TCL TS9030 Ray-Danz

Ples zvučnih talasa

Kao sve uticajnije ime u svetu potrošačke elektronike, kineska kompanija TCL više se ne zadovoljava praćenjem vodećih proizvođača, već počinje da predstavlja sopstvena rešenja i tehnologije.

Jedan od prvih primera tvrdnje iz podnaslova vidi se upravo na testiranom saundbaru maštovitog naziva Ray-Danz (Ples zrakova), koji treba da dočara sposobnost uređaja da ostvari trodimenzionalni audio-ugođaj usmeravanjem zvučnih talasa ka odgovarajućim tačkama u prostoru. Ali, krenimo redom.

Spolja i iznutra

Prvi put prikazan na prošlogodišnjem IFA sajmu, Ray-Danz je komplet sačinjen od saundbara i sabvufera, koji će se idealno uklopiti uz televizore dijagonale 55 i više inča. Iako u osnovi ima klasičan oblik kvadra, glavna jedinica zapravo je izvedena prilično neuobičajeno. Središnji deo fronta presvučen je gustom tkaninom, dok su levi i desni deo upadljivo uvučeni kako bi oformili usmerivače za bočne zvučne talase. Inovativni dizajn nazvan je Acoustic Lens (Akustičko sočivo) i, prema navodima proizvođača, obezbeđuje virtuelni surround doživljaj bez muke i komplikacija.

Ray-Danz zapravo nema „flat“ modalitet zvuka, već je sve stvar podešavanja, pa se uz malo igranja može postići sasvim prijatan i celovit zvuk.

Iako je relativno kratko prisutna na međunarodnoj sceni, kineska kompanija se trudi da se približi zahtevnom zapadnom tržištu, shvatajući značaj dobre završne obrade i detalja kojima će se uređaj razlikovati od konkurencije. Stoga je Ray-Danz izrađen prilično kvalitetno, s odlično izvedenim spojevima i čvrstim, iako ne posebno masivnim kućištem. Dizajn je, kao što smo naveli, neobičan od starta, a detaljniji pregled ukazuje na sitnice, poput diskretne, a opet dovoljno primetne oznake modela na bokovima. Ceo uređaj izveden je u popularnoj gunmetal nijansi sive boje, pa deluje moderno i diskretno, uprkos pozamašnim dimenzijama.

Osvetljeni tasteri osetljivi na dodir smešteni su u središtu gornje strane i tu nailazimo na komande za uključivanje, odabir ulaza, blutut povezivanje i podešavanje glasnoće. Za punu kontrolu ipak je potrebno posegnuti za daljinskim upravljačem, koji omogućuje odabir predefinisanog modaliteta zvuka (TV, Boost, Movie i Music), nezavisno podešavanje gornjeg i donjeg opsega i upravljanje svim drugim funkcijama.

Rebrasta površina bokova nastavlja se preko cele zadnje strane, koja deluje sasvim pusto jer su svi priključci smešteni ispod odlično uklopljenog poklopca. Ipak, poklopac nema estetsku ulogu, već služi za bolju organizaciju i usmeravanje kablova pomoću otvora na levoj i desnoj strani. U skladu s cenovnim razredom, opcije povezivanja su relativno skromne i obuhvataju ono što se u današnje vreme smatra neophodnim. Na raspolaganju su samo jedan HDMI ulaz i izlaz (s podrškom za ARC), dok dodatni izvori mogu biti povezani preko digitalnog optičkog i analognog 3,5-milimetarskog ulaza, a postavku kompletira USB-A port za reprodukciju muzike s prenosivih skladišta. Pored toga, za bežično povezivanje prisutni su wi-fi, blutut u verziji 5.0 i AirPlay 2.

Središnji deo saundbara, presvučen tkaninom, zauzima oko trećine uređaja i u sebi sadrži kompletnu elektroniku i postavku zvučničkih jedinica. Na prednjoj strani postavljen je širokopojasni drajver racetrack forme i dimenzija 74 x 44 milimetra, kao i dodatni kupolasti visokotonac prečnika 30 milimetara. Iste širokopojasne jedinice nalaze se na bokovima i koriste velike usmerivače za upućivanje zvučnih talasa ka auditorijumu, a za pokretanje su zaduženi amplifikacioni moduli snage 30 vati po zvučničkoj jedinici.

Kao drugi deo sistema TCL isporučuje aktivni sabvufer, koji je upakovan u neupadljivo kućište relativno kompaktnog gabarita. Sabvufer je opremljen niskotonskom jedinicom prečnika 165 milimetara, koja je usmerena nadole, a pokreće ga pojačalo od 150 vati. Bežična veza sa saundbarom podrazumeva da se na zadnjoj strani nalazi taster za resetovanje ukoliko nešto krene naopako (uređaji se uobičajeno povezuju automatski), što je ujedno i jedina komanda. Pored toga, na zadnjoj strani prisutna je LE dioda za signalizaciju statusa, kao i bas-refleks otvor.

Test

Usled skromne mase, otpakivanje i postavljanje kompleta ne predstavlja problem, a u pakovanju se isporučuju HDMI i optički kabl, kao i nosači za montažu na zid. Svidelo nam se što proizvođač nije eksperimentisao sa sistemom upravljanja, pa su sve funkcije na daljinskom upravljaču jasno obeležene i jednostavne za upotrebu, a zadate komande očitavaju se na LED displeju skrivenom ispod platna na prednjoj strani.

Tokom reprodukcije, tehnologija Acoustic Lens pokazuje da je sposobna da ispuni prosečan dnevni boravak zvučnim efektima, uz ugođaj koji dočarava postojanje višekanalnog sistema. Pozornica je široka, a efekti dolaze do auditorijuma s prednje i bočnih strana, dok je pozicioniranje po visini ipak slabije izraženo. Stoga možemo reći da Ray-Danz stvara trodimenzionalno sonično okruženje solidne uverljivosti i pruža nagoveštaj mogućnosti Dolby Atmosa.

Kolorit se odikuje zasićenijim, toplijim tonovima, koji su bogati i slojeviti, pa su zvučni efekti masivni i upečatljivi. Uprkos skromnoj postavci drajvera, pozicioniranje tonova u prostoru izvedeno je jasno i precizno, dok je kretanje zvukova kroz prostor sasvim glatko. Amplifikacija obezbeđuje veoma dobru dinamiku, pa je Ray-Danz sposoban za brze i efektne promene glasnoće, uz jasno premeštanje fokusa na različite efekte. Ipak, zasićeni tonovi mogu negativno uticati na prikaz detalja, pa zvuku povremeno nedostaju finese, naročito pri nižem nivou glasnoće.

Sabvufer kreira basove koji se odlikuju solidnom definicijom i adekvatnom masom, omogućujući snažne niskotonske udare tokom dinamičnih scena. Dobra dinamika nastavlja se i u ovom delu opsega, pa masivni duboki tonovi i agilni gornji basovi stvaraju čvrst temelj zvuka. Već pomenuti prezasićeni tonovi mogu stvoriti probleme i u najnižem delu spektra, ali se sve to može korigovati i prilagoditi ukusu korisnika pomoću četiri predefinisane postavke ekvilajzera i dodatnim nezavisnim podešavanjem visokih i niskih tonova. Stoga, Ray-Danz zapravo nema „flat“ modalitet zvuka, već je sve stvar podešavanja, pa se uz malo igranja može postići sasvim prijatan i celovit zvuk.

U pogledu reprodukcije muzike Ray-Danz se takođe predstavlja kao kameleon: snažan bas za savremene muzičke pravce nesumnjivo je prisutan, pa će mlađi ukućani biti zadovoljni, ali se, opet, reprodukcija može prilagoditi drugačijim željama i afinitetima. Sve ovo obavlja se na jednostavan i zaista efektan način, pa jedino žalimo što ne postoje memorije za brzo pozivanje za nekoliko različitih podešavanja zvuka.

Zaključak

Iako se ne može meriti s ozbiljnijim i višestruko skupljim Dolby Atmos saundbarovima, Ray-Danz pruža veoma solidan virtuelni surround ugođaj. Dodaci poput integrisane Chromecast platforme i pomoćnih digitalnih i analognih ulaza povećavaju funkcionalnost, a prisutna je i reprodukcija sa spoljašnjih USB memorija, što se ne sreće uvek ni kod znatno skupljih kompleta. Na kraju, upravljanje je jednostavno, a opcije prilagođavanja zvuka veoma široke, pa se može reći da komplet iz TCL-a donosi mnogo dobre zabave po veoma pristupačnoj ceni.

TCL TS9030 Ray-Danz
Konfiguracija: 3.1
Snaga sistema: 270 W
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio-ulazi: 1
Analogni audio-ulazi: 1
Formati: Dolby Atmos i TrueHD, FLAC, MP3, WAV...
Dodatno: USB-A, wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 1.050x58x110 mm
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 240x420x240 mm
Cena sistema: 399 €
www.tcl.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Jednostavna upotreba.
Opcije podešavanja zvuka.
Solidan surround ugođaj.
Chromecast i DLNA.
Nesavršenosti u artikulaciji detalja.
Samo jedan HDMI ulaz.
4.2