključen kablovima Cardas Neutral Reference na Lehmann Audio Decade pretpojačivač i, dalje, u Isem Audio Quark/Quovalis, koji je pokretao Sonus Faber Grand Piano Domus. Gramofon je, bez sumnje, u daleko povoljnijoj situaciji nego u di-džej kabini. Podešavanje geometrije gramofona koje zahteva malo vremena i strpljenja podsetilo nas je da je ovaj gramofon čvrst i stabilan pri rukovanju i da prašta nespretne pokrete rukom, čak i u toku reprodukcije. Ovo svakako cene di-džejevi, ali je od koristi i običnim korisnicima i sačuvaće poneku ploču i iglu od oštećenja.

Na kompilaciji francuske džez i library muzike “Montparnasse 2000 Classics”, prvi utisak je ono što odavno znamo o SL-1200: on je oduvek bio više nego samo di-džej gramofon i nova verzija, uprkos tehničkim inovacijama, nije ništa izgubila od poznatog zvuka. Sa džez-pop muzikom, 1200-ka je svoj na svome. Gramofon besprekorno reprodukuje bubanj i bas-liniju, ritmično i odsečno. Tamo gde vinil unosi dodatnu obojenost u gornjem basu, novi SL-1200 sada pruža i bolju definisanost tog opsega. Bas-gitara je jednostavno razgovetnija i artikulisanija. Srednji opseg je čistiji i manje zagušen na kompleksnim materijalima, sa iskričavim i fluidnim činelama, a ukupan zvuk novog SL-1200 je veći i trodimenzionalniji nego na prethodnicima. Nema sumnje, to je dobrim delom zasluga i dobre zvučnice i jasan pokazatelj da ovaj gramofon treba nagraditi dobrom opremom, za razliku od najčešćih disko-glava tipa Stanton, jer su ručica i baza u stanju da prate njihove performanse.

S druge strane, hteli smo da proverimo kako će se SL-1200GR ponašati na sasvim drugačijem muzičkom terenu. Odabrali smo album savremenog estonskog kompozitora Arva Perta “Miserere” (ECM). Reprodukujući mističnu kompoziciju “Sara je imala 90 godina”, koju naizmenično čine udaraljka, hor i tišina, Technics je prvo pokazao zavidno tihu pozadinu, rezultat dodatno umrtvljenog tanjira i poboljšanog dampiranja nožica. Odjek pojedinačnih udaraca bubnja ima vrlo jak udarac i dubinu, jasno opadanje tokom nekoliko sekundi, a jedva nazirući ton je besprekorno stabilan. Vremenom, slušalac prestaje da osluškuje i lovi potencijalne nesavršenosti reprodukcije vinila jer ih jednostavno nema (stroboskop je tu da bi se slušalac uverio u ono što kvarc zna!) i može da se prepusti slušanju muzike. Gregorijanski glasovi u ambijentu crkve su dobro definisani i pozicionirani, mada dodatna nijansa topline i detalja ne bi bila naodmet. Nama koji smo naviknuti na ovaj Pertov album s kompakt-diska bilo je zanimljivo da slušamo drugačiju boju zvuka, dok u pogledu stabilnosti tona nismo primećivali greške. Tehnički, reprodukcija ove vrste muzike je korektna, ali već na klasičnoj muzici je jasno da gramofonu nedostaju krajnja suptilnost i detaljnost, posebno u sredini, da bi u potpunosti preneo delikatne emocije. Međutim, ukoliko nemate naglašene sklonosti upravo ka klasičnoj muzici, to neće biti ograničenje jer je gramofon vrlo dobar sa ostalim žanrovima, uključujući i akustični džez.

Zaključak
Nije jednostavno ponovo izmisliti legendu, a audiofili i naročito di-džejevi koji ovaj gramofon eksploatišu probirljiva su klijentela, koja će mu lako naći manu. Rizična reinvencija SL-1200 bila je plod potrebe jer alati i linije za originalni model više nisu bili dostupni, a onda se Technics dohvatio posla da gramofon osavremeni novim tehnologijama i rešenjima.

SL-1200GR je tonski vrlo dobar gramofon, koji nije izgubio ništa od svog poznatog zvuka: on je odmereno muzikalan, nikad dosadan, mada bi mogao da bude malo življi. SL-1200 je uvek bio naklonjeniji muzici kojom dominira bas-ritam, a akustička rešenja na novom modelu dodatno artikulišu i izoštravaju bas-opseg. S kvalitetnom glavom i dodatnom izolacijom podloge zvuči vrlo dobro.

Ukoliko niste di-džej kome je ovo sredstvo za rad ili kolekcionar, SL-1200GR ćete odabrati ako želite da iskoristite solidnu bazu i odličan pogon kao osnovu za skuplju nadgradnju novim šelom, izolacionim nogicama ili novom ručicom. U svojoj osnovnoj verziji, ovo je tehnički izuzetan gramofon, ali u cenovnoj klasi u kojoj se on sada nalazi ima konkurenata s boljim zvukom.

PLUS
Izvanredna mehanika i elektronika.
Dinamičan, razigran zvuk.

MINUS
U ovoj cenovnoj klasi ima gramofona s boljim zvukom.

Baza: aluminijum i ebonit
Pogon: direktni pogon
Brzine: 33,3, 45, 78
Tanjir: aluminijumski, 2,5 kg
Motor: 9-polni s kvarcnom kontrolom
Ručica: S-oblik, 9 inča
Dimenzije (ŠxVxD): 45,3x37,2x17,3 (s poklopcem)
Masa: 11,5 kg
Cena: 1.550 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating17 Votes67
67
Ocena čitalaca