Huawei rešava problem pronalaženja i instaliranja aplikacija

Nakon što je lansirao sopstvenu platformu za mobilne servise HMS (Huawei Mobile Services), kao alternativu rasprostranjenim Google servisima, Huawei sada donosi još jednostavniji način za dolaženje do svih željenih aplikacija.

Da se podsetimo, HMS se sastoji od sedam ključnih servisa i jezgra koje omogućuje razvoj aplikacija na ovoj platformi. Kao možda i najznačajniji deo, Huawei AppGallery sadrži preko 80.000 aplikacija za preuzimanje integrisanih u HMS Core, a taj broj se stalno uvećava. Ipak, za preuzimanje aplikacija koje nisu dostupne na AppGallery bilo neohodno pronaći željenu aplikaciju, preuzeti instalacioni fajl sa pouzdanog i bezbednog izvora, i nakon toga je instalirati u sopstvenoj režiji, što nije tako lako ukoliko niste upoznati sa savremenim mobilnim tehnologijama. Međutim, kineski gigant sada je to rešio, i to na način koji je elegantan i veoma jednostavan za upotrebu.

Predviđen pre svega za pronalaženje i instaliranje aplikacija, novi pretraživač Petal Search dolazi unapred instaliran na najnovijoj seriji pametnih telefona P40, dok je za druge Huawei modele dostupan za preuzimanje preko zvanične prodavnice AppGallery. Novi alat za pretragu nudi korisnicima Huawei telefona pristup do čak milion aplikacija, kao i funkciju standardnog pretraživača za sve informacije koje su im potrebne. Ovo podrazumeva pregled vesti i slika, kao i lociranje i objedinjavanje informacija, čime se dobijaju najtačniji i najznačajniji rezultati za svakog korisnika i obezbeđuje potpuno personalizovana upotreba pametnog telefona na svakodnevnom nivou.

Korišćenje pretraživača Petal Search dodatno je olakšano pratećim vidžetom Find Apps, koji se može postaviti direktno na početni ekran uređaja – nakon toga, dovoljno je ukucati pojam koji tražite i vidžet će automatski otvoriti aplikaciju, pokrenuti pretragu i prikazati sve rezultate. Huawei takođe ističe da je Petal Search izveden u saradnji s globalnim i evropskim liderima na polju pretrage, kao što su Quant i Yande, pa zbog toga objedinjuje najbolje od bezbednosnih tehnologija zasnovanih na hardveru sa vrhunskim standardima privatnosti, čime se korisnicima obezbeđuje najviši stepen sigurnosti u svakom pogledu.

Upotreba

Novi pretraživač se tokom upotrebe pokazuje kao izuzetno jednostavan – zapravo, teško da bi mogao biti jednostavniji u bilo kom segmentu. Nakon pronalaženja i odabiranja željene aplikacije, otvara se prozor za preuzimanje, a treba istaći da je za svaku aplikaciju naveden izvor s kog se preuzima. Pored toga, svaka aplikacija se tokom preuzimanja skenira i pretraživač nas obaveštava o rezultatu sigurnosnog skeniranja, pa korisnici mogu biti bez brige kad su u pitanju bezbednost i privatnost. Nakon toga, potreban je još jedan korak da bi se aplikacija instalirala na mobilni uređaj i time je postupak završen.

Kad je u pitanju ponuda, pored potpune integracije svih aplikacija sa zvanične Huawei prodavnice AppGallery, posebno je važno naglasiti da Find Apps pruža jednostavnu i brzu dostupnost drugih popularnih aplikacija, kao što su Google Maps, Facebook, Instagram ili Whatsapp. Sporedne opcije novog pretraživača takođe nisu zanemarene, pa je već sada prisutan Dark Mode za prikaz na crnoj podlozi, dok se uskoro očekuju različiti skinovi za promenu vizuelnog identiteta, kao i druge funkcije. Ukupno, može se reći da je Huawei, kombinacijom novog pretraživača i aplikacije, u potpunosti izjednačio sopstvene mobilne servise s konkurentskim proizvodima, pa sadašnji i budući korisnici Huawei mobilnih uređaja nemaju razloga za brigu.