Sony Xperia XZ1 & Xperia XZ1 Compact

Inovativni duo

Za sezonu jesen-zima u koju smo upravo ušli Sony je pripremio dve nove Xperije top-klase, različitih veličina, ali obe sa ugrađenim impresivnim 3D skenerom.

Xperiju XZ1 sa 5,2-inčnim ekranom uobičajene veličine za flegšip Sony je na tržište doneo u paru s Xperijom XZ1 Compact, kojom kontrira tržišnom trendu redovne ponude još većeg flegšipa od flegšipa, pa se radi o uređaju potpuno istih karakteristika, ali s manjim, 4,6-inčnim ekranom. Uređaji su – tehnološki i dizajnom – neznatno evoluirali u odnosu na već poznate Xperije, ali ipak dovoljno da donesu novost koja je jedinstvena u svetu mobilne telefonije i koja ih čini trenutno posebno atraktivnim izborom za jednostavan, jasan i zabavan ulazak u svet dopunjene stvarnosti. Radi se o 3D Creatoru, aplikaciji koja u kombinaciji s pozadinskom kamerom može poslužiti kao 3D skener, ali najprije upoznajmo podrobnije ove Sonyjeve uređaje.

Karakteristike Sonyjeve Xperije XZ1 i Xperije XZ1 Compact više-manje su podjednake. Oba uređaja izgrađena su oko trenutno najsnažnijeg Qualcommovog čipseta, Snapdragona 835 sa osmojezgarnim procesorom Kyro 280, grafikom Adreno 540 i četiri gigabajta RAM-a. Veći model ima 64 gigabajta memorije za skladištenje podataka, a manji 32 gigabajta. I jedan i drugi uređaj dolaze sa 19-megapikselnim Sonyjevim senzorom veličine 1/2,3” i f/2.0 blendom, koji ima mogućnost snimanja 4K videa, kao i sa 8-megapikselnom ultra wide-angle selfie kamerom. Zanimljivo je što oba telefona dolaze i s najnovijim operativnim sistemom Android 8.0 Oreo, s Xperijinim launcherom „out of the box“, što ih čini zasad retkim takvim uređajima koji će se u skorije vreme naći na tržištu.

Prepoznatljivost
Osim po veličini, uređaji se donekle razlikuju i u finišu, pa tako veća Sonyjeva Xperia XZ1 dolazi sa aluminijumskim unibody kućištem debljine svega 7,4 milimetra i mase 155 grama, uz prednju površinu kompletno prekrivenu Gorilla Glassom 5. Naravno, kad je kompletno kućište napravljeno od metala, signal antena nekakvim trikom mora prodirati iz unutrašnjosti telefona, pa su tri diskretna proreza od plastike napravljena na bočnim stranama uređaja – dva s leve i jedan s desne strane. Manja Xperia XZ1 Compact dolazi s plastičnim unibody kućištem sa staklenim premazom i takođe Gorilla Glassom 5 na prednjoj ploči, ali sa 9,3 milimetra znatno je deblja, uprkos tome što ima manju masu, od 140 grama. S prodorom signala za antene, jasno je, nema problema uz korišćenje takvih materijala.

Oba aparata imaju konstrukciju „anti twist and anti bend“ i „full body join structure“, što im je pomoglo da budu sertifikovani prema IP65/IP68, nudeći ono što se danas od ove klase telefona i očekuje – vodootpornost, robustnost i pouzdanost. Dizajn je tipičan za Xperije i vrlo prepoznatljiv još od 2012. godine, kad smo ga prvi put videli, ali i nakon pet godina deluje vrlo moderno i estetizovano, pa čini Sonyjeve modele među najlepšima na tržištu. Kako nisu posebno veliki, vrlo prirodno leže na dlanu i lako ih je koristiti samo jednom rukom.

Raspored dugmadi i ostalih elemenata dizajna potpuno je identičan na oba uređaja. S prednje strane se, na prilično debelim obrubima iznad i ispod ekrana, mogu pronaći perforacije zvučnika. Naravno, iznad ekrana su još i prednja kamera, razni senzori i LED indikator. Šteta je što Sony nije sledio tržišne trendove smanjivanja bočnih okvira, pa i veći i manji model deluju kao da troše previše prostora. Takav utisak pojačava i činjenica da kontrolni tasteri (Home, Back i Tasks) čine standardni deo korisničkog okruženja unutar ekrana, a mesta ispod ekrana i više je nego dovoljno.

Sa zadnje strane se nalazi objektiv kamere s metalnim zaštitnim prstenom koji je neznatno isturen iznad površine, što je pohvalno jer onemogućuje grebanje objektiva. Tu je još i LED blic. Donji rub dolazi s primarnim mikrofonom i priključkom USB Type-C, a na gornjem je smešten 3,5-milimetarski audio-priključak kojeg se Sony – logično – ne želi odreći, kao i sekundarni mikrofon. S leve strane je poklopac fioka za nano-SIM i mikro-SD kartice, zaštićen vodootpornim poklopcem, a s desne taster Power opkoljen polugom za kontrolu glasnoće i okidačem foto-aparata.

Sve bolji ekran
Ekran većeg uređaja je Sonyjev Triluminos sa 1.080 piksela rezolucije, što – s obzirom na to da Sony nudi čak i 4K ekrane na svojim telefonima – može delovati razočaravajuće, ali uz 5,2-inčnu dijagonalu nudi potpuno savršenu oštrinu prikaza i sada već standardno natprosečnu postojanost kontrasta, realističnost u saturaciji boja i izrazito širok ugao vidljivosti. To važi i za ekran manjeg modela, koji je isti, samo uz 720 piksela rezoluciju, koja na 4,6-inčnoj veličini funkcioniše taman prikladno. Ko god kupi jedan od ova dva telefona, na natprosečno iskustvo sa ekranima neće imati primedbi.

Sony je kroz brojne iteracije top-modela Xperije malim, ali sigurnim koracima kvalitet prikaza slike na ekranu u svim segmentima poboljšavao korak po korak, ne žureći, ali uvek nudeći poboljšanje. Xperia XZ1 i XZ1 Compact tako se mogu pohvaliti ekranima čija saturacija boja, ugao vidljivosti, dinamički raspon i postojanost kontrasta pariraju najatraktivnijim flegšip modelima konkurencije. Štaviše, pri direktnoj izloženosti sunčevoj svetlosti, ovi telefoni nude jedan od najprijatnijih prikaza slike, bez potrebe za pojačavanjem osvetljenja ekrana, što ih čini i izrazito praktičnim.

Dva Sonyjeva top-modela opremljena su aktuelnim flegšip čipsetom iz Qualcomma, Snapdragonom 835, zasnovanim na osmojezgarnom procesoru sa četiri Kyro jezgra koje kucaju taktom od 2,35 gigaherca, i još četiri namenjena manje zahtevnim zadacima, s frekvencijom od 1,9 gigaherca. Grafički sistem je Adreno 540, a oba uređaja dolaze i sa četiri gigabajta RAM-a. Svakako da ih to pozicionira u sam vrh lestvice s rezultatima bilo kojeg sintetičkog merenja, a iako će danas i hardverski slabiji uređaji ponuditi potpunu fluidnost prvih nekoliko meseci, ovakva platforma garantuje da će ove dve Xperije glatko raditi i nakon znatno dužeg vremena, nezavisno od nivoa zahtevnosti zadataka koje se stavljaju pred njih. Kompaktni model dolazi sa 32 gigabajta interne memorije, a veći sa 64 gigabajta.

Baterija je adut
Zanimljivo je da i jedan i drugi telefon imaju baterije istog kapaciteta od 2.700 miliamper-sati, što ne iznenađuje s obzirom na to da je veći model – tanji. Ipak, manja rezolucija ekrana na Xperiji XZ1 Compact nudi još veću autonomiju od ionako natprosečne koju pruža Xperija XZ1. Konkretno, uređajima je izdržljivost baterije, zapravo, jedan od najvećih tržišnih aduta, što je takođe detalj koji je Sony doterivao kroz brojne iteracije ovih modela. Veći model tako će, uz prosečno korišćenje, biti dovoljno puniti tek svake druge noći, a kompaktna Xperia može izdržati i nešto duže, pa ju je za punjenje svake druge noći moguće i intenzivnije izrabljivati tokom dana.

Bitno je napomenuti da i jedan i drugi telefon dolaze s podrškom za QuickCharge 3.0 i Qnovo adaptivnim punjenjem koje produžava vek baterije kroz višestruke cikluse punjenja, što je – uz spomenuti čipset – još jedan detalj koji obećava duži radni vek ovih uređaja od dobrog dela konkurencije.

Motion Eye kamera
Kvalitet fotografija koje prave Xperije XZ1 i XZ1 Compact je natprosečan, premda je inkrement u odnosu na prethodne modele povodom tog pitanja znatno manji nego onaj koji pravi konkurencija na svojim flegšip uređajima. Sony proizvodi sigurno najbolje senzore foto-aparata na svetu – često ih koriste i drugi premijum brendovi telefona, ali ne trudi se da ih uvek maksimalno iskoristi u svojim uređajima. Kvalitet fotografija tako je uobičajen za Xperije gornje klase, pa su slike vrlo oštre, bogate detaljima, ali s pomalo prenaglašenim živim bojama i pomalo previše ispeglane kad se snima u lošijim uslovima osvetljenja.

Kamera koju Sony koristi u oba modela ima, zapravo, odličan 19-megapikselni senzor IMX400 ExmorRS, poznat iz takozvane Motion Eye kamere još s modela Xperia XZ Premium, predstavljenog na ovogodišnjem MWC-u. Tokom šest meseci Sony je poradio na dodavanju nekoliko softverskih štosova na kameru, izbegavši tržišni trend postavljanja dva senzora na top-modele, ali izbegavši i postavljanje optičke stabilizacije na senzore, što je šteta. Spomenuti Motion Eye omogućava, međutim, da se kamerom snimi i slow-motion video neverovatne gustine od čak 960 kadrova u sekundi, a brzina senzora omogućava i rapidno okidanje slika u punoj rezoluciji od 19 megapiksela. Tehnički je, dakle, zadnja kamera na ove dve Xperije izuzetno napredna – prostora za doradu nudi još samo doterivanje krajnjeg rezultata.

Sonyjev brzi ritam predstavljanja novih top-modela naizgled čini Xperije previše sličnim svojim prethodnicima, ali dva najnovija modela – Xperia XZ1 i Xperia XZ1 Compact – zapravo su najbolji primer da su uređaji ovog proizvođača uporedivi prema gotovo svakom kriterijumu s flegšip telefonima konkurencije kojima je proizvodnja smartfona (za razliku od Sonyja) core business. Uprkos tome što ovaj proizvođač tipične trendove karakteristične specifično za tržište smartfona ignoriše, lepi, prepoznatljivi i pre svega pouzdani i dugotrajni, novi Sonyjevi uređaji nude zanimljive inovacije koje su i te kako usklađene s najsavremenijim tehnološkim trendovima izvan tržišta mobilne telefonije.

3D Creator
Ono što kamere ove obe Xperije čini izuzetno zanimljivim jeste njihova mogućnost 3D skeniranja. Ta mogućnost zove se 3D Creator, a koristi se kroz istoimenu aplikaciju koja dolazi unapred instalirana na telefone. S dva nova Sonyjeva telefona, naime, zahvaljujući Snapdragonu 835, moguće je u dvadesetak sekundi napraviti 3D sken bilo kog statičnog objekta (uključujući, na primer, i ljudsku glavu ako osoba sedi mirno) tako što se telefonom kruži oko tog objekta u svim smerovima dok se takvim snimanjem ne prekrije sva njegova vidljiva površina.

Dobijeni 3D model može se pregledati sa svih strana na ekranu uređaja, ali i iskoristiti za repliciranje pomoću 3D štampača. Da dočaraju dokle seže i kakve su mogućnosti te tehnologije, predstavnici Sonyja znatiželjnicima su u Berlinu skenirali glave i ispisivali njihove umanjene verzije – dakle, male statue – koje se mogu obesiti kao ključevi na priveske. Jednako beskorisno koliko i fascinantno, ali jasno je da svrha 3D Creatora nije tako banalna i kako, prvi put nakon mnogo godina, donosi zaista nešto novo, drugačije, tehnološki naprednije na smartfone, što svoju primenu može pronaći na bezbroj kreativnih načina.

Sony Xperia XZ1 i Xperia XZ1 Compact evoluciono su napredovali u odnosu na svoje prethodnike, ali sa 3D Creatorom je Sony svakako od njih uspeo da napravi atrakciju koja će uveliko uticati na njihovu percepciju među korisnicima, posebno ako su ljubitelji dopunjene stvarnosti, gde se takvi skenovi mogu najefikasnije iskoristiti.

 

Displej: 5,2”, 1.080x1.920 px, 424 ppi
Procesor: Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835, 4x2.35 GHz Kryo & 4x1.9 GHz Kryo
Operativni sistem: Android 8.0 Oreo
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 13 MP f/2.0 / 19 MP f/2.0
Baterija: 2.700 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 73,4x148x7,4 mm
Masa: 155 g
Cena: oko 700 evra
Sony Xperia XZ1 Compact
Displej: 4,6”, 720x1.080 px, 319 ppi
Procesor: Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835, 4x2.45 GHz Kryo & 4x1.9 GHz Kryo
Operativni sistem: Android 8.0 Oreo
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 32 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 8 MP f/2.4 / 19 MP f/2.0
Baterija: 2.700 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 64x129x9,3 mm
Masa: 140 g
Cena: oko 600 evra
www.sonymobile.com
Reader Rating4 Votes
85
85
Ocena čitalaca