Technics OTTAVA SC-C70

Najmanji Technics

Pored velikog broja standardnih audio-komponenti, ponovo rođeni Technics ima u ponudi i jedan all-in-one sistem namenjen onima koji žele velike mogućnosti i odličan kvalitet zvuka u kompaktnom i luksuznom pakovanju.

Iako na tržištu postoji veliki broj kompaktnih audio-sistema, čak i u gornjem cenovnom razredu, Technics je veoma ozbiljno pristupio konstruisanju ovog uređaja, pa se SC-C70 odlikuje velikom količinom napredne tehnologije. Mnoga rešenja preuzeta su iz daleko skupljih modela, što obećava izuzetno dobre krajnje rezultate.

Dizajn
Proizvođač je odlučio da je optimalna forma za ovaj tip uređaja pravilan kvadar, ali se zatim potrudio da jednostavan osnovni oblik oplemeni luksuznim dodacima i prvoklasnom završnom obradom. SC-C70 se izrađuje u samo jednoj kombinaciji boja, crno-srebrnoj, koja mu daje klasičnu notu i čini da se odlično uklapa u svaki enterijer. Gornji panel izveden je od masivnog aluminijuma u brušenom finišu, a u njegovom središtu nalazi se top-loading mehanizam za CD. Technics nije želeo da izmišlja toplu vodu, pa je ovde primenio jednostavan poklopac od zatamnjenog pleksiglasa, koji se pomera rukom. Ovo predstavlja efikasno i pouzdano rešenje, koje je primenjeno i na skupljem modelu iz serije OTTAVA, sistemu sa oznakom SC-C500. Pored toga, u prednjem delu gornje strane smešteni su tasteri za uključivanje uređaja i kontrolu glasnoće, kao i šest komandi osetljivih na dodir, koje služe za odabir izvora i omiljene radio-stanice ili plejliste, kao i za kontrolu reprodukcije (plej, pauza, stop, sledeća i prethodna numera).

Prezentacija je direktna i otvorena, sa snažnim energetskim nabojem i ubedljivošću.

Prednja strana u potpunosti je ispunjena vodoravnim rebrima, koja štite platno ispod kojeg se nalaze zvučničke jedinice. U središtu fronta postavljen je panel, koji sadrži dot-matriks displej nešto manjih dimenzija i 3,5-milimetarski izlaz za slušalice. Bokovi kućišta potpuno su prazni i lišeni bilo kakvih dizajnerskih bravura, a u središnjem delu zadnje strane nalaze se USB-A i eternet port, priključak za DAB/FM antenu, dodatni analogni 3,5-milimetarski i digitalni optički ulaz, kao i pomalo neuobičajeni tropolni strujni priključak tipa IEC C5. Takođe, na levom i desnom delu zadnje strane smešteni su bas-refleks otvori manjeg prečnika.

Tehnologija
U unutrašnjost kompaktnog kućišta proizvođač je upakovao veliki broj najsavremenijih tehničkih rešenja. Iza rebara na prednjoj strani nalaze se četiri zvučničke jedinice u dvokanalnoj postavci: bliže bokovima postavljeni su visokotonci prečnika 20 milimetara, sa svilenim membranama i novorazvijenim usmerivačima nazvanim Acoustic Lens (akustičko sočivo), koji obezbeđuju ravnomerniju disperziju i širu zvučnu sliku; u unutrašnjem delu prednje strane smešteni su 80-milimetarski srednjetonci. Na donjoj strani smeštena je niskotonska jedinica prečnika 120 milimetara u NBR tehnologiji, a za dovoljnu udaljenost od podloge i adekvatan protok vazduha zadužene su kupaste nožice od tvrde gume.

Za pokretanje drajvera upotrebljena je već poznata tehnologija JENO Engine, koja predstavlja digitalnu amplifikaciju sa integrisanim DSP sistemom. Ukupna snaga pojačala iznosi 100 vati, a patentirana LAPC tehnologija (Load Adaptive Phase Calibration) obavlja obradu signala u realnom vremenu kako bi se u svakom trenutku obezbedio idealan odziv. Konačno, u unutrašnjosti su primenjena dva nezavisna svičerska napajanja – jedno samo za amplifikaciju i drugo za sve ostale potrošače kako bi se eliminisale međusobne smetnje i negativni uticaji na kvalitet reprodukcije.

U pogledu mogućnosti, SC-C70 omogućava reprodukciju sa CD nosača, preko mreže (pomoću kabla ili bežično), sa USB memorije i sa DAB, DAB+ i FM radija. Dodatno, na raspolaganju su blutut i AirPlay veza, kao i povezivanje eksternog analognog i digitalnog izvora. DLNA sertifikat garantuje kompatibilnost sa ogromnim brojem audio-plejera i renderera, uz podršku za onlajn muzičke servise kao što su Spotify, Tidal i vTuner, a na raspolaganju je i kontrolna aplikacija Technics Music za mobilne uređaje. U pogledu podrške za digitalne audio-fajlove, SC-C70 se pokazuje kao veoma sposoban uređaj i reprodukuje sve popularne formate, zaključno sa 192/24 i DSD128.

Test
Pored uputstva, uz Technicsov all-in-one sistem isporučuju se veoma solidan daljinski upravljač s baterijama, strujni kabl i sobna DAB/DM antena. Iako SC-C70 sam po sebi ne zauzima mnogo prostora, prilikom postavljanja treba imati u vidu da top-loading mehanizam zahteva određeni prostor za rukovanje s gornje strane, kao i da zadnjim bas-refleks otvorima treba obezbediti bar malo mesta „za disanje“. Ipak, jednom postavljen i uključen, kompaktni Technics oduševljava klasičnom i luksuznom pojavom, uz diskretnu LE diodu u gornjem levom uglu fronta i atraktivno osvetljen disk na gornjoj strani.

Tokom reprodukcije, prvo smo primetili poprilično široku pozornicu, koja daleko prevazilazi ono što se obično očekuje od višenamenskog uređaja ovih dimenzija – u manjim prostorijama, Technics u ovom pogledu može stati uz rame sa punokrvnim hi-fi sistemima. Iako je pozicioniranje po dubini bilo slabije izraženo, instrumenti su bili lepo prikazani po širini, a do auditorijuma su dopirali vazdušasti i dobro ocrtani tonovi. Prezentacija je direktna i otvorena, sa snažnim energetskim nabojem i ubedljivošću koja se ne sreće uvek ni kod daleko većih sistema. Uprkos tome, tonovi nose rafiniranost u prikazu i odličnu definiciju, pa SC-C70 jednako dobro zvuči s različitim muzičkim pravcima. Ovo je posebno izraženo u gornjem i srednjem delu spektra, dok su najniži tonovi ograničeni samo jednim drajverom relativno malog prečnika, pa ne idu posebno duboko. Ipak, niskotonac ovo nadoknađuje brzinom i preciznošću, što se može čuti tokom brzih deonica u gornjim basovima, koje su predstavljene veoma fluidno.

Kvalitetu reprodukcije svakako doprinose predefinisani modaliteti DSP sistema, kojima se može odrediti pozicija uređaja (slobodno, u blizu zadnjeg zida i u uglu), a Technics ovaj sistem naziva Space Tune. Pored toga, proizvođač je obezbedio kalibraciju sistema, ali samo pomoću iOS uređaja – da li će ovo biti omogućeno i pomoću Android sprava, još uvek nije poznato. Takođe, treba spomenuti Optimally Activated Circuit System, koji tokom reprodukcije isključuje sva nepotrebna kola kako bi se u signal unelo što manje smetnji i neželjenih efekata.

Prelazak na izvore nižeg kvaliteta, kao što su blutut i internet radio, pokazao je da testirani Technics može pružiti sasvim prihvatljivu reprodukciju i u otežanim uslovima. Iako ne podržava aptX kodek, SC-C70 obavlja upsampling ovih izvora na CD rezoluciju (44,1 kHz/16 bit), pa je zvuk s pomenutih izvora prijatan i omogućava slušanje u dužim intervalima bez zamora.

Zaključak
Testiranim modelom Technics pokazuje da se iz kompaktnog uređaja može dobiti odličan kvalitet reprodukcije, s dinamikom i prostornošću koji konkurišu znatno većim sistemima. Kad se tome dodaju ogromne mogućnosti i prvoklasna završna obrada, SC-C70 zaslužuje sve preporuke ukoliko tražite elegantno i svestrano rešenje za svakodnevno uživanje u muzici s različitih izvora.

PLUS
Dizajn i izrada.
Velike mogućnosti.
Široka pozornica.
Energičan i rafiniran zvuk.

MINUS
Nešto slabiji bas.

Broj kanala: 2.1
Ukupna snaga sistema: 100 W
Topologija: 2x20 mm visokotonac, 2x80 mm srednjetonac, 1x120 mm bas
Frekvencijski opseg: 40 Hz - 50 kHz
Analogni ulazi: 1x 3,5 mm
Digitalni ulazi: 1x optički
Mediji: CD, CD-R/RW
Formati: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, WAV, WMA
Tjuner: DAB/DAB+/FM, RDS, 50 mem. mesta
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Dodatno: LAN, wi-fi, USB, blutut, AirPlay
Upravljanje: daljinska komanda, aplikacija
Dimenzije (ŠxVxD): 450x143x280 mm
Masa: 7,8 kg
Cena: 990 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating4 Votes43
43
Ocena čitalaca